Якщо ви вперше чуєте про такому блюді, як м’ясний хліб, то радимо обов’язково його спробувати. Таку закуску особливо люблять в Австрії, Америки та Німеччини. Для її приготування потрібно зовсім небагато інгредієнтів, а в результаті виходить ніжне і смачне частування.
М’ясний хліб по-баварськи
У німецькій родині жодне свято не обходиться без такої страви, як «Лебрекезе». Це м’ясний хліб, як в «Глобусі», який подають з картоплею, гірчичним соусом і, звичайно, з келихом пива.
Інгредієнти:
- півкіло свинячого фаршу;
- 320 г яловичого;
- половинка цибулини;
- дві ложки нитритной солі;
- 35 г крохмалю;
- по щіпці меленого кардамону, імбиру і мускатного горіха;
- 0,5 ч. л. білого перцю (меленого).
Спосіб приготування:
- Всі сипучі інгредієнти змішуємо, крохмаль розводимо в склянці з крижаною водою.
- Потім змішуємо два види фаршу, подрібнену цибулю, приправи і крохмальний розчин, збиваємо міксером з насадками у вигляді гаків, щоб вийшов липкий фарш.
- В промаслений форму викладаємо м’ясну масу і запікаємо 45 хвилин (температура 160 °С).
Від нитритной солі в складі можна і відмовитися, але саме вона додасть готовому блюду особливий смак шинки.
Як приготувати в мультиварці
У роки великої депресії таке блюдо, як м’ясний хліб, допомогло вижити жителям Америки. Адже його можна було приготувати з будь-яких інгредієнтів, що виходило перемолоти у фарш.
Інгредієнти:
- півкіло м’ясного фаршу (свинина плюс яловичина);
- по одній цибулині і моркви;
- одне яйце;
- три зубці часнику;
- ложка гірчиці;
- дві ложки кетчупу;
- 85 г сиру.
Спосіб приготування:
- Цибулю і часник дрібно шаткуємо, моркву тремо на тертці, обсмажуємо овочі в режимі «Смаження» протягом десяти хвилин.
- Фарш кладемо в комбайн, туди ж додаємо обсмажені овочі, вбиваємо яйце, кладемо гірчицю, кетчуп, сіль і перець за смаком. Перемелюємо до однорідної маси.
- Чашу змащуємо олією, викладаємо фарш і готуємо протягом години в режимі «Випічка».
- Після сигналу м’ясний хліб змащуємо кетчупом і посипаємо тертим сиром, готуємо ще десять хвилин в тому ж режимі.
Готуємо з англійської рецептом
В Англії м’ясний хліб називають «митлоф» і готують з будь-якого м’ясного фаршу. Але найчастіше використовують суміш свинячого і яловичого.
Інгредієнти:
- по 380 г свинини та яловичини;
- 120 г печериць;
- вісім шматочків бекону;
- цибулина;
- одне яйце;
- три шматочка білого хліба;
- 60 мл молока;
- зубчик часнику;
- 4 листочка базиліка;
- щіпка сухого розмарину.
Спосіб приготування:
- М’ясо подрібнюємо блендером разом з часником, додаємо яйце.
- Дрібно шаткуємо цибулю і пасеруємо до рум’яного кольору на олії. Потім додаємо нарізані шампіньйони і тушкуємо до повного випаровування рідини. За хвилину до готовності кладемо подрібнений базилік.
- Хліб замочуємо в молоці.
- Тепер з’єднуємо м’ясний фарш з розмоченим батоном і грибами. Перемішуємо, заправляємо сіллю і перцем.
- На застелений пергаментом деко викладаємо м’ясну масу у вигляді рулету, зверху накриваємо його смужками бекону, намагаючись підвертати їх краю під низ заготовки. Посипаємо її розмарином.
- Запікаємо м’ясний хліб 10 хвилин при температурі 200 °С, потім 40 хвилин при 180 °С. Готовий митлоф дістаємо з духовки, прикриваємо фольгою і даємо йому настоятися.
Австрійський м’ясний хліб в духовці
Австрійці для свого святкового столу готують м’ясний хліб з яйцем. У розрізі таке блюдо виглядає дуже оригінально, а крім того, виходить ситним і апетитним.
