Лобіо – це традиційна страва грузинської кухні, в основі якої – ситна та корисна квасоля. Зазвичай лобіо готують із червоної квасолі, але є й інші кулінарні варіації. Найкращі ідеї шукайте у нашій перевіреній добірці з десяти рецептів приготування лобіо по-грузинськи з покроковими фотографіями.
Класичне лобіо по-грузинськи з червоної квасолі
Класичне лобіо по-грузинськи з червоної квасолі – це апетитна та ароматна страва, яка прикрасить ваш стіл. Таке частування можна просто їсти з хлібом, пишними коржами та іншими борошняними виробами. Також цікаву квасоляну страву можна використовувати як гарнір.
Інгредієнти:
на – 4 порції
- Квасоля червона – ½ кг
- Помідори – 200 гр.
- Томатна паста – 2 ч.л.
- Перець болгарський – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Часник – 4 зуб.
- Приправа “Хмелі-Сунелі” – 2 ч.л.
- Чебрець – 1 ч.л.
- Кінза – 1 пучок
- Сіль за смаком
- Олія – для смаження
Процес приготування:
Як приготувати класичне лобіо з червоної квасолі? Дістаємо необхідні продукти згідно зі списком інгредієнтів вище.
Квасолю замочуємо на кілька годин, а краще на всю ніч. Зробіть цю процедуру заздалегідь, щоб заощадити час.
Зливаємо воду з червоної сухої квасолі та вливаємо до продукту нову воду. Доводимо до кипіння і томимо на слабкому вогні під кришкою півтори чи дві години. Перевіряємо готовність самостійно. Вогонь можна вимикати тоді, коли квасоля стане досить м’якою.
Очищену цибулину за допомогою ножа рубаємо дрібними кубиками. Обсмажуємо інгредієнт на олії до утворення золотистого рум’янцю.
Відправляємо до цибулі подрібнений болгарський перець. Обсмажуємо продукти ще кілька хвилин разом.
У цей час можна ошпарити помідори. Для цього плоди надрізаємо і заливаємо окропом крутим на пару хвилин. Після того занурюємо в крижану воду і відразу легко очищаємо. Відокремлену м’якоть дрібно рубаємо ножем і відправляємо в сковороду разом з томатною пастою, добре все вимішуємо.
Овочеву заготовку доповнюємо продавленим часником, сіллю, запашним чебрецем. Сюди ж всипаємо хмелі-сунелі.
Вимішуємо вміст сковороди та гасимо на мінімальному вогні 15 хвилин. Періодично масу перемішуємо і стежимо, щоб овочі не підгоріли.
З готової розвареної квасолі зливаємо всю рідину. Але кілька склянок можете зберегти для регулювання густоти. Візуально ділимо вміст каструлі навпіл і половину квасолі розминаємо до пюре. Обережно все вимішуємо і, якщо маса виходить дуже густий, вливаємо відкладений відвар.
Тепер сюди занурюємо протушковані овочі та подрібнену кінзу.
Доповнюємо масу сіллю і добре все перемішуємо. Гасимо на повільному вогні ще 5 хвилин.
Класичне лобіо по-грузинськи з червоної квасолі готове. Подавайте до столу!
Лобіо з консервованої червоної квасолі по-грузинськи
Лобіо з консервованої червоної квасолі по-грузинськи – це прискорений спосіб побалувати себе та рідних цікавою та насиченою стравою. Таке квасоляне частування виходить неймовірно соковитим, поживним та ароматним. А використання консервованої квасолі замість сухої прискорить процес приготування в рази.
Час готування – 35 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Квасоля червона консервована – 250 гр.
- Помідор – 1 шт.
- Хмелі-сунелі – 1 ст.л.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Оцет винний – 2 ст.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія – для смаження.
Для подачі:
- Зелень – 15 гр.
Процес приготування:
- Викладаємо продукти, вказані у нашому списку на робочий стіл. Для нашої страви ми використовуватимемо консервовану квасолю. Можете заздалегідь витягти її з банки, відокремивши від рідини. Також квасолю можна відкинути на друшляк або просушити за допомогою паперових рушників.
- За допомогою ножа подрібнюємо цибулину, часник та м’ясисті помідори.
- У невеликій глибокій ємності з’єднуємо дрібно порубаний часник та винний оцет. Перемішуємо.
