Вчені стверджують, що «наростити мізки» нашим предкам допомогло вживання великої кількості м’яса. Харчування ж сучасної людини складається з різноманітних продуктів рослинного і тваринного походження, однак м’ясні страви залишилися в числі найбільш улюблених і популярних страв.
М’ясні страви зі свинини: добірка популярних рецептів
М’ясом цієї тварини люди ласували ще в кам’яному столітті, постійно вдосконалюючи свої кулінарні шедеври. Наприклад, унікальну порцію приготували в Мексиці, підсмажити шматок свинини вагою понад 3 000 кг. А наші рекорди відображені в найсмачніші рецепти популярних страв.
М’ясо, тушковане з чорносливом в мультиварці
Склад інгредієнтів:
- м’ясна вирізка (відруб з шийки або лопатки) — 1 кг;
- масло пісне — 60 мл;
- чорнослив — 200 г;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- питна вода — 500 мл;
- томат-паста — 20 г;
- сіль, перець горошком, лист лавра.
Для отримання смачного страви в мультиварці використовуємо не дуже жирне м’ясо, а воду при бажанні міняємо на бульйон, сметану, томатний сік, вино, йогурт або навіть пиво.
Спосіб приготування:
- Свинину добре промиваємо, нарізаємо на порції, покласти в чашу приладу, змащену рослинним жиром. Підрум’янюємо шматочки м’яса, встановивши на 10 хвилин програму «Смаження». При цьому вода повинна повністю википіти.
- Приєднуємо до м’яса дрібно порізану цибулину і пасту томатів, готуємо ще чверть години, після чого додаємо вимитий чорнослив і лаврушку, присаливаем і перчимо.
- Виливаємо обраний склад рідини, виставляємо на агрегаті режим «Гасіння» і час приготування 1,5 години. Не забуваємо перемішувати компоненти страви.
Подивіться, яким ніжним і чудово пахне вийшло м’ясо, тушковане з чорносливом в мультиварці!
Соковита корейка, запечена
Список продуктів:
- часникові зубки — 3 шт.;
- свинина без кісток — 600 г;
- будь-який вид пісного масла — 20 г;
- суміш перців, чебрець, розмарин.
Порядок приготування:
- Ретельно промиваємо корейку, промокаємо її паперовими серветками. З’єднуємо в піалі сіль, суміш перців, сушений чебрець і базилік (по щіпці). Добре перемішуємо склад, густо натираємо їм весь м’ясний шматок.
- Поміщаємо корейку на розігріту з маслом сковороду жировим прошарком вниз, обсмажуємо на сильному вогні кожен бік продукту до рум’яного виду. Ми повинні «запечатати» всі м’ясні соки всередині шматка під створеної апетитною скоринкою.
- Для кращого аромату кидаємо в посуд зубки часнику, накриваємо корейку фольгою, відправляємо на 20 або 40 хвилин у піч (190°C). Час приготування залежить від розміру шматка, який запікаємо: довгий та тонкий чи невеликий, але товстий.
- Закінчивши приготування, залишаємо м’ясної шматок на півгодини для «відпочинку» в закритому стані.
Коли всі соки і аромати м’яса «зайняли свої місця, нарізаємо соковиту запечену корейку порційними пластами, насолоджуємося ніжним і ароматним страв.
М’ясне блюдо гармошка
Перелік компонентів:
- зубки часнику — 2 шт.;
- свіжа гірчиця — 20 р;
- сир — 100 г;
- свинина — 1 кг;
- помідор — 20 г;
- соус соєвий, сік лимона — по 10 мл.
Етапи приготування:
- Для представленого рецепту страви використовуємо першосортне м’ясо: відруб від товстого краю (реберна частина). Свинину ретельно промиваємо, просушуємо серветками, потім розрізаємо, але не до кінця, щоб шматок залишався цілим. Товщина пластів — до 2 див.
- З’єднуємо в піалі гірчицю, соус, сік лимона, подрібнений пресом часник. Добре перемішуємо суміш, натираємо м’ясо отриманим маринадом. Не пропускаємо місця між розділеними скибками. Використовуємо бажану кількість солі, враховуючи, що її досить багато в соєвому складі.
- Томат і сир поділяємо на тонкі пластини. Свинину викладаємо на застелений фольгою деко. Вставляємо між м’ясними скибочками по часточки помідора і сиру, формуємо виріб у вигляді гармошки.
- Загортаємо продукт у фольгу, відправляємо на 2 години в піч. Запікаємо страву при t 180°C. Відкриваємо папір за 30 хвилин до закінчення процесу, щоб наш кулінарний «музичний інструмент» отримав апетитну золотистого забарвлення.
М’ясне блюдо «Гармошка» готове до свого смачного поданням!
Тушкована свинина в соєвому соусі
Необхідні продукти:
- часникові зубки — 3 шт.;
- цибулина — 2 шт.;
- ошийок свинячий — 800 г;
- будь-який вид олії;
- крохмаль;
- соус соєвий — 180 мл;
- мелена паприка — 2 ч. л.
