Смачну і ситну локшину ширатаки можна назвати унікальним продуктом. Він одночасно відмінно насичує і сприяє схудненню, так як є малокалорійним. Приготувати страви з такої локшини легко можна вдома.
Що це таке
Продукт Shirataki – це довга біла локшина, для приготування якого потрібно використовувати особливу борошно з конжака. Вона змішується з вапняною водою для підтримки форми вже готової «соломки». Саме локшина за класичним рецептом вважається самої низькокалорійної.
Отриману із зазначених інгредієнтів суміш кип’ятять і тільки потім формують «соломку». Цікаво, що з неї вдається нарізати не тільки локшину, але і «рис». При цьому для другого варіанту не потрібно використовувати рисову муку.
Деякі кулінари плутають обговорювану локшину з фунчозой. Але це абсолютно різні продукти. Для приготування фунчозы в якості основи береться кукурудзяний/бобовий/картопляний крохмаль.
Готова локшина за смаком дещо відрізняється від звичних макаронних виробів. Її можна подавати в якості основного блюда або додавати в різні страви.
Склад, калорійність і харчова цінність
Низьку калорійність продукту пояснюється в першу чергу його скромним складом. На 97% складається з води. Залишилися три дісталися рослинної клітковини (борошно з конняку). В локшині немає легкозасвоюваних вуглеводів, тому навіть її регулярне вживання не зашкодить фігурі.
Якщо говорити про точну калорійності продукту, то це всього 9 ккал на 100 р. Тому страви з такою локшиною можна сміливо додавати в свій раціон навіть на строгій дієті.
Як готувати локшину Shirataki
Розбираючись, як готувати локшину Ширатаки, не варто намагатися зробити її самостійно з самої основи. Це досить довгий трудний процес. Та й відшукати спеціальну муку вдається далеко не в кожному магазині.
Простіше купити упаковку готової локшини. Сьогодні вона є в більшості великих супермаркетів у відділах здорового харчування або поряд з крупами/макаронами.
Першим ділом потрібно викласти вміст упаковки на друшляк і ретельно промити локшину холодною проточною водою. Далі прямо в цій же ємності занурити її в каструлю з вируючим окропом. Після повторного закипання варити 2 хвилини. Не можна збільшувати цей термін, інакше страва буде зіпсовано!
Злити рідину. Повністю остудити готову локшину прямо в друшляку. Потрібно відзначити, що сам по собі продукт не має яскравого смаку. Тому його можна поєднувати з різними інгредієнтами.
Ширатаки з соусом Болоньєзе
Страву за таким рецептом дозволяється використовувати навіть на Атаці під час дієти Дюка. Низькокалорійний варіант популярного італійського блюда виходить за смаком нічим не гірше оригіналу.
Інгредієнти:
- готова локшина – 180 – 200 г;
- вода – 380 – 400 мл;
- фарш з яловичини – 220 – 240 г;
- цибуля – 1 головка;
- паста з помідорів – 70 г;
- цукрозамінник – 1 мірна ложка;
- оцет – 1/3 малий. ложки;
- часник – за смаком;
- сіль, спеції, олія.
Приготування:
- Подрібнені цибулю з часником засмажити на мінімальній кількості олії. Коли вони розм’якшаться, додати м’ясо.
- Коли фарш поміняє колір, і основна частина рідини випарується з сковорідки, влити воду, додати пасту, сіль, спеції.
- Тушкувати під кришкою близько 50 хвилин.
- Останніми додати цукрозамінник, оцет.
- Змішати готову локшину з соусом болоньєзе.
Прогріти блюдо пару хвилин і дати настоятися близько чверті години.
Локшина з коньяку з індичкою
Інгредієнти:
- локшина з коньяку – 380 – 400 г;
- філе грудки індички – 180 – 200 г;
- дайкон і цибуля-порей – 1 шт.;
- морква – 2 шт.;
- чорнослив 70 г;
- соєвий соус – за смаком.
