Коли перший французький кухар надав скибочці яловичини (можливо, свинини або індички) форму мініатюрної сигари, він і не підозрював про те, що став автором нового кулінарного шедевра. Сьогодні м’ясні рулетики (roule) стали окрасою святкових столів, ситним і поживним повсякденною їжею. А скільки смачної начинки можна «заховати» в кожен виріб, створивши з нього справжнє блюдо-сюрприз!
Куряча закуска «Кордон Блю»
Почнемо наш невеликий, але дуже смачний гастрономічний екскурс, природно, з рецепту високої французької кухні.
Склад інгредієнтів:
- шинка копчена (не дуже жирна) — 200 г;
- яйця — 2 шт.;
- грудки курячі — 2 шт.;
- сир «Емменталь» — 200 г;
- масло пісне;
- сік лимона або соєвий соус — 20 мл;
- борошно, сухарі панірувальні;
- спеції (сіль, перець), каррі, прованські трави.
Спосіб приготування:
- Добре промиваємо грудки, промокаємо серветками, робимо посередині кожного шматка поздовжні розрізи у вигляді кишеньок.
- Злегка відбиваємо пласти м’яса, збризкуємо їх соусом або соком лимона, маринуємо до 15 хвилин.
- Поміщаємо в піалу яйця, додаємо приправи, трохи збовтуємо суміш. В окремій тарілці змішуємо каррі, сіль, сухарі панірувальні, стружку натертого сиру. Оскільки біле м’ясо птиці володіє нейтральним смаком, вибираємо кисломолочний продукт з яскраво вираженими відтінками («Емменталь» чи «Російський» сир), здатними підкреслити ніжну консистенцію курячого м’яса.
- Викладаємо на половинку кожного шматка по скибочці сиру і шинки, звертаємо рулетики, скріплюємо їх зубочистками. Обвалюємо вироби в борошні, опускаємо в яєчний склад і паніруємо сумішшю сухарів.
- Щоб зберегти скоринку у процесі теплової обробки, відправляємо курячі шніцелі на чверть години в морозильну камеру.
- Нагріваємо в сковороді олію, обсмажуємо всі сторони м’ясних виробів до золотистого відтінку і розміщуємо такі партії їжі.
Подаємо апетитне блюдо з обраним соусом або гарніром.
Рулетики з свинини з начинкою з грибів і сиру
Прекрасне поєднання печериць і сиру можна простежити на прикладі всіма улюбленого жульєна. Не менш тонким смаком володіють і м’ясні рулетики з грибами.
Список продуктів:
- свиняча вирізка — 500 г;
- гриби (будь-який) — 150 г;
- сир (вибираємо з твердих сортів) — 70 г;
- часникові зубки — 2 шт.;
- свіжі вершки — 100 г;
- масло пісне;
- спеції і прянощі.
Порядок приготування:
- Поділяємо промите і просушену м’ясо на порційні шматочки. Акуратно відбиваємо шматки, натираємо перцем і сіллю, залишаємо на півгодини в закритому вигляді.
- Для отримання соковитою і апетитною начинки очищаємо і промиваємо свіжі шампіньйони. Промокаємо їх паперовими рушниками, шаткуємо у формі кубиків, обсмажуємо в олії до випаровування рідини і появи рум’яної скоринки.
- Нарізаємо сир тонкими брусочками.
- Розкладаємо на дошці замариновані частини свинини, поміщаємо на кожну порцію подрібнений часник, шар з грибного складу і раскрошенного сиру. Звертаємо пласти м’яса з начинкою у формі трубочок, фіксуємо краю зубочистками або перев’язуємо кулінарним шпагатом.
- Обсмажуємо вироби до рожевого кольору, потім розміщуємо швом вниз у підібрану для всієї кількості їжі форму.
- З’єднуємо вершки з таким же об’ємом фільтрованої води. Заливаємо страва білим соусом і відправляємо на 20 хвилин у піч, нагріту до t 200 °C.
Подаємо апетитну страву в гарячому вигляді. Правда, в остиглому стані рулетики з свинини з грибами і сиром будуть також апетитні і смачні.
З чорносливом і грецькими горіхами
Представлене страву можна приготувати з будь-якого свіжого і якісного м’ясного продукту.
