Велика частина гастрономічних вишукувань припадає на частку кулінарних виробів, приготованих з використанням м’яса. Особливо смачними і корисними виходять страви з м’яса, запеченого в духовці.
Свинина, запечена по-французьки в духовці
Для такої страви краще всього підійде корейка з дуже тоненьким шматочком жиру.
- нежирна корейка – до кілограма;
- будь напівтвердий сир – 300 г;
- сметана 10 % – 100 м;
- яйце варене – 2 шт.;
- зелень кропу – невеликий пучок;
- одна велика червона цибулина;
- коричневий цукор – 1 ч. л.;
- будь-яке рослинне масло – 1 ст. л.;
- сіль і перець.
Для того, щоб блюдо вийшло насиченим і ароматним, слід заздалегідь приготувати порційні відкриті лоточки з фольги. Тоді весь смак вбереться в м’ясо, і при цьому свинина добре пропечеться.
- Очистити цибулину і нарізати його півкільцями.
- Розігріти в сковороді олію і викласти туди цибулю, тушкувати на повільному вогні.
- Коли цибуля стане м’яким, всипати цукор і, постійно помішуючи, дочекатися повного його розчинення. Після цього сковороду відставити в сторону.
- Шматок корейки обробити на порційні шматки по 150 р, тобто з указаної кількості м’яса вийде приблизно 6 шт.
- М’ясо слід проколоти спеціальною тримером або виделкою в декількох місцях.
- Сир потрібно нарізати тонкими скибочками. Яйце натерти на тертці. Зелень кропу дрібно нашаткувати.
- В окремій ємності змішати яйце, кріп і сметану.
- Шматки корейки викласти в лотки і спочатку на м’ясо покласти шар цибулі, потім сметану з яйцем, а потім зверху прикрити «споруда» шматком сиру.
- Далі весь деко з напівфабрикатами накривається фольгою і поставити на 30 хвилин в прохолодне місце.
- Духовку слід розігріти до 180 º с. Піддон до неї ставиться разом з верхнім укриттям з фольги і так блюдо випікається протягом 25 хвилин. Після, фольга знімається і м’ясо доходить до готовності ще 15 хвилин.
Якщо під скибочки свинини покласти тонко нарізану свіжу моркву, то смак у неї виходить абсолютно фантастичний.
Рецепт запікання м’яса одним шматком
Для того щоб свинина в духовці одним шматком була повністю пропеченою і смачною, попередньо її слід правильно замаринувати. Для такої страви краще брати нежирну шию вагою приблизно 1,5 — 1,7 кг
Інгредієнти для маринаду:
- рослинна олія – 50 мл;
- тертий часник — 1 ч. л.;
- сіль велика – ½ ч. л.;
- перець білий – щіпка.
В олії слід розмішати всі інгредієнти. Наколоти свинину тримером, густо намазати її з усіх боків, а потім помістити в рукав для запікання.
- Якщо в будинку є ветчинница, то після того, як шматок буде замаринований, варто відразу ж помістити його в пристрій і поставити в холодильник.
- Якщо такого пристрою немає, то треба обмотати свинину шматком тканини, щільно обв’язати навколо мотузкою і також помістити в холодильник. Перед готуванням тканину і мотузку потрібно зняти, м’ясо перекласти в каструлю, зверху поставити гніт і випікати.
У холодильнику м’ясо варто витримати не менше години, а ще краще відправити його на холод з вечора. Запікати заготівлю потрібно при температурі близько 220ºС до 1,5 годин. Якщо є термометр для м’яса, то готовність страви можна перевіряти з його допомогою.
Залишивши м’ясо остигати під гнітом протягом 12 годин, вранці можна буде нарізати на тонкі порційні шматочки.
До речі, з одного шматка яловичини, приготованого таким чином, можна зробити ще дві страви:
- салат з яловичиною;
- ростбіф.
Яловичина, запечена в листковому тісті
Щоб яловичина була м’якою, її слід правильно приготувати. Для цього варто використовувати вищенаведений рецепт і запікати яловичину в ветчиннице. Листкове тісто краще заздалегідь придбати в магазині, але слід брати виключно бездріжджове.
Слід пам’ятати, що м’ясо в тісті можна запікати, тільки коли воно повністю готове. У зворотному випадку начинка буде сирої, а тісто згорить.
Коли м’ясо буде готове, і повністю охолоне, його загортають у листкове тісто і відразу ж поміщають в попередньо розігріту до 220ºС духовку. При бажанні, коли скоринка тесту зарум’яниться, верх виробу можна посипати сиром.
М’ясо в горщиках з картоплею
Соковите і ароматне страву, улюблене багатьма з дитинства, – це м’ясо в горщиках.
- сортова картопля, призначений для запікання – 400 г;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- зелений горошок заморожений – 200 г;
- помідори – 2 шт.;
- солоний огірки – 3 шт.;
- маслини без кісточок – 1 банка;
- свинина – 300 г;
- яловичина – 300 г;
- бекон – 4 смужки.
