Вигляд у цієї страви неймовірно апетитний, а аромат запечених м’яса і сиру, приправлених прянощами, роблять м’ясо по-французьки з курки завжди бажаними за будь-яким святковим і повсякденним столом.
Класичний рецепт м’яса по-французьки з курки в духовці

Спочатку, в часи графа Орлова, м’ясо для цієї страви бралося виключно ніжна телятина, з якою шеф-кухар – француз готував «м’ясну запіканку». У нас прижилася назва «м’ясо по-французьки», а м’ясо використовується будь-яке (свинина, індичка, курка).
Будуть потрібні наступні продукти:
- Курча (філейна частина) – 0,8 кг
- Сир (твердих сортів) – 0,2 кг
- Сирки плавлені – 2 шт по 100 гр
- Цибуля-ріпка – 3 середні головки
- Часник – 3 зубч.
- Майонез – 100 гр або 2 ст. л.
- Олія соняшникова 100 мл
- Сіль, перець за смаком
Поетапне приготування:
Відокремити від кісток м’якоть або скористатися готовими шматочками філе. Звільнити від шкірки, прожилок, добре промити м’ясо. Просочити зайву рідину серветками.
Запакувати філейні шматочки в целофанові кульки або харчову плівку, для того щоб при отбивании не розприскувався сік і не розвалилися шматочки м’яса.
Ніжно відбити молоточком всі приготовані філейні шматочки з обох сторін.
Окремо у маленькій мисці змішати олію соняшникову, перець і сіль. І цим маринадом дбайливо промазати кожен шматочок. Дати трохи постояти, щоб філе просякло маринадом.
Щоб приготувати суміш для змащування м’яса потрібно миска, в якій необхідно ретельно перемішати і збити плавлені сирки, майонез, пропущений через прес часник, перець і сіль. Текстура повинна бути кремова.
Очищену цибулю промити, нарізати найтоншими кільцями. Розкласти його по листу рівномірно.
Промариновані шматочки філе викласти щільно один до одного на цибулю.
Підготовленою пастою з плавленого сиру зі спеціями рясно промазати шар курячого філе.
Сир (твердий) потерти на крупній тертці. Посипати його зверху на промазанное м’ясо.
Деко з підготовленими інгредієнтами поставити в духову піч, розігріту до 180 ° с і випікати 40-45 хвилин. Готовність страви визначається відсутністю рідини на поверхні дека, що виділяється м’ясом, і золотистої сирною скоринкою.
Рецепт в мультиварці


М’ясо запечене, з курячого філе в мультиварці виходить таким же ніжним і соковитим, як приготовлена в духовці.
Необхідні інгредієнти:
- Курча (філейна частина) – 0,6 кг
- Сир (твердих сортів) – 0,15 кг
- Сирки плавлені – 2 шт по 100 гр
- Цибуля-ріпка – 2 середні головки
- Часник – 2 зубч.
- Майонез – 100 гр або 2 ст. л.
- Олія соняшникова – 70 мл
- Спеції, перець, сіль за смаком
Покроковий кулінарний процес:
Охолоджену філейну частину курки розділити ножем на середні шматочки, видалити прожилки і добре промити. Обтерти м’ясо від рідини паперовим рушником.
Запакувати філе в поліетиленові пакетики або харчову плівку.
Молотком для відбивання обробити кожен шматочок так, щоб товщина м’яса залишалася не менше 2 див.
Сумішшю рослинного масла, солі і перцю обтерти все філе і залишити на півгодини, щоб просочилося.
Щоб приготувати суміш для змащування м’яса потрібно миска, в якій необхідно ретельно перемішати і збити плавлені сирки, майонез, пропущений через прес часник, сіль, перець. Текстура повинна бути кремова.
Очищену цибулю промити. Нашаткувати у вигляді цілих кілець або половинок.
Укласти підготовлені продукти по черзі в чашу мультиварки. На дно – цибульні кільця, на них — відбиті шматочки філе, розташовані щільно один до одного. Промазати м’ясо соусом з плавлених сирків, а зверху посипати сиром, подрібненим на тертці.
Таймер встановити на позначці 40 хвилин, а режим «Випічка».
Подача звукового сигналу нагадає про те, що смачна страва готова!
Класичний рецепт на сковороді

