«Лобіо» в перекладі з грузинського означає «квасоля», і таку ж назву одержують страви, приготовані на основі цього інгредієнта. Бобову культуру доповнюють різними овочами, зеленню, приправами, і вживають як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Лобіо по-грузинськи: справжній рецепт
Існує чимало способів приготування лобіо з додаванням різних компонентів.
Але для традиційного грузинської страви знадобляться такі продукти:
- 600 г квасолі;
- 150 г ядер волоського горіха;
- 100 г цибулі-порею;
- цибулина;
- часникові зубчики;
- кілька стебел селери;
- лавровий лист;
- сіль.
Послідовність роботи:
- Відварити заздалегідь замочену квасолю до м’якості, додавши лавровий лист і при необхідності підливаючи воду.
- Насипати до готовим бобам подрібнений селера і зменшити вогонь до мінімуму.
- Нарізати порей, ріпчаста цибулю, кінзу, пропустити через прес часник і відправити в каструлю.
- Розчавити горіхові ядра качалкою, ввести в блюдо і потримати її на вогні ще чверть години.
Лобіо по-грузинськи краще їсти гарячим, але навіть після того, як страва охолоне, воно залишиться смачним.
Лобіо з червоної квасолі: класичний рецепт
Класичний рецепт приготування лобіо з червоної квасолі передбачає використання великої кількості спецій, а також соусу «Ткемалі».
Для приготування потрібно:
- 500 г червоної квасолі;
- 380-450 г білого або червоного цибулі;
- пучок кінзи;
- кілька часникових зубчиків;
- пекучий перець;
- коріандр сушений і хмелі-сунелі;
- лавровий лист;
- соус «Ткемалі» за смаком.
Послідовність роботи:
- Укласти боби у посуд з товстими стінками, залити холодною водою, посипати сіллю і варити до готовності, додавши лавровий лист.
- Злити рідину зі звареної квасолі, трохи розім’яти її виделкою, а потім додати кип’яченої води і поставити тушкуватися.
- Подрібнити цибулини і припустити їх в іншій сковороді на розігрітому рослинному жирі, а потім додати рубану кинзу і приправи.
- Перемістити засмажку до квасолі, додати соус «Ткемалі» і протушкувати під кришкою ще деякий час.
Важливо! Щоб квасоля вийшла м’якою і ніжною, перед відварюванням її варто замочувати не менше 10-12 годин.
Лобіо з білої квасолі: традиційний варіант
Лобіо з білої квасолі за цим рецептом робити легко і швидко, за рахунок чого такий спосіб приготування користується популярністю.
Для створення страви потрібні:
- 500-600 г білої квасолі;
- кілька великих цибулин;
- зубчики часнику;
- кінза;
- пекучий перець і відповідні приправи;
- лавровий лист;
- сіль.
Порядок роботи:
- Злити воду з попередньо замоченою квасолі, перемістити в посуд з щільними стінками, додати холодну рідину, сіль і лавровий лист, відварити до м’якості.
- Порізати цибулю тонкими півкільцями і підсмажити на олії до золотистого кольору.
- Додати засмажку роздавлений часник, рубану зелень, трохи обсмажити і викласти суміш до квасолі.
- Посипати блюдо приправами і протушкувати на повільному вогні чверть години.
При бажанні можна доповнити лобіо томатною пастою або свіжими помідорами.
Зелене лобіо з стручкової квасолі
Щоб приготувати лобіо з стручкової квасолі можна взяти основний інгредієнт у свіжому або замороженому вигляді.
Для страви будуть потрібні:
- 500 г стручків;
- куряче яйце;
- цибуля;
- часник;
- пекучий перець і кавказькі приправи;
- зелень;
- сіль.
Послідовність роботи:
- Очистити цибулю і часникові зубці і обсмажити на сковороді до м’якості.
- Промити стручки квасолі, відцідити від рідини, при необхідності розрізати ножем на кілька частин і відправити до засмажки.
- Коли квасоля буде готова, посипати його сіллю, приправами, розбити зверху яйце і продовжувати смажити, постійно помішуючи, а через кілька хвилин зняти з вогню.
Подають страву до столу гарячим або розсолом, посипавши нарубаною зеленню.