Процес приготування:
- Поділяємо м’ясної шматок на невеликі частини.
- Викладаємо в просторий посуд паприку, вливаємо соєвий соус. Якщо на смак в отриманій суміші недостатньо солі, додаємо її за особистим уподобанням.
- Поміщаємо нарізане м’ясо в приготовлений склад, який розподіляємо по всім кусочкам. Залишаємо продукт в такому стані мінімум на годину. Чим довший процес маринування, тим більш смачним виходить готове блюдо.
- Нагріваємо сковороду з маслом, порції м’яса обсмажуємо 5 хвилин до рум’яного кольору. Додаємо дрібно нарубану цибулю і оброблений таким же способом часник. Ні в якому разі не пропускаємо його через прес.
- Продовжуємо нагрівання ще 7 хвилин, потім розчиняємо крохмаль у склянці з питною водою, вливаємо складу в посуд з м’ясом і добре перемішуємо компоненти страви. Тушкуємо продукти до 25 хвилин на тихому вогні в закритому вигляді.
Апетитний аромат свинини проник в усі куточки будинку. Гарнір вже готовий. З радістю подаємо родині чудово тушковану свинину в соєвому соусі.
Свинячі відбивні з грибами
Склад продуктів:
- маленька цибулина;
- сир — 100 г;
- свинина — 600 г;
- майонез — 100 г;
- свіжі печериці — 150 г;
- масло пісне;
- сіль, перець.
Технологія приготування:
- Тонко нарізаємо помиті й просушені гриби. Дрібно шаткуємо цибулю, обсмажуємо його до прозорого вигляду.
- Додаємо печериці, продовжуємо приготування до повного випаровування рідини і появи на грибах рожевої скоринки.
- Свинину поділяємо на шари товщиною до 1,5 см, накриваємо плівкою, з обох сторін старанно відбиваємо. Не повторюємо досвід «тузика з ганчіркою»!
- Приправляємо м’ясо сіллю і перцем, швидко обсмажуємо в олії до золотистого кольору. Перевертаємо шматки, продовжуємо процес утворення рожевої скоринки. Потім відбивні обробляємо майонезним соусом.
- Викладаємо на гарячі пласти грибний склад, посипаємо продукти сирної стружкою. Далі готуємо страву в закритому стані, поки сир не розплавиться.
Древній людина при вигляді такого дивовижного страви прийшов би в повний захват!
Класичне азу з м’яса
Список продуктів на півкіло свинини:
- огірки солоні (можна і мариновані) — 6 шт.;
- цибуля ріпчаста — 2 головки;
- будь-який вид олії — 30 мл;
- помідори — 2 шт.;
- бульби картоплі — 6 шт.;
- зубки часнику — 2 шт.;
- томат-паста — 40 г;
- перець, сіль, петрушка.
Особливості приготування:
- Припускаємо в сковороді з маслом дрібно нарізану цибулю і нарізані тонкими пластинами огірки. Додаємо томат-пасту, змішану з питною водою, подрібнені гілочки петрушки, видавлений через прес часник.
- М’ясо нарізаємо на довгі брусочки, смажимо до красивого золотистого відтінку. Таким же способом готуємо в окремому посуді очищений і нарізаний смужками картоплю.
- З’єднуємо бульби і м’ясо в одній сковороді, додаємо готовий соус, приправляємо продукти сіллю, перцем і прянощами. Тушкуємо страву в закритому вигляді, доки плоди не стануть м’якими.
Татарська кухня завжди славилася прекрасними стравами, але класичне азу з м’яса увібрала кращі якості традиційного приготування.
Рецепт по-французьки
Опис компонентів:
- зрілі помідори — 2 шт.;
- балик свинячий — 500 г;
- свіжий майонез — 120 г;
- сир (вибираємо тверді сорти) — 150 г;
- цибулини — 3 шт.;
- сіль, перець, петрушка.
Методика приготування:
- Нарізаємо балик скибочками до 1 см завтовшки. Отримуємо приблизно 6 порцій.
- Цибулю шаткуємо кільцями. Чим більше ми його використовуємо, тим соковитіше буде готове м’ясне блюдо.
- Викладаємо пласти балика на овочевий шар, далі маємо розділені на тонкі кружечки томати. Приправляємо їх густою сіткою майонезу і закриваємо оформлене блюдо дрібною стружкою тертого сиру.
- Відправляємо форму з стравою на 40 хвилин в духову шафу. Коли розплавлений сир підрум’яниться, стане схожим на залиті сонцем снігові вершини гір, дістаємо наш кулінарний шедевр з печі.
Оскільки м’ясо по-французьки приготовано без єдиної краплі олії, його можна сміливо зарахувати до дієтичних страв, що корисні і дорослим, і малятам.
З яловичини: найкращі рецепти
Це своєрідне ” попурі на кулінарні теми зібрало найпопулярніші другі м’ясні страви, приготовані в різних технологічних варіаціях.