- Ставимо сковорідку на плиту і розігріваємо її з олією. Кладемо сюди цибулю і смажимо близько двох-трьох хвилин. Далі томлений лук доповнюємо томатною пастою і готуємо ще 5 хвилин.
- Викладаємо до цибулі квасолю, подрібнені помідори, а також вливаємо винний оцет із часником. Всипаємо сюди хмелі-сунелі, мелений перець, вимішуємо та готуємо протягом 10 хвилин.
- Вимикаємо вогонь і даємо настоятися страву під кришкою 10 хвилин. Перекладаємо на тарілку та посипаємо ароматною зеленню.
- Лобіо з консервованої червоної квасолі по-грузинськи готове. Подавайте до столу та швидше оцінюйте ідею!
Класичне лобіо з квасолі з волоськими горіхами
Класичне лобіо з квасолі з волоськими горіхами викликає справжнє кулінарне захоплення. Традиційна грузинська страва примітно насиченим смаком та яскравим ароматом. Його можна подавати як самостійне частування, доповнивши лавашем або домашніми коржами.
Час готування – 1 година 35 хвилин
Час приготування – 25 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Квасоля – 0,5 кг.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- Оцет винний – 1 год.
- Олія – для смаження.
- Базилік – 3 гілки.
- Кінза – 15 грн.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Коріандр мелений – 1 ч.л.
Додатково:
- Горіхи грецькі – 60 гр.
- Часник – 5 зубів.
- Перець червоний мелений – 0,25 ч.л.
- Укус винний – 1 год.
Процес приготування:
- Для зручності рекомендуємо заздалегідь дістати всі продукти, вказані у списку.
- Квасоля попередньо заливаємо водою на ніч або просто на 12 годин. Далі цю воду зливаємо та промиваємо продукт двічі.
- Перекладаємо вимочену квасолю в каструлю або казан, заливаємо чистою водою і доводимо до кипіння.
- Відварюємо квасолю на мінімальному вогні близько 1 години до повної м’якості. Зайву рідину зливаємо.
- Очищаємо цибулину і дрібно нарізаємо її. Найкраще овоч порізати кубиком.
- Перекладаємо подрібнену цибулю в сковороду з олією. Обсмажуємо до рум’янцю протягом 5 хвилин.
- Промиваємо базилік і дрібно рубаємо його ножем.
- Базилік викладаємо у ступку або будь-яку невелику містку ємність. Заливаємо зелень оцтом і ретельно розтираємо.
- Також у ступці розтираємо очищені горіхи.
- З зубчиків часнику знімаємо лушпиння.
- Часник подрібнюємо будь-яким зручним для вас способом і цю суміш перекладаємо до горіхів. Перемішуємо.
- Посипаємо продукти червоним перцем, вливаємо чайну ложку винного оцту і ще раз добре розминаємо до появи яскравого аромату.
- Повертаємось до відвареної квасолі. Вона за час варіння повинна добре розбухнути і вбрати вологу по максимуму.
- Цю квасолю перекладаємо у сковороду до цибулі.
- Доповнюємо продукти сіллю та обсмажуємо близько чотирьох хвилин.
- Викладаємо сюди заготівлю з базиліку та винного оцту.
- Також сюди занурюємо заготовку з горіхів та ароматних спецій.
- Свіжу зелень дрібно рубаємо ножем.
- Викладаємо її в нашу заготовку і добре перемішуємо, тільки після цього можна вимикати плиту.
- Класичне лобіо із квасолі з волоськими горіхами готове. Скоріше спробуйте!
Лобіо з квасолі з куркою в домашніх умовах
Лобіо з квасолі з куркою в домашніх умовах – це поживна та насичена страва для домашнього обіду або вечері. Таке частування вважається традиційним у улюбленій багатьма грузинській кухні і точно урізноманітнить ваш стіл. Можна подавати, доповнивши борошняними виробами.
Час готування – 2 години 15 хвилин
Час приготування – 25 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Квасоля червона – 1 ст.
- Купка куряча – 0,4 кг.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Болгарський перець – 2 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Часник – 1 головка.
- Зелень – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Олія – для смаження.
- Перець червоний мелений – до смаку.
- Суміш перців – до смаку.
Процес приготування:
- Суху червону квасолю завчасно вимочуємо у воді (одну ніч). Далі ставимо її варитися на плиту (близько 60 хвилин). М’ясо курячої грудки ріжемо кубиком середньої товщини і обсмажуємо на сковороді з олією, посоливши і доповнивши меленим перцем. До птаха викладаємо подрібнену цибулю та гострий перець (кількість вибираємо за смаком). Смажимо продукти до готовності курки та м’якості овочів.