Лобіо по-мегрельські
Батьківщиною лобіо по-мегрельські є західна частина Грузії. Це блюдо відрізняється від інших тим, що квасоля не розварюють занадто сильно, а крім кінзи додають і інші види зелені, наприклад, базилік або петрушку. В якості основи можна взяти білий або червоний варіант бобів.
Для приготування знадобиться:
- 400 г квасолі;
- 150 г волоських горіхів;
- 3 цибульні головки;
- 4-5 зубців часнику;
- сіль і гострі приправи;
- за пучка кінзи і іншої зелені.
Порядок роботи:
- Замочену квасолю промити, укласти в глибоку посуд, залити водою і поставити варитися. Коли вона стане м’якою, відкинути на друшляк і дати трохи охолонути.
- Почистити цибулю і часник, подрібнити і обсмажити на рослинному маслі.
- Зняти посуд з вогню, ввести в зажарку подрібнені волоські горіхи, сіль, спеції і зелень, ретельно перемішати.
- Додати до суміші квасолю і тушкувати під кришкою кілька хвилин.
Це блюдо стане відмінним гарніром до м’яса або риби.
Томатне лобіо на швидку руку
Щоб зробити швидке лобіо з квасолі, варто скористатися цим рецептом. Таке блюдо не поступиться за смаком класичного варіанту.
Для роботи знадобиться:
- 300 г квасолі;
- цибулина;
- морква;
- кілька соковитих помідорів;
- часникові зубці;
- 50 р пшеничного борошна;
- сіль і відповідні спеції;
- зелень.
Послідовність приготування:
- Поставити варитися замочену квасолю, а коли вона буде готова, злити воду і дати охолонути.
- Порізати цибулю півкільцями, моркву подрібнити на тертці, а часник розчавити пресом і відправити на сковороду.
- Після того як овочі стануть м’якими, додати порізані помідори, сіль, приправи і продовжити гасіння.
- Коли зажарка готова, викласти квасолю, посипати рубаною зеленню і потримати на вогні ще деякий час.
Рада. Щоб зробити томатне лобіо ще швидше, краще взяти в якості основи стручкову квасолю.
Лобіо з горіхами і м’ятою
Пікантний смак додасть лобіо м’ята, яку можна взяти в свіжому або сушеному вигляді.
Для приготування знадобиться:
- 500 г червоної або білої квасолі;
- 100 г волоських горіхів;
- пучок м’яти;
- кілька великих цибулин;
- морква;
- 3-4 червоних солодких перцю;
- часник;
- томатна паста;
- лавровий лист;
- приправи і сіль.
Процес приготування:
- Замочену квасолю промити і відправити варитися, додавши сіль і лавровий лист.
- Почистити цибулю, часник, моркву і перець, подрібнити і підсмажити на сковороді до м’якості, після чого ввести томатну пасту.
- Трохи розім’яти зварену квасолю виделкою і додати в зажарку, посипати страву спеціями, сіллю і перемішати.
- Подрібнити волоські горіхи, порубати вимиту м’яту і додати компоненти в страву, а потім згасити під кришкою і ще недовго.
Можна не класти зелень в сковорідку, а готову страву посипати нею, розкладене в порційні тарілки.
Лобіо з додаванням м’яса
Можна приготувати лобіо в якості основного блюда, а не гарніру, якщо додати в нього м’ясо. Підійде як свинина, так і яловичина або телятина.
Для страви потрібно:
- 450 г квасолі;
- 500 г м’яса;
- кілька великих цибулин;
- морква;
- 3-4 болгарських перців;
- 5 великих томатів;
- зелень:
- сіль і приправи.
Порядок приготування:
- Зварити квасолю до м’якості, остудити і розім’яти виделкою.
- Нарізати м’ясо і обсмажити в сковороді з цибулею.
- Додати в м’ясну засмажку терту моркву і подрібнений болгарський перець.
- Коли овочі розм’якшаться, додати нарізані кубиками помідори і квасоля, закрити кришкою і тушкувати 5-7 хвилин.
- За кілька миттєвостей до того, як зняти посуд з вогню, посипати лобіо рубаною зеленню.
Рада. Можна зробити смак страви більш насиченим, додавши в нього часник і мелений перець. Для яловичини або телятини підійде чорний, а свинина краще поєднується з червоним перцем.
