Рум’яний лоранський пиріг з куркою і грибами – традиційне блюдо кухні Франції. Зазвичай він готується з відкритим верхом. В результаті випічка виходить не тільки смачною, але ще і красивою. Її можна подавати, в тому числі і до святкового столу.
Традиційний лоранський пиріг з куркою і грибами
Склад продуктів:
- очищені печериці – 350 г;
- яловичина (філе) – 350 г;
- цибуля – ½ головки;
- вершки – 170 мл (20%);
- сир – 130 г;
- яйце – 3 шт.;
- борошно – 220 г;
- вода (кип’ячена) – 3 ст. л.;
- вершковий жир (м’який) – 60 г;
- сіль.
Приготування:
- М’яке масло розмішати виделкою з вмістом одного сирого яйця.
- Всипати у суміш борошно з дрібкою солі, влити воду.
- Отриману масу помістити в пакет і прибрати в холод на 40 хвилин.
- Курятину відварити, дрібно нашаткувати.
- Довільні шматочки грибів і цибулі засмажити разом до зарум’янювання.
- Об’єднати м’ясо і засмажку. Посолити. Можна приправити прянощами. Відмінно підходить для такої начинки мускатний горіх.
- Тісто руками або качалкою розтягнути в круглу заготовку і акуратно перенести її на жароміцну ємність з бортиками.
- Викласти на основу підготовлену начинку.
- Окремо збити яйця з вершками. Присолити, засипати і подрібнений сир. Вилити все на м’ясо з іншими компонентами.
Піч частування 37 – 40 хвилин при 170°C.
З додаванням брокколі
Склад продуктів:
- філе грудки курки – 350 г;
- борошно – 1 повний стакан;
- гриби – 350 г;
- вершковий жир – 60 г;
- цибуля – 1/3 головки;
- броколі (можна заморожену) – 250 г;
- сир – 120 г;
- вершки будь-якої жирності – 230 мл;
- яйця – 3 шт.;
- холодна вода – 4 десертні ложки;
- сіль.
Приготування:
- Змішати м’яке масло, сире яйце (заздалегідь його збовтати), всю муку, воду, 1-2 щіпки дрібної солі.
- Отриману м’яку масу загорнути в пакет і прибрати в холод на півгодини.
- В цей час обсмажити подрібнені гриби (найкраще – печериці) з цибулею.
- Брокколі залити водою і варити 8-9 хвилин. Окремо відварити до готовності курятину.
- Відправити шматочки капусти і м’яса у сковорідку. До цього часу вже повинна випаруватися велика частина рідини, що виділилася з грибів.
- Разом готувати компоненти начинки ще 10-12 хвилин. Після чого посолити, додати до них спеції і охолодити.
- Окремо збити до піни яйця, що залишилися. Змішати з подрібненим сиром і вершками.
- Тісто розтягнути і помістити у відповідну за розміром форму. Виліпити середні бортики.
- Викласти начинку на основу. Покрити сумішшю з сьомого кроку.
Відправити пиріг з куркою, грибами і броколі в духовку, готувати 40 – 45 хвилин. Температура – 180°C.
Готуємо з помідорами
Склад продуктів:
- філе курятини – 350 г;
- очищені печериці – 450 г;
- черрі – 350 г;
- вершкове масло – 130 г;
- борошно – 230 г;
- вода – 4 десертні ложки;
- яйця – 3 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- сир – 170 г;
- вершки – 2/3 ст.;
- сіль, спеції, олія для обсмажування.
Приготування:
- Вершковий жир натерти. Пальцями розтерти його з борошном і сіллю.
- Влити яйце (1 шт), воду. Прибрати перемішану масу в пакет і в холод на півгодини.
- Курятину зварити до готовності.
- На будь-якому маслі обсмажити подрібнені гриби з цибулею. Коли випарується волога від грибів, додати в сковороду м’ясо. Все посолити. Всипати відповідні до грибів та курки спеції.
- Під кінець додати половинки чері. Потомити інгредієнти разом близько 10 хвилин.
- Сир подрібнити і перемішати з іншими яйцями. Залити вершками. Присолити і злегка компоненти збити міксером.
- Спочатку у форму відправити тісто. Потім начинку. Обов’язково зробити бортики. Все залити вершково-сирною сумішшю.
Запікати такий відкритий пиріг 35 – 45 хвилин при 190°C.
Кіш — французький відкритий пиріг
Друга назва лоранського пирога – киш лорен.
Склад продуктів:
- борошно – 180 г;
- вершковий маргарин – 120 г;
- молоко – 4 десертні ложки;
- варене філе курятини – 250 г;
- свіжі печериці – 250 г;
- лісові гриби сушені – 15 г;
- цибуля – 2 головки;
- яйця – 2 шт.;
- нежирні вершки – 1 ст.;
- сир – 80 г;
- сіль, свіжий кріп – за смаком;
Приготування:
- Сушені гриби залити чистою водою. Бажано замочити їх на всю ніч.
- Вранці залити гриби свіжою водою і відварити їх протягом півгодини.
- В чашу комбайна відправити борошно з парою пучок солі. Додати маргарин, порубаний кубиками. Включити кухонного помічника і перетворити масу в крихту. Не потрібно довго місити інгредієнти. Масло не повинно перегрітися.
