Локшина Харусаме: що це таке, як приготувати? Склад і 3 рецепти страв з скляної локшини

Коли-то японські ніндзя вірили, що локшина Харусаме сприяє продовженню життя і міцного здоров’я, зберігає молодість, тому вона була їхньою улюбленою їжею. Можна наслідувати їх приклад і урізноманітнити своє меню новими стравами зі скляної локшини.

Що таке локшина Харусаме

Що це таке — локшина Харусаме? Це дуже тонка, майже прозора японська вермішель. За свій незвичайний вигляд її ще називають скляною. А завдяки тому, що до складу локшини входить рисовий крохмаль, можна її зустріти під ім’ям рисова локшина. На прилавках магазинів можна знайти упаковки з локшиною круглої або плоскої форми. Також вона може бути короткою, як звичайні спагетті, або довгою і скрученої в «гнізда», які упаковані порціями.

Склад і калорійність продукту

Локшину Харусаме найчастіше роблять з рисового крохмалю, рідше картопляного, машевого. У складі є багато вітамінів групи B – B1, B2, B3, B5. Також вона містить кальцій, залізо, фосфор, калій та багато інших мікро-і макроелементів.

Для тих, хто на дієті і стежить за своєю вагою, часто вживати цю локшину не рекомендується, так як калорійність її – 352 ккал на 100 р.

Як приготувати локшину Харусаме

Локшина Харусаме готується дуже швидко – її не потрібно довго варити, інакше вона втратить свій смак і буде виглядати апетитно.

Є кілька способів її приготування:

  • Висипати в миску і повністю залити локшину окропом. Залишити так на 5-30 хвилин, попередньо накривши кришкою.
  • Закип’ятити підсолену воду і засипати локшину. Варити 3-5 хвилин, після чого відкинути на сито, щоб стекла вся рідина.
  • Для приготування супу або подальшого обсмажування з овочами, локшину спочатку замочують хвилин на 5. Далі, попередньо злив воду, кладуть в самому кінці приготування в суп або швидко обсмажують на розпеченій сковороді.
Дивіться також:  Пельмені в горщиках – 8 рецептів в духовці

Є багато рецептів, у складі яких присутній скляна локшина. Ось тільки деякі з них – найпопулярніші і прості в приготуванні.

Скляна локшина з креветками

Дуже простий і швидкий рецепт приготування цієї страви піде всього п’ятнадцять хвилин.

Продукти:

  • скляна локшина – 180 г;
  • креветки – 250 г;
  • зелений горошок в стручках – 150 г;
  • гострий перець – 1 шт.;
  • соєвий або рибний соус – за смаком;
  • соус табаско – кілька крапель;
  • сіль за смаком;
  • оливкова олія – 2 ст. л.

Спосіб приготування

  • Добре креветки промити, висипати їх у киплячу воду і проварити кілька хвилин. Потім відкинути на сито, остудити і почистити. У сковороді розжарити олію і висипати туди очищені креветки. Додати соус табаско і соєвий або рибний соус. Обсмажити.
  • Для приготування страви по цьому рецепту потрібен зелений горошок в стручках – свіжий або заморожений. Він також проварюється в помірно підсоленій воді протягом декількох хвилин (головне не переварити – потрібно, щоб він був хрусткий).
  • Гострий перець розрізати і видалити насіння, подрібнити.
  • Рисову локшину висипати в киплячу (підсолену) воду, і довести до готовності у відповідності з інструкцією, яка написана на упаковці. Відкинути на друшляк, щоб вода добре скла і трохи обсмажити разом з іншими інгредієнтами. При необхідності трохи досолити.
  • Викласти на тарілки і відразу подавати на стіл.

Рада. Щоб локшина вийшла ідеальною по консистенції, головне її не переварити! Для цього її потрібно варити менше (на 1-2 хвилини), ніж зазначено на упаковці. При подальшому гасіння з овочами або м’ясом вона дійде до повної готовності.

