Вибираючи, чим нагодувати домашніх, не витративши багато часу біля плити, варто згадати про соковите, м’яке м’ясо в горщиках. Головне, вибрати для цього якісну товстостінну керамічний посуд. У горщиках м’ясо томиться довго, просочуючись ароматними соками овочів, спеціями та іншими добавками.
М’ясо в горщиках з картоплею в духовці
Інгредієнти на чверть кіло телятини:
- 1 велика ріпчаста цибулина;
- 350 г картоплі;
- 1 морквина;
- 1 лавровий лист;
- сухий часник;
- сіль.
Приготування:
- Телятину порізати середніми шматочками. Обсмажити з усіх боків на добре розігрітому жирі. Посолити.
- Цибулю порізати кільцями. Моркву – тонкою довгою соломкою.
- Овочі висипати до м’яса. Обсмажити інгредієнти разом.
- Розкласти продукти по горщикам: спочатку шар телятини, потім – обсмажених овочів, далі – пластинок сирої картоплі.
- В окропі розвести сухий часник і сіль, додати лавровий лист. Розлити отриманий склад по горщикам, щоб рідина доходила до 2/3 ємностей.
Запікати м’ясо в горщиках з овочами при середній температурі 70 – 80 хвилин. Подати страву до столу в тій же посуді.
Домашнє жарке із свинини
Інгредієнти на 700 -800 грам свинячої м’якоті:
- 1 кг картоплі;
- 2 цибулини;
- 80 г томат-пасти;
- 1 морква;
- 2 – 4 зубки часнику;
- 2 лаврових листа;
- 1 ст. л. борошна;
- 4 ст. кип’яченої гарячої води;
- жир для обсмажування;
- спеції.
Приготування:
- Свинячу м’якоть промити, обсушити, нарізати кубиками і в казані на розігрітому жирі обсмажити до легкої рум’яності.
- Овочі, крім картоплі, дрібно нарізати довільно і готувати разом з м’ясом, поки цибуля і морква не розм’якшаться.
- Посолити масу, додати спеції, лаврушку, пасту з помідорів.
- На дно горщиків розкласти дрібні кубики картоплі. Зверху на них розподілити масу з казана.
- Залити продукти водою, щоб вона повністю покрила.
- Відправити блюдо в духовку на 40 – 45 хвилин. Досить буде середньої температури.
Подати печеня в горщиках до столу, прикрасивши подрібненої сухої або свіжої зеленню.
Готуємо з яловичини
На півкіло задньої частини яловичини візьміть:
- 2 білих цибулини;
- будь рафінована рослинна олія;
- 1 ч. л. гірчичного порошку;
- ½ Ч. л. дрібної солі;
- 80 г знежиреної сметани.
Приготування:
- Промите підготовлене м’ясо нарізати невеликими шматочками. Аналогічно білий лук подрібнити. Змішати продукти і посолити за смаком.
- У два горщика розлити невелику кількість рафінованої олії. Розкласти по ним м’ясо з цибулею і відправити в духовку запікатися при 200 – 210 градусах приблизно на 1 годину.
- Для соусу змішати сметану і гірчичний порошок. Досолити суміш.
- По закінченні вказаного часу розлити соус по горщикам. Перемішати їх вміст і повернути в духовку при тій же температурі 40 – 45 хвилин.
Подавати готову страву з улюбленим гарніром. Можна викласти його прямо в горщики поверх м’яса.
М’ясо по-французьки в горщиках
Інгредієнти на чверть кіло м’якоті свинини:
- 3 – 4 середніх картопляні бульби;
- 1 цибулина;
- 60 – 70 г твердого сиру;
- класичний майонез;
- велика сіль;
- 3 щіпки чорного меленого перцю.
Приготування:
- М’ясну вирізку нарізати товстими пластами (близько 2,5 – 3 см) і відбити спеціальним молоточком з обох сторін. Не потрібно намагатися зробити м’ясо занадто тонким, інакше воно втратить свою соковитість.
- Присипати свинину сіллю і перцем. Скласти шматочки в миску, накрити плівкою і залишити на чверть години.
- У цей час підготувати картоплю: нарізати кружечками, посолити.
- Сир крупно потерти, змішати з невеликою кількістю класичного майонезу.
- На дно горщиків викласти підготовлену картоплю в 2 – 3 шари.
- Зверху розподілити м’ясо і соус з сиру з майонезом (половину).
- Далі розсипати шматочки цибулі і присмачити овоч перцем.
- Закрити продукти залишилися соусом.
Готувати таку варіацію м’яса по-французьки слід при середній температурі спочатку 1 годину під закритими кришками, а потім ще хвилин 10 без них, щоб з’явилася гарна сирна скоринка.
