Це арабське блюдо, його прийнято готувати з жирної яловичини і зелені. Але сьогодні ми вам розповімо про смачних варіаціях цих котлет з інших, більш дешевих видів м’яса. І навчимо, як готувати люля-кебаб в домашніх умовах.
Рецепт приготування з свинини
Це найпопулярніший рецепт. Ми розповімо, як приготувати люля-кебаб в духовці.

Інгредієнти:
- свинина – 1 кг;
- цибуля – 4 штуки;
- петрушка – 1 великий пучок;
- часник – 3-4 зубчики;
- кріп – пів пучка;
- сіль хмелі-сунелі і перець – за смаком.
Приготування:
За кілька годин до готування помістіть дерев’яні шпажки у воду. Наприклад, налийте воду в деко. Шпажки повинні просочитися водою, інакше в процесі смаження вони почнуть горіти.
М’ясо промийте, викладіть сухими серветками зайву вологу.
Наріжте м’якоть на обробній дошці середніми кубиками.
Прокрутіть свинину через м’ясорубку. Перекладіть її у велику миску.
Зніміть з лушпиння цибулі і промийте його в холодній воді. Прокрутіть через м’ясорубку або дуже дрібно нашаткуйте вручну.
Перекладіть цибулю до м’яса.
Петрушку промийте і дуже дрібно порубаєте, перекладіть її до фаршу.
Часник очистіть і дрібно наріжте. Також, його можна подрібнити з допомогою чеснокодавкі.
Тепер додайте до фаршу сіль, подрібнений часник, хмелі-сунелі і перець. Все дуже ретельно перемішайте і спробуйте на смак. Він повинен бути пікантним.
У фарші відсутні яйця, тому його потрібно зробити еластичним, щоб люля-кебаб тримав свою форму. Для цього потрібно:1) Вимішуйте фарш не менше 5 хвилин; 2) Сформуйте з м’яса невеликий кульку і 4-5 разів покидайте його з однієї руки в іншу. Таким чином, ми позбавимося від вологи. Проробіть цю процедуру з усім м’ясом. 3) Тепер отщіпніте невеликий шматочок фаршу і з силою киньте його назад в миску. Тепер він буде еластичним.
Оберніть харчовою плівкою миску з фаршем. Поставте її в холодильник на 30-40 хвилин.
Увімкніть духовку на 250 градусів.
Устелите деко щільною фольгою в два шари.
Дістаньте промаринованное м’ясо з холодильника. Формуємо люля-кебаб:1) Змочіть руки водою; 2) Візьміть в долоню фарш; 3), Розрівняти його по всій поверхні долоні; 4) Покладіть посередині вимочену дерев’яну шпажку; 5) Защипайте краю, щоб паличка залишилася всередині; 6) Розрівняйте люля-кебаб і покладіть його на деко.
Укладайте шампури на невеликій відстані один від одного (приблизно 2-3 сантиметри).
Надсилайте деко в гарячу духовку.
Після її закриття, відразу ж зменшіть температуру до 200 градусів. Нехай люля-кебаб смажиться близько 10 хвилин.
Через зазначений час дістаньте деко і переверніть всі шампура. Поставте блюдо в духовку ще на 10 хвилин.
Промийте кріп і дрібно його нарубаєте.
Діставайте ароматний люля-кебаб з духовки, посипте його кропом. Подавайте на стіл з овочевим салатом.
Люля-кебаб з курки
Це найпростіший варіант приготування, тому що люля-кебаб на сковороді готуються набагато швидше. А ще, цей рецепт є найбільш доступним.

Інгредієнти:
- куряче філе – 0,5 кг;
- яйце – 2 штуки;
- солодкий перець – 2 штуки;
- сіль і перець – за смаком;
- цибуля – 2 головки;
- зелень для прикраси;
- сир твердих сортів – 0,06 кг;
- рослинне масло – для смаження;
- вершкове масло – 4 ч. ложки.
Приготування:
Промийте і просушіть болгарський перець. Запечіть його 15-20 хвилин у духовці. Температура повинна бути 250 градусів. У процесі смаження його необхідно буде перевертати.
Готовий перець дістаньте з духовки. Прямо гарячим загорніть його пакет, на 10 хвилин.
Через зазначений час дістаньте обидва перцю з пакету і вийміть з них насіння. Тепер дрібно нарубаєте солодкий перець.
Цибулю дуже дрібно нашаткуйте.
Твердий сир натріть на середній терці.
Промийте філе і перекрутіть його в м’ясорубці або скористайтеся подрібнювачем.
У великій ємності змішайте куряче м’ясо, цибуля, сир і солодкий перець.
Масло наріжте дуже маленькими кубиками і додайте до фаршу.
Посоліть і поперчіть фарш. Все ретельно перемішайте і залиште м’ясо настоятися близько 30-40 хвилин.
Візьміть невеликі шпажки і сформуйте на них люля-кебаб.
Змастіть сковороду рослинною олією і поставте її на вогонь.
На розпечену сковороду викладайте заготовки.
Смажте з усіх боків до золотистої скоринки.
Подавайте люля-кебаб в теплому вигляді, прикрасити їх зеленню.
Рецепт люля-кебаба на мангалі
Це класичний люля-кебаб з баранини. На жаль, не у всіх виходить, виїхати за місто на пікнік і повторити оригінальне блюдо. Але у кого така можливість буде, скористайтеся цим рецептом.

