Незважаючи на свою назву – це страва з російським корінням. Вперше воно було приготовлено для графа Орлова, який проживав у Парижі. За багато років рецепт практично не змінився, зникли тільки гриби, хоча багато господинь зараз стали їх знову додавати. Страву готували тільки з телятини. М’ясо по-французьки добре поєднується з усіма салатами і овочами.
Класичний рецепт м’яса по-французьки
Нарізати м’ясо і слід викладати шарами, зберігаючи форму «шуби». Головна деталь – це золота скоринка, яка з’являється в момент приготування. Якщо не буде цього шару, то буде просте м’ясо, приготоване з картоплею і цибулею.
У духовці
Якщо хочете, щоб м’ясо стало соковитіше, перед тим як помістити його в духовку, обсмажте з двох сторін на сковороді, без додавання солі.
Інгредієнти:
сир Гауда – 300 гр.;
перець мелений запашний;
помідори – 2 шт.;
майонез;
сіль;
свинина – 900 гр.
Приготування:
Для приготування краще всього використовувати шийну частину. М’ясо в цій частині м’яке і соковите. Свинину промити. Взяти паперовий рушник, просушити. Прибрати, якщо є, плівку і жилки.
Нарізати скибками.
Відбити кожен шматок. Змастити перцем і сіллю.
Викласти на деко.
Сир натерти. Розмір терки не має значення.
Помідор нарізати колами.
Змастити шию майонезом. Зверху розмістити помідор. Третій шар – сир.
Помістити в духову шафу. Готувати 45 хвилин.
В мультиварці
М’ясо по-французьки в мультиварці залишається соковитим завдяки рівномірно розподіленої температурі в чаші. Якщо готувати страву в духовці, то необхідно постійно спостерігати за процесом приготування, щоб не пересушити. В мультиварці свинина залишиться соковитою з красивою золотою скоринкою.
Інгредієнти:
морква – 2 шт.;
сіль;
цибуля – 1 цибулина;
свинина – 600 гр.;
томат – 4 шт.;
перець чорний;
майонез;
сир – 200 гр.
Приготування:
Свинину вимити. Обсушити, для прискорення процесу можна промокнути рушником з паперу.
Нарізати пластами, тонкими за розміром.
Відбити спеціальним кухонним молотком.
Майонез змішати з сіллю і перцем.
Кожен шматок окремо натерти майонезним соусом.
Чашу промазати маслом.
Помістити м’ясо.
Поставити режим «випічка». Час — півгодини.
З моркви зняти верхній шар. Натерти.
З лука прибрати лушпиння. Нашаткувати.
Помідори нарізати кружальцями.
Сир натерти.
М’ясо перевернути.
Зверху покласти моркву, цибулю, помідор.
Насипати сир.
Той же режим включити на півгодини.
На сковороді
Щоб блюдо, приготоване на сковороді, залишилося соковитим в процесі приготування, використовуйте тільки свіже м’ясо, яке не піддавалося заморожуванню. Якщо хочете приготувати із замороженого продукту, то розморожуйте тільки в холодильнику, заздалегідь перемістивши його з морозильної камери.
М’ясо промити. Висушити. Можна вмочити звичайним рушником або паперовим;
Нарізати стоїть проти волокон. Ширина шматка повинна бути один сантиметр;
Відбивати слід тупою стороною молотка. Щоб бризки не розліталися по кухні, м’ясо варто накривати поліетиленовою плівкою або пакетом;
Натерти Перцем свинину. Залишити просочитися;
Шкірку видалити з лука. Нашаткувати. Повинні вийде кільця;
У терки повинні бути отвори малого розміру. Натерти сир;
Взяти пензлик силіконову і розтерти масло на сковороді;
Розмістити цибулю;
Зверху накрити м’ясом;
Розсипати сіль по верхній поверхні м’яса;
Ложкою розмазати по поверхні майонез. Якщо хочете отримати менш жирне блюдо, то використовуйте сметану;
Насипати сир;
Налити воду;
Накрити кришкою;
Включити Конфорку на мінімальний режим;
Готувати півтори години. Слід регулярно спостерігати за приготуванням. Якщо свинина стала підгоряти, то додати невелику кількість молока.