Якщо немає можливості або бажання випікати м’ясо по-французьки з курки в духовці або мультиварці можна скористатися сковородою.
Потрібні такі інгредієнти:
- Курча (філейна частина) – 0,6 кг
- Сир (твердих сортів) – 0,15 кг
- Цибуля-ріпка – 2 середні головки
- Часник – 1 зубч.
- Сметана – 150 мл або 2 ст. л.
- Спеції, перець мелений, сіль за смаком
Покрокове приготування:
Очищені цибулини промити і нашаткувати найтоншими кільцями і півкільцями.
На дно великої сковороди, бажано з антипригарним покриттям, викласти шаром цибульні кільця.
Куряче філе промити, підсушити паперовим рушником і розрізати на середні шматочки.
Обернути м’ясо в целофан і потихеньку відбити з двох сторін.
Кожен шматочок посолити, поперчити і викласти поверх цибулі на сковороду.
Для приготування заливального соусу необхідно змішати сметану з водою (1ст.л.), часник, продавлений через прес, сіль.
Залити сметанним соусом м’ясо курки, зверху посипати тертий сир.
Поставити сковороду на плиту, щільно закрити кришкою і готувати на маленькому вогні близько 40 хвилин.
М’ясо по-французьки з помідорами

Додавання цього червоного, соковитого овоча зробить блюдо ще більш пікантним і апетитним.
Необхідно підготувати наступні інгредієнти:
- Курча (філейна частина) – 0,8 кг
- Сир (твердих сортів) – 0,2 кг
- Томати – 0,7 кг
- Цибуля-ріпка – 3 головки середні
- Часник – 2 зубч.
- Майонез – 200 гр
- Олію (соняшникову або вершкове) – 30 мл
- Спеції, перець мелений, сіль за смаком
Покрокове приготування страви:
Очищений від лушпиння цибулі, промиваємо та нарізаємо прозорими кільцями.
З помідорів зняти шкірку, для цього занурити кожен овоч на півхвилини в киплячу воду. Очищені помідори порізати тонко на часточки.
Для приготування маринаду узяти майонез, змішати його з подрібненими зубчиками часнику, додати сіль і перець.
Філейну частину курки поділити на красиві середні шматочки, відбити молоточком з двох сторін.
Деко або іншу велику вогнетривку форму змастити олією.
Нижнім шаром викласти відбивні, м’ясні, змастити їх рясно майонезним соусом, розкласти рівномірно цибулю, вище помідорні часточки і зверху посипати тертим сиром.
Поставити деко в розігріту до 180С духовку і випікати 40-50 хвилин.
Готового блюда дати трохи охолонути і подавати це дуже смачне м’ясо до столу!
Як готувати м’ясо по-французьки з курячим фаршем?



Якщо під рукою не виявилося частина філе курочки, то її вигідно зможе замінити курячий фарш, на який підуть шматочки різної величини, а готову страву буде м’якше і соковитіше.
Знадобляться наступні продукти:
- Фарш курячий – 0,4 кг
- Картопля – 4 бульби
- Томати – 4 шт.
- Сир (твердих сортів) – 0,2 кг
- Сметана або майонез – 200 мл
- Яйце куряче – 1 шт.
- Цибуля-ріпка – 2 середні головки
- Масло вершкове – 30 гр
- Спеції, перець мелений, сіль за смаком
Покроковий кулінарний процес:
Необхідно підготувати всі шари для запікання окремо. Очищену цибулю гострим ножем ріжемо на тоненькі кільця.
З томатів знімаємо шкірку, для цього в кип’ячену воду кладемо помідор на півхвилини і виймаємо. Ріжемо тонкими часточками.
Бульби картоплі очистити, промити і нашаткувати скибочками, щоб просвічувалися.
Для м’ясної заливки необхідно сметану перемішати з курячим яйцем, меленим перцем, сіллю.
У деко, заздалегідь змащений маслом, викладаємо на дно скибочки картопляних бульб, солимо, перчимо. Верхнім шаром розкладаємо рівномірно цибулю.
Курячим фаршем закриваємо цибульні кільця.
Шматочки помідорів розподіляємо по всій поверхні фаршу.
Вміст дека заливаємо сметанним соусом.
Температуру в духовій печі виставити 190С і випікати 45 хвилин.
Витягнути деко, присипати запечену масу тертим сиром і відправити запікатися до утворення золотистої скоринки.
Смачне, соковите блюдо подається гарячим або трохи остившім.
Куряче філе з ананасом та сиром по-французьки

