М’ясо, запечене в духовці — 17 рецептів приготування

Велика частина гастрономічних вишукувань припадає на частку кулінарних виробів, приготованих з використанням м’яса. Особливо смачними і корисними виходять страви з м’яса, запеченого в духовці.

Свинина, запечена по-французьки в духовці

Для такої страви краще всього підійде корейка з дуже тоненьким шматочком жиру.

  • нежирна корейка – до кілограма;
  • будь напівтвердий сир – 300 г;
  • сметана 10 % – 100 м;
  • яйце варене – 2 шт.;
  • зелень кропу – невеликий пучок;
  • одна велика червона цибулина;
  • коричневий цукор – 1 ч. л.;
  • будь-яке рослинне масло – 1 ст. л.;
  • сіль і перець.

Для того, щоб блюдо вийшло насиченим і ароматним, слід заздалегідь приготувати порційні відкриті лоточки з фольги. Тоді весь смак вбереться в м’ясо, і при цьому свинина добре пропечеться.

  • Очистити цибулину і нарізати його півкільцями.
  • Розігріти в сковороді олію і викласти туди цибулю, тушкувати на повільному вогні.
  • Коли цибуля стане м’яким, всипати цукор і, постійно помішуючи, дочекатися повного його розчинення. Після цього сковороду відставити в сторону.
  • Шматок корейки обробити на порційні шматки по 150 р, тобто з указаної кількості м’яса вийде приблизно 6 шт.
  • М’ясо слід проколоти спеціальною тримером або виделкою в декількох місцях.
  • Сир потрібно нарізати тонкими скибочками. Яйце натерти на тертці. Зелень кропу дрібно нашаткувати.
  • В окремій ємності змішати яйце, кріп і сметану.
  • Шматки корейки викласти в лотки і спочатку на м’ясо покласти шар цибулі, потім сметану з яйцем, а потім зверху прикрити «споруда» шматком сиру.
  • Далі весь деко з напівфабрикатами накривається фольгою і поставити на 30 хвилин в прохолодне місце.
  • Духовку слід розігріти до 180 º с. Піддон до неї ставиться разом з верхнім укриттям з фольги і так блюдо випікається протягом 25 хвилин. Після, фольга знімається і м’ясо доходить до готовності ще 15 хвилин.

Якщо під скибочки свинини покласти тонко нарізану свіжу моркву, то смак у неї виходить абсолютно фантастичний.

Рецепт запікання м’яса одним шматком

Для того щоб свинина в духовці одним шматком була повністю пропеченою і смачною, попередньо її слід правильно замаринувати. Для такої страви краще брати нежирну шию вагою приблизно 1,5 — 1,7 кг

Інгредієнти для маринаду:

  • рослинна олія – 50 мл;
  • тертий часник — 1 ч. л.;
  • сіль велика – ½ ч. л.;
  • перець білий – щіпка.

В олії слід розмішати всі інгредієнти. Наколоти свинину тримером, густо намазати її з усіх боків, а потім помістити в рукав для запікання.

  • Якщо в будинку є ветчинница, то після того, як шматок буде замаринований, варто відразу ж помістити його в пристрій і поставити в холодильник.
  • Якщо такого пристрою немає, то треба обмотати свинину шматком тканини, щільно обв’язати навколо мотузкою і також помістити в холодильник. Перед готуванням тканину і мотузку потрібно зняти, м’ясо перекласти в каструлю, зверху поставити гніт і випікати.

У холодильнику м’ясо варто витримати не менше години, а ще краще відправити його на холод з вечора. Запікати заготівлю потрібно при температурі близько 220ºС до 1,5 годин. Якщо є термометр для м’яса, то готовність страви можна перевіряти з його допомогою.

Залишивши м’ясо остигати під гнітом протягом 12 годин, вранці можна буде нарізати на тонкі порційні шматочки.

До речі, з одного шматка яловичини, приготованого таким чином, можна зробити ще дві страви:

  • салат з яловичиною;
  • ростбіф.

Яловичина, запечена в листковому тісті

Щоб яловичина була м’якою, її слід правильно приготувати. Для цього варто використовувати вищенаведений рецепт і запікати яловичину в ветчиннице. Листкове тісто краще заздалегідь придбати в магазині, але слід брати виключно бездріжджове.

Слід пам’ятати, що м’ясо в тісті можна запікати, тільки коли воно повністю готове. У зворотному випадку начинка буде сирої, а тісто згорить.

Коли м’ясо буде готове, і повністю охолоне, його загортають у листкове тісто і відразу ж поміщають в попередньо розігріту до 220ºС духовку. При бажанні, коли скоринка тесту зарум’яниться, верх виробу можна посипати сиром.