Рецепт приготування з гречкою
Інгредієнти:
- 300 г м’якоті свинини;
- 1 ст. гречаної крупи;
- 1 цибулина;
- 1 ч. л. солі;
- 1 велика морквина;
- 2 щіпки чорного перцю;
- 3 ст. л. рослинного масла.
Приготування:
- Свинину нарізати невеликими кубиками, викласти на сковорідку з розігрітим жиром і обсмажити до рум’яності.
- До м’яса висипати всі подрібнені овочі. Присолити їх. Томити разом до готовності м’яса і м’якості овочів.
- Розкласти продукти по двом великим горщикам (0,7 л).
- Засипати м’ясо з овочами ретельно промитої гречкою.
- В кожну ємність вилити по 1 ст. фільтрованої гарячої води. Додати сіль, перець.
Запікати гречку в горщиках з м’ясом 90 хвилин при 200 – 210 градусах.
Ситне блюдо з перловкою
Інгредієнти:
- 1,5 л міцного м’ясного бульйону;
- трохи більше півкіло будь-якого м’яса;
- грам 400 перловки;
- 2 морквини;
- 2 цибулини;
- велика сіль;
- лаврушка.
Приготування:
- Для приготування перловки з м’ясом добре підходить і курятина. Птицю нарізати середніми шматочками, обсмажити на добре розігрітій олії. Не потрібно доводити м’ясо до повної готовності, досить добре підрум’янити.
- Всипати в сковорідку до курятині подрібнену цибулю і готувати інгредієнти до зарум’янювання останнього. Потім всипати в ємність подрібнену моркву.
- Коли всі овочі розм’якшаться, викласти до засмажки перлову крупу, все добре перемішати і готувати ще пару хвилин.
- Отриману масу розкласти по горщикам.
- У бульйоні розвести сіль, додати лаврушку. За смаком можна використовувати і будь-які спеції. Заповнити рідиною горщики до верху, залишивши вільним приблизно 1 див.
Спочатку запікати страву при 210 градусах 20 хвилин, потім зменшити температуру на 30 градусів, закрити ємності кришками і залишити в духовці на 1 годину.
М’ясо в горщиках із чорносливом
Інгредієнти на півкіло свинини:
- 3 ріпчасті цибулини;
- 1 морквина;
- 8 шт. чорносливу без кісточок;
- 7 – 8 картоплин;
- 6 лаврових листочків;
- велика сіль;
- 1 пучок свіжої зелені;
- очищена вода;
- майонез;
- спеції.
Приготування:
- М’ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити на розігрітому жирі. Додати до свинини спеції і сіль.
- Чорнослив добре промити і порізати великими шматочками.
- Моркву потерти. Цибуля довільно подрібнити.
- На дно горщиків викласти м’ясо, потім цибулю і за кілька шматочків сухофруктів.
- На чорнослив висипати моркву і порізану зелень.
- У кожен горщик додати по лавровому листу.
- Розподілити на інші інгредієнти кубики картоплі і промазати їх майонезом
- Залити горщики на 2/3 підсоленою водою.
Запікати частування під кришкою при високій температурі 90 хвилин. Подавати до столу прямо в горщиках.
З додаванням грибів
На півкіло свинячої шиї візьміть:
- стільки ж картоплі;
- 80 г ріпчастої цибулі;
- 60 г сушених білих грибів;
- 1 шт. моркви;
- 90 г печериць;
- ½ Ст. среднежирной сметани;
- 12 ст. л. води;
- 1 щіпку питної солі;
- свіжозмелений чорний перець.
Приготування:
- Картоплю нарізати брусками і відразу розкласти їх у 6 підготовлених горщиків.
- Зверху розподілити четвертинки морквяних буханців і тонкі півкільця цибулі. Додати сіль.
- Свинину нарізати середніми шматочками і укласти їх на овочах.
- Додати промиті білі гриби і печериць пластинки.
- Воду змішати зі сметаною, посолити і поперчити. Розлити однаковими порціями по горщикам.
Відправити м’ясо з картоплею та грибами в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку. Готувати страву при таких умовах 70 хвилин. Розкласти частування з красивим тарілках і подати до обіду.
Варіант з куркою
Інгредієнти:
- 1 куряча тушка;
- 90 г борошна;
- 80 г вершкового масла;
- 3 цибулини;
- 250 г консервованих ананасів;
- 1,5 ст. дуже жирних вершків;
- 1 бульйонний кубик;
- сіль.
Приготування:
- Промити курячу тушку, розрубати на шматочки. Кожен обваляти в борошні і обсмажити на вершковому маслі (половині вказаної кількості) до рум’яності.
- Перекласти золотисті шматочки курятини у великий горщик, а зверху розподілити колечка консервованих ананасів.