- Додати холодне молоко. Перемішати за допомогою пристрою до стану вологою крихти. Скачати кулю, попередньо не перемішуючи. Прибрати в холод на півгодини.
- Гриби відкинути на сито. Дрібно порізати їх і змішати з шматочками вареного м’яса.
- Окремо обсмажити печериць пластинки з кубиками цибулі до рум’яності і випаровування соку з сковорідки.
- Остудити засмажку змішати всі інгредієнти начинки. Туди ж додати сіль, рубану зелень.
- Тісто розподілити по жароміцної ємності з бортиками. Зробити наколи виделкою по всій поверхні. Покрити тісто пергаментом, засипати квасолею.
- Запікати основу пирога чверть години при 190°C. Потім прибрати папір з квасолею і готувати ще 6 – 7 хвилин при тих же умовах.
- Зверху основи розсипати м’ясо з іншими складовими начинки. Покрити все заливкою (збиті яйця+подрібнений сир+вершки).
Відправити лоранський пиріг (киш) в духовку на півгодини.
З сирною скоринкою
Склад продуктів:
- філе грудки – 350 г;
- сирі печериці – 350 г;
- цибуля – 80 г;
- вершки – 1 ст.;
- борошно – 1 ст.;
- яйця – 3 шт.;
- сир – 270 г;
- сіль, олія для обсмажування, перець.
Приготування:
- Одне яйце збовтати. Змішати його з м’яким маслом.
- Додати всю борошно (заздалегідь просіяне), воду, 1 – 2 щіпки солі. Отриману масу прибрати в пакет. Помістити в холод на час обжарювання начинки.
- Курятину зварити до готовності. Порізати маленькими шматочками.
- Також подрібнити сирі гриби і цибулю. Засмажити їх на сковорідці з будь-яким розігрітим маслом. Присолити, поперчити.
- Остудити обжарку і змішати з шматочками курки.
- Тісто розтягнути і розподілити по ємності з бортиками.
- Розсипати по основі курино-грибну начинку.
- Приблизно 170 г сиру потерти. Змішати з залишилися збитими яйцями. Присолити. Додати в масу вершки.
- Залити їй начинку.
- Запікати пиріг 40 хвилин при 170°C.
Приблизно через половину терміну засипати верхівку пирога залишилися крупно тертим сиром.
Корисна випічка зі шпинатом
Склад продуктів:
- вершковий жир – 60 г;
- яйце – 3 шт.;
- вода – 4 десертні ложки;
- пшеничне борошно – 1 ст.;
- філе стегна курки – 350 г;
- печериці – 450 г;
- шпинат без черешків – 250 г;
- цибуля – 150 г;
- вершки (33%) – 1 ст.;
- сир – 170 г;
- свежетертый мускатний горіх – 2 – 3 щіпки;
- сіль.
Приготування:
- Одне яйце розтерти з м’яким жиром. Відповідною насадкою блендера обробити компоненти до білої піни.
- Залити воду, засипати сіль і сухі компоненти, крім прянощів.
- Отриману масу покрити пакетом і помістити в холод на півгодини.
- Зварити курятину. Порізати кубиками. Також подрібнити гриби і цибулю.
- Розігріти сковорідку з олією. Засмажити на ньому спочатку цибулю до рум’яності. Потім засипати гриби і дочекатися, поки з сковороди випарується виділилася з них рідина.
- Всипати шматочки курки, подрібнений шпинат і готувати компоненти начинки разом 6 – 7 хвилин. Всі присолити і додати мускатний горіх.
- Тісто перемістити в жароміцну ємність. Зліпити руками борти. Викласти зверху начинку.
- Залити гриби і птицю сумішшю з решти збитих яєць, подрібненого сиру, вершків подсоленных
Запікати при 180°C духовці приблизно 35-45 хвилин.
Рецепт в мультиварці
Склад продуктів:
- варена курка (грудка) – 1 шт.;
- гриби – 350 г;
- цибуля (сирої) – 80 г;
- яйце – 3 шт.;
- вершковий жир – 60 г;
- вода – 5 десертних ложок;
- борошно – 1 повний стакан;
- нежирна сметана – 230 мл;
- сир – 130 г;
- сіль.
Приготування:
- Вершковий жир посікти. Змішати з сухими компонентами, водою і одним сирим яйцем. Прибрати масу в холод на термін приготування начинки.
- З грудки зрізати все м’ясо.
- Покришити очищені печериці. Разом обсмажити інгредієнти до зарум’янювання. Посолити. З’єднати з курятиною.
- Решта яйця змішати (окремо) зі сметаною. Додати подрібнений сир, сіль.
- В чашу кухонного помічниці руками викласти тісто. Зліпити бортики. Зверху розкласти начинку.
- Все полити сметаною сумішшю.
- Готувати страву в програмі випічки 70 хвилин.
Після сигналу відкрити кришку, вийняти частування разом з чашею з мультиварки і залишити хвилин на 10 «відпочити».
Обговорюваний французький пиріг готується з самими різними начинками. Іноді в нього додаються тільки овочі або свіжа зелень. Саме поєднання курки та грибів в начинці роблять страву особливо цікавим і яскравим на смак, а також ситним.