Дивіться також:  Кролик тушкований в сметані – смачні рецепти приготування

М’ясо в горщиках з картоплею

Соковите і ароматне страву, улюблене багатьма з дитинства, – це м’ясо в горщиках.

  • сортова картопля, призначений для запікання – 400 г;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • зелений горошок заморожений – 200 г;
  • помідори – 2 шт.;
  • солоний огірки – 3 шт.;
  • маслини без кісточок – 1 банка;
  • свинина – 300 г;
  • яловичина – 300 г;
  • бекон – 4 смужки.

Кількість інгредієнтів розрахована на 4 горщика, обсяг яких повинен бути не менше 0,5 літра.

  • Свинину і яловичину потрібно порізати на шматки з гранню, приблизно, 1 див.
  • Картопля очистити і порізати кубиками. Ріпчасту цибулю подрібнити півкільцями. Томати теж нарізати кубиками, а солоні огірки потрібно натерти на тертці.
  • На сухій сковороді потрібно обсмажити м’ясо до легкої скоринки.
  • У кожен горщик продукти укладаються наступним чином: спочатку йде шар м’яса, потім шар томатів та горошку, потім картоплю, потім цибулю, потім додаються маслини і огірки.
  • Горщики потрібно накрити і поставити в розігріту до 200 º с духовку. Запікати не менше 1 години.
  • Бекон слід трохи обсмажити на тій сковороді, де підготовляли м’ясо.
  • Перед подаванням страву посипається беконом.

Якщо домочадці люблять сильно солону їжу, то можна додати щіпку солі. В інших випадках вона буде зайвою, так як солі достатньо в огірках і маслинах. Запечена картопля з м’ясом у духовці, приготована в горщиках, може зберігатися в холодильнику близько п’яти днів.

Просте печеня з баранини

Краще всього для цієї страви підійдуть баранячі реберця. Їх варто обсмажити на сухій сковороді до легкої скоринки.

  • набір спецій спеціально для баранини – 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • перець горошком – 3 шт.;
  • консервовані томати – кілька штук.

Печеню краще готувати в чавунній латці, тоді м’ясо буде м’яким і наваристим.

  • У блендері змішати всі інгредієнти.
  • Підготовлену баранину викласти у латку і залити отриманим соусом.
  • Гасити близько години при температурі 150 º с.

Варто відзначити, що таким чином можна приготувати будь-які частини баранини.

Свинина-гармошка з овочами і сиром

Таке блюдо буде доречним на святковому столі, тому що воно не тільки смачне, але і виглядає дуже незвично.

  • свиняча корейка – 1 кг;
  • тертий часник – 1 ст. л.;
  • помідори – 4 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • тертий сир напівтвердий – ½ склянки;
  • сіль і перець.

Для цієї страви можна взяти будь-яке м’ясо, але все-таки корейка підійде найбільше. Таке м’ясо буде м’яким після приготування, а соковитість додадуть страві овочі.

  • Корейку посолити і поперчити, загорнути у фольгу і запікати при 170º с протягом години.
  • Помідори і цибулю нарізати півкільцями.
  • Напівготову корейку вийняти з фольги і перекласти на обробну дошку.
  • У м’ясі робляться акуратні надрізи на відстані 1,5 — 2 см один від одного.
  • У розрізи покласти часник, помідори і цибулю.
  • Далі корейка ще 25 хвилин запікається при температурі 150ºС, але вже без фольги.
  • За 10 хвилин до закінчення приготування зверху корейку потрібно посипати сиром.

Варто відзначити, що доречними будуть будь-які овочі.

Смачно виходить, якщо додати такі поєднання:

  • кабачки + картопля;
  • ананас + ківі;
  • солоні огірки + картопля + сметана + кріп.

Свинина на шпажках, запечена в банку

Оригінальним способом приготування є запікання м’яса в банку. У цьому випадку можна зробити шашлички, але не замочувати їх заздалегідь, а готувати прямо в маринаді.

Для такої страви знадобиться літрова банка, шпажки і нижчеперелічені продукти.

  • свинина – 800 г;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • соус соєвий – 2 ст. л.;
  • гірчиця – 1 ч. л.;
  • сіль і перець.

За такої технології м’ясо можна приготувати і з будь-яким улюбленим маринадом.

Важливо пам’ятати, що для приготування такої страви розігрівати духовку заздалегідь не можна. Банку ставиться в холодну піч і нагрівається разом з нею. Інакше скло лопне!

