Насправді ніякого відношення до Франції ця страва не має: воно бере початок від пристрасного обожнювача полювання графа Орлова і його улюбленої їжі — м’яса дичини з грибами, і називалося – орловскі. Смак був вишуканим, так що страва отримала велике визнання у гурманів. Мабуть, пізніше саме ця тонкість і дала назву «м’ясо по-французьки», що поширилося на багато способів приготування будь-якого м’яса, в тому числі і свинини.
Класичний варіант страви
М’ясо по-французьки в духовці з свинини цінують не тільки професійні кулінари, але і звичайні господарки. По-перше, його можна подати на обід або вечерю в будь-який день. По-друге, зробити красивим смачним центром святкового столу. По-третє, всі компоненти страви недорогі і завжди доступні. І, по-четверте, не потрібно володіти сверхмастерством, щоб порадувати домочадців соковитим і ніжним частуванням. Що знадобиться для приготування «класики» з свинячого м’яса?
- свиняче філе: 350 – 400 грамів;
- не дуже велика цибулинка;
- печериці: 250 – 300 грамів;
- твердий сир вашого улюбленого сорту: 200 – 250 грамів;
- сіль і перчик;
- від трьох до п’яти ложок майонезу.
Починаємо готувати.
- Чистимо і промиваємо грибочки, нарізаємо їх шматочками. Після цього опускаємо в холодну воду.
- М’ясо теж ріжемо: досить великими фрагментами (де-то10 х 10 см), але не товстими (до сантиметра).
- Кожен шматочок гарненько солимо, натираємо перцем. Кладемо на деко (перед цим ми змарнували його маслом).
- М’ясо ховаємо під грибами (злегка посоленными). А їх вкриваємо цибульними полуколечками.
- Слідом йде сир (його ми переробили на тертці). Потім – майонез.
- Деко з заготівлею повинен не менше 25 хвилин – півгодини провести в духовці (при 200 С). Після можна дістати і смачно нагодувати сім’ю.
Для більшої ситності — картопля
Свинина сама по собі досить ситний продукт, але якщо хочеться бути впевненим, що гості не встануть з-за столу голодними, варто спорудити м’ясо по-французьки з картоплею. До того ж тоді і гарнір придумувати не знадобиться.
Зберемо кілька необхідних інгредієнтів:
- 700 – 800 грамів свинячого м’яса;
- 600 – 700 грамів картоплі (мається на увазі вже очищена);
- кілька цибулин;
- 200 – 250 грамів майонезу (для більшої ситності краще жирний);
- до 250 грамів сиру твердих сортів;
- чорний мелений перчик, сіль — на смак;
- масло рослинне (щоб змастити лист для випічки).
Тепер приступаємо до створення страви.
- Спочатку м’ясо. Ріжемо його на стейки (шириною близько сантиметра). Кожен відбиваємо з обох сторін. Солимо і перчимо (потрібно зробити це з кожної сторони). Складаємо гіркою в окрему тарілочку і поки що відставляємо в сторону.
- Тепер цибулина. Знімаємо з нього «кожух», ріжемо (кільцями або полуколечками – без різниці).
- Далі – картопля. Вона повинна виглядати у вигляді нетолстых кружечків.
- «Будуємо» сама страва. Змащуємо маслом лист і маємо пласти: картоплю (трохи присоленную), свинячі стейки, цибулиння нарізку. Завершення – шар майонезу, покритий тертим сиром (його краще терти на тертці з великими отворами).
- Духовка вже нагрілася до потрібного рівня (200 С). Таку температуру треба витримати двадцять хвилин.
- Після знижуємо температуру до 180 С і ще хвилин 20 чекаємо.
- Виймаємо, прикрашаємо зеленню, подаємо на стіл, поки не охололо.
М’ясо вийде ще соковитіше, якщо його заздалегідь з двох боків обсмажити на сковорідці до легкого рум’янцю. Причому змащувати маслом не потрібно ємність, а саме м’ясо.
З помідорами і сиром в духовці
Якщо приготувати м’ясо по-французьки з помідорами, страва вийде не тільки соковитим, з приємною кислинкою, але і дуже красивим, в самий раз для святкового застілля.
Треба буде взяти:
- з півкіло свинини;
- помідори (трьох цілком вистачить);
- сир (не плавлений, а твердий) – 200 грамів;
- цибульну головку;
- мелений перчик (чорний), сіль (можна і йодовану);
- майонез (власного приготування взагалі ідеально) – 100 міліграмів.
Діємо в такому порядку.
- М’ясо нарізати на відбивні, кожну з двох сторін відбити (через целофановий пакет, щоб не вийшло безформне місиво) до товщини не менше 0,7 сантиметри. Натремо сіллю і перцем.
- Ріжемо овочі: помідори гуртками, цибуля – тонкими кільцями.
- Сир: пропускаємо через крупну тертку.
- Пекарський лист покриваємо рослинним маслом. На нього – наші відбивні.
- Вище — шар цибулі, слідом – різаних томатів.
- За ними йдуть майонез і посипка з сиру.
- Після 35 — 40 хвилин, проведених стравою в духовці (при 190 С), його можна витягати і пробувати.
Щоб домогтися бездоганного смаку і соковитості, завжди потрібно використовувати тільки свіже м’ясо, не дуже жирне і без жив. Якщо це свинина, то найкращий варіант – корейка.
