М’ясо по-французьки в духовці – смачне святкове блюдо. Існує декілька варіантів його приготування.
М’ясо по-французьки в духовці – класичний рецепт з свинини
Від французів в цьому рецепті мало чого залишилося. Спочатку склад продуктів був іншим, але менш смачним від цього блюдо не стало.
Необхідні інгредієнти:
грам 500 хорошою свинини;
близько 150 грам сиру;
одна невелика цибулина;
приправи;
рослинна олія і майонез.
Процес приготування:
Почніть з м’яса. Для початку його потрібно добре помити під прохолодною водою, потім зробити шматки так, щоб вони нагадували стейки.
Побийте їх з двох сторін, щоб вони вийшли більш м’якими. Зробити це можна спеціальним молотком або зворотною стороною ножа. Не забудьте про спеції, обсипте ними м’ясо по своєму смаку.
Візьміть форму, в якій будете готувати, і покладіть туди м’ясні шматки. Тепер потрібно покрити їх цибулею і засипати все сиром з майонезом.
Інгредієнти у формі накрийте фольгою і поставте в гарячу духовку. Готувати при 180 градусах, а за часом — близько 50 хвилин.
Рецепт приготування з курки
Варіант для тих, хто не любить свинину або сидить на дієті, адже куряче м’ясо набагато менш калорійне.
Необхідні продукти:
кілька курячих філе;
близько 150 грам твердого сиру;
одна велика цибулина;
перець, сіль і рослинне масло;
приблизно 100 грам майонезу.
Процес приготування:
Для початку наріжте цибулину так, щоб вийшли півкільця.
Потім натріть сир на крупній тертці, а філе розріжте на шматки.
М’ясо потрібно злегка відбити. Робіть це обережно, так як курка ніжна і може легко порватися. Додайте до м’яса спеції.
Підготуйте деко або форму, намажте маслом і викладіть перший шар з лука, потім м’яса, змащеного майонезом, і завершіть всі тертим сиром.
Готуйте до утворення красивою золотистої скоринки близько 40 хвилин при температурі не менше 160 градусів.
Готуємо з яловичини в духовці
Цікава варіація популярного страви. За смаком не гірше, ніж класичний рецепт.
Для приготування знадобиться:
м’ясо яловиче – близько 700 грам;
твердий сир можна взяти будь. Кількість – на свій смак;
М’ясо по-французьки в духовці з яловичини готується досить просто. Вимийте м’ясо прохолодною водою і обробіть його: видаліть жили і плівку. Потім наріжте на стейки або пластини і відбийте молотком або ножем.
Шматок фольги змастіть маслом і покладіть туди підготовлені шматки м’яса. Зверху посипте спеціями і приправами.
Засипте м’ясо півкільцями лука, а зверху полийте майонезом.
Завершальним шаром – сир. На запікання буде потрібно годину при температурі 200 градусів.
Запечене з картоплею
М’ясо по-французьки з картоплею в духовці — ароматне, красиве і найголовніше – дуже ситне блюдо, яке виходить у всіх.
Необхідні інгредієнти:
близько кілограма картоплі;
два зубчики часнику;
два невеликих помідора;
600 г свинини;
велика банка сметани вагою близько 400 грам;
будь сир, але головне – твердий;
різні приправи.
Процес приготування:
Підготуйте м’ясо: наріжте його на смужки товщиною в один сантиметр. Зверніть увагу, що різати треба впоперек волокон. Відбийте, для м’якості.
Додайте приправи і спеції і приготуйте заливку. Для цього змішайте сметану з тиском часником, сіллю, перцем.
Картоплю і помідори поріжте на гуртки, а цибулю повинен вийти півкільцями. Не забудьте натерти картоплю спеціями, інакше він буде прісним.
Візьміть форму, змастіть її і викладіть туди першим шаром картоплю, так щоб він був суцільним, без проміжків. Залийте невеликою кількістю соусу.
Другим шаром піде цибулю, а третім м’ясо. Потім знову залийте соусом з сметани.
Останніми шарами покладіть цибулю і картоплю, які залишилися, а потім помідори і знову заливку.
Покрийте майбутнє блюдо фольгою і поставте готуватися в духовку, попередньо нагріту до 200 градусів. Час приготування-40 хвилин. Коли все буде майже готове, акуратно зніміть фольгу, посипте сиром і залиште випікатися ще хвилин 15.
Страва з фаршу в духовці
Якщо немає кускового м’яса, але дуже хочеться чогось смачного, то цей рецепт найкраще рішення. Готувати м’ясо по-французьки в духовці можна з фаршу.
Починати приготування варто з підготовки овочів: картоплю наріжте кружальцями не дуже товстими, а цибулю півкільцями.