Класичний бефстроганов
Склад інгредієнтів:
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- домашня сметана — 100 г;
- яловичина (кострець або філе) — 1 кг;
- масло пісне;
- борошно — 120 г;
- сіль, перець, зелень.
Спосіб приготування:
- М’ясо добре промиваємо, просушуємо паперовими рушниками. Поділяємо шматок на пласти товщиною до двох пальців, потім розрізаємо на довгі брусочки.
- Обсмажуємо на сковороді з маслом дрібно нашатковану цибулю. Через 7 хвилин додаємо шматки яловичини. Продовжуємо приготування на сильному вогні, постійно перемішуючи компоненти страви.
- Коли смужки м’яса стануть золотистими, просіваємо на них борошно. Вливаємо півсклянки готового бульйону або питної води, тушкуємо блюдо 5 хвилин, потім додаємо свіжу сметану. Добре перемішуємо продукти, через 3 хвилини подаємо страву до столу.
Доповнюємо класичний бефстроганов, як прийнято в цивілізованих місцях, гарніром з картопляного пюре. Прикрашаємо страву нарубаної петрушкою.
Холодець з яловичини і курки
Список продуктів:
- курячі стегенця — 4 шт.;
- яловича гомілку, ніжки і реберна частина — 2 кг;
- морква;
- очищена вода — 2,5 л;
- цибуля-ріпка з лушпинням;
- листи лавра — 2 шт.;
- зубки часнику — головка;
- горошини перцю;
- сіль, гвоздика.
Для наваристого холодцю завжди використовуємо яловичину з жилами і хрящами. Саме такий продукт містить кількість колагену, необхідне для отримання желейного складу страви.
Етапи приготування:
- Великі кістки бажано розділити на частини відрізний машиною ще в магазині, щоб уникнути наявності осколків, які неминуче з’являться, якщо рубати продукт самостійно.
- Ретельно промиваємо інгредієнти страви, поміщаємо яловичину з кістками в емальовану каструлю. Вливаємо гарячу питну воду (співвідношення рідини і м’ясного продукту — 1:1) з урахуванням того, що частина її неодмінно випарується. Після початку кипіння виливаємо рідина.
- Наповнюємо посуд чистою водою в необхідній пропорції, додаємо помиту цибулину разом з лушпинням, гілочку петрушки, очищену моркву, горошини перцю. Продовжуємо приготування на сильному вогні.
- Коли почнеться нове кипіння, зменшуємо інтенсивність нагрівання до мінімуму. Правильний бульйон в процесі приготування має ледь злегка тремтіти. Це обов’язкова умова отримання смачного страви!
- Відварюємо продукти не менше 4 годин, потім поміщаємо в холодець чисті курячі стегенця. Знову бульйон доводимо до кипіння, усуваємо активну булькання рідини. Готуємо ще 2 години. Додаємо в каструлю листи лавра і сіль. Її кількість має бути трохи більшим, ніж у бульйоні для супу. Недосолене страва буде несмачним!
- Закінчуємо приготування. Виймаємо м’ясо з каструлі, відокремлюємо його від кісток, дрібно нарізаємо, розкладаємо по формах, заливаємо процідженим бульйоном. Нарубаний часник, додаємо в тарілки або безпосередньо в каструлю за 5 хвилин до закінчення технологічного процесу. При бажанні, прикрашаємо кожну порцію нарізаними кружечками варених яєць.
Через 4 години розкішний холодець з яловичини і курки застигне у всій своїй красі. Не забудемо обзавестися сильної гірчицею!
Салат «Соняшник» з вареної яловичиною
Перелік компонентів:
- чіпси («Принглс» або «Лейс»);
- свіжий майонез — за вибором;
- варена яловичина — 350 г;
- сир — 250 г;
- печериці (свіжі або мариновані) — 350 г;
- масло пісне;
- цибулина;
- зварені круто яйця — 6 шт.;
- маслини чорні.
Порядок приготування:
- Нарізаємо печериці на невеликі частини, обсмажуємо разом з подрібненою цибулею до золотистого кольору, трохи солимо і перчимо.
- Очищаємо заздалегідь відварені яйця, шаткуємо маленькими шматочками.
- Відварюємо яловичину до м’якого стану, охолоджуємо, дрібно нарізаємо продукт.
- Викладаємо на блюдо для сервірування м’ясний шар, обробляємо його сіточкою майонезу, посипаємо сирної стружкою. Присмачую її білим соусом, потім розміщуємо грибний склад (смажений або маринований).
- Далі водружаем шари крупно натертого яєчних білків і жовтків, не забуваючи обробляти їх майонезом. Наша страва вже нагадує яскравий соняшник. Залишилося зобразити на «сонячному посланнику» чорні насіння. Для цього у нас підготовлені половинки маслин. Як пелюсток викладаємо хрусткі чіпси.