Перелік компонентів:
- філе індички — 700 г;
- масло пісне;
- чорнослив без кісточок — 100 г;
- горіхи волоські (стовчені) — 120 г;
- домашня сметана — 200 г;
- сіль, перець, приправи.
Етапи приготування:
- Щоб м’ясо в процесі термічної обробки не «скручивалось», зберігало створену форму, обов’язково зрізаємо все сухожилля. Добре промиваємо філе, просушуємо, поділяємо на порційні пласти. Накриваємо їх плівкою і ретельно, але без фанатизму, відбиваємо. Далі натираємо шматки прянощами, сіллю і перцем, залишаємо в такому стані на 15 хвилин.
- Викладаємо на підготовлені скибочки нарізані невеликими частинами сухофрукти, посипаємо їх товченими горіхами.
- Звертаємо тугі рулетики, фіксуємо краю зубочистками і обсмажуємо вироби на сковороді у гарячій олії. Розміщуємо рум’яні «пальчики», як іноді називають ці апетитні «штучки», в посуд для запікання, заливаємо домашньою сметаною і відправляємо на 20 хвилин в духову шафу (190 °C).
М’ясне страву вийшло настільки соковите, ніжне і привабливе, що через кілька хвилин «зникло» з обіднього столу. І на здоров’я!
З начинкою з шинки і сиру
Коли на кулінарні шедеври немає часу, готуємо швидкі м’ясні рулетики з начинкою з шинки і сиру.
Необхідні продукти:
- масло вершкове — 30 г;
- гірчиця — 30 г;
- звичайний цукор — 20 г;
- готове листкове тісто — 500 г;
- якісна шинка — до 18 слайсів;
- сир «Фета» — до 16 тонких скибочок;
- орегано.
Процес приготування:
- Заздалегідь дістаємо з морозильної камери припасений батон готового листкового тіста і залишаємо на нижній полиці холодильника. Вранці або ввечері дістаємо продукт, акуратно розгортаємо і розкачуємо його в одну сторону, щоб не зруйнувати структуру шарів.
- Шинку бажано тонко розділити на спеціальній ломтерезке. Викладаємо на листкове тісто пластини м’яса, потім сирні слайсы. Посипаємо їх нарізаними листочками орегано, звертаємо у вигляді щільного ролу.
- Нарізаємо виріб порційними частинами, викладаємо їх у простору форму, трохи віддалік один від одного.
- Змішуємо гірчицю, олію і цукор, поливаємо страва ароматним соусом і відправляємо на 25 хвилин у піч (180 °C).
Не минуло й півгодини, як у нас на столі з’явилося чудове блюдо з натурального м’яса, та ще з несподіваною і дуже пікантною начинкою.
М’ясні рулетики «Ситий тато» від Ольги Матвій
Розкішний рецепт від відомої телеведучої дозволяє приготувати дуже просте, але надзвичайно вишукану страву. Корисні поради та рекомендації не залишають шансів на кулінарні помилки.
Набір компонентів:
- цибуля ріпчаста — 4 шт.;
- фарш — від 600 м;
- сіль, кріп;
- свинячий ошийок — 1,2 кг;
- зубки часнику — 3 шт.;
- перець солодкий (різних кольорів);
- томат-пюре або помідори у власному соку — 600 мл;
- сухарі панірувальні — 60 г;
- звичайний цукор — 25 г;
- суміш перців, лист лавра, прянощі (паприка, гвоздика, тертий мускатний горіх).
Поетапне приготування:
- Очищаємо цибулини, дрібно нарізаємо овочі, поміщаємо у готовий фарш зі свинини. Додаємо нарізаний кріп, сухарі панірувальні, сіль, суміш перців, подрібнений часник. Руками добре перемішуємо склад, ретельно з’єднуючи всі інгредієнти.
- Поділяємо свинячий ошийок на тонкі пласти, злегка їх відбиваємо, формуємо рулетики. Для цього викладаємо на дошку шматки свинини, повертаючи їх до себе тим краєм, де більше м’яса, а не жирової прошарку.
- Відбираємо частина фаршу, надаємо йому довгасту форму, поміщаємо на м’ясній скибочку. Накладаємо правий і лівий краї на «котлету», потім звертаємо пласт у вигляді маленької ковбаски.