  • Цибулю необхідно дрібно нарізати.
  • Соєвий соус змішати з гірчицею, цибулею і спеціями.
  • Шматочки м’яса ретельно обмазати цією сумішшю і насадити на шпажки.
  • Потім шашлички вертикально укладаються в банку і зверху ємність накривається фольгою.
Дивіться також:  Лобіо класичне - 10 рецептів приготування лобіо з квасолі по-грузинськи

Температура для запікання — 170º с, час — 1 година. Після приготування духовку потрібно вимкнути, а фольгу зняти і залишити м’ясо в гарячій духовці ще на 10 хвилин.

Готуємо в гірчично-майонезному соусі

Чудовий смак має свинина, яка запікається під соусом з гірчиці і майонезу. М’ясо в гірчиці без добавок виходить сухим, але якщо збагатити її жирами, то такі шматочки будуть просто танути в роті.

Як обробити свинину — вирішувати господині, а вся родзинка цієї страви в соусі.

  • столова гірчиця – 1 ст. л.;
  • діжонська гірчиця – 1 ст. л.;
  • майонез – 3 ст. л.;
  • лимонний сік – 2 ст. л.;
  • каперси – 2 ст. л.;
  • хрін столовий – ½ чайної ложки;
  • сіль – щіпка.

Дана кількість соусу розраховане на 1 кг м’яса.

  • Всі інгредієнти потрібно змішати за допомогою міксера до отримання однорідної маси.
  • Шматочки свинини помістити в ємність з соусом і витримати в холодильнику протягом години.
  • Потім перевантажити свинину разом з соусом у форму з бортиками і запекти.
  • Запікати краще спочатку під кришкою, а потім кришку за 10 хвилин до закінчення приготування зняти.

Відмінним гарніром до такої страви буде відварну картоплю.

Пікантне м’ясо з чорносливом

Для любителів яскравих смаків і незвичайних поєднань рецепт м’яса з чорносливом буде як не можна до речі.

  • яловичина – 800 г;
  • майонез – 3 ст. л.;
  • чорнослив – 100 г;
  • кедрові горіхи – 50 г;
  • сіль, перець.

Така страва найкраще готувати з яловичої вирізки, хоча будь-який інший бескостный шматок теж підійде.

  • М’якоть яловичини відбити тріммером.
  • Чорнослив і кедрові горіхи пропустити через м’ясорубку.
  • Майонез змішати з масою. Додати сіль і перець.
  • М’якоть викласти на підготовлену харчову плівку і зверху розподілити підготовлений соус.
  • М’ясо згорнути рулетом і запакувати у фольгу. Перед запіканням відправити на півгодини в холодильник.
  • Готувати приблизно 1 годину при температурі 190ºС.

М’ясо у фользі буде соковитим і просоченим соусом.

Яловичина з картоплею в рукаві

Чудовий винахід цей рукав для запікання! Саме в нього можна на швидку руку закидати все, що є в холодильнику, і отримати відмінне блюдо. М’ясо, запечене в рукаві, вбирає в себе всі аромати і смаки сусідніх продуктів.

Кілька варіацій запікання яловичини з картоплею:

  • яловичина, картопля, маслини, сир твердий, прованські трави, помідори, салямі;
  • яловичина, картопля, морква, цибуля, перець, зелений горошок;
  • яловичина, картопля, цибуля-шалот, кабачки, квасоля стручкова, гірчиця;
  • яловичина, картопля, шпинат, вершки.

Для всіх варіантів потрібно взяти 500 г яловичини, а картоплі — 800 р. Все інше додається за смаком і залежно від розміру сім’ї.

  • Яловичину нарізати дрібними шматочками, картопля — гуртками.
  • Подрібнити інші інгредієнти.
  • Все помістити в рукав і запекти.

М’ясо з ананасами в духовці

Китайські кулінари часто додають до свинини ананаси, тому і наші домогосподарки можуть сміливо експериментувати та дивувати своїх гостей. Причому щоб блюдо вийшло з насиченим смаком, можна знову ж скористатися рукавом для запікання.

Тільки на цей раз туди варто покласти:

  • свинину;
  • дрібно подрібнені ананаси;
  • консервовану кукурудзу;
  • білу консервовану квасолю.

В окремій каструльці слід відварити тонку рисову локшину. Таке блюдо можна подавати на тематичних вечірках. М’ясо, запечене з овочами, особливо з такими екзотичними, завжди буде «родзинкою» серед інших страв.

Баранина в вершково-грибному соусі

Баранина — примхлива м’ясо, тому якщо немає можливості купити свіжого барана прямо з ферми, то краще всього до баранячим ребрышкам подавати соус.

Таке м’ясо можна приготувати за вищенаведеним рецептом, а ось для соусу знадобляться наступні інгредієнти:

  • печериці – 400 г;
  • вершки 33% — 200 мл;
  • сіль і білий перець.