- У цю ж сковороду із засмажкою відправляємо дрібні шматочки очищеної моркви. Перемішуємо вміст і готуємо до м’якості моркви.
- Доповнюємо продукти кубиком солодкого болгарського перцю. Смажимо ще кілька хвилин до додавання наступного інгредієнта.
- Викладаємо у сковорідку нарізані помідори. Готуємо разом ще 12-15 хвилин.
- Відварену квасолю відкидаємо на сито, щоб відокремити від вологи. Потім продукт викладаємо до обсмажених інгредієнтів у сковороду. Пробуємо на сіль і, при необхідності, досолюємо.
- Доповнюємо масу подрібненої свіжою зеленню та часником.
- Перемішуємо заготовку, закриваємо кришкою і томимо близько 25-30 хвилин.
- Лобіо з квасолі з куркою в домашніх умовах готове. Поділіть на порції і подавайте до столу!
Лобіо з квасолі з томатною пастою
Лобіо з квасолі з томатною пастою відрізняється не тільки насиченим смаком, але і апетитним зовнішнім виглядом, що запам’ятовується. Таке яскраве частування смачно подавати з коржами, хлібом чи лавашем. Грузинська страва ідеально доповнить сімейний обід чи вечерю.
Час готування – 2 години
Час приготування – 25 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Квасоля – 1 ст.
- Томатна паста – 0,5 ст.
- Олія – для смаження.
- Приправи для плову – 0,5 ч.л.
- Кинза/петрушка – 50 грн.
- Часник – 5 зубів.
- Сіль – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
- Вимірюємо всі продукти за списком.
- Квасоля обов’язково перебираємо та замочуємо на 3-6 годин, а краще на ніч.
- Підготовлений набряклий продукт опускаємо в каструлю і заливаємо чистою водою. Варимо до повної готовності – це піде близько 60 хвилин.
- Очищаємо зубчики часнику та дрібно рубаємо їх ножем.
- Промиваємо кінзу (можна замінити петрушкою), даємо обсохнути і те ж таки рубаємо за допомогою ножа.
- Ставимо сковорідку на плиту і розігріваємо в ній олію. На гарячу олію вивантажуємо томатну пасту і смажимо пару хвилин, постійно помішуючи.
- У томатну заправку кладемо відварену квасолю, часник, зелень та приправи для плову. Додаємо сіль – її кількість можна відрегулювати на смак. Розмішуємо.
- Гасимо частування в соусі на повільному вогні пару хвилин і потім вимикаємо плиту.
- Лобіо з квасолі з томатною пастою готове. Можна подавати до столу та куштувати!
Лобіо зі стручкової квасолі
Лобіо зі стручкової квасолі – це оригінальне рішення для вашого домашнього обіду чи вечері. Якщо хочете урізноманітнити меню яскравою грузинською кухнею, то запам’ятовуйте наш кулінарний рецепт. Домашнє лобіо зі стручкової квасолі вийде цікавим за смаком та дуже апетитним.
Час готування – 35 хвилин
Час приготування – 25 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Квасоля стручкова – 0,5 кг.
- Помідори – 4 шт.
- Перець гострий чилі стручковий – 0,5 шт.
- Горіхи грецькі – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Часник – 5 зубів.
- Петрушка – 1 пучок.
- Кінза – 1 пучок.
- Кріп – 1 щіпка.
- Базилік – 1 щіпка.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
- Півкілограма стручкової квасолі промиваємо під водою і складаємо у велику каструлю. Заливаємо продукт чистою водою та варимо рівно дві хвилини після помітного кипіння.
- Готовий стручковий продукт відкидаємо на друшляк і даємо стекти всієї рідини.
- Петрушку з кінзою промиваємо, обсушуємо і рубаємо ножем на дрібні шматочки.
- Помідори очищаємо від шкірки (для зручності рекомендуємо їх ошпарити в окропі), далі ріжемо на шматки і подрібнюємо в блендері до отримання рідкої кашки. Виймаємо суміш із блендера.
- У звільнений блендер викладаємо очищені горіхи, часник та стручковий перець, попередньо звільнений від насіння. Подрібнюємо продукти до дрібної крихти, потім сюди втручаємо щіпку солі.