- Таким способом виготовляємо інші м’ясні вироби, обсмажуємо їх в гарячому олії, викладаючи на сковороду швом вниз. Через хвилину, коли м’ясо вже, образно кажучи, «схопилося», перевертаємо кожну порцію і готуємо її з іншого боку.
- Маємо рулети в жаровні вок (чавунці або гусятниці). Цибулю нарізаємо великими півкільцями, пасеруємо до м’якого стану в сковороді, де смажилося м’ясо. Додаємо розділені на чверті перець (без насіння) і розбитий в блендері помідор, з’єднаний з прянощами.
- Приправляємо їжу сіллю, вливаємо густу томатну суміш, додаємо ложку цукру, тушкуємо продукти до напівготовності солодких овочів. Розміщуємо всю масу у посуд з м’ясними виробами і нагріваємо 40 хвилин при мінімальному кипінні.
Рулетики викладаємо разом з їх яскравим оточенням на широкому блюді. Так, таку кількість їжі зробить ситим не тільки батька, але і маму разом з іншими чадами і домочадцями!
Рулет з овочами до святкового столу
Вишукане м’ясне блюдо на урочисте застілля можна представити у вигляді цілого рулету з ароматною овочевий начинкою.
Склад інгредієнтів:
- курага — 8 шт.;
- часникові зубки — 2 шт.;
- м’ясо (свинина, яловичина) — 400 г;
- перець солодкий — 3 шт.;
- цибулина;
- масло пісне;
- салатні листя — 5 шт.;
- зелень, спеції;
- майонез — 30 р.
Спосіб приготування:
- Поділяємо м’ясо посередині, але не до підстави. Розсовуємо пласт в різні боки, розрізаємо навпіл праву, потім ліву частину шматка. Розкладаємо утворені частини філе в різні боки зразок книжки.
- Ретельно відбиваємо всю м’ясну поверхню, натираємо її стовчене часником, посипаємо спеціями, обробляємо майонезом. Залишаємо продукт на півгодини маринуватися.
- Витягуємо з перців насіння, промиваємо овочі, рубаємо кружальцями, а потім ділимо їх на чверті. Шаткуємо в такій же формі цибулю пасеруємо овочі до м’якого стану.
- Розміщуємо начинку на підготовленому м’ясі, густо посипаємо нарізаною зеленню і звертаємо щільний рулет. Перев’язуємо його шпагатом, обсмажуємо в олії, періодично перекладаючи рулетики з боку на бік.
Остигле м’ясне виріб звільняємо від ниток, нарізаємо невеликими порціями, зберігаючи початкову форму. «Озеленяем» святкове блюдо запашними травами.
Фаршировані м’ясні рулетики в духовці
Представлений рецепт стане універсальною паличкою-виручалочкою для зустрічі раптово наскочили гостей. Ефектне блюдо готується в максимально короткі терміни при мінімальних продуктових витратах.
Перелік компонентів:
- яйця — 4 шт.;
- фарш збірний з яловичини і свинини — 500 г;
- білий батон;
- борошно — 30 г;
- масло пісне;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- спеції, приправи.
Особливості приготування:
- Відварюємо круто 5 яєць, очищаємо від шкаралупи.
- Дістаємо з холодильника наш «стратегічний» запас — якісний фарш, отриманий з двох видів м’яса. Додаємо в нього подрібнену цибулину, розмочений в молоці м’якуш булки, сире яйце.
- Приправляємо складу перцем і сіллю, робимо ретельний заміс фаршу, домагаючись утворення в’язкої і однорідної текстури. Залишаємо продукт на 20 хвилин «дозрівати».
- Викладаємо на складену вдвічі фольгу м’ясний шар. Щоб варені яйця не ковзали по фаршу, обвалюємо їх у борошні, а вже потім розміщуємо на приготовленої начинки.
- За допомогою металевої папери звертаємо щільний рулет, закручуємо краю, отримуємо своєрідну «цукерку» у збільшеному варіанті.
- Переміщаємо виріб на деко і відправляємо на 40 хвилин у піч.
Ось як просто і швидко можна приготувати м’ясні рулетики в духовці, щоб пригостити друзів смачним і дуже привабливим стравою.
З травами і гірчицею
Продовжуємо французьку тему поданням чудових м’ясних виробів з запашними рослинами з провінції Провансаль.
