М’ясо-гармошка – це не тільки смачне, але і красиве блюдо, гідний будь-якого святкового столу. Буйство яскравих соковитих фарб овочів і сиру робить таку страву апетитним і вишуканим. Готове м’ясо можна прикрасити зеленню, подати з запеченими грибами або молодою картоплею.
Класичне м’ясо-гармошка та свинини в духовці у фользі
М’ясо, оформлене гармошкою, – справжнє святкове страву, при цьому готувати його досить легко. Для виконання такого рецепта бажано взяти свинину (вирізку) і спеції, щоб швидко замаринувати м’ясо.
Інгредієнти:
- 650 г свинини;
- 165 г сиру;
- по 30 мл гірчиці і соєвої приправи;
- ч. л. меду.
Спосіб приготування:
- В піалі змішуємо мед з гірчицею, соусом, сіллю і перцем.
- Відступаючи один сантиметр, робимо на вирізці розрізи («кишеньки»).
- Вирізку змащуємо маринадом, в «кишеньки» кладемо пластини сиру, загортаємо заготовку у фольгу і відправляємо запікатися на годину (температура – 200 °С).
- Якщо ви хочете підрум’янити м’ясо, то за 10 хвилин розгорніть фольгу.
Якщо у вас немає меду, то можна використовувати звичайний цукор, гранули якого пом’якшують волокна м’яса і покращують його смак.
З помідорами і сиром
М’ясо-гармошку можна приготувати з будь-якої частини свинини, головне, щоб у ній не було плівочок і жив. Для такої страви відмінно підходить корейка або окіст, а з інших компонентів – томати та сир твердих сортів.
Інгредієнти:
- кіло свинини;
- по 220 г томатів та сиру;
- пару часточок часнику;
- ч. л. гірчиці;
- 25 г топленого масла.
Спосіб приготування:
- Беремо свинячий окіст і робимо на ньому надрізи.
- В піалі з’єднуємо пропущений через прес часник, гірчицю, сіль і перець. Приготованою сумішшю натираємо м’ясо і маринуємо протягом години.
- Помідори ріжемо кружальцями, сир – пластинами.
- У кожен розріз кладемо по одному слайсу овоча і сирного скибочці. Викладаємо м’ясо на фольгу, зверху розкладаємо шматочки топленого масла. Загортаємо заготівлю і ставимо в піч рівно на годину (температура – 200 °С).
- Потім дістаємо м’ясо, розгортаємо, поливаємо соком, що виділився і продовжуємо готувати відкритим 20 хвилин. Але якщо вам скоринка не цікава, то знову закриваємо майже готову «гармошку» фольгою.
З додаванням грибів
Приготувати м’ясо «Гармошка» з свинини можна не тільки з томатами та сиром, але і з грибами. Вони відмінно поєднуються з м’ясом і надають страві аромату. Для рецепту також беремо кіло свинячої вирізки.
Інгредієнти:
- три томата;
- 110 г сиру;
- шість печериць;
- трохи масла топленого;
- по 35 мл соєвої приправи, гірчиці та олії оливок.
Спосіб приготування:
- За допомогою кухонного ножа перетворюємо шматок свинини в «гармошку».
- Робимо маринад з гірчиці, соусу, олії, даємо м’яса просочитися не менше години.
- Гриби ріжемо на пластини й обсмажуємо в топленому маслі, попередньо посоливши, пару хвилин.
- Помідори нарізаємо кружечками, сир – пластинами.
- «Кишеньки» заповнюємо томатами, сиром і грибами. Загортаємо всю цю красу у фольгу і запікаємо протягом години (температура – 200 °С).
Якщо у вас не дуже великий шматок м’яса і розрізи вийшли не глибокими, то просто подрібніть всі інгредієнти для начинки змішайте і наповніть «кишеньки» одержаним складом.
М’ясо-гармошка з овочами
М’ясо «Гармошка» виходить дуже ніжним, соковитим і ароматним завжди. Але особливо, якщо запекти свинину з овочами. Для рецепту можете використовувати будь-які плоди, які вам найбільше подобаються.
