Лобіо з червоної квасолі – 7 рецептів

Ароматне густе лобіо з червоної квасолі є найпопулярнішим в Грузії стравою. Для нього вибираються бобові саме цього кольору, так як вони швидко і добре розварюються. Обов’язково додавати в частування велика кількість спецій і ароматних трав.

Класичний рецепт лобіо з червоної квасолі

Інгредієнти: 220 г червоної цибулі, 2 помідори, 340 г червоної квасолі, 90 г ядер волоського горіха, 3 дольки часнику, сіль, 70 мл рафінованої олії, 60 мл винного оцту, по 8 г хмелі-сунелі і сушеної м’яти, половина пучка свіжої кінзи.

  • Бобові компоненти перебираються, миються і на всю ніч заливаються холодною водою.
  • Кінза промивається, обтрушується від зайвої рідини. Листя кришаться ножицями, а стебла заливаються оцтом і залишають на кілька годин.
  • Підготовлена квасоля вариться близько години.
  • Дрібні шматочки цибулі обсмажуються на будь-якому жирі. Потім до нього додаються скибочки помідорів без шкірки. Щоб легко очистити помідори, потрібно просто попередньо обшпарити їх окропом.
  • Разом продукти тушкують 12-14 хвилин.
  • Горіхи і листя кінзи дрібно рубаються і змішуються. До них додаються і подрібнені мариновані стебла. Всипається сіль і приправи. Додається часник. Маса перекладається до овочів. Інгредієнти тушкують ще 8-9 хвилин.
  • Вміст сковороди відправляється до квасолі. Блюдо нудитися під кришкою ще 10-12 хвилин і подається до столу.

Цей класичний рецепт лобіо можна злегка змінювати, додаючи нові спеції і трави.

З м’ясом у горщиках в духовці

Інгредієнти: півкіло квасолі червоного кольору, 3 цибулини, сіль, 630 г м’якоті яловичини, півкіло томатів, щіпка орегано, часточка часнику, пучок свіжої кінзи. Як приготувати лобіо з м’ясом у горщиках, розповідається далі.

  • Бобові замочуються мінімум на 5-6 годин, після чого відварюють до розм’якшення і злегка розминаються лопаткою.
  • М’ясо промивається, нарізати шматками і обсмажується до готовності з подрібненим будь-яким способом цибулею.
  • Помідори бланшируются, ріжуться кубиками і додаються до м’яса разом з подрібненим часником, кінзою і орегано.
  • В самому кінці маса з’єднується з квасолею і розкладається по горщикам.
Дивіться також:  Бастурма з яловичини в домашніх умовах

Лобіо буде нудитися в добре розігрітій духовій шафі ще 20-25 хвилин.

З червоної квасолі по-грузинськи

Інгредієнти: 230 г червоної квасолі, 440 г білого цибулі, 60 г ядер волоських горіхів, велика ложка хмелі-сунелі, 250-300 г помідорів, 2 зубчики часнику, сіль.

  • Заздалегідь замочені бобові промиваються і варяться у солоному окропі до повного розм’якшення.
  • Цибулю дрібно ріжеться, помідори обливають тільки що скипіла водою і подрібнюються часточками. Овочі перекладають у каструлю до разварившейся квасолі. Туди ж відправляється сіль, приправа.
  • Приблизно через 20-25 хвилин гасіння в ємність всипати подрібнені горіхи, подрібнений часник. Маса трохи розминається «толкушкой».

Ще через 10-12 хвилин томління при повільному нагріванні плити лобіо з червоної квасолі по-грузинськи подається до столу.

Варіант для мультиварки

Інгредієнти: велика біла цибулина, 30 г томатної пасти, пучок кінзи, 1,5 ст. червоної квасолі, 4-5 часточок часнику, сіль, пахучі трави.

  • Першим ділом цибулю мельчится кубиком. Далі він обсмажується до рум’яності на добре розігрітому маслі в режимі випічки.
  • У ємність викладається квасоля і заливається фільтрованою водою. Рідина повинна не тільки покрити всі інгредієнти, але і виявитися приблизно на 2 пальці вище поверхні.
  • У програмі, призначеної для гасіння, маса нудиться 80-90 хвилин під кришкою. Далі до інгредієнтів відправляється томат-паста, роздавлений часник, сіль і подрібнена зелень. Доливається ще мультиварочный склянку води.