Соняшник — це, мабуть, єдиний на землі квітка, в якій є користь і незрівнянна краса. В нашому варіанті є третя сторона — незрівнянний смак чарівного «рослини»!
М’ясо, тушковане з картоплею в мультиварці
Необхідні продукти:
- морква — 2 шт.;
- зубки часнику — 2 шт.;
- картопля — 6 шт.;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- м’ясо (яловичина, курятина або свинина) — 600 г;
- томат-паста — 50 р;
- питна вода — 500 мл;
· олію (соняшникова чи оливкова) — 60 мл;
· перець, сіль, інші бажані спеції.
Процес приготування:
1. Очищаємо овочі, крупно натираємо моркву, шаткуємо кільцями цибулю, видавлюємо через прес зубки часнику. Зрізаємо шкірку з картоплі, поділяємо бульби на половинки або чверті.
2. Рубаємо м’ясо невеликими кубиками. Встановлюємо на приладі програму «Смаження» і час приготування 20 хвилин. Вливаємо в чашу мультиварки свіже масло, смажимо м’ясні шматочки до рум’яного кольору.
3. Додаємо в посуд агрегату частини коренеплодів, лист лавра, томат-пасту. Приправляємо продукти сіллю, перцем, іншими спеціями, вливаємо очищену воду або бульйон, перемішуємо компоненти страви. Змінюємо програму апарату на «Гасіння» або «Випічка», вимикаємо агрегат через дві хвилини.
Про такому чарівному способі приготування улюблених м’ясних страв наші пращури не могли і мріяти!
Класичний ростбіф з яловичини
Склад компонентів:
· м’ясо Рибай — 1 кг;
· мед — 40 г;
· гірчиця — 2 ст. л.;
· оцет бальзамічний — 30 мл;
· сіль, перець;
· масло пісне.
Особливості приготування:
1. Для отримання класичного блюда необхідний шматок м’яса, вирізаного з спинний частини тваринного (відруб rib). Змащуємо продукт свіжої гірчицею, залишаємо на 2 години для маринування.
2. Включаємо піч на t 220°C, викладаємо підготовлену яловичину на решітку, під яку обов’язково встановлюємо деко для збору жиру. Запікаємо продукт 40 хвилин.
3. Змішуємо в піалі масло, мед і оцет, додаємо трохи гірчиці. Дістаємо м’ясо з печі, обробляємо продукт одержаним складом. Продовжуємо приготування страви ще 10 хвилин, знизивши температуру нагрівання до 180°C.
Приправляємо страву соусом ще кілька разів, поки шматок не покриється дивовижною карамельною скоринкою. Класичний ростбіф з яловичини готовий!
Яловичий стейк на сковороді
Набір продуктів:
· масло пісне;
· добірна яловича вирізка, оформлена двома стейками;
· сіль, спеції «Французькі трави».
Етапи приготування:
1. Щоб кусень м’яса не «стиснулася» на сковороді в процесі теплової обробки, зрізаємо з шматків верхні сухожилля і плівки.
2. Посипаємо стейки сіллю і перцем крупного помелу. Ніжно поплескуючи м’ясо, втираємо в нього спеції. Ми вже «полюбили» ці симпатичні і дуже недешеві предмети приготування.
3. Добре нагріваємо чавунну посуд або сковороду-гриль, змащуємо свіжим рослинним жиром, потім швидко обсмажуємо заготовки, буквально по хвилині з кожної сторони пластів. Далі зменшуємо вогонь, продовжуємо процес до бажаного ступеня готовності м’яса.
Викладаємо яловичі стейки на теплі тарілки, щільно накриваємо їх фольгою. Через кілька хвилин страва набуде закінчений смак.
Соковиті відбивні з яловичини
Перелік компонентів:
· сухарі панірувальні (без будь-яких добавок);
· шматок молодої телятини — 500 г;
· яйце;
· борошно;
· масло пісне;
· сіль, сік лимона, перець (бажано білий).
Послідовність приготування:
1. Нарізаємо шматок м’яса на тонкі порційні шматочки, не дуже сильно відбиваємо кулінарної сапкою. Маємо на увазі, що телятина не любить «грубощів».
2. Поміщаємо в піалу яйце, добре збовтуємо. Викладаємо на окремі тарілки сухарики і борошно.
3. Нагріваємо сковороду з маслом, обвалюємо стейк в борошні, по черзі придавлюючи обидві сторони м’яса. Далі занурюємо відбивну яєчний склад, потім паніруємо товченими сухарями.
4. Викладаємо шматок в гарячий жир. Повторюємо всю процедуру з іншим скибочкою яловичини. Підсмажуємо продукти до появи рум’яної скоринки, потім перевертаємо (робимо це тільки один раз), продовжуємо процес до золотистого кольору панірування.
Приправляємо соковиті відбивні з яловичини перцем і сіллю, скроплюємо соком лимона, подаємо в компанії зі свіжими овочами.
