М’ясо по-французьки в духовці зі свинини – шість рецептів

Насправді ніякого відношення до Франції ця страва не має: воно бере початок від пристрасного обожнювача полювання графа Орлова і його улюбленої їжі — м’яса дичини з грибами, і називалося – орловскі. Смак був вишуканим, так що страва отримала велике визнання у гурманів. Мабуть, пізніше саме ця тонкість і дала назву «м’ясо по-французьки», що поширилося на багато способів приготування будь-якого м’яса, в тому числі і свинини.

Класичний варіант страви

М’ясо по-французьки в духовці з свинини цінують не тільки професійні кулінари, але і звичайні господарки. По-перше, його можна подати на обід або вечерю в будь-який день. По-друге, зробити красивим смачним центром святкового столу. По-третє, всі компоненти страви недорогі і завжди доступні. І, по-четверте, не потрібно володіти сверхмастерством, щоб порадувати домочадців соковитим і ніжним частуванням. Що знадобиться для приготування «класики» з свинячого м’яса?

  • свиняче філе: 350 – 400 грамів;
  • не дуже велика цибулинка;
  • печериці: 250 – 300 грамів;
  • твердий сир вашого улюбленого сорту: 200 – 250 грамів;
  • сіль і перчик;
  • від трьох до п’яти ложок майонезу.

Починаємо готувати.

  • Чистимо і промиваємо грибочки, нарізаємо їх шматочками. Після цього опускаємо в холодну воду.
  • М’ясо теж ріжемо: досить великими фрагментами (де-то10 х 10 см), але не товстими (до сантиметра).
  • Кожен шматочок гарненько солимо, натираємо перцем. Кладемо на деко (перед цим ми змарнували його маслом).
  • М’ясо ховаємо під грибами (злегка посоленными). А їх вкриваємо цибульними полуколечками.
  • Слідом йде сир (його ми переробили на тертці). Потім – майонез.
  • Деко з заготівлею повинен не менше 25 хвилин – півгодини провести в духовці (при 200 С). Після можна дістати і смачно нагодувати сім’ю.

Для більшої ситності — картопля

Свинина сама по собі досить ситний продукт, але якщо хочеться бути впевненим, що гості не встануть з-за столу голодними, варто спорудити м’ясо по-французьки з картоплею. До того ж тоді і гарнір придумувати не знадобиться.

Зберемо кілька необхідних інгредієнтів:

  • 700 – 800 грамів свинячого м’яса;
  • 600 – 700 грамів картоплі (мається на увазі вже очищена);
  • кілька цибулин;
  • 200 – 250 грамів майонезу (для більшої ситності краще жирний);
  • до 250 грамів сиру твердих сортів;
  • чорний мелений перчик, сіль — на смак;
  • масло рослинне (щоб змастити лист для випічки).
Дивіться також:  Пиріг курник – 8 рецептів приготування

Тепер приступаємо до створення страви.

  • Спочатку м’ясо. Ріжемо його на стейки (шириною близько сантиметра). Кожен відбиваємо з обох сторін. Солимо і перчимо (потрібно зробити це з кожної сторони). Складаємо гіркою в окрему тарілочку і поки що відставляємо в сторону.
  • Тепер цибулина. Знімаємо з нього «кожух», ріжемо (кільцями або полуколечками – без різниці).
  • Далі – картопля. Вона повинна виглядати у вигляді нетолстых кружечків.
  • «Будуємо» сама страва. Змащуємо маслом лист і маємо пласти: картоплю (трохи присоленную), свинячі стейки, цибулиння нарізку. Завершення – шар майонезу, покритий тертим сиром (його краще терти на тертці з великими отворами).
  • Духовка вже нагрілася до потрібного рівня (200 С). Таку температуру треба витримати двадцять хвилин.
  • Після знижуємо температуру до 180 С і ще хвилин 20 чекаємо.
  • Виймаємо, прикрашаємо зеленню, подаємо на стіл, поки не охололо.

М’ясо вийде ще соковитіше, якщо його заздалегідь з двох боків обсмажити на сковорідці до легкого рум’янцю. Причому змащувати маслом не потрібно ємність, а саме м’ясо.

З помідорами і сиром в духовці

Якщо приготувати м’ясо по-французьки з помідорами, страва вийде не тільки соковитим, з приємною кислинкою, але і дуже красивим, в самий раз для святкового застілля.

Треба буде взяти:

  • з півкіло свинини;
  • помідори (трьох цілком вистачить);
  • сир (не плавлений, а твердий) – 200 грамів;
  • цибульну головку;
  • мелений перчик (чорний), сіль (можна і йодовану);
  • майонез (власного приготування взагалі ідеально) – 100 міліграмів.

Діємо в такому порядку.

  • М’ясо нарізати на відбивні, кожну з двох сторін відбити (через целофановий пакет, щоб не вийшло безформне місиво) до товщини не менше 0,7 сантиметри. Натремо сіллю і перцем.
  • Ріжемо овочі: помідори гуртками, цибуля – тонкими кільцями.
  • Сир: пропускаємо через крупну тертку.
  • Пекарський лист покриваємо рослинним маслом. На нього – наші відбивні.
  • Вище — шар цибулі, слідом – різаних томатів.
  • За ними йдуть майонез і посипка з сиру.
  • Після 35 — 40 хвилин, проведених стравою в духовці (при 190 С), його можна витягати і пробувати.

Щоб домогтися бездоганного смаку і соковитості, завжди потрібно використовувати тільки свіже м’ясо, не дуже жирне і без жив. Якщо це свинина, то найкращий варіант – корейка.