Є бажання приготувати м’ясо по-французьки з «родзинкою», щоб здивувати і порадувати гостей? На допомогу прийде тропічний фрукт – ананас, смак якого гармонує з будь-яким м’ясом.
Необхідно підготувати наступні продукти:
- Курча (філейна частина) – 0,5 кг
- Ананаси (консервовані) — 1 банка (500 гр)
- Сир (твердих сортів) – 0,1 кг
- Сметана або майонез – 100 мл
- Цибуля-ріпка – 2 середні головки
- Вершкове масло – 30 гр
- Спеції, мелений перець, сіль за смаком
Покрокове приготування:
Консервовані ананаси (кільця чи півкільця) дістати з банки і порізати уздовж навпіл, щоб з одного шматочка вийшло два.
Очищений цибулю тонко нарізати півкільцями. Є три види використання лука це – у сирому вигляді, маринованому і обсмаженому. Маринад приготувати так: оцет 9% розвести водою 1/1 і додати сіль, нарізану цибулю промаринувати 10 хвилин.
Щоб приготувати соус, необхідно сметану змішати з меленим перцем і сіллю або використовувати майонез.
Филейное м’ясо порізати на порційні шматочки, акуратно відбити. Кожен шматочок промазати сумішшю солі і спецій.
Вершковим маслом промазати велику форму для запікання.
Нижнім шаром викласти рівномірно цибульні кільця.
На цибулю розмістити курячі відбивні щільно один до одного.
М’ясо промазати сметанним соусом або майонезом.
Анансовими прикрасити часточками кожен шматочок курячого філе.
Зверху посипати тертим сиром.
Температуру духовий печі вибрати 190С, і залишити продукти випікатися 40 хвилин.
Готове м’ясо порізати на апетитні шматочки і можна подавати в гарячому або теплому вигляді.
Рецепт з курки з картоплею

Це блюдо назвемо «два в одному», гарнір упереміш з м’ясом. Виходить шарувата і оригінальна запечена маса.
Знадобляться наступні інгредієнти:
- Курча (філейна частина) – 0,4 кг
- Картопля – 4 бульби
- Сир (твердих сортів) – 0,1 кг
- Сметана або майонез – 200 мл
- Яйце куряче – 1 шт.
- Цибуля-ріпка – 2 середні головки
- Соняшникова олія – 40 гр
- Спеції, мелений перець, сіль за смаком
Покроковий рецепт:
Шматочки м’яса з філейної частини курки ніжно відбити молоточком. М’ясо перед відбиванням можна загорнути в харчову плівку, так воно залишиться цілим, і не буде розбризкуватися сік.
З суміші рослинної олії, солі і меленого перцю зробити маринад і промазати їм всі шматки м’яса. Маринуватися відбивні повинні не менше 10 хвилин.
Очищену картоплю порізати тонкими часточками, щоб в процесі приготування він не був сируватим.
Цибулю подрібнити на тонкі півкільця.
Деко, заздалегідь промазанный маслом, розкласти нарізаний картопля. Присипати його сіллю і меленим перцем.
Зверху на картоплю викласти весь подрібнену цибулю.
Закрити шари цибулі і картоплі м’ясними промаринованными відбивними, викладеними щільно один до одного.
Промазати всю масу щедро майонезом або сметаною і випікати в духовці, розпеченій до 180С на 30 хвилин.
Припечену масу присипати сиром, подрібненим на тертці і повернути в духовку.
Через 10 хвилин розплавився сир покриється золотистою скоринкою. Це означає, що м’ясо по-французьки з картоплею можна подавати до столу.
Приємного апетиту!