Щоб приготувати на сковороді, необхідно більше часу ніж в духовці. Але за смаком і виглядом страва буде таким же, як і приготована в духовій шафі.
М’ясо по-французьки з курки
Можна приготувати м’ясо по-французьки з курки. Перевагою є те, що це м’ясо дієтичне і готується набагато швидше.
Інгредієнти:
сир – 170 гр.;
сіль;
цибуля – 1 шт.;
перець чорний;
курка – 2 грудки;
майонез – 120 мл;
олія соняшникова.
Приготування:
Зняти лушпиння з цибулі. Нашаткувати так, щоб вийшли півкільця.
Натерти сир. Краще використовувати терку середнього розміру.
Розрізати курку. З одного філе має вийти три шматки.
Зверху помістити пакет. Взяти качалку. Відбити.
Обсипати перцем і сіллю. Натерти.
Форму промазати маслом.
Помістити цибулю.
Розкласти філе.
Промазати майонезом кожен шматок.
Обсипати сиром.
Помістити в духову шафу. Готувати поки сир не перетворитися на рум’яну скоринку. На це буде потрібно 40 хвилин.
Готуємо м’ясо по-французьки з грибами
Це м’ясо, приготоване для графа Орлова, що у своєму первісному вигляді включало до складу телятину і гриби. З цими продуктами виходить особливо ніжне блюдо.
Телятину слід вибирати філейну частину, без кісток і прожилок.
Нарізати необхідно поперек волокна. Розмір кожного шматка повинен бути не більше одного сантиметра.
Перекласти в ємність малого розміру.
Насипати сіль, спеції, перець. Руками розтерти. Всі приправи повинні рівномірно розподілитися по поверхні.
Обернути харчовою плівкою кожен шматок. Взяти кухонний молоточок, відбити. Прибрати плівку.
Щоб м’ясо не прилипло до дека, змастити олією. Використовуйте для цього силіконову пензлик.
Перемістити телятину на деко. М’ясо повинно лежати щільно один до одного, без пустот.
Цибулини очистити.
Нашаткувати. Шматки повинні бути товстими і мати вигляд півкільця.
Розмістити на поверхні телятини.
Гриби для приготування можна використовувати будь-які. Нарізати.
Сковорідку розігріти. Влити олію. Помістити гриби. Смажити, поки волога не випарується.
Посипати сіллю і перцем.
Перекласти шаром на телятину.
Помідори нарізати так, щоб вийшли півкільця.
Розмістити на гриби. Розкладати, як і м’ясо, щоб порожнього простору між томатами не залишалося.
Посолити.
Половину майонезу розподілити по помідорах.
Кріп і петрушку нарізати. Розсипати по майонезу.
Натерти сир. Краще скористатися теркою дрібного помелу.
Вкрити шаром блюдо.
Розподілити майонез.
Помістити в розігріту духову шафу.
Готувати півгодини.
Як приготувати страву з фаршу?
Швидке в приготуванні блюдо, ідеальний варіант для вечері, коли часу мало, а смачненького хочеться. Приготувати м’ясо по-французьки можна не тільки в традиційному варіанті з шматка м’яса, але і з фаршу. Використовувати можна яловичий, свинячий або їх суміш.
Інгредієнти:
кріп – 50 гр.;
сир – 230 гр.;
картопля – 7 шт.;
сіль;
цибуля – 2 цибулини;
петрушка – 20 гр.;
фарш – 450 гр.;
спеції.
Приготування:
Картоплю очистити.
Нарізати кружальцями.
Перекласти в сковорідку.
Розподілити фарш по всій поверхні.
Розсипати сіль і спеції за фаршу.
