М’ясо з чорносливом визнано ідеальним поєднанням у багатьох кухнях світу. Страви такого плану можна зустріти в Греції, Румунії, Росії та Україні. Це не дивно, оскільки дані сухофрукти поєднуються з усіма видами м’яса, будь то свинина, яловичина, баранина або птах, а їх смакові якості чудово розкриваються під час запікання, тушкування або іншого способу термічної обробки.
Тушкована свинина з чорносливом
До свинини чудово підходить кисло-солодкий соус, але ще смачніше м’ясо вийде, якщо приготувати його в такій заливці. Помірну кислоту і солодкість підливі додадуть в’ялені сливи.
Щоб приготувати з ними шматок свинини, будуть потрібні:
- 500 г свинячої м’якоті;
- 15 шт. чорнослив;
- 130 г цибулі-ріпки;
- 60 мл томатної пасти;
- 220 мл окропу;
- пісне будь олія для обсмажування;
- сіль і мікс перців.
Алгоритм приготування:
- Сухофрукти промити під прохолодною проточною водою, після чого залити крутим варом і дати йому набрякнути 20 – 30 хвилин. Після цього, якщо необхідно, видалити кісточки і нарізати сухофрукти тонкою соломкою. Купуючи на ринку або в магазині чорнослив, краще віддати перевагу плодам з кісточками, матовим чорним кольором шкірки і без видимих ушкоджень, які не надто злиплися між собою. У цьому випадку більше шансів придбати якісний товар, що не піддавався обробці гліцерином, барвниками і іншими хімічними добавками.
- Підготовлену свинину нарізати шматочками зі сторонами не більше 2 – 3 см і обсмажити до красивої карамельної скоринки з усіх боків на рослинному маслі.
- Поки свинина смажиться, очистити і дрібно нарізати кубиками ріпчасту цибулю. Відправити його до смаженій м’ясу і пасерувати кілька хвилин, інтенсивно перемішуючи.
- Далі додати до м’яса чорнослив, томатну пасту, сіль і перець. Влити гарячу воду і, збавивши вогонь до мінімального, тушкувати 90 – 120 хвилин.
Тушковане м’ясо з чорносливом подають з гарніром з рису або макаронних виробів.
Готуємо з яловичини
Чорнослив дуже хороший з м’ясом, але не всі вміють приготувати його так, щоб сухофрукти збагатили смак страви і не розповзлися при цьому в безформну масу.
Як цього домогтися, детально розказано в рецепті тушкованої яловичини з чорносливом, до складу якої на півкіло нежирної, без кісток, яловичини входять:
- стільки ж сухофруктів без кісточок;
- по 300 грам ріпчастої цибулі і молодий моркви;
- 100 мл томатного соку;
- 400 – 600 мл води;
- 20 г солі;
- 10 – 15 горошин чорного перцю;
- 2 – 3 лаврових листки;
- соняшникова рафінована мало для смаження.
Технологія приготування:
- З цибулин зняти лушпиння, кожну розрізати на четвертинки, потім нашаткувати чверть кільцями. У сковороді з товстим дном і високими стінками обсмажити подрібнену цибулю до м’якості.
- Після цього в сковороду відправити очищену і наструганную на крупній тертці моркву. Поки вона буде нудитися на вогні, яловичину нарізати на маленькі шматочки і через 3 – 4 хвилини відправити до овочів.
- При постійному помішуванні обсмажити м’ясо до зміни кольору, влити воду і томити яловичину на середньому вогні до м’якості.
- Далі додати чорнослив, томатний сік, сіль, спеції. Все перемішати і тушкувати ще кілька хвилин до готовності.
Як приготувати в мультиварці
Будь-який з наведених вище рецептів м’яса з чорносливом можна приготувати в мультиварці, використовуючи функцію «Гасіння». Але є ще один смачний варіант м’ясної страви з чорносливом і сметаною.