Такі жирні вершки додадуть заправці насичений смак, хоча при бажанні можна взяти і продукт меншої жирності.

  • Печериці нарізати пластинками.
  • На сковороду вилити чайну ложку вершків, трохи води і викласти туди гриби.
  • Постійно помішуючи, довести гриби до м’якості.
  • Вилити до них вершки, проварити дві – три хвилини і відразу зняти з вогню.
  • Додати сіль і перець.
Дивіться також:  Рис для ролів – 3 рецепту як правильно варити липкий рис

Цікаво, що такий простий соус відмінно гармонує як з бараниною, так і з іншими видами м’яса.

Свинячий шашлик в духовці

При слові «шашлик» більшість людей уявляє собі вилазку на природу, але, коли погода не сприяє прогулянкам, таке блюдо можна легко приготувати в духовці. Для шашлику найкраще взяти свинячу шию, яку перед запіканням потрібно обов’язково маринувати.

Кілька варіантів маринаду.

  • лимонний сік + лимонний перець + сіль + газована вода;
  • кефір + білий перець;
  • майонез + сіль.

Перед тим як маринувати м’ясо, його необхідно промити і нарізати на порційні шматки. В маринаді воно витримується близько однієї години, можна і 1,5 години. Потім надлишки маринаду варто видалити, м’ясо насадити на шпажки і запікати в духовці над деко з високими бортами приблизно 1 годину.

Відбивні зі свинини під сметанною заливкою

Господині звикли смажити відбивні на сковороді, хоча набагато корисніше запікати їх у духовій шафі. Для цього необхідно взяти кілька відбивних, посолити їх і поперчити, загорнути у фольгу і відправити в розігріту до 190ºС духовку на годину, а тим часом зайнятися соусом.

Для його приготування знадобиться тільки сметана (по 1 ст. л на кожну відбивну), всього 1 ч. л тертого часнику, сіль і перець. Всі інгредієнти потрібно ретельно розмішати і перед подачею гарнірувати відбивні такою підливою.

Яловичина з помідорами і сиром

Якщо медальйони з яловичої вирізки запекти в духовці, то вони будуть сухими і жорсткими. Але якщо додати до них гарнір у вигляді помідора і сиру, то страва буде чудовий смак.

  • медальйони з вирізки – 10 шт.;
  • помідори – пару штук;
  • сир напівтвердий – 150 г;
  • сир твердий – 100 г;
  • сіль і перець.

І хоча можна просто запекти яловичину з перерахованими інгредієнтами, краще все-таки зробити страву більш цікавим.

  • Медальйони посолити і поперчити.
  • Помідори розбити в блендері.
  • Сир напівтвердий натерти на тертці.
  • Твердий сир розкришити і змішати з помідорами.
  • Медальйони викласти в лоток і зверху залити томатною заливкою.
  • Поставити запікати при 180 º с на 1 годину.
  • За 15 хвилин до готовності посипати страву напівтверді сиром.

М’ясо виходить ніжним і вбирає в себе всі нотки додаткових інгредієнтів.

Свинина в соусі з ківі

Соус з ківі зазвичай використовують для додання свинині пікантного смаку і розм’якшення м’яса, якщо воно запікається цілком. Його можна приготувати за технологією, наведеною в одному з рецептів вище (де розповідається про запіканні цілим шматком). Тільки потрібно приготувати маринад з ківі.

Для такого маринаду потрібно взяти на 1 кг м’яса кілька стиглих плодів. Фрукти очищаються від шкірки, потім доводяться до пастоподібного стану в блендері і до них додаються сіль і перець. Цією масою натирається свинина і далі витримується на холоді.

Мармурова яловичина в спеціях в духовці

Мармурова яловичина – це особливе м’ясо, яке потрібно готувати обережно, щоб не зіпсувати такий цінний продукт. Його важливо не перетримати, тому відмінним оберігає «панциром» буде скоринка з спецій.

  • Стейки потрібно обсушити рушником, натерти олією і залишити на обробній дошці.
  • Далі в ступці подрібнюється суміш перців, яка продається в магазині, а також туди додається трохи меленого лимонного перцю і сіль. На кожен стейк потрібно 2 ст. ложки спецій.
  • Далі, кожен шматок стейка ретельно натирається приправами і укладається на деко.
  • Запікати заготовки слід при температурі 170º с протягом 80 – 90 хвилин.

Готувати будь-яке м’ясо в духовці зовсім нескладно. Навіть з найпростіших інгредієнтів вийде дивно смачне і соковите блюдо. Використовуйте наведені вище рецепти, придумуйте власні і радуйте своїх рідних.

Прокрутка до верху