Страви з м’яса індички
Не варто нагадувати про корисні властивості цього популярного продукту, що входить в таблицю дієтичної їжі. Приготовані з нього гарячі м’ясні страви відрізняються низькою калорійністю і чудовим смаком.
Філе індички у вершковому соусі
Склад інгредієнтів:
· морква — 2 шт.;
· перець солодкий і у вигляді порошку;
· жирні вершки — 500 мл;
· філе індички — 800 г;
· цибуля-ріпка — 2 шт.;
· олію (соняшникова чи оливкова);
· сіль.
Спосіб приготування:
1. Промиваємо м’ясо птиці, просушуємо серветками, нарізаємо продукт маленькими кубиками. Обсмажуємо шматочки в пісному жирі до золотистої скоринки.
2. Шаткуємо очищену моркву, цибулю звільняємо від лушпиння, поділяємо на невеликі смужки. З перцю видаляємо насіння, розрізаємо плід шматочками середнього розміру. Додаємо овочі до індичці, смажимо до м’якого стану, потім приправляємо продукти сіллю і спеціями.
3. Тепер вливаємо свіжі вершки, продовжуємо процес приготування ще 20 хвилин способом томління на тихому вогні.
Подаємо страву в гарячому вигляді з гарніром з пасти, з гречаною кашею або картопляним пюре.
Запечена індичка цілком у духовці
Список продуктів:
· горіхи волоські — 600 г;
· домашня сметана — ½ склянки;
· індичка — до 7 кг;
· соус гранатовий — 250 г;
· цибуля ріпчаста — 2 шт.;
· свіжі яблука — 6 шт.;
· сіль і звичайний цукор — по ½ склянки;
· гвоздика, кориця, перець.
Щоб індичка вийшла соковитою і смачною, вибираємо парну (невдовзі після забою) тушку з м’ясистою грудкою і товстими ніжками.
Порядок приготування:
1. Маринуємо підготовлену до запіканню птицю. Для цього викладаємо її в просторий посуд. З’єднуємо в чаші сіль, цукор, спеції і питну воду. Ретельно перемішуємо суміш, змащуємо ароматним складом зовнішню і внутрішню частину індички, залишаємо її в такому стані на 12 годин.
2. Для начинки подрібнюємо блендером плоди волоських горіхів. Дрібно шаткуємо цибулю пасеруємо на олії до золотистого відтінку.
3. Очищаємо яблука від шкірки, видаляємо серцевину, нарізаємо фрукти маленькими часточками. Нагріваємо вершковий жир до кипіння, обсмажуємо шматочки плодів разом з невеликою кількістю цукру, кориці, чорного перцю і гвоздики. Кухня відразу наповнилася запаморочливими ароматами сходу.
4. З’єднуємо в чаші підготовлений цибулю, подрібнені горіхи і гранатовий соус. Отримуємо масу, за консистенцією схожу на м’ясний фарш.
5. Відбираємо частина горіхового складу, поміщаємо його разом з обсмаженими яблуками всередину індички. Залишилася суміш з’єднайте зі сметаною, додаємо гранатовий компонент, добре обробляємо зовнішню частину тушки отриманим соусом.
6. Викладаємо птицю на деко, відправляємо на 3 години в духовку, нагріту до t 180°C.
Приготувати м’ясні страви на святковий стіл буваємо досить проблематично, адже потрібно врахувати смаки кожного гостя. Запечена індичка цілком у духовці — безпрограшний варіант будь-якого торжества.
Котлети з м’яса в мультиварці
Перелік компонентів:
· яйце;
· цибулина;
· хліб — 2 скибочки;
· філе індички — 600 г;
· молоко — 70 мл;
· масло пісне;
· зубок часнику;
· сухарі панірувальні — 100 г;
· сіль, перець.
Процес приготування:
1. Хліб звільняємо від кірок, замочуємо в молоці.
2. Включаємо агрегат на режим «Смаження», вливаємо в чашу мультиварки трохи олії, викладаємо подрібнений зубок часнику, дрібно нашатковану цибулю. Смажимо овочі 15 хвилин до м’якого стану.
3. Відокремлюємо філе від кісток, нарізаємо його шматочками, подрібнюємо в кухонному комбайні разом з віджатим від молока білим хлібом.
4. Приправляємо отриману масу сіллю і перцем, додаємо яйце і цибульний складу. Добре вимішуємо фарш, формуємо невеликі котлети, обвалюємо в сухарях, викладаємо вироби в оброблену маслом чашу приладу.
5. Залишаємо його на програмі «Смаження». Готуємо котлети 10 хвилин у відкритому вигляді, перевертаючи страву по мірі утворення апетитною скоринки. Закриваємо агрегат, продовжуємо процес ще 10 хвилин.
Для сервірування отриманого страви з фаршу м’ясного, приготуємо гарнір з салату непростого! І це, звичайно, будуть свіжі літні овочі.
Відбивні з філе індички в паніровці
Склад продуктів:
· масло пісне;
· яйце;
· філе індички — 800 г;
· подрібнені сухарі;
· просеянная борошно;
· сіль, перець.