- Очищену цибулину ріжемо тонкими півкухлями.
- Дістаємо глибоку каструлю або невеликий сотейник. Вливаємо сюди рослинну олію та суміш із помідорів. Доводимо до кипіння та проварюємо дві хвилини.
- У соус опускаємо стручкову квасолю та суміш з горіхів та спецій. Готуємо під кришкою на слабкому вогні 16-20 хвилин. Наприкінці регулюємо сіль до смаку.
- Лобіо зі стручкової квасолі готове. Частуйтесь!
Класичне лобіо з білої квасолі
Класичне лобіо з білої квасолі – це апетитна та приваблива страва, яка неодмінно прикрасить ваш стіл. Таке частування можна просто їсти з хлібом, пишними коржами та іншими борошняними виробами. Також цікаву квасоляну страву можна використовувати як гарнір.
Час готування – 25 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Квасоля біла консервована – 1 банка.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Горіхи грецькі – 50 гр.
- Олія – для смаження.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Оцет винний – 1 ст.
- Часник – 3 зуб.
- М’ята – 2 гілки.
- Кінза – 4 гілки.
Процес приготування:
- Вимірюємо необхідну кількість всіх компонентів, які вказані у нашому продуктовому списку.
- Очищену цибулину рубаємо невеликим кубиком і смажимо на олії пару хвилин до приємного рум’янцю.
- Очищені горіхи подрібнюємо у ступці чи блендері – як вам зручніше.
- Зливаємо частину рідини із консервної банки з квасолею. Саму білу квасолю із залишками рідини перемішуємо з горіхами.
- У цю ж масу відправляємо сіль, хмелі-сунелі та мелений перець. Продавлюємо до продуктів зубчики часнику.
- Приєднуємо до частування обсмажену цибулю. Перекладаємо його разом з олією, в якій обсмажували.
- Поливаємо все це оцтом та розмішуємо.
- Посипаємо апетитну масу ароматною м’ятою та кінзою. Зелень попередньо подрібнюємо.
- Класичне лобіо із білої квасолі готове. Подавайте апетитну страву до столу!
Лобіо з червоної квасолі з м’ясом
Лобіо з червоної квасолі з м’ясом славиться не лише насиченим смаком, а й апетитним, яскравим зовнішнім виглядом. Таке поживне частування смачно подавати з коржами, хлібом або лавашем. Грузинська страва ідеально доповнить сімейний обід чи вечерю.
Час готування – 35 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Квасоля червона консервована – 195 гр.
- М’ясо – 350 грн.
- Помідори у власному соку – 210 грн.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Болгарський перець – 90 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Зелень – 10 гр.
- Олія – для смаження.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Паприка мелена – 1 ч.л.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
- Вибираємо продукти за списком та відміряємо їх у потрібній кількості. Квасоля використовуватимемо в консервованому вигляді, що помітно скоротить час готування.
- Очищену цибулину обробляють на пір’я або тонкі півкухлі.
- Прогріваємо сковорідку з олією. Смажимо на ньому цибулю буквально одну хвилину.
- М’ясо вибираємо за смаком: можна брати філе курячого стегна чи свинину. Ріжемо продукт на дрібні порційні частини.
- Викладаємо шматочки м’яса в сковороду із цибулею. Готуємо близько чотирьох хвилин на великому вогні. У процесі обов’язково перемішуємо, щоб шматочки не підгоріли.
- Посипаємо м’ясо у сковороді сіллю, меленим перцем, а також хмелі-сунелі.
- Болгарський перець очищаємо від насіння та нарізаємо соломкою.
- Томати спершу витягаємо з власного соку, нарізаємо, а потім перемішуємо назад із соком та соломкою болгарського перцю. Цю масу викладаємо на сковороду.
- Вимішуємо масу та доводимо до кипіння. Далі знижуємо вогонь і томимо під кришкою близько 10 хвилин.
- Приєднуємо до м’ясного соусу консервовану квасолю.
- Знову все розмішуємо і томимо під кришкою три хвилини.
- У цей час дрібно рубаємо часник та кріп.
- Занурюємо спеції в нашу страву, втручаємося лопаткою.
- Тримаємо на плиті ще 30 секунд і вимикаємо.
- Лобіо червоної квасолі з м’ясом готові. Можна подавати до столу!