Інгредієнти:
- 1,3 кг свинини (карбонад);
- невеликий кабачок;
- три томата;
- по одній моркві і солодкого перцю;
- 130 г сиру;
- ч. л. імбиру;
- дві ложки гірчиці;
- два часникового зубчики;
- по три ложки олії оливи й соєвого соусу.
Спосіб приготування:
- Щоб м’ясо вийшло ніжним і ароматним, його потрібно замаринувати і краще протримати свинину в маринаді всю ніч.
- Для пряного складу треба змішати гірчицю, соус, рубаний часник і імбир. Зробити на свинині надрізи і ретельно обмазати її отриманою сумішшю.
- Кабачок, перець, моркву і помідори нарізаємо на кружечки, а сир – на пластини.
- М’ясо викладаємо на фольгу, між «хутрами» вставляємо овочеві і сирні слайсы. Якщо у вас залишаться овочі, то їх можна просто розкласти на вільне місце.
- Загортаємо заготівлю і відправляємо запікатися на 80 хвилин (температура – 180 °С).
Як зробити з соєвим соусом
Соєву приправу часто використовують для м’ясних страв. Ось і зараз пропонуємо запекти м’ясо «Гармошка» в духовці у фользі з картоплею і соєвим соусом. Для рецепту також візьмемо свинячий карбонад вагою 1,3 кг.
Інгредієнти:
- три томата;
- 130 г сиру;
- кіло картоплі;
- по дві ложки соєвого заправки, гірчиці та олії оливи;
- два зубці часнику.
Спосіб приготування:
- В чаші змішуємо соєвий соус, гірчицю і масло, приправляємо маринад сіллю і перцем.
- М’ясо з «кишеньками» натираємо отриманою сумішшю і залишаємо маринуватися.
- На лист фольги викладаємо котлети, розрізи наповнюємо кружечками помідорів і пластинами сиру, а навколо розкладаємо картопляні часточки.
- Прикриваємо «музичний інструмент» фольгою й запікаємо протягом години (температура – 180 °С). Потім дістаємо майже готову страву, відкриваємо фольгу і готуємо його ще 15 хвилин.
М’ясо-гармошка з свинини з чорносливом
М’ясо і чорнослив – це чудове поєднання смаків. Сушений фрукт додає м’ясу особливу пікантність. Свинину ми будемо запікати у фользі, що дозволить зберегти більшу частину вітамінів як самого м’яса, так і сушеної сливи.
Інгредієнти:
- кіло свинячої вирізки;
- 135 г чорносливу;
- 170 г сиру;
- дві ложки сметани;
- дві ч. л. гірчиці;
- трохи кропу;
- два зубці часнику;
- ч. л. будь-яких приправ для м’яса.
Спосіб приготування:
- Ложку сметани змішати з гірчицею і будь-якими приправами для приготування м’ясних страв.
- Свинину нарізаємо гармошкою і обмазуємо сметанним маринадом. Залишаємо на півгодини.
- Сухофрукти замочуємо у воді на десять хвилин, потім віджимаємо і ріжемо дрібними шматочками.
- Сир тремо на тертці і змішуємо з нарізаною сушеної сливою. Сушені фрукти обов’язково потрібно замочувати, інакше в процесі запікання вони витягнуть усю соковитість м’яса.
- Приготованою начинкою заповнюємо розрізи, запаковуємо м’ясо у фольгу і відправляємо запікатися на 1 годину 15 хвилин (температура -180 °С). За чверть години до кінця запікання м’ясо можна відкрити.
Не менш смачним і ароматним виходить м’ясо, запечене з ананасами. Для цього заповніть «кишеньки» шматочками сиру і кільцями фрукта, а для маринаду змішайте ложку соку лимона з ложкою сиропу з банки і додайте звичайні спеції.
Так ми зібрали в цій добірці цей «оркестр» смачних «гармонії». Вибирайте свою і виконаєте шедевр на власній кухні!