Етапи приготування:
1. М’ясо індички промиваємо, просушуємо рушниками. Поділяємо філе на невеликі пласти товщиною до 2 див. Надмірно тонкі скибочки вийдуть сухуватими. Відбиваємо шматки не дуже сильно. Маємо це на увазі, «орудуючи» кулінарним молотком!
2. Ставимо на стіл три тарілки. В першу, що ближче до вогню, всипаємо сухарі, в середню вбиваємо яйце (розмішуєм його виделкою), у крайню просіваємо борошно.
3. Нагріваємо сковороду з маслом, приправляємо відбивні сіллю і перцем. Беремо шматок м’яса, обвалюємо в борошні, занурюємо яйце, паніруємо сухарями, опускаємо в гарячий жир. Таким способом обробляємо інше м’ясо. Викладаємо порції на відстані один від одного, обсмажуємо до утворення золотистої скоринки з обох сторін шматочків.
Відбивні з філе індички в паніровці стануть особливо смачними, якщо в кінці процесу посипати їх сирної стружкою.
Печеня з м’яса з картоплею
Список інгредієнтів:
· лимон;
· перець болгарський;
· філе індички — 500 г;
· картопля — 5 шт.;
· гірчиця — 30 г;
· домашня сметана — 50 г;
· морква;
· імбир, сіль, приправи.
Технологія приготування:
1. У просторій чаші змішуємо свіжу сметану, гірчицю, сік лимона, спеції і тертий імбир. Філе птиці нарізаємо порційними шматками, залишаємо на півгодини в отриманому маринаді, після чого обсмажуємо в олії до рум’яної скоринки.
2. Очищаємо овочі, поділяємо на чверті картопля, крупно шаткуємо моркву і перець (без насіння). Підготовлені продукти рівномірно розподіляємо по горщикам, поливаємо маринадом, приправляємо сіллю і перцем. На завершення складання страви розкладаємо порції індички.
3. Посипаємо продукти зеленню, закриваємо посуд, запікаємо 20 хвилин в духовій шафі (200°C).
Печеня з м’яса індички вийшло дуже апетитне, смачне й ароматне. Шкода, що на добавку не вистачило!
Буженина з індички
Набір продуктів:
· пісне масло — 30 мл;
· зубки часнику — 4 шт.;
· грудинка індички — до 1 кг;
· гірчиця — 20 р;
· сіль, спеції, сухі приправи.
Особливості приготування:
1. З’єднуємо в чаші 100 г солі і літр питної води. Перемішуємо склад, опускаємо в нього філе птиці. Якщо розсолу недостатньо для повного занурення м’яса, подвоюємо обсяг суміші.
2. Через 3 години витягаємо продукт з солоної «ванночки», просушуємо індичатину паперовими серветками. Зубки часнику ділимо на половинки. Гострим ножем проколює м’ясо в декількох місцях, шпигуємо порожнини шматочками овоча.
3. Поміщаємо в піалу суміші трав (базилік, паприку, зерна коріандру, перець пекучий і чорний), додаємо гірчицю і масло. Перемішуємо складу до утворення густої маси.
4. Обробляємо грудку отриманим соусом, покласти в контейнер, залишаємо в холодильнику на 12 годин в закритому вигляді.
5. Викладаємо м’ясо на деко, запікаємо 40 хвилин в духовці при t 220°C.
Буженина з індички залишиться в печі до повного остигання, після чого ласощі буде остаточно готовий.
Запікаємо в гірчичному маринаді
Компоненти страви:
· філе індички — 500 г;
· домашня сметана — 60 г;
· масло оливок;
· гірчиця із зернами — 60 г;
· суміш перців, сіль, спеції.
Метод приготування:
1. Добре промиваємо і просушуємо серветками філе птиці, проколює його кінцем гострого леза ножа. Робимо це приблизно в 20 місцях.
2. Викладаємо в піалу свіжу сметану, гірчицю, дві ложки масла, спеції і сіль (за смаком). Перемішуємо суміш, отриманим соусом ретельно обмазуємо індичку, включаючи внутрішню частину. Залишаємо продукт на кілька годин маринуватися.
3. Загортаємо філе в фольгу, викладаємо на деко, відправляємо на півгодини в духовці (200°C). Відкриваємо папір, готуємо страву ще 15 хвилин до утворення на м’ясі рум’яної скоринки.
Індичку, запечену в гірчичному маринаді, можна доповнювати улюбленим гарніром або з задоволенням з’їсти соковитий шматочок зі свіжим хлібом у вигляді апетитного бутерброда.
Готуємо курку
Кулінарні композиції з м’яса птиці складають наше повсякденне меню, прикрашають святкові застілля, доставляють задоволення на сімейних обідах. Подивіться, які смачні мясні страви можна приготувати швидко і цілком економічно!