Щоб його приготувати, потрібно взяти:
- 500 – 550 г свинини;
- 115 г ріпчастої цибулі;
- 125 г моркви;
- 200 мл сметани;
- 65 г чорносливу;
- 20 г борошна;
- рослинна олія, спеції і сіль.
Спосіб приготування:
- У мультикастрюлю хлюпнути трохи олії, викласти нарізані цибулю і моркву. Готувати все під закритою кришкою в режимі «Випічка» протягом 40 хвилин, не забуваючи періодично перемішувати.
- Сметану змішати з борошном, сіллю і спеціями. Розпарений і нарізаний на дрібні шматочки чорнослив разом зі сметаною відправити до м’яса. Все перемішати, накрити кришкою і запустити опцію «Тушкування» на 60 хвилин.
М’ясо з курагою і чорносливом
Шматок свинячої м’якоті можна перетворити в ароматну і соковиту буженину з особливим смаком, який їй нададуть курага і чорнослив.
Пропорції інгредієнтів, які знадобляться в процесі приготування:
- 1000 г свинячого карбонату;
- 10 шт. кураги;
- 10 шт. чорносливу;
- 15 г часнику;
- 60 г замороженого сала;
- сіль і перець (або інші приправи для сала) за смаком.
Готуємо по кроках:
- Шматок м’яса вимити під проточною холодною водою, а потім промокнути зайву вологу паперовими рушниками. Сухофрукти також промити і розділити на половинки.
- По всій поверхні м’яса зробити тонкі і глибокі надрізи з допомогою ножа, щоб у них могла легко поміститися половинка кураги або чорносливу. Чергуючи ці сухофрукти, нашпигувати ними м’ясо.
- Потім натерти м’якоть сумішшю з солі, перцю і продавленого через прес часнику. Заморожене сало нарізати тонкими пластинами і упакувати в нього свинячу вирізку, після чого обернути все фольгою.
- Дати м’ясу півтора – два години замаринувати, полежавши таким чином, а потім відправити в розігріту (180°С) духовку на 80 хвилин. Після цього фольгу обережно розгорнути і довести м’ясо до готовності без неї.
Рецепт запікання в духовці
М’ясо, запечене в духовці з чорносливом – це вишукану ресторанну страву, яке досить легко приготувати в домашніх умовах. Для цього рецепта ідеально підійде вирізка з тазостегнової частини свинячої тушки («яблучко»).
Її й інші інгредієнти необхідно взяти у такому співвідношенні:
- 1000 г свинини;
- 150 г чорносливу;
- 5 середніх зубків часнику;
- 40 мл майонезу;
- 10 мл гірчиці;
- 5 г солі;
- 4 г меленого чорного перцю.
Запікаємо м’ясо наступним чином:
- Шматок свинини вимити в холодній воді, витерти насухо і відправити на 10 – 15 хвилин в морозильну камеру підмерзнути.
- Тим часом змішати гірчицю, майонез, сіль, продавлений через прес часник і мелений перець.
- Після морозилки шматок м’яса надрізати через кожні 1,5 – 2 см впоперек і практично до кінця, щоб вийшла гармошка. Щедро натерти м’ясну гармошку маринадом, заповнити надрізи чорносливом, обернути заготівлю харчовою плівкою і залишити на ніч у холодильнику.
- Добре промариновавшееся м’ясо, загорнути в 3 шари харчової фольги і запікати в духовці при 200 градусах протягом 1 години 30 хвилин.
Печеня з сухофруктами
Не тільки чорнослив, але й інші сухофрукти, наприклад, курага, родзинки і навіть сушені яблука стануть ідеальними компонентами жаркого в горщиках, для якого знадобиться:
- 350 г яловичої вирізки;
- 55 г чорносливу;
- 55 г кураги;
- 50 г родзинок;
- 45 г сушених яблук;
- 230 г цибулі;
- сіль, спеції і рослинне масло.
