Це східне м’ясне страву можна готувати різними способами – на сковороді, мангалі або грилі. Але найчастіше сучасні господині в звичайних квартирах запікають люля-кебаб в духовці. Крім класичного варіанту з баранини, існують цікаві його різновиди з інших видів м’яса.
Класичний люля-кебаб з баранини в духовці
Класичний рецепт обговорюваного частування можна назвати досить скромними на інгредієнти. У нього входить лише свіже якісне м’ясо і спеції. Потрібно взяти: півкіло баранини з салом, 4 часточки часнику, суміш зіри і коріандру, сіль, 3 репчатых цибулинки.
Жирна баранина пропускається через м’ясорубку разом з цибулею і часником. Якщо м’ясні шматочки будуть без сала, то страва вийде сухуватим. У фарш відразу ж додаються всі приправи і сіль за смаком. Після ретельного вимішування масу залишити на холоді на 60-70 хвилин.
На деко застеляється промаслена фольга.
На шпажки з дерева чіпляється фарш. Кебаби повинні вийти видовженої овальної форми.
Заготовки укладаються на фольгу і запікаються в гарячій духовці 20 хвилин з однієї сторони і стільки ж з зворотною.
Прикрасити гілочками петрушки або кропу.
На гарнір подається зелений лук і часточки лимона.
Як приготувати з свинини на шпажках?
Щоб страва зі свинини добре пропеклося, потрібно виставити в духовці високу температуру – близько 220 гр. Краще нагріти її заздалегідь, поки формуються кебаби на шпажках. Крім 800 г м’ясної м’якоті, береться: 120 г сала, пучок свіжої кінзи, 2 репчатых цибулини, щіпка коріандру і така ж кількість меленої суміші перців, сіль.
М’ясо добре промивається проточною водою, обсушивается рушником з паперу і нарізається спочатку нетовстими смужками, а потім гострим ножем рубається на маленькі шматочки. Чим менше за розміром виявляться кубики, тим ніжніше вийде блюдо.
Сало також обмивається, після чого позбавляється від шкірки. Продукт ріжеться невеликими скибочками, вкладається в спеціальну чашу блендера і перетворюються в однорідну пасту.
Шматочки м’яса і мелене сало змішуються.
У фарш додається дрібно нарізану кубиками цибулю.
Відразу ж можна всипати в масу сіль, вибрані приправи, подрібнену зелень. Руками вона вимішується до в’язкості.
Бажано також відбити готовий фарш про тверду поверхню. Тільки після цього він відправляється в холодильник приблизно на годину.
З отриманої маси на шпажках з дерева формуються кебаби.
Залишилося запікати їх у розігрітій духовій шафі 45 хвилин, періодично перевертаючи.
Оптимальна товщина м’ясних заготовок на шпажках – не більше 3 див.
Яловичий люля-кебаб
Для більшої соковитості фаршу до продукту з яловичини потрібно додати трохи свинини. Також не можна забувати про велику кількість приправ. З інгредієнтів потрібно підготувати: 900 г яловичого фаршу і 300 г свинячого, 3 часникові часточки, по дрібці суміші перців, меленого мускатного горіха і сушеного базиліка, сіль, 2 невеликі ріпчасті цибулини.
Два види фаршу відразу перемішуються, після чого до них додається пропущений через прес часник, подрібнену цибулю, сіль і всі спеції.
Маса ретельно вимішується і відправляється на 50 хвилин на холод.
Далі фарш нанизується на шпажки.
В промаслений форму викладаються кебаби і відправляються в гарячу духовку на 35 хвилин.
Щоб шпажки з дерева не горіли в процесі готування, їх потрібно на годинку попередньо замочити в холодній воді.
Рецепт приготування з курки
Самим низькокалорійним варіантом обговорюваного страви є той, який готується з курки. Крім зазначеного м’яса зі шкіркою (600 г), буде використовуватися: 2 цибулини, пара часникових зубчиків, малий. ложка рідкого диму, щіпка меленої паприки, сіль.
Курятина разом з цибулею і часником перетворюється в однорідний фарш. Робити це можна за допомогою м’ясорубки або спеціальної насадки блендера.
До отриманої маси додається сіль, мелена паприка. Дуже важливо відбити фарш. Для цього він укладається в пакет і кілька разів з високого відстані опускається на тверду міцну поверхню.
Далі фарш на півгодини відправляється в холодильник.
Залишилося сформувати з маси довгі довгасті ковбаски, укласти їх на деко, скропити рідким димом і відправити запікатися.
Готується люля-кебаб в духовці з курки 20-25 хвилин при середній температурі.
По-узбецьки
Узбецькі кебаби готуються з м’яса молодих баранчиків. Ягнятини для цієї страви потрібно взяти 900 м, а також: 25 г курдючного жиру, сіль, середню цибулину, зубчик часнику, сіль, по щіпці меленої паприки і чорного перцю, пучок свіжої кінзи. Як приготувати люля-кебаб по-узбецьки, розказано далі.
М’ясо промивається холодною водою, обсушивается, позбавляється від сухожиль і плівок, після чого нарізають шматочками. Краще всього використовувати бескостный шматок задньої частини стегна.
М’ясні скибочки перетворюються у фарш, після чого змішуються з курдючним жиром, усіма спеціями, дрібно нарізаною цибулею, часником і рубаною кінзою. Маса солиться і добре вимішується руками.
Протягом 5-7 хвилин фарш відбивається прямо в мисці, після чого з нього формуються кебаби на невеликих дерев’яних шампурах. Заготовки укладаються на решітку, застелений промасленим фольгою.
Запікається 45 хвилин в духовій шафі.
Гарніром для обговорюваного м’ясної страви стає сира цибулина, приправлена паприкою.
З індички
По такому рецепту готується дієтичний люля-кебаб. Крім індички (450 г філе), потрібно взяти: 280 мл натурального несолодкого йогурту, 2 великі ложки жирних вершків і стільки ж соєвого соусу, 3 часникові часточки, 2 мал. ложки лимонного соку, малий. ложку цукру і така ж кількість пшеничного борошна, білок 1 яйця, цибулину, сіль, жменя кунжуту, велику ложку неароматного олії.
Шматочки м’яса разом з цибулею пропускаються через м’ясорубку. У масу додається збитий з цукром яєчний білок, борошно, олію і соєвий соус.
Після ретельного перемішування фаршу формуються кебаби, обвалюються в кунжуті і обсмажуються на сковороді по кілька хвилин з кожного боку до рум’яності.
Для соусу змішується пропущений через прес часник, вершки, йогурт, лимонний сік, сіль.
М’ясні заготовки укладаються у форму, заливається соусом і запікаються в духовці ще 15 хвилин.
Подається блюдо гарячим з будь-яким гарніром.
Оригінальний рецепт в беконі
Бекон дарує блюдо хрустку скоринку, а, крім того, зберігає всередині всі його соки. Для приготування береться: півкіло фаршу з свинини і курки, 8 скибочкою бекону, цибулина, по дрібці сушеної кінзи і базиліку, сіль, гранульований часник за смаком.