Лобіо з червоної квасолі – класичний рецепт і 8 варіантів приготування смачних
Якщо розім’яти квасоля червоного кольору і щедро заправити смачними спеціями, то вийде грузинське блюдо – лобіо. У кожному грузинському районі є свій варіант приготування цієї страви. Найчастіше готують лобіо з червоної квасолі за класичним рецептом, але не менш смачний варіант виходить з м’ясом, з помідорами і навіть консервований на зиму. Вивчайте, пробуйте і знаходите найсмачніший для себе метод приготування.
Лобіо з червоної квасолі — класичний рецепт
Якщо хочете використовувати як основне блюдо, то подавайте гарячим. Якщо вирішили, що лобіо буде виступати в якості закуски, то – холодним.
Якщо готуєте зі свіжої, сезонної квасолі, то можна приступати відразу до приготування. При використанні старої – необхідно замочувати не менш ніж на чотири години, а краще на ніч. Варити слід не менше трьох годин.
Інгредієнти:
уцхо сунелі – пол ч. ложечки;
квасоля червона – 650 г;
коріандр – пол ч. ложечки;
лавр – 4 аркуша;
кінза суха – пол ч. ложечки;
перець горошок;
цибуля – 420 г ріпчастої;
сіль;
оцет бальзамічний (можна замінити ткемалі);
чабер сухий – пол ч. ложечки;
часник – 3 зубки;
масло для засмажки рослинна;
кінза – 55 г свіжої.
Приготування:
Влити в каструлю воду.
Закинути листи лаврушки.
Підсолити.
Всипати квасолю. Проварити три години.
Злити рідину. Відразу не виливати (може ще стати в нагоді).
Розім’яти квасоля. Якщо маса суховата, то долити бульйон.
Накрити кришкою. Залишити на вогні хвилин вісім.
Нашаткувати цибулини.
Влити олію у сковорідку. Підсмажити цибулька.
Кінзу, половину від норми, нашаткувати.
Квасоля змішати з цибулею.
Засипати кінзу.
Розмішати.
Взяти ступку.
Помістити уцхо сунелі, перець, чабер, суху кінзу.
Очистити зубки часнику. Закинути в ступку.
Підсолити. Розтерти за допомогою маточки.
Закинути до квасолі.
Влити оцет. Перемішати.
Готувати сім хвилин під кришкою.
Взяти горщики. Покласти приготоване блюдо. Прибрати в духовку на сім хвилин.
Прикрасити свіжою кінзою.
Готуємо з консервованої квасолі
Економне, ситне, а головне дуже швидке в приготуванні лобіо з консервованої квасолі. Неодмінний інгредієнт не тільки квасоля, але і цибулю. Якщо виключити хоч один з цих компонентів, то лобіо не вийде.
Інгредієнти:
оцет винний (бальзамічний) – 1 ст. ложка + 1 ст. ложка для заправки;
квасоля червона консервована – 870 м;
часник – 7 зубків;
хмелі-сунелі – 1 ч. ложечка;
петрушка – 20 г;
цибуля зелена – 20 г;
цибуля – 370 г ріпчастої;
олія – 7 ст. ложок;
паста томатна – 3 ст. ложки;
кінза – 20 г;
горіх – 120 г волоського.
Приготування:
Закинути горіхи в блендері. Подрібнити.
Очистити зубки часнику. Пропустити через часникодавку.
Змішати горіхи і часник.
Влити оцет (норму для заправки). Розмішати.
Зелень порубати. Зробити це необхідно як можна дрібніше.
Цибулини нашаткувати, наскільки зможете дрібно.
Масло влити у сковорідку. Розігріти.
Помістити цибулька.
Потомити до золотистого кольору.
Влити пасту. Загасити три хвилини.
З квасолі злити рідину.
Помістити боби в сковорідку.
Засипати приправи. Розмішати.
Загасити три хвилини.
Влити оцет.
Засипати зелень з горішками.
Перемішати.
Зняти з вогню.
Настояти вісім хвилин.
Смачно в холодному і теплому вигляді.
Лобіо по-грузинськи
Приготувати лобіо по-грузинськи дуже просто. Впорається будь-який початківець кулінар.
Інгредієнти:
базилік – 15 р свіжого;
горіхи – 55 г волоських;
квасоля – 550 г;
оцет винний – 2 ч. ложечки;
сіль;
перець чилі – чверть ч. ложечки;
цибуля – 4 цибулини;
олія соняшникова – 1 ст. ложка;
часник – 5 зубків;
петрушка – 15 р свіжого;
коріандр – 1 ч. ложка;
кінза – 15 р свіжого;
хмелі-сунелі – 1 ч. ложечка.
Приготування:
У каструлю влити воду.
Закинути квасоля.
Відставити на пів доби.
Воду злити.
Промити три рази боби.
Влити воду в казан.
Помістити квасоля.
Проварити три години.
Зняти лушпиння з цибулин. Нашаткувати.
Смажити в олії на сковорідці до золотистого кольору.
Нарізати базилік. Закинути в ступку. Влити оцет винний. Розтерти. Викласти в піалу.
Розтерти горішки.
Почистити зубки часнику. Пропустити через прес. Змішати з горішками.
Перемішати з гострим червоним перцем. Розмішати. Влити оцет. Перемішати.
У сковорідку з цибулею покласти квасолю. Підсолити.
Просмажити три хвилини.
Перемістити до ємність. Приєднати базилік з оцтом, хмелі-сунелі, коріандр, заправку з горіхами. Перемішати.
Петрушку і кінзу порубати. Змішати з іншими продуктами.