Страва мліє ще 60-70 хвилин і подається до обіду.

Як приготувати з консервованої квасолі?

Інгредієнти: великий томат, 3-4 мариновані часникові часточки, 70-80 г ядер волоських горіхів, стандартна банка консервованої квасолі (червоної), половина цибулини, 3 дрібку дрібної солі, 25 мл бальзамічного оцту, пучок різноманітної зелені.

  • Горіхи дрібно кришаться. Зручно використовувати для цього харчову плівку і важку качалку. Далі вони з’єднуються з рубаною зеленню і подрібненим маринованим часником.
  • У масу додається дрібна сіль і вливається бальзамічний оцет.
  • У товстостінній посуді обсмажується подрібнену цибулю зі шматочками помідори, попередньо позбавленого від шкірки. Замість свіжих овочів можна взяти пару великих ложок томатної пасти. У цьому випадку, головне, не забути використовувати дрібку цукру, щоб зробити добавку менш кислою.
  • Коли овочі стануть м’якими, до них викладається квасолю з банки без рідини.
  • Сюди ж додається заправка з першого кроку. Маса нудиться під кришкою 3-4 хвилини. А потім залишається на остигає плиті ще на 8-9 хвилин.
Дивіться також:  Гур’євська каша класичний рецепт і 4 варіанти приготування

Подається лобіо з червоної консервованої квасолі зі свіжими коржами. Головна його перевага – швидкість приготування.

Червоне лобіо по-аджарськи

Інгредієнти: 320 г червоної сушеної квасолі, 80-90 г ядер волоських горіхів, пучок свіжої кінзи, 2-4 часникові часточки, щіпка меленого перцю, цибулина, сіль.

  • Бобові добре промиваються проточною водою, після чого заливаються окропом і залишають на всю ніч. Перед готуванням рідина змінюється на свіже складу, і квасолю варять до повного розм’якшення. До кінця приготування вміст каструлі солиться.
  • Далі квасоля залишається у воді для охолодження. Рідина з каструлі зливати не потрібно.
  • Кінза, часник, цибулю і волоські горіхи перемелюються за допомогою підходящої насадки блендера або будь-яким іншим зручним способом.
  • У остиглу квасоля додається сіль, перець, маса добре перемішується і злегка розминається ложкою.
  • Сюди ж викладається суміш з третього кроку.
  • Залишається нагріти вміст каструлі на середньому вогні, добре перемішати, тушкувати 3-4 хвилини і розкладати по тарілках.

Таке блюдо смачно пробувати і гарячим, і холодним. Відмінно доповнить його домашній хліб або пшеничні коржі.

Лобіо на зиму

Інгредієнти: півкіло квасолі червоного кольору, велика морквина, 2 солодких болгарських перцю, 70-80 г ядер волоських горіхів, дрібка сушеної кінзи, базиліка, хмелі-сунелі, повний гранований стакан густого томатного соку, сіль, 2 часточки часнику.

  • Бобові заздалегідь кілька годин вимочуються у воді, після чого варяться до розм’якшення. Крім солі, у воду можна додавати лаврові листочки для приємного аромату. Коли квасоля буде повністю готова, лаврушка викидається.
  • Волоські горіхи перемелюються в блендері. Маса повинна вийти максимально однорідною.
  • Моркву, цибулю і перець шинкують тонкими довгими шматочками. Далі їх потрібно обсмажити на рафінованій олії до рум’яності.
  • У сковорідку відправляється маса з блендера і томатний сік. Суміш солиться, посипається приправами і гаситься 25 хвилин. Далі – ще 15-17 хвилин вже з квасолею.
  • За цей час треба підготувати невеликі банки і кришки – простерилізувати. У них страва викладається ще гарячим. Наповнені ємності стерилізуються ще 6-7 хвилин, закочуються та прибираються в прохолоду.
Дивіться також:  Маринад для курки з соєвим соусом – 8 рецептів

Якщо вирішено їсти пікантне блюдо відразу, його варто притрусити січеною зеленню і подавати з лавашем.

Прокрутка до верху