Запіканка з курячого філе з печерицями
Склад інгредієнтів:
· вершки (жирність 20%) — 600 мл;
· картопля — 400 г;
· філе куряче — 1 кг;
· масло пісне;
· цибуля ріпчаста — 450 г;
· печериці — 600 г;
· сир — 350 г;
· сіль, перець.
Спосіб приготування:
1. Нарізаємо порційними шматками м’ясо, обсмажуємо в маслі до рум’яного виду.
2. Відварюємо заморожені гриби в підсоленій воді, через 15 хвилин відкидаємо на друшляк. Остиглі великі печериці поділяємо на частини, маленькі — не чіпаємо.
3. Пасеруємо нашатковану півкільцями цибулю до м’якого стану.
4. Крупно натираємо очищені коренеплоди, віджимаємо зайву рідину, поміщаємо масу рівним шаром на дно змащеній жиром форми.
5. Викладаємо на картоплю обсмажені шматки м’яса, далі маємо гриби і цибулю. Заливаємо блюдо жирними вершками, відправляємо на 30 хвилин у духовку (180°C).
6. Дістаємо форму з духовки, посипаємо продукти сирної стружкою, продовжуємо приготування ще 10 хвилин.
Запіканка з курячого філе з печерицями підійде для харчування в повсякденному житті, так і на урочистому столі не буде зайвою.
Чахохбілі з курки – класичний рецепт
Список продуктів:
· солодкий перець (бажано червоного кольору) — 2 шт.;
· цибуля-ріпка — 4 шт.;
· масло вершкове — 60 г;
· домашня курка — до 2 кг;
· стручки чилі — 2 шт.;
· зрілі томати — 3 шт.;
· головка часнику;
· сіль, приправа хмелі-сунелі;
· кінза петрушка — по пучку.
Порядок приготування:
1. Курку добре промиваємо, поділяємо на порційні частини, покласти в казан або товстостінну посуд.
2. Очищаємо цибулю від лушпиння, шаткуємо півкільцями. У такій же формі нарізаємо солодкий перець (без насіння). Обсмажуємо овочі на сковороді з маслом, відправляємо до м’яса птиці.
3. Ошпарюємо томати, занурюємо в холодну воду, звільняємо від тонкої шкірки. Рубаємо овочі кубиками, приєднуємо до решти продуктів.
4. Ставимо закриту посуд з компонентами чахохбілі на вогонь. Коли з’являться ознаки кипіння, зменшуємо інтенсивність нагрівання, тушкуємо страва до 40 хвилин.
5. Через чверть години від початку теплової обробки додаємо в казан подрібнений часник, дрібно нарізані стручки чилі, нарубану зелень, спеції і приправи. Перемішуємо всю цю смакоту, тушкуємо ще 7 хвилин.
Чахохбілі з курки давно стало класикою не тільки грузинської, але і нашої традиційної кухні.
Салат «Цезар» з вареним м’ясом
Перелік компонентів:
· рукола — 150 г;
· філе курки — 1 шт.;
· соус соєвий — 2 ст. л.;
· масло оливок — 60 мл;
· відварені яйця — 3 шт.;
· помідори — 5 шт.;
· оцет винний — 20 мл;
· сир «Гауда» — 100 г;
· сухарики житні — 70 г;
· зубки часнику — 2 шт.
Головна умова створення смачного салату «Цезар» полягає у використанні виключно свіжих і якісних овочів.
Етапи приготування:
1. Куряче філе заливаємо холодною питною водою, додаємо трохи солі, готуємо до м’якого, але не переваренного стану. Охолоджене м’ясо розбираємо руками або кришимо невеликими кубиками.
2. Добре промиваємо помідори і рукколу. Томати поділяємо на тонкі слайсы, викладаємо в глибокий салатник. Ніжну пряну траву промокаємо паперовим рушником, додаємо в посуд.
3. Відварені курячі (можна і перепелині) яйця звільняємо від шкаралупи, нарізаємо півкільцями, приєднуємо до решти продуктів. Сюди ж поміщаємо подрібнений часник і сухарики.
4. Заправляємо страва соєвим соусом, оцтом, олією оливи, сіллю і перцем.
Акуратно перемішуємо салат «Цезар» з вареним м’ясом, закінчуємо оформлення розкішного страви шматочками знаменитого голландського сиру Гауда.
Куряче філе в фользі в духовці
Необхідні продукти:
· зубки часнику — 3 шт.;
· морква;
· спаржа — 250 г;
· філе курки — 3 шт.;
· яйця — 3 шт.;
· гірчиця французька — 40 г;
· масло пісне;
· цибуля червона (ялтинський).
Процес приготування:
1. Промиваємо куряче філе, просушуємо паперовим рушником. Очищаємо моркву і цибулю нарізаємо овочі тонкими кружечками.
2. У просторій чаші збиваємо яйце, додаємо масло (оливкова або вершкове) і гірчицю з зернами. Приправляємо складу пропущеними через прес зубками часнику, сіллю і улюбленими спеціями.