Приготування:
- Приготувати локшину по інструкції на упаковці. Повністю злити з неї воду.
- Порізати філе птиці. При бажанні замаринувати шматочки в соєвому соусі або використовувати для них якийсь інший маринад.
- Цибулю порізати кільцями, інші інгредієнти – середньої або великої соломкою, у тому числі і чорнослив. Якщо зробити це виявилося складно, можна попередньо розмочити сухофрукти в теплій воді.
- Добре розігріти сковорідку і обсмажити на ній всі інгредієнти по черзі. До кожного підливати потроху соєвого соусу.
- Коли і овочі, і птах будуть готові, додати локшину.
- Потримати страву на гарячій плиті пару хвилин.
Подати частування гарячим.
Гарбузовий суп-пюре з Ширатаки
Інгредієнти:
- м’якоть гарбуза – півкіло;
- сир тофу – 80 – 90 г;
- вершки (маложирні) – ½ ст.;
- болгарський перець – половинка;
- ширатаки у вузликах – 230 – 250 м;
- дрібна сіль.
Приготування:
- Взяти упаковку вузликів. Промити їх крижаний проточною водою. Викласти на друшляк. Залишити зливатися воду.
- Використовувати вже повністю очищену від шкірки і насіння гарбуз. Овочеву м’якоть порізати скибочками. Відправити на сковорідку. Залити невеликою кількістю води.
- Гасити овочеві шматочки до м’якості. При необхідності додавати ще воду.
- Розім’яти готову гарбуз. Краще всього використовувати для цієї мети блендер.
- Додати вершки, сіль. Можна використовувати спеції. Відмінно підходить для такої страви мелений чорний перець.
- Відправити в масу шматочки тофу, перець, порізаний брусочками.
- Довести масу до кипіння. Проварити до м’якості перцю.
- Відправити в суп локшину. При бажанні додати ще трохи води до бажаної консистенції.
Варити суп ще 3 – 4 хвилини.
Салат з креветками і локшиною
Інгредієнти:
- ширатаки – 230 – 250 м;
- креветки – 120 – 150 г;
- зелена цибуля – половина пучка;
- часник – половинка часточки;
- соєвий соус – 1 маленька ложка.
Приготування:
- Очищені креветки згасити до готовності. Не додавати масло. Можна налити в сковорідку трохи води.
- Локшину промити. Варити протягом 2 – 3 хвилин після закипання рідини.
- Зелену цибулю дуже дрібно порізати. Часник розчавити.
- В окремому посуді змішати вже готову локшину і морепродукти.
- Додати до них цибулю і часник. Все добре перемішати. При бажанні присолити масу, всипати в неї улюблені спеції.
- Влити соєвий соус. Обов’язково використовувати продукт без цукру.
Ще раз добре перемішати блюдо. Подати в будь-якому вигляді – гарячому або холодному.
Варіант салату з локшиною Ширатаки за Дюкану
Інгредієнти:
- локшина – 340 г;
- цибуля – 1 маленька;
- філе курятини – 280 – 300 г;
- моркву і огірок – 1 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- сіль і будь-які спеції.
Приготування:
- Зварити локшину до готовності. Злити з неї воду. Остудити готовий продукт.
- Цибулю дуже дрібно порубати. Змішати зі збитими яйцями. Присолити, додати спеції.
- Вилити суміш у силіконову форму. Поставити ємність на решітку. Запікати 7 – 8 хвилин при 190 градусах.
- Одержаний омлет з духовки, остудити і порізати.
- Курятину зварити або приготувати на пару.
- Порізати птицю і сирі овочі.
- Все змішати. Дати страві настоятися.
Таке частування можна їсти навіть під час самої суворої дієти.
Завдяки своєму унікальному складу і мінімальної калорійності, продукт входить в меню багатьох популярних дієт. Страви з нього допомагають не страждати від почуття голоду в процесі схуднення. Ця дієтична локшина займає важливе місце в раціоні, рекомендованому П’єром Дюканов.