З консервованої квасолі з куркою
Ще один швидкий рецепт — це лобіо з консервованої квасолі з куркою. У цьому випадку боби не потрібно довго варити, їх додають блюдо в кінці готування, а птах підсмажиться швидше, ніж свинина.
Для роботи знадобиться:
- 500 г курятини;
- банку квасолі, консервованої власному соку;
- кілька репчатых цибулин;
- часник;
- морква;
- помідори або томатна паста;
- сіль і приправи за смаком;
- зелень.
Порядок приготування:
- Порізати птицю і обсмажити на рослинному жирі.
- Додати до курятині подрібнену цибулю, часник, моркву і готувати до м’якості.
- Ввести нарізані кубиками помідори або томатну пасту і продовжувати гасіння.
- Покласти відціджену від соку квасоля, посипати страву зеленню, сіллю, приправами і залишити на плиті нудитися ще кілька хвилин.
На замітку. Якщо в холодильнику не знайшлося помідорів або пасти, можна придбати квасоля, консервовану в томатному соусі і додати в блюдо разом з рідиною.
Лобіо в мультиварці
Ніжним і соковитим виходить лобіо в мультиварці.
Для цього потрібні такі компоненти:
- 350 г квасолі;
- цибулина;
- часник;
- томатна паста;
- зелень;
- сіль і відповідні приправи.
Процес приготування:
- Покласти в чашу приладу попередньо замочену квасолю і залити водою так, щоб вона покривала баби на 3-4 див.
- Встановити режим «Гасіння» або «Суп» і готувати основний компонент не менше півтора годин.
- Порубати цибулю півкільцями, часник роздавити в пресі і додати до квасолі.
- Покласти томатну пасту, рубану зелень, сіль і спеції, перемішати, готувати в режимі гасіння.
Щоб зробити лобіо більш калорійним, за кілька хвилин до готовності додайте в нього подрібнені волоські горіхи.
Лобіо в горщиках в духовці
Багато страви стають набагато смачніше, якщо приготувати їх в духовці, не є винятком і лобіо.
Для роботи знадобиться:
- квасоля з розрахунку 100 г на порцію;
- часникові зубці по 1-2 штуки на ємність;
- солодкі перці за кількістю горщиків;
- ріпчасту цибулю по ½ головки в кожну порцію;
- томатна паста;
- улюблена зелень;
- сіль і приправи за смаком;
- кип’ячена вода.
Порядок приготування:
- Промити попередньо замочену квасолю і відварити протягом чверті години, а потім злити рідину, трохи остудити і розкласти по горщикам.
- Очистити цибулю, часник, перець, подрібнити і відправити до бобам.
- Посолити компоненти, додати томатну пасту, спеції, налити кип’ячену воду так, щоб вона повністю покривала блюдо і відправити в духовку.
- Коли квасоля стане м’якою, вийняти ємності з печі, посипати лобіо рубаною зеленню і поставити на стіл.
Рада. Тримати лобіо в духовці потрібно досить довго, але щоб істотно скоротити час, варто взяти в якості основи стручкової або консервовану квасолю.
Зимова заготівля: салат лобіо
Із стручкової квасолі можна приготувати смачну зимову заготовку — салат лобіо.
Для консервування будуть потрібні:
- 2 кг жовтих або зелених квасолеві стручків;
- 2 кг соковитих томатів;
- 500 г червоного болгарського перцю;
- 1-2 стручки пекучого перцю;
- 3 головки часнику;
- 120 г цукру;
- 30-40 г солі;
- 120 мл рослинного масла без запаху;
- 30 мл столового оцту 9%;
- улюблена зелень.
Порядок роботи:
- Вимити стручки, при необхідності подрібнити їх ножем.
- Обшпарити окропом помідори, звільнити від шкірки і пюрировать м’якоть.
- Дрібно нарізати або пропустити через м’ясорубку болгарський перець, часник і зелень.
- Скласти підготовлені компоненти в каструлю, закрити кришкою і довести до кипіння.
- Зменшити вогонь до мінімуму, прибрати кришку і продовжити готування ще 30-40 хвилин.
- Додати оцет, олію і варити суміш ще чверть години.
- На завершення насипати зелень, і через 5-7 хвилин зняти каструлю з вогню.
- Розкласти гарячу суміш в стерилізовані банки і закатати.
Протягом тижня банки з зимової заготівлею повинні зберігатися в темному місці, вкутана ковдрою.