Необхідні продукти:
- сіль, головка часнику;
- охолоджена свинина — 1 кг;
- гірчиця діжонська — 20 г;
- паприка, прованські трави, кріп.
Процес приготування:
- Шматок м’яса промиваємо й обсушуємо, ріжемо вже відомим способом, при якому пласт можна буде згорнути рулетом. Шпигуємо оброблену свинину розрізаними на половинки часниковими зубками, натираємо спеціями і приправами. Щоб підкреслити особливу вишуканість прованських трав і посилити їх смакові якості, трохи нагріваємо суміш у сковороді.
- Далі змащуємо заготівлю дижонской гірчицею, звертаємо пласт рулетом, фіксуємо його силіконовими затискачами. Відправляємо м’ясний виріб на 1 годину в духовку (200 °C). За 15 хвилин до закінчення процесу відкриваємо папір, запікаємо їду до рум’яної скоринки.
- Остигле страва нарізаємо порційно, подаємо з пікантними соусами або оформляємо у вигляді сандвічів.
Отримана закуска є прекрасною альтернативою найдорожчим магазинним аналогам, адже це страви домашнього приготування.
М’ясні рулетики в лаваші
Основою для отримання смачного страви є тонка коржик, за допомогою якої формуються гарні м’ясні вироби.
Необхідні компоненти:
- яйця — 3 шт.;
- вірменський лаваш;
- фарш м’ясний — 600 г;
- часникові зубки — 2 шт.;
- масло вершкове — 20 г;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- розмочений в молоці хліб — 200 г;
- сіль, перець, гострий кетчуп.
Технологія приготування:
- Найбільш соковите і ніжне страва виходить з м’яса курки або індички. Подрібнюємо нарізані частини птиці в домашньому комбайні, з’єднуємо фарш з віджатим від молока хлібним м’якушем, нарубаним часником і набором улюблених спецій. Ретельно перемішуємо всі компоненти, як це робимо котлети.
- Очищаємо цибулини, дрібно шаткуємо, обсмажуємо в олії до прозорого стану.
- Розгортаємо лаваш, наносимо на нього густу сітку з кетчупу або томат-пасти. Зверху викладаємо шар фаршу, підсмажену цибулю, дрібно нарубані яйця.
- Звертаємо максимально щільний рулет, розміщуємо його швом вниз на оброблену маслом пекарську папір. Змащуємо виріб жовтком, відправляємо на 20 хвилин у духовку, нагріту до t 180 °C.
Використання лаваша дозволило отримати напрочуд красива, смачна та поживна страва. Вірменська випічка і російська кмітливість — унікальний кулінарний тандем!
Мармуровий курячий рулет
Інтригуюча назва відразу викликає цікавість і бажання дізнатися, що за «мармуровий» фішку придумали вправні кухарі?
Список продуктів:
- м’ясо куряче — 1 кг;
- желатин — 40 г;
- зубки часнику — 3 шт.;
- паприка солодка, спеції, приправи.
Спосіб приготування:
- Страви з курячої грудки, на жаль, виходять трохи сухими, а наша мета — зробити соковитий і ніжний рулет. Для цього використовуємо як філе курки, так і м’ясо з стегенець птиці, видаливши сухожилля і шкіру.
- Нарізаємо продукт на маленькі шматочки, приправляємо їх спеціями і приправами, включаючи запашний перець і солодку паприку. Всипаємо якісний желатин, ретельно перемішую склад, щоб компоненти фаршу як можна краще проникли один в одного.
- Формуємо з отриманої маси рулет, викладаємо його у кулінарний рукав. Зав’язуємо пакет, намагаючись випустити все повітря. Розміщуємо заготовку у відповідну форму і запікаємо 45 хвилин в духовці, заздалегідь нагрітій до t 190 °C.
Малюнок готового м’ясного батона в розрізі дійсно нагадує зображення натурального мармуру. Прекрасний результат кулінарної майстерності!
Різноманітні м’ясні рулетики істотно поповнили «арсенал» нашого домашнього меню новими цікавими стравами. Різноманітні начинки можна легко змінювати за власним смакам і перевагам, адже кожен рецепт — це не застигла догма, а лише спосіб отримання бажаного результату.