Можна сказати, що львівський сирник – це такий великий сирний сирок в шоколаді. Його їдять на сніданок або як десерт до чаю. Готується просто ласощі, а результат виходить приголомшливий.
Класичний львівський сирник
Такий рецепт можна назвати основою. Від нього пішли всі інші варіанти з додатковими домішками. Інгредієнти: півкіло жирного сиру (не менше 9%), півпачки якісного вершкового масла, жменю родзинок, 160-170 г цукрового піску, 4 столові яйця, ложечка лимонної цедри, столова ложка манки, 5 ложок сметани, 3 ложки какао-порошку.
- Яєчні білки і жовтки розкладаються по окремих мисках. Білкова маса відправляється на холод, а жовткова 5-6 хвилин збивається з піском (3 великі ложки залишаються).
- До отриманої збитою суміші вводиться розім’ятим сир і размякшее олію (10 г відкладається в сторону). Маса добре вимішується. Найкраще робити це міксером.
- Слідом за маслом в суміш всипається манка, цедра і розм’якшений окропом ізюм.
- Білки збиваються до пишноти.
- В пару заходів білкова піна вводиться в сирну масу. Мішаються продукти знизу вгору.
- Тісто викласти у форму для кексу (промаслений).
- Випікається частування в духовці трохи менше години.
Остиглий сирник покривається прогрітій на плиті сумішшю з залишків піску, сметани, олії (10 г) і какао.
В мультиварці
Можна готувати львівський сирник в мультиварці. Інгредієнти: півпачки масла вершкового, 680-710 г сиру, 4 столові яйця, 210 г цукру, жменю родзинок, 2 столові ложки сметани, стільки ж какао, ложка манної крупи, лимон.
- Жовтки яєць збиваються з піском (180 г) дочиста. До них протирається сир, додається рідке масло (20 г залишається), манка, цедра цілого лимона, родзинки. Все збивається міксером.
- Білки, оброблені до стійких піків, втручаються в масу з першого кроку.
- Тісто викладається в промаслений і присипану борошном чашу.
- Готується частування 50-55 хвилин в режимі випічки.
Глазур вариться з решти масла, цукру і порошку какао. Коли крупинки піску розчиняться в нагрітої маси, у неї втручається сметана. Маса перемішується і відразу ж виливається на сирник.
З чорницею
Ягідки підійдуть і свіжі, і заморожені. Їх достатньо півсклянки. Інші інгредієнти: 4 столові яйця, півкіло жирного сиру, 130 г якісного вершкового масла, 1 склянка цукрового піску, велика ложка манки і в 2 рази більше какао, 3 ложки домашньої сметани, цедра одного лимона, дрібку ваніліну.
- Перетертий сир обидва види цукру (2 великі ложки останнього відкладаються в сторону), 110 г розм’яклі масла, цедра, манка і яєчні жовтки збиваються міксером. Окремо обробляються білки на високій швидкості пристрою.
- Дві маси з’єднуються. Наприкінці в тісто висипається чорниця. Заморожені ягоди не потрібно попередньо розморожувати.
- Тісто викласти у форму для кексу і готується 55-65 хвилин при високій температурі.
- Для глазурі змішується масло, какао, сметану і цукор. Суміш гріється і розмішати, поки не стане однорідною.
Сирник поливається глазур’ю і на кілька годин відправляється в холод.
Львівський сирник в шоколадному тесті
Це частування являє собою повноцінний ніжний десерт. Його цілком можна подати замість тортика. Інгредієнти: 770 г м’якого, але не мокрого сиру, півсклянки цукру-піску і стільки ж пудри, 7 столових яєць, півпачки жирного масла, склянка молока, велика ложка кукурудзяного крохмалю, 2 склянки борошна високої сортності, чайна ложка соди, половина плитки молочного шоколаду.
- Сир, подрібнений блендером, з’єднується з жовтками (4 шт.), пудрою, 60 р масла, крохмалем, великою ложкою борошна.
- Білки збиваються окремо і тільки 2/3 їх частини з’єднуються з сумішшю з першого кроку.
- Молоко, пісок, какао, масло і шоколад варяться до однорідності і охолоджуються.
- На темній масі додається сода, що залишилася борошно, інші жовтки і збиті білки.
- Шоколадне тісто викладається у форму в 2 шари. Між ними розташовується сирна начинка.
Запікається творожник в жаркій духовці близько години.
З вишнею
Вишеньки додадуть творожному десерту приємну кислинку. Ягід треба взяти півсклянки в сушеному вигляді (без кісточок). Інші інгредієнти: 3 столові яйця, півкіло жирного сиру, цедра цілого лимона, столова ложка картопляного крохмалю, дрібку куркуми, 120-130 г цукрового піску, 12 г ванільного цукру.
- Спочатку в чашу блендера закладається розім’ятим сир, два види цукру, яйця. Продукти збиваються.
- Коли маса стане однорідною, у неї всипається куркума, картопляний крохмаль і свіжа натерта цедра. Продукти знову збиваються.
- Сушені ягоди на кілька хвилин заливаються окропом. Після цього вони викладаються на паперовий рушник, щоб пішла зайва волога.
- Вишня втручається в тісто, після чого воно відправляється в форму, промазану вершковим або олією.
- У духовці частування випікається 50-55 хвилин при високій температурі.
Щоб сирник не розвалився при витяганні з форми, його потрібно буде попередньо добре охолодити.
З маком
Макова прошарок зробить сирник більш оригінальним і особливо смачним. Інгредієнти: кіло сиру, 180 г жирного масла, 90 г маку, по великій ложці крохмалю і манної крупи, 260 г цукру, 4 столові яйця, цедра середнього лимона.
- Сир перетирається з піском. У цю масу можна додати ваніль за смаком.
- Окремо збиваються яйця, які виливаються в сирну масу. Всі складові добре перемішуються.
- У миску висипаються залишилися компоненти, крім маку. Останній запарюється окропом, зціджує і перетирається в ступці. Для цієї мети можна використовувати і міксер.
- До маку додається трохи сирної суміші. Це буде перший шар сирника.
- Слідом викладається тісто.
- Випікається ласощі близько години.
Готовий десерт можна полити звареної за будь-яким рецептом глазур’ю.