Дивіться також:  Сосиски в тісті в духовці – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Під «шубкою» з баклажанами

Для різноманітності в рецептах свинини по-французьки використовують багато овочі. Про гриби, картоплю і помідори ми вже говорили. А що, якщо спробувати додати в страву баклажан? Він повинен скласти чудову смакову гармонію з м’ясом.

Отже, візьмемо наступні продукти:

  • м’яса – півкілограма;
  • сиру твердого сорту – двісті грамів;
  • баклажанів – штучку;
  • лука – голівку;
  • грибів – триста грамів (виберемо печериці, вони швидше готуються);
  • часнику – два-три зубки;
  • сметанки – пару стіл. ложок;
  • майонезу – вистачить однієї стіл. ложки;
  • за смаком солі і перцю.

Спочатку займаємося м’ясом.

  • Ріжемо на стейки. Вони повинні бути не більше двох сантиметрів.
  • Зарумяниваем на сковорідці.
  • Укладаємо в форму, в якій будемо запікати.

Далі черга овочів.

  • Часник і цибулю дрібно шмагаємо ножем. Доводимо до золотистого кольору на сковороді.
  • Гриби (вже чисті і нарізані кубиками) додаємо в компанію до цибульно-часниковою суміші.
  • Потім овочеву частина розбавляє порізаний дрібними частинками баклажан.
  • Все це гаситься (під кришкою) від п’яти до восьми хвилин.
  • Не вистачає тільки сметани і майонезу: перемішуємо з ними вміст сковорідки.

Заключний етап.

  • Отриманою масою вкриваємо м’ясо. Зверху – саме місце для сиру (після великої терки).
  • Форму відправляємо в духовку при 180 С. Коли мине сорок хвилин – ласкаво просимо до столу.

Потрібно не забути, що м’ясо, цибулю і соус, коли нагріються, дадуть багато соку. Тому деко краще брати з високими бортиками.

Рецепт приготування у фользі

Вважається, що запікання в фользі підсилює смак м’яса і зберігає його соковитість. А ще це дуже зручно: можна відразу приготувати стільки порцій, скільки очікується їдців.

Для нашого страви будуть потрібні:

  • 0,5 кг свинячого філе;
  • три або чотири картоплини;
  • одна морквина і одна луковичка;
  • 120 – 150 грамів сиру (твердого сорту);
  • 100 – 120 грамів сметанки (краще використовувати не занадто жирну);
  • по щіпці меленого перчика і солі;
  • половину чайної ложечки дрібно рубаної зелені;
  • рослинна олія (краще рафінована), щоб можна було змащувати фольгу.

Виконуємо вказівки інструкції.

  • Свинину ми вже помили і просушили. Ріжемо її частинами, не великими, але і не особливо дрібними. Кожну акуратно відбиваємо (щоб не розповзлося під молоточком, закриваємо плівкою).
  • Ріжемо кружечками картоплини (середньої величини). Але при бажанні можна обійтися і без картоплі.
  • Цибулину нарізаємо тонко – кільцями або півкільцями.
  • Морквину обробляємо на тертці.
  • Моркву і цибулю трохи пасеруємо в сковорідці з краплею олії.
  • У фольгу, заздалегідь змащену маслом, покладемо трохи картоплі (вона вже підсолена і перчене).
  • Аналогічно оброблені відбивні розкладаємо зверху.
  • Наступний шар – спасеровані овочі. За ними – сметана.
  • Останнім буде тертий сир.
  • Акуратно загортаємо фольгу. Її разом з вмістом чекає духовка розігріта.
  • Коли пройде час (в залежності від величини порцій знадобиться від 45 до 55 хвилин), дістаємо страву, перекладаємо на тарілки дерев’яною лопаткою, присипаємо зеленню. І їмо, поки гаряче.
Дивіться також:  Паста з морепродуктами: 6 рецептів приготування вдома

Якщо в блюдо входить картопля, вона повинна бути порізана шматочками, розмірами приблизно як шматки м’яса.

Тоді все приготується одночасно.

Оригінальний рецепт приготування з ананасами

В наш час ананаси навряд чи можна зарахувати до екзотичних фруктів. Але приготоване з ними свиняче м’ясо по-французьки — все-таки блюдо з досить незвичним смаком. І, тим не менш, у нього маса шанувальників. Спробуємо з’єднати такі незвичайні компоненти і ми.

Для втілення рецепта в життя знадобляться:

  • півкілограма свинячої вирізки;
  • банку консервованих ананасів (краще кружечками);
  • ріпчасті цибулини – три штучки;
  • 350 – 400 грамів сиру (будь-якого твердого сорту);
  • майонез можна замінити на сметану;
  • соняшникова олія (або інше рослинне, яке є на кухні);
  • не обійтися без перчика і солі.

Починаємо «чародействовать».

  • Насамперед «раздеваем» наших чиполлин і ріжемо нетовстими півкільцями.
  • Займаємося м’ясом. Його доведеться промити, підсушити і порізати. Кожен квадратик повинен вийти приблизно таких розмірів: 10 х 10 х 1 див.
  • Кожен з них трошки відбиваємо, присмачую сіллю і перцем.
  • Сир пропускаємо через середню терку.
  • Деко (візьмемо той, де бортики вище) мажемо маслом. На нього – цибулю, потім – м’ясо.
  • Кожен м’ясної квадрат промазуємо майонезом. Наверх поміщаємо ананасний кружечок. Його теж покриваємо майонезом. Фінальний «акорд» — посипаємо все сиром.
  • Залишилося перемістити деко в гарячу духовку (180 С) і потримати його там півгодини.

Якщо хтось у родині терпіти не може смак цибулі в їжі, можна його не різати кільцями, порізати подрібніше. Так він «зникне» в м’ясі, залишиться лише апетитний аромат.

Прокрутка до верху