Інгредієнти:
- кіло м’ясного фаршу;
- ложка солі;
- три зубці часнику;
- дві ложки манної крупи;
- чотири яйця;
- 170 мл молока;
- ложка майонезу.
Спосіб приготування:
- У чашу блендера кладемо фарш, додаємо сіль і спеції (коріандр, паприку, чорний перець або інші прянощі).
- Додаємо рубаний часник, засипаємо манку, вливаємо молоко і перемішуємо до однорідної маси.
- Форму застеляємо пергаментом і викладаємо половину фаршу. Розрівнюємо його і в ряд розкладаємо варені яйця.
- Другою половиною фаршу закриваємо їх так, щоб вийшов рулет з начинкою всередині.
- Прикриваємо заготівлю фольгою й запікаємо 45 хвилин. Потім виймаємо її з печі, прибираємо металевий «кокон», змащуємо майже готову страву майонезом і готуємо ще 15 хвилин.
Щоб м’ясний хліб вийшов пишним, фарш потрібно обов’язково збивати блендером, а також можна додати трохи розпушувача. Важливо дотримуватися пропорції м’ясо/жир (75 на 25) – так страва вийде в міру жирним і дуже м’яким.
З пшоном і болгарським перцем
Багато господинь люблять м’ясний хліб за швидкість його приготування. Таке блюдо можна подавати як основне або як холодну закуску.
Інгредієнти:
- 650 г змішаного фаршу;
- 80 г пшона;
- 110 г плавленого сиру;
- цибулина і морквина;
- червоний плід болгарського перцю;
- однією яйце;
- три ложки соєвої приправи.
Спосіб приготування:
- Пасеруємо На олії нашатковану цибулю і натерту моркву. Пшоно відварюємо в підсоленій воді.
- Болгарський перець дрібно ріжемо, а сир тремо на тертці.
- У чашу блендера кладемо фарш, вбиваємо яйце і вливаємо соєвий соус. Посипаємо складу перцем і перемішуємо.
- Потім до отриманої м’ясної маси кладемо сир і перець, ще раз все перемішуємо і ставимо в прохолодне місце на годину.
- Промаслений форму заповнюють фаршем і ставимо в піч на 45 хвилин (температура – 180 °С).
З в’яленими помідорами та сиром
М’ясний хліб можна приготувати з більш «легкого м’яса, наприклад, з курки. А якщо додати в’ялені помідори і сир «Моцарелла», то вийде справжня італійська закуска.
Інгредієнти:
- півкіло курячої грудки;
- 220 г сиру «Моцарелла»;
- два часникового зубчики;
- два яйця;
- в’ялені помідори (5 шт.);
- петрушка.
Спосіб приготування:
- Курячу грудку подрібнюємо блендером.
- Готовий фарш змішуємо з дрібними кубиками Моцарелли, рубаним часником, петрушкою і подрібненими в’яленими помідорами.
- Вбиваємо яйця, приправляємо складу сіллю і перцем. Перемішуємо і викладаємо масу в промаслений форму. Запікаємо 45 хвилин (температура – 180 °С).
Домашній м’ясний хліб з курячого фаршу
З курячого фаршу і грибів можна приготувати ароматний і смачний м’ясний хліб. Серед доступних дарів лісу краще вибрати печериці, опеньки або гливи.
Інгредієнти:
- 220 г грибів;
- 850 г курячого фаршу;
- 35 г топленого масла;
- цибулина;
- два яйця;
- дві ложки сиру;
- 35 мл сметани;
- три скибочки батона;
- трохи молока.
Спосіб приготування:
- На топленому маслі обсмажуємо цибулю і гриби до повного випаровування вологи.
- Хліб заливаємо молоком і залишаємо на десять хвилин.
- У курячий фарш додаємо яйця, гриби, набряклий батон, сіль, перець і будь-сушену зелень.
- В промаслений форму викладаємо м’ясної складу з грибами, посипаємо все тертим сиром і змащуємо сметаною, щоб останній не підгорів, а сам м’ясний хліб рум’яною скоринкою покрився.
- Ставимо форму в духовку на 40 хвилин (температура – 180 °С).
Закуска, яка отримала назву «м’ясний хліб», стала популярною в безлічі країн світу. Не буде відставати і ми. Додамо власні «родзинки» і зробимо закуску з особливим, російським колоритом!