Локшина Харусаме з овочами по-корейськи

Чапчхэ – популярна страва родом з Кореї, без якого не пройде жодне застілля. Готується воно з локшини Харусаме з овочами, м’ясом і грибами.

Дивіться також:  Фрикадельки з підливою – 7 рецептів

Продукти:

  • локшина Харусаме – 200 г;
  • печериці – 100 г;
  • гливи — 100 г;
  • солодкий болгарський перець різних кольорів – зелений, жовтий, червоний – по половинці кожного;
  • морква – 1 шт.;
  • часник – 1 головка;
  • яйце — 1 шт.;
  • корінь імбиру;
  • пучок шпинату;
  • пучок петрушки;
  • соєвий соус – 100 р;
  • цукор – 80 г;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • рослинне масло.

Спосіб приготування

  • Спочатку необхідно приготувати блін. Слід трохи спінити яєчко
    виделкою, присолити і вилити в сковороду, змащену олією. Обсмажити з двох сторін до золотистого кольору.
  • Відварити локшину в солоній воді згідно із зазначенням на пачці. Зцідити воду і промити.
  • Очистити і вимити моркву, порізати її брусочками, обсмажити в соняшниковій олії одночасно з тонко нарізаним коренем імбиру і часником.
  • Тепер черга грибів – печериці та гливи добре вимити, очистити, якщо необхідно, і порізати. Всипати до інших інгредієнтів.
  • Солодкий перчик очистити, прибрати зерна і нарізати уздовж довгими смугами. Відправити в сковороду. Обсмажити хвилин 5-7, час від часу розмішуючи. Далі додати шпинат.
  • В останню чергу всипати варену локшину і заправити соєвим соусом, додати цукор і сіль, обсмажити хвилинку і прибрати з плити.
  • Яєчний млинець необхідно згорнути трубочкою і порізати тонкими смугами.
  • Викласти готову локшину на тарілку, поверх кільця млинчиків, додати овочі, м’ясо і гриби, посипати зеленню петрушки.

Чапчхэ можна подавати як теплим, так і холодним – який смак від цього не погіршиться.

Рада. Щоб під час приготування локшина ніколи не злиплася, варити її рекомендується у великому обсязі води. Кидати в ще не закипілу воду не варто. Можна при варінні додати столову ложку оливкової олії, тоді вона буде розсипчастою.

Дивіться також:  Паелья з морепродуктів – 8 рецептів приготування

Локшина, приготовлена зі свининою

Смачне і швидке блюдо східної кухні – готується буквально за півгодини.

Продукти:

  • рисова локшина – 200 г;
  • свинина – 350 г;
  • цвітна капуста – 100 р;
  • капуста брокколі – 100 г;
  • стручкова квасоля – 100 г;
  • морква – 1 шт.;
  • сіль за смаком;
  • соєвий соус – 50 мл;
  • часник – 4 зубчики;
  • перець чилі – 0,5 шт.

Спосіб приготування

  • Рисову локшину необхідно залити гарячою водою і закрити кришкою. Відставити до тих пір, поки готуються інші компоненти.
  • Свинину порізати маленькими смугами. Обсмажити до золотистого кольору на сковороді з незначною кількістю олії.
  • Надіслати до м’яса нечищене і нарізані овочі, заправити соєвим соусом. Зверху накрити кришкою і смажити дві хвилини.
  • Присолити згідно зі смаком, присипати дрібно покришеним часником і половинкою перцю чилі. Процідити локшину, всипати в сковороду і розмішати. Залишити тушкуватися, закривши кришкою ще дві хвилини, далі вимкнути вогонь і залишити хвилин на 15.
  • Насипати по тарілках і подати до столу.

Локшина Харусаме – це хороший гарнір до багатьох м’ясних, грибних і овочевих страв. Її головний плюс в тому, що вона швидко готується.

Прокрутка до верху