Інгредієнти:
- сало курдючне) – 0,2 кг;
- зіра – ½ ч. ложки;
- ріпчаста цибуля – 2 штуки;
- коріандр (мелений) – 1 ч. ложка;
- баранина – 1 кг;
- сіль і перець – за смаком.
Приготування:
Промийте баранину. Для приготування люля-кебаб потрібно брати свіже м’ясо, а не морожене. Саме підходяще м’ясо – це задня частина баранини.
Відріжте від баранини всі плівки і сухожилля.
Прокрутіть м’ясо через м’ясорубку, бажано з великою сіточкою. Або нарубайте його великими ножами.
Дуже дрібно наріжте курдючне сало. Якщо воно у вас погано ріжеться, то трохи його заморозьте.
Цибулю наріжте невеликими кубиками.
У великій ємності змішайте баранину, цибулю, сіль, курдючне сало, перець, зіру і мелений коріандр.
Ретельно вимісіть, і відбийте отриманий фарш.
Поставте м’ясо в холодильник на годину – півтора.
Приготуйте спеціальні шампури, вони повинні бути товще, ніж для шашлику. Тоді залізо буде нагріватися, і люля-кебаб приготується швидше. До того ж, на такому шампурі м’ясо буде краще триматися.
Наліпити на шампур м’ясо і викладайте люля-кебаб на гаряче вугілля (він повинен спочатку прогоріти і поміняти свій колір).
Викладайте шампури на невеликій відстані один від одного.
Перевертайте люля-кебаб через кожні 3 хвилини. Тоді наша страва рівномірно пропечеться. Підсумкове час приготування люля-кебаба: 10-15 хвилин.
Страва готова! Викладайте шампури і подавайте до столу.
Як і з чим подавати люля-кебаб?
Це блюдо прийнято подавати гарячим, саме в цей момент воно найсмачніше. До люля-кебабу потрібно подавати свіжий лаваш і овочі. Вони можуть бути як свіжими, так і запеченими.
Наприклад, можна нанизати на шампур помідори та солодкий перець і смажити овочі паралельно з люля-кебабом. Або ж просто, наріжте скибочками свіжі огірки і помідори. Також, обов’язковим атрибутом люля-кебаба є маринований цибулю і томатний соус. Тим більше, це робиться дуже швидко.
Маринований лук

Інгредієнти:
- лимон – 1 штука;
- цибуля – 5 головок;
- рослинне масло – 1 ч. ложка;
- сіль – 1 ч. ложка;
- мелений перець – кілька щіпок;
- цукор – 1 ч. ложка.
Приготування:
Цибулю наріжте дуже тонкими півкільцями.
Присипте цибулю меленим перцем.
Видавити весь сік з лимона.
Натріть трохи цедри на дрібній тертці.
У невелику миску налийте 50 мл води і нагрійте її на газу.
Всипте сіль, цукор, все має розчинитися.
Тепер додайте весь лимонний сік і трохи натертої цедри.
Також додайте у воду ложку масла, все змішайте.
Перекладіть цибулю в глибоку миску і залийте маринадом. Відправте цю суміш у холодильник на 30 хвилин.
По закінченню вказаного часу – злийте з лука зайву рідину. Все, що він готовий до вживання.
Томатний соус

Інгредієнти:
- чорний мелений перець – 2 щіпки;
- томатна паста – 2 стіка;
- солодкий перець – 2 штуки;
- часник – 5 зубчиків;
- сіль – за смаком;
- лимон – 1 штука.
Приготування:
Часник натріть на дрібній тертці.
Солодкий перець дуже дрібно нарубаєте ножем або прокрутіть через м’ясорубку.
Складіть в ступу часник і солодкий перець. Гарненько все промните товкачем, повинна бути однорідна маса.
Тепер додайте в ступу сіль і мелений перець, все змішайте і промните.
Перекладіть вміст ступи в глибоку ємність. Додайте томатну пасту.
Лимон з силою покатайте по столу, потім видавіть з нього сік. Додайте до томатної пасти.
Дуже ретельно все перемішайте. Соус до люля-кебабу готовий! Подавайте його в окремій мисочці або полийте їм м’ясні вироби. Приємного вам апетиту!
Сподіваємося, ви підберете для себе оптимальний варіант приготування люля-кебаба і будете частіше балувати сім’ю такою смакотою. Готуйте з любов’ю!