Обрану форму промажте маслом і щільно заповніть її картоплею. Додайте сіль та інші спеції на свій смак. Другим шаром покладіть цибулю.
Далі акуратно покрийте все фаршем. Не забудьте попередньо змішати його зі спеціями для смаку. Покрийте м’ясо гуртками з помідор.
Приготуйте соус для страви. Сметана змішується з яйцем і приправами, добре збивається. Отриманою сумішшю заливаються інші інгредієнти.
Форма ставиться в розігріту духовку і готується близько півгодини при температурі 180 градусів.
Коли страва майже готова його треба посипати сиром і довести до утворення золотої скоринки – приблизно 15 хвилин.
М’ясо по-французьки з грибами
Класичний рецепт знайомий всім, а ось з грибами – зовсім інша справа! Можна здивувати гостей цим простим стравою.
Продукти для приготування:
свинина – півкілограма;
одна середня цибулина;
твердий сир – близько 150 грам;
трохи майонезу;
приблизно 100 грам грибів, можна печериць;
спеції на свій смак.
Процес приготування:
Візьміть шматок м’яса, промийте його, трохи відбийте і обваляйте в спеціях.
Підготуйте форму: викладіть на неї фольгу або спеціальний папір, а потім м’ясо.
Далі – шарами викладаємо інші продукти. Спочатку цибулю півкільцями, потім печериці, попередньо злегка обсмажені на сковороді.
Посипте все сиром і промажте майонезом.
Поставте блюдо готуватися в гарячу духовку. Робоча температура – 200 градусів. А час приготування приблизно 30 хвилин. Визначити готовність можна по смачного аромату, красивою скоринці і розплавленого сиру.
Покроковий рецепт з помідорами і сиром в духовці
Найголовніше – правильно викладені інгредієнти і тоді страва вийде смачним і соковитим.
Необхідні продукти:
дві цибулини невеликого розміру;
близько 200 грам твердого сиру;
600 г свинини;
пара ложок рослинного масла;
приправи на свій смак;
трохи майонезу або сметани.
Процес приготування:
Гарне м’ясо – запорука смачної страви. Ретельно промийте свинину, краще всього брати шийку і поріжте її на шматки, не занадто товсті.
Всі отримані шматки, відбийте, щоб вони стали більш м’якими. Додайте приправи.
Форму або лист намажте маслом і викладіть туди м’ясо.
Покрийте шаром порізаної цибулі, а потім помідорами.
Все гарненько промажте майонезом або сметаною і покрийте шаром тертого сиру.
Розігрійте духовку і готуйте м’ясо приблизно 25 хвилин при температурі не менше 180 градусів.
Коли все буде готово, не виймайте страву відразу. Дайте йому постояти ще хвилин 10.
Цікавий рецепт, який ідеально підійде для святкового столу, особливо для Нового року. Готується м’ясо точно так само як і в класичному рецепті. Але є одна відмінність — до нього потрібно додати консервовані ананаси. Можна використовувати і свіжі.
Всі інгредієнти викладаються шарами. Ананаси потрібно класти на м’ясо і змащувати майонезом. Випікати все приблизно 30 хвилин на 180 градусах.
Під соусом бешамель в духовці
Відмінний варіант для тих, хто не сприймає майонез. Такий соус додасть страві м’якості і ніжності.
Необхідні інгредієнти:
кілька картоплин;
дві цибулини;
600 мл молока;
600 г свинини;
трохи вершкового масла;
три ложки борошна;
мускатний горіх та інші приправи;
твердий сир на свій смак;
кілька яєць.
Процес приготування:
Зробіть шматки свинини м’якшими за допомогою молоточка і обсипте м’ясо різними приправами.
Залиште м’ясо і займіться підготовкою овочів. Для цього їх потрібно нарізати. Найкраще якщо вони будуть кільцями.
Тепер всі продукти викладаються шарами в форму, в якій ви вирішили готувати. Починати потрібно з картоплі, потім йдуть м’ясо і цибулю. Не забудьте посолити всі інгредієнти, інакше смак буде прісним.
Далі – приготуйте соус бешамель. Для цього змішуємо в холодному молоці масло і сюди відразу ж додаємо мускатний горіх. Всі солиться і перчится.
Поставте отриману суміш на повільний вогонь. Дочекайтеся моменту, коли масло повністю розчиниться в молоці, додайте трохи борошна. Найголовніше – не забувайте помішувати, щоб була однорідна маса. Доведіть її до густоти і вимкніть вогонь.
В отриманий соус розбийте яйця і натертий сир.
Цією сумішшю залийте м’ясо і овочі. Готуйте 40 хвилин при 180 градусах.