- На фрукти висипати дрібні кубики злегка обсмаженого на вершковому маслі цибулі.
- Вершки змішати з розтертим пальцями бульйонним кубиком, довести до кипіння, посолити і вилити в горщик.
- Відправити ємність в попередньо розігріту духовку до середньої температури. Готувати страву 70 хвилин.
Подати курку до столу порційно, щедро поливаючи приготованим соусом.
Рагу з м’ясом і овочами в горщиках
Інгредієнти:
- ½ Кг нежирної яловичини;
- 1 невеликий кабачок;
- 1 баклажан;
- 1 цибулина;
- 1 болгарський перець;
- ½ Кг білокачанної капусти;
- 6 картоплин;
- сіль;
- 1 помідор;
- 1 морквина;
- ароматні трави за смаком.
Приготування:
- М’ясо нарізати тонкою соломкою. Подрібнити і всі овочі: кабачок, перець і картопля – великими брусочками, цибулю, баклажан і помідор – кубиками, моркву і капусту дрібно нашаткувати соломкою.
- М’ясо розподілити на дні горщиків. Присолити.
- Зверху висипати всі перемішані овочі, крім картоплі. Їх також потрібно присолити і присмачити ароматними травами.
- Подрібненим картоплею прикрити всі інші інгредієнти.
Поставити м’ясо з овочами в горщиках в духовку на 70 хвилин. Випікати при 200 – 210 градусах.
З цвітною капустою
На півкіло свинини потрібні такі інгредієнти:
- 60 г зеленої стручкової квасолі;
- чверть кіло цвітної капусти;
- кухонна сіль;
- 1 цибулина;
- 6 картоплин;
- 1 морквина;
- 1 болгарський перець;
- свіжий часник за смаком;
- ½ Л м’ясного бульйону;
- ½ Скл. сметани.
Приготування:
- Свинину нарізати дрібно, присолити і обсмажити на будь-якому розігрітому жирі до побіління. Відразу викласти м’ясо на дно горщиків.
- Зверху розподілити квасолю, нарізану на шматочки.
- У що залишився від м’яса жирі обсмажити подрібнені цибулю і моркву. Викласти їх до інших підготовленим інгредієнтів.
- Суцвіття капусти відварити в солоній воді до готовності і відправити в ємності до решти продуктів.
- Останнім у горщики викласти картоплю, а також нарізаний невеликими кубиками і обсмажений на жирі, що залишився болгарський перець.
- Додати подрібнений часник.
- До половини залити продукти підсоленим бульйоном. По поверхні розподілити сметану.
Закриті кришками горщики прибрати в дуже гарячий духовий шафа. Коли їх вміст закипить, зменшити температуру до 140 градусів. Томити частування при таких умовах 70 хвилин.
М’ясо, тушковане з цибулею, по-українськи
Інгредієнти на півкіло яловичої м’якоті:
- 6 солодких цибулин;
- 70 г свинячого сала;
- 1 ст. м’ясного бульйону (будь-якого);
- 8 – 9 горошин чорного перцю;
- 1 лавровий листочок;
- сіль.
Приготування:
- Дрібно нарізати яловичину. Обсмажити м’ясні шматочки до зарум’янювання на розтопленому свинячому салі.
- У тому ж жирі обсмажити відразу весь подрібнений кубиками цибулю.
- В горщики викладати шарами цибулю і м’ясо. Останнім повинен стати овочевий шар.
- Залити продукти солоним бульйоном, в який додана лаврове листя і перець.
Тушкувати страву при температурі трохи вище середнього в духовці 80 хвилин.
Свинина з квасолею і кукурудзою
Інгредієнти на півкіло м’яса:
- 90 г білої сухої квасолі;
- 70 г солодкої консервованої кукурудзи;
- 1 червоний болгарський перець;
- 2 репчатых цибулини;
- 2 томата;
- сіль;
- спеції.
Квасолю слід попередньо залити холодною водою і залишити в такому вигляді на 2 – 3 години. В ідеалі потрібно залишити бобові рідини на всю ніч.
Приготування:
- Зварити квасолю до напівготовності.
- Цибуля, томати і перець нарізати невеликими кубиками, а свинину – середніми брусочками.
- Обсмажити м’ясо і овочі разом на будь-якому добре розігрітій олії.
- Посипати масу сіллю і вибраними спеціями.
- Через 7 – 8 хвилин гасіння розкласти овочі з м’ясом зі сковороди по горщикам в два шари.
- Між ними розташувати напівготову квасоля і консервовану кукурудзу без маринаду.
Запікати страву при 180 – 190 градусах в духовій шафі. На весь процес піде 60 – 70 хвилин.