3. Поміщаємо м’ясо на фольгу, поливаємо соусом, зверху маємо овочі. Загортаємо продукти в папір, викладаємо на деко.
4. Якщо готуємо філе порційно, кожен скибочку з овочами загортаємо окремо в розрізану на квадрати алюмінієву папір. Запікаємо страва 30 хвилин при t 180°C.
Такі дієтичні м’ясні страви, як курятина, особливо корисні запеченими в духовці. Фольга рятує продукт від жару печі, зберігає в приготованому філе його соковиті і ніжні якості.
Крила в соєво-медовому маринаді
Список компонентів:
· зубки часнику — 2 шт.;
· мед — 40 г;
· крильця курячі — до 10 шт.;
· соєвий соус — 20 мл;
· масло пісне;
· сіль, перець, прянощі.
Етапи приготування:
1. Добре промиваємо курячі суглоби, відокремлюємо крайні фаланги. При бажанні залишаємо і ці частини — любителі «похрумтіти» не пробачать нам відсутності апетитних шматочків.
2. З’єднуємо в чаші інші інгредієнти рецепту, видавлюємо через прес часник, перемішуємо соєво-медовий маринад. Заливаємо м’ясний продукт отриманим соусом, залишаємо на 2 години в закритому вигляді.
3. Викладаємо курячі крильця у форму для запікання або в кулінарний рукав. Все залежить від того, який результат ми хочемо отримати: страва з рум’яною глазурованої скоринкою або більш м’яке і ніжне м’ясо.
Запікаємо крильця 40 хвилин при t 190°C. Подаємо в гарячому вигляді зі свіжими овочами і відвареною молодою картоплею з кропом.
Курячі котлети січені
Набір продуктів:
· яйця — 2 шт.;
· майонез — 50 г;
· олію (соняшникова чи оливкова);
· куряча грудка — до 500 м;
· крохмаль — 25 г;
· сіль, перець, зелень.
Методика приготування:
1. Відокремлюємо від кісток філе, відправляємо його на 10 хвилин в морозилку, щоб спростити подальшу обробку продукту. Тепер легко поділяємо м’ясо на тонкі пласти, потім нарізаємо їх на дуже маленькі кубики. Викладаємо продукт в просторий посуд.
2. Додаємо до нарубленному філе свіже яйце, подрібнену зелень і майонез. Добре перемішуємо склад, приєднуємо крохмаль, сіль і перець. Робимо заміс фаршу, відправляємо його на 2 години в холодильник.
3. Нагріваємо сковороду з рослинним жиром, дістаємо рубане м’ясо, формуємо невеликі котлети. Обсмажуємо до отримання двосторонньої золотистої скоринки.
Потрібно зовсім небагато кулінарної премудрості, щоб на обідньому столі з’явилася гірка звабливо золотистих рубаних курячих котлет. Вони такі соковиті, ніжні і привабливі — так і хочеться відкусити!
Запіканка з картоплею і куркою в мультиварці
Склад інгредієнтів:
· яйця — 4 шт.;
· цибуля — 2 шт.;
· масло вершкове — 20 г;
· домашня сметана — 200 г;
· філе куряче — 500 г;
· картопля — 7 шт.;
· борошно просеянная — 90 г;
· томат-паста — 30 г;
· паприка, сіль, перець.
Спосіб приготування:
1. При оформленні страви можна використовувати куряче філе у вигляді фаршу, для чого шматочки м’яса подрібнюємо разом з цибулею в кухонному комбайні. При бажанні, філе птиці нарізаємо самими маленькими кубиками, з’єднайте з нашаткованою цибулею та іншими компонентами, робимо рубаний м’ясний фарш.
2. У будь-якому випадку приправляємо отриману масу сіллю, спеціями і зеленню. Ретельно перемішуємо продукти.
3. В окремій чаші свіжі яйця збиваємо, додаємо до них томат-пасту і сметану, просіваємо борошно. Ретельно перемішуємо склад до отримання однорідної консистенції соусу.
4. Змащуємо чашу мультиварки вершковим жиром, кладемо на дно шар з очищеного і нарізаного тонкими кружечками картоплі. Присмачую бульби частиною приготовленого соусу, потім викладаємо шар з курячого філе (фаршу).
5. Завершуємо оформлення запіканки кружечками коренеплодів. Приправляємо їх сіллю і перцем, обробляємо напіврідкої заливкою. Стежимо за тим, щоб вона проникла у всі щілинки верхнього шару.
6. Вибираємо для роботи агрегату програму «Випічка», встановлюємо час 60 + 30 хвилин. Тривалість процесу залежить від готовності картопляних скибочок.
Таку чудову запіканку вам ніколи не подадуть в ресторані. Це ексклюзивний шедевр домашнього виготовлення!
Гастрономічні пристрасті супроводжують людину на всьому шляху еволюційного розвитку. Куди піде людство далі — велике питання, однак, м’ясні страви завжди будуть радувати людей своїми кращими смаками і запашними ароматами.