Хід роботи:
- Яловичину вимити, обсушити й подрібнити середніми шматочками. Обсмажити м’ясо на розпеченому рослинному маслі, щоб утворилася тонка скоринка, яка зберігає всі м’ясні соки всередині. Далі перекласти яловичину в каструлю, залити водою і тушкувати до напівготовності.
- Цибулю дрібно нашаткувати і обсмажити на олії до м’якості та легкого карамельного кольору. Чорнослив, курагу та інші сухофрукти замочити і при необхідності нарізати на дрібні шматочки.
- З’єднати підготовлені сухофрукти, цибулю і напівготове м’ясо. Розкласти печеня по горщикам, якщо треба, долити води і довести все до готовності в духовці при 180 градусах протягом приблизно години. Готового блюда дати трохи постояти в вимкненій духовці перед подачею.
Плов з чорносливом та м’ясом
Для плову ідеально підходить баранина або яловичина, але навіть з куркою можна приготувати дуже смачне блюдо, додавши маленьку «родзинку» у вигляді чорносливу.
Перелік необхідних продуктів:
- 400 г курячих стегенець;
- 175 г рисової крупи;
- 130 г моркви;
- 95 г цибулі;
- 6 шт. чорносливу;
- 27 г часнику;
- 3,5 р куркуми;
- рослинна олія для обсмажування;
- зелень, сіль і перець за смаком.
Черговість дій:
- Рис дуже ретельно вимити в проточній воді до її прозорості, потім залити теплою водою і залишити на 1,5 – 2 години, після чого рідину злити. Чорнослив також промити і замочити, але всього лише на чверть години.
- М’ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити до рум’яної скоринки. Лук нашаткувати півкільцями і пасерувати на олії до золотистого кольору. Моркву порізати соломкою і злегка протушкувати на сковороді.
- Цибулю перемішати з морквою, дрібно порізаної свіжої зеленню, додати трохи солі і куркуми. Головку часнику розібрати на зубки і очистити від лушпиння.
- У казан або каструлю з товстим дном викласти обсмажене м’ясо, на нього – суміш пасерованих овочів, а зверху рівним шаром розподілити рис, у який слід увіткнути підготовлений чорнослив і зубки часнику.
- Акуратно залити інгредієнти плову окропом, щоб він покрив все на 2 см вище рису, і відправити на вогонь. Після закипання перевести вогонь на мінімальний рівень і готувати під кришкою до того моменту, коли крупа вбере всю воду. Після вимкнення плити дати страві «дійти» під кришкою на пару.
З волоськими горіхами
Поєднання чорносливу і волоських горіхів з м’ясом додасть страві легкий копчений смак і насичений горіховий аромат.
Для його створення потрібно:
- 1000 г свинини;
- 270 г цибулі;
- 140 г чорносливу;
- 140 г волоських горіхів;
- 45 г томатної пасти;
- 5 горошин чорного перцю;
- лавровий лист, сіль і цукор за смаком;
- рослинна олія для смаження.
Приготування:
- Нарізану шматочками свинину зарумянить в олії до апетитної скоринки, перекласти в товстостінну каструлю.
- В маслі, що залишився від смаження м’яса, обсмажити до м’якості нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю. Потім викласти його в каструлю до м’яса.
- Горіхи обсмажити на сухій сковороді і подрібнити у велику крихту.
- Чорнослив промити, нарізати невеликими шматочками і разом з горіхами викласти до м’яса.
- Додати в каструлю томатну пасту, лавровий лист, перець, сіль, цукор і залити все водою вище рівня м’яса.
- Тушкувати все на середньому полум’я приблизно півтори години.
М’ясо, приготоване в тандемі з чорносливом, універсально. Його із задоволенням розберуть гості за святковим столом і з не меншим завзяттям з’їдять домашні звичайним будніх ввечері. Пробуйте і, можливо, така страва стане вашим фірмовим.