Цибуля позбавити від лушпиння. Нарізати, щоб вийшли кільця.
Перекласти на фарш.
Сир натерти.
Викласти шаром на цибулю.
Перемістити в духовку.
Запікати, поки сир не перетвориться на скоринку золотого кольору.
Оригінальний рецепт з ананасами
Особливий аромат і смак додадуть ананаси під час приготування м’яса. Раніше страву могли дозволити собі лише заможні громадяни. Сьогодні будь-яка господиня може порадувати близьких вишуканим варіантом приготування.
Інгредієнти:
майонез – 250 мл;
свинина – 1,2 кг;
мелений перець;
цибуля – 4 цибулини;
сіль;
сир – 320 гр.;
ананаси з розрахунку одне кільце на порцію м’яса;
олія оливкова.
Приготування:
Використовувати краще шийну частину, нарізавши на шматки товщиною не більше одного сантиметра і довжиною близько семи сантиметрів.
Взяти харчову плівку або поліетиленовий пакет. Накрити м’ясо. Відбити. Для цього використовувати качалку або молоточок кухонний.
Намочити силіконову кисть оливковою олією і змастити деко.
Розкласти свинину. Вони повинні лежати поруч, але не накладатися один на одного.
Посипати спеціями.
З лука прибрати лушпиння. Нарізати.
Посипати м’ясо.
Відкрити банку з ананасами. Взяти гурток і покласти на кожен шматочок м’яса.
Майонез налити зверху. Ложкою розподілити по всій поверхні.
М’ясо, приготоване з соусом, точно не стане сухим і сподобається багатьом господиням. А якщо зробити м’ясо по-французьки з картоплею в духовці, то воно стане особливо смачним.
Інгредієнти:
сіль;
яйце – 4 шт.;
перець чорний;
картопля – 10 шт.;
цибуля – 4 шт.;
молоко – 800 мл;
мука – 4 ст. ложки;
шийна частина свинини – 750 гр.;
вершкове масло – 1,5 ст. ложки;
сир – 350 гр.;
мускатний горіх.
Приготування:
М’ясо нарізати шматками. Товщина не повинна перевищувати одного сантиметра.
Обернути в пакет. Відбити.
Сіль змішати зі спеціями.
Натерти свинину.
Картоплю очистити.
Нарізати поперек.
Цибулю очистити. Нарізати, щоб вийшли півкільця.
Деко промазати маслом.
Розмістити картоплю. Посипати перцем і сіллю.
Покласти м’ясо.
Насипати цибулю.
Молоко налити в каструлю.
Покласти масло, мускатний горіх, перець, сіль.
Нагрівати. Після розчинення масло ввести муку. Заважати постійно.
Після загустіння зняти з вогню. Вбити яйця і сир. Розмішати.
Залити картоплю з м’ясом. Запекти.
На швидку руку з помідорами
Більш ніжне і менш калорійне блюдо виходить, якщо майонез замінити сметаною.
Інгредієнти:
томат – 4 шт.;
спеції;
телятина – 600 гр.;
сіль;
сир – 350 гр.;
перець;
сметана – 500 мл;
цибуля – 4 шт.;
оливкова олія.
Приготування:
Замість телятини можна використовувати будь-яке м’ясо. Нарізати овальними шматками, товщина повинна бути близько сантиметра.
Відбити. Щоб бризки не летіли по кухні, кожен шматок загорнути в пакет.
Посипати перцем і сіллю.
Силіконовій пензлем промазати деко.
Викласти телятину.
Цибулю очистити і нашаткувати. Викласти на м’ясо.
Наступний шар – помідори. Нарізати колами. Перекласти на цибулю.
Залити сметаною.
Натерти сир.
Посипати на сметану.
Помістити в духовку.
Готувати півгодини.
Можна урізноманітнити рецепт приготування використовую замість сиру, панірувальні сухарі, политі розтопленим маргарином. При відсутності цибулі, цей інгредієнт замінюють яблуками або печерицями.