Лобіо по-мегрельськи
Лобіо по-мегрельськи – це оригінальне рішення для вашого домашнього обіду або сімейної вечері. Якщо хочете урізноманітнити меню багатогранної грузинської кухні, запам’ятовуйте нашу кулінарну ідею. Домашнє лобіо за особливим рецептом вийде цікавим за смаком та дуже апетитним.
Час готування – 2 години
Час приготування – 25 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Квасоля червона відварена – 3 ст.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 4 зуби.
- Кінза – 1 пучок.
- Перець гострий чилі стручковий – за бажанням.
- Олія вершкове – 45 гр.
- Аджика суха – 1,5 ч.л.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Уцхо-сунелі – 1 ч.л.
- Шафран імеретинський – 1 ч.л.
- Коріандр – 0,75 год.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Чебрець – за бажанням.
Процес приготування:
- Відміряємо всі необхідні інгредієнти для приготування лобіо. Квасоля завчасно вимочуємо в холодній воді та варимо до готовності близько 50-60 хвилин на слабкому вогні.
- Дрібним кубиком обробляємо цибулину та гострий перець.
- Очищений часник відправляємо у ступку разом із листочками кінзи, коріандром та сіллю. Дещо кінзи не забуваємо відкласти для подачі.
- Продукти у ступці добре розтираємо до однорідної кашки.
- Прогріваємо олію в сковороді і занурюємо сюди подрібнену цибулю. Смажимо до прозорості та доповнюємо чорним меленим перцем.
- Викладаємо до прозорої цибулі подрібнений гострий перець.
- Смажимо цибулю з перцем до рум’янцю, далі пікантні овочі доповнюємо подрібненими волоськими горіхами та ароматними спеціями зі списку.
- У цю заготовку занурюємо половину відвареної квасолі. Прямо в сковороді розминаємо квасолю в кашку.
- Тепер сюди викладаємо квасолю, що залишилася, розмішуємо.
- Прогріваємо масу та приєднуємо сюди подрібнений часник, кінзу та коріандр.
- Також сюди втручаємо вершкове масло. Вимикаємо вогонь.
- Лобіо по-мегрельськи готове. Розкладайте по тарілках та спробуйте!
Лобіо з червоної квасолі в горщику в духовці
Лобіо з червоної квасолі в горщику в духовці – це яскраве і неймовірно смачне частування для вашого столу. Така традиційна страва грузинської кухні примітна своїм насиченим смаком, ароматом та поживними властивостями. Можна подавати з хлібом, лавашем або свіжоспеченими булками.
Час готування – 55 хвилин
Час приготування – 25 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Квасоля червона – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Кінза – 50 грн.
- Коріандр зелений – 50 гр.
- Коріандр мелений – 1 щіпка.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Хмелі-сунелі – 0,5 ч.л.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Сіль за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
- Рекомендуємо заздалегідь зайнятися підготовкою сухої червоної квасолі. Продукт заливаємо водою проти ночі (процедура вимочування). Далі занурюємо у нову чисту воду і варимо до м’якості близько однієї години.
- Підготуємо та інші продукти: овочі, зелень, пряні спеції. Цибулю витягаємо з лушпиння і обдаємо під водою. Промиваємо свіжий зелений коріандр.
- Очищену цибулю рубаємо на акуратні кубики, подрібнюємо ароматну зелень – коріандр.
- У зручну ємність занурюємо зубчики часнику, дрібно посічений коріандр. Доповнюємо це сіллю, чорним перцем, меленим коріандром, приєднуємо ароматні хмелі-сунелі.
- Подрібнюємо ароматні продукти звичним для вас способом. Наприклад, використовуйте блендер або ступку спецій.
- Зливаємо з відвареної квасолі 200 мілілітрів води – вона стане в нагоді пізніше. Квасолю розминаємо дерев’яною товкачем або іншим схожим пристроєм. Окремо смажимо на олії цибулю до рум’яної скоринки і занурюємо його в квасоляне пюре. Відправляємо раніше підготовлену суміш із ароматних спецій.
- Перемішуємо квасоляну масу і розливаємо по горщиках. Доливаємо до заготовок раніше відкладений відвар (в якому варили квасолю). Відправляємо у розігріту до 190 градусів духовку на 5 хвилин. Після цього можна подавати з коржами та іншими борошняними виробами.
- Лобіо з червоної квасолі в горщику в духовці готовий. Частуйтесь!