З м’ясом у горщиках в духовці
Цей рецепт сподобається любителям гострої і ароматною грузинської кухні.
Інгредієнти:
аджика – 2 ст. ложки;
олія оливкова – 3 ст. ложки;
чабер свіжий – 55 г;
сіль;
перець мелений чорний;
червона квасоля – 520 г;
цибуля – 120 г ріпчастої;
грузинський лаваш – 320 г;
часник – 5 зубків;
коріандр – пол ч. ложечки;
кінза свіжа – 55 г;
червоний перець сушений – 1 шт.
Приготування:
Залити боби водою. Відставити на ніч.
Воду злити. Промити.
Залити свіжу воду. Варити дві години.
Цибулини очистити. Нарізати. Потрібні півкільця.
Промазати горщик маслом.
Помістити цибулю.
Поламати руками лаваш і розмістити поверх лука.
Вкрити квасолею.
Посипати зеленню, яку заздалегідь нарізали.
Дрібно порізати зубки часнику і розкидати по квасолі.
Розподілити аджику.
Нарізати перець червоний. Висипати в горщик.
Підсолити.
Поперчити.
Духова шафа повинен мати температуру рівну 150 гр.
Помістити горщики. Запікати чверть години.
Варіант для мультиварки
Це просте блюдо виходить пряним, ароматним, ситним, в міру гострим. Завдяки мультиварці, готується швидко і пропікається рівномірно.
Інгредієнти:
часник – 7 зубків;
масло рослинне – 1 ст. ложка;
цукор – ч. ложечка;
червона квасоля – 4 мультистакана;
цибуля – 1 цибулина;
перець;
кінза – 75 зелені;
сіль;
хмелі-сунелі;
томатна паста – 110 р.
Приготування:
Залити воду в каструльку.
Всипати квасолю. Залишити на п’ять годин.
Почистити зубки часнику. Подрібнити.
Цибуля позбавити від лушпиння. Нашаткувати.
Зелень порубати.
У чашу від приладу влити олію. Закинути цибулю. Засмажити. Повинен овоч стати золотого кольору.
Прибрати в тарілку.
Злити рідину з квасолі. Покласти в чашу.
Залити водою так, щоб боби були повністю покриті.
Закрити кришку.
Знадобиться режим «Гасіння».
Таймер встановити на півтори години.
Закинути кінзу. Зверху часник.
Покласти цибулю. Влити томатну пасту.
Підсолити.
Додати перець.
Всипати хмелі-сунелі.
Покласти цукор.
Взяти пластикову лопатку. Розмішати.
Накрити кришкою.
Готувати в режимі півтори години.
Готуємо і закриваємо на зиму
Салат лобіо хочеться їсти в будь-який час року. Взимку складно знайти свіжу зелень, тому слід заздалегідь підготуватися до холодного часу року і закатати дуже смачне блюдо влітку.
Інгредієнти:
сіль – 2,5 ст. ложки;
квасоля – 3 склянки;
оцет – 65 мл;
солодкий перець – 970 г;
цукор – 300 г;
морквина – 970 г;
олія – 1 стакан рослинного;
томати – 2000 г стиглих.
Приготування:
Вимочити у воді квасолю. На це буде потрібно ніч.
Злити воду. Залити свіжою.
Проварити півтори години.
Натерти морквину. Краще всього використовувати крупну тертку.
Включити м’ясорубку. Пропустити томати.
Змішати отримане пюре і моркву.
Додати квасолю.
Покласти цукор.
Влити масло рослинне.
Підсолити. Розмішати.
Закип’ятити.
Проварити на малому вогні півтори години.
Влити оцет.
Банки простерилізувати.
У гарячому вигляді закласти салат в банки. Закатати.
По-аджарськи
Приготуйте смачні ласощі використовуючи корисну для організму квасоля.
Інгредієнти:
квасоля – 320 г;
кінза – 7 г для фаршу;
для фаршу часник – 3 зубки;
горіх волоський – 120 г;
кінза – 7 г;
перець мелений чорний;
часник – 2 зубки;
сіль;
цибуля – 110 г ріпчастої.
Приготування:
Квасолю залити гарячою водою. Відставити на ніч.
Злити воду.
Залити свіжою. Варити дві години.
Підсолити. Воду не зливати. Залишити до повного охолодження.
Тепер необхідно зробити фарш. Для цього цибулю, кінзу, горіхи і часник перетерти через м’ясорубку.
Отриману суміш змішати з остиглої квасолею. Приправити спеціями. Поперчити. Перемішати.
Рецепт приготування з томатом
В лобіо можна змінювати інгредієнти, але квасоля завжди залишається незмінним продуктом. Смачно приготувати з додаванням томатів.
Інгредієнти:
квасоля – 420 г;
олія соняшникова – 2 ст. ложки;
сіль;
цибуля – 4 цибулини;
часник – 4 зубки;
помідор – 3 шт.;
лавр – 4 аркуша;
коріандр – 1 ч. ложечка;
перець червоний – пол ч. ложечки;
пажитник – 1 ч. ложечка;
петрушка для подачі – 50 р.
Приготування:
Залити водою боби. Залишити на ніч.
Злити воду.
Залити свіжою водою.
Закинути лаврушку. Підсолити. Проварити. Боби повинні стати м’якими.
Цибулини очистити. Смажити в олії на сковорідці.
Томати нарізати. Відправити до цибулі. Загасити.
Часник пропустити через часникодавку.
Засипати всі спеції і часник в сковорідку. Розмішати. Протушкувати п’ять хвилин.