Під «шубкою» з баклажанами
Для різноманітності в рецептах свинини по-французьки використовують багато овочі. Про гриби, картоплю і помідори ми вже говорили. А що, якщо спробувати додати в страву баклажан? Він повинен скласти чудову смакову гармонію з м’ясом.
Отже, візьмемо наступні продукти:
- м’яса – півкілограма;
- сиру твердого сорту – двісті грамів;
- баклажанів – штучку;
- лука – голівку;
- грибів – триста грамів (виберемо печериці, вони швидше готуються);
- часнику – два-три зубки;
- сметанки – пару стіл. ложок;
- майонезу – вистачить однієї стіл. ложки;
- за смаком солі і перцю.
Спочатку займаємося м’ясом.
- Ріжемо на стейки. Вони повинні бути не більше двох сантиметрів.
- Зарумяниваем на сковорідці.
- Укладаємо в форму, в якій будемо запікати.
Далі черга овочів.
- Часник і цибулю дрібно шмагаємо ножем. Доводимо до золотистого кольору на сковороді.
- Гриби (вже чисті і нарізані кубиками) додаємо в компанію до цибульно-часниковою суміші.
- Потім овочеву частина розбавляє порізаний дрібними частинками баклажан.
- Все це гаситься (під кришкою) від п’яти до восьми хвилин.
- Не вистачає тільки сметани і майонезу: перемішуємо з ними вміст сковорідки.
Заключний етап.
- Отриманою масою вкриваємо м’ясо. Зверху – саме місце для сиру (після великої терки).
- Форму відправляємо в духовку при 180 С. Коли мине сорок хвилин – ласкаво просимо до столу.
Потрібно не забути, що м’ясо, цибулю і соус, коли нагріються, дадуть багато соку. Тому деко краще брати з високими бортиками.
Рецепт приготування у фользі
Вважається, що запікання в фользі підсилює смак м’яса і зберігає його соковитість. А ще це дуже зручно: можна відразу приготувати стільки порцій, скільки очікується їдців.
Для нашого страви будуть потрібні:
- 0,5 кг свинячого філе;
- три або чотири картоплини;
- одна морквина і одна луковичка;
- 120 – 150 грамів сиру (твердого сорту);
- 100 – 120 грамів сметанки (краще використовувати не занадто жирну);
- по щіпці меленого перчика і солі;
- половину чайної ложечки дрібно рубаної зелені;
- рослинна олія (краще рафінована), щоб можна було змащувати фольгу.
Виконуємо вказівки інструкції.
- Свинину ми вже помили і просушили. Ріжемо її частинами, не великими, але і не особливо дрібними. Кожну акуратно відбиваємо (щоб не розповзлося під молоточком, закриваємо плівкою).
- Ріжемо кружечками картоплини (середньої величини). Але при бажанні можна обійтися і без картоплі.
- Цибулину нарізаємо тонко – кільцями або півкільцями.
- Морквину обробляємо на тертці.
- Моркву і цибулю трохи пасеруємо в сковорідці з краплею олії.
- У фольгу, заздалегідь змащену маслом, покладемо трохи картоплі (вона вже підсолена і перчене).
- Аналогічно оброблені відбивні розкладаємо зверху.
- Наступний шар – спасеровані овочі. За ними – сметана.
- Останнім буде тертий сир.
- Акуратно загортаємо фольгу. Її разом з вмістом чекає духовка розігріта.
- Коли пройде час (в залежності від величини порцій знадобиться від 45 до 55 хвилин), дістаємо страву, перекладаємо на тарілки дерев’яною лопаткою, присипаємо зеленню. І їмо, поки гаряче.
Якщо в блюдо входить картопля, вона повинна бути порізана шматочками, розмірами приблизно як шматки м’яса.
Тоді все приготується одночасно.
Оригінальний рецепт приготування з ананасами
В наш час ананаси навряд чи можна зарахувати до екзотичних фруктів. Але приготоване з ними свиняче м’ясо по-французьки — все-таки блюдо з досить незвичним смаком. І, тим не менш, у нього маса шанувальників. Спробуємо з’єднати такі незвичайні компоненти і ми.
Для втілення рецепта в життя знадобляться:
- півкілограма свинячої вирізки;
- банку консервованих ананасів (краще кружечками);
- ріпчасті цибулини – три штучки;
- 350 – 400 грамів сиру (будь-якого твердого сорту);
- майонез можна замінити на сметану;
- соняшникова олія (або інше рослинне, яке є на кухні);
- не обійтися без перчика і солі.
Починаємо «чародействовать».
- Насамперед «раздеваем» наших чиполлин і ріжемо нетовстими півкільцями.
- Займаємося м’ясом. Його доведеться промити, підсушити і порізати. Кожен квадратик повинен вийти приблизно таких розмірів: 10 х 10 х 1 див.
- Кожен з них трошки відбиваємо, присмачую сіллю і перцем.
- Сир пропускаємо через середню терку.
- Деко (візьмемо той, де бортики вище) мажемо маслом. На нього – цибулю, потім – м’ясо.
- Кожен м’ясної квадрат промазуємо майонезом. Наверх поміщаємо ананасний кружечок. Його теж покриваємо майонезом. Фінальний «акорд» — посипаємо все сиром.
- Залишилося перемістити деко в гарячу духовку (180 С) і потримати його там півгодини.
Якщо хтось у родині терпіти не може смак цибулі в їжі, можна його не різати кільцями, порізати подрібніше. Так він «зникне» в м’ясі, залишиться лише апетитний аромат.