Кількість інгредієнтів розрахована на 4 горщика, обсяг яких повинен бути не менше 0,5 літра.
- Свинину і яловичину потрібно порізати на шматки з гранню, приблизно, 1 див.
- Картопля очистити і порізати кубиками. Ріпчасту цибулю подрібнити півкільцями. Томати теж нарізати кубиками, а солоні огірки потрібно натерти на тертці.
- На сухій сковороді потрібно обсмажити м’ясо до легкої скоринки.
- У кожен горщик продукти укладаються наступним чином: спочатку йде шар м’яса, потім шар томатів та горошку, потім картоплю, потім цибулю, потім додаються маслини і огірки.
- Горщики потрібно накрити і поставити в розігріту до 200 º с духовку. Запікати не менше 1 години.
- Бекон слід трохи обсмажити на тій сковороді, де підготовляли м’ясо.
- Перед подаванням страву посипається беконом.
Якщо домочадці люблять сильно солону їжу, то можна додати щіпку солі. В інших випадках вона буде зайвою, так як солі достатньо в огірках і маслинах. Запечена картопля з м’ясом у духовці, приготована в горщиках, може зберігатися в холодильнику близько п’яти днів.
Просте печеня з баранини
Краще всього для цієї страви підійдуть баранячі реберця. Їх варто обсмажити на сухій сковороді до легкої скоринки.
- набір спецій спеціально для баранини – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- перець горошком – 3 шт.;
- консервовані томати – кілька штук.
Печеню краще готувати в чавунній латці, тоді м’ясо буде м’яким і наваристим.
- У блендері змішати всі інгредієнти.
- Підготовлену баранину викласти у латку і залити отриманим соусом.
- Гасити близько години при температурі 150 º с.
Варто відзначити, що таким чином можна приготувати будь-які частини баранини.
Свинина-гармошка з овочами і сиром
Таке блюдо буде доречним на святковому столі, тому що воно не тільки смачне, але і виглядає дуже незвично.
- свиняча корейка – 1 кг;
- тертий часник – 1 ст. л.;
- помідори – 4 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- тертий сир напівтвердий – ½ склянки;
- сіль і перець.
Для цієї страви можна взяти будь-яке м’ясо, але все-таки корейка підійде найбільше. Таке м’ясо буде м’яким після приготування, а соковитість додадуть страві овочі.
- Корейку посолити і поперчити, загорнути у фольгу і запікати при 170º с протягом години.
- Помідори і цибулю нарізати півкільцями.
- Напівготову корейку вийняти з фольги і перекласти на обробну дошку.
- У м’ясі робляться акуратні надрізи на відстані 1,5 — 2 см один від одного.
- У розрізи покласти часник, помідори і цибулю.
- Далі корейка ще 25 хвилин запікається при температурі 150ºС, але вже без фольги.
- За 10 хвилин до закінчення приготування зверху корейку потрібно посипати сиром.
Варто відзначити, що доречними будуть будь-які овочі.
Смачно виходить, якщо додати такі поєднання:
- кабачки + картопля;
- ананас + ківі;
- солоні огірки + картопля + сметана + кріп.
Свинина на шпажках, запечена в банку
Оригінальним способом приготування є запікання м’яса в банку. У цьому випадку можна зробити шашлички, але не замочувати їх заздалегідь, а готувати прямо в маринаді.
Для такої страви знадобиться літрова банка, шпажки і нижчеперелічені продукти.
- свинина – 800 г;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- соус соєвий – 2 ст. л.;
- гірчиця – 1 ч. л.;
- сіль і перець.
За такої технології м’ясо можна приготувати і з будь-яким улюбленим маринадом.
Важливо пам’ятати, що для приготування такої страви розігрівати духовку заздалегідь не можна. Банку ставиться в холодну піч і нагрівається разом з нею. Інакше скло лопне!
- Цибулю необхідно дрібно нарізати.
- Соєвий соус змішати з гірчицею, цибулею і спеціями.
- Шматочки м’яса ретельно обмазати цією сумішшю і насадити на шпажки.
- Потім шашлички вертикально укладаються в банку і зверху ємність накривається фольгою.
Температура для запікання — 170º с, час — 1 година. Після приготування духовку потрібно вимкнути, а фольгу зняти і залишити м’ясо в гарячій духовці ще на 10 хвилин.
Готуємо в гірчично-майонезному соусі
Чудовий смак має свинина, яка запікається під соусом з гірчиці і майонезу. М’ясо в гірчиці без добавок виходить сухим, але якщо збагатити її жирами, то такі шматочки будуть просто танути в роті.
Як обробити свинину — вирішувати господині, а вся родзинка цієї страви в соусі.
- столова гірчиця – 1 ст. л.;
- діжонська гірчиця – 1 ст. л.;
- майонез – 3 ст. л.;
- лимонний сік – 2 ст. л.;
- каперси – 2 ст. л.;
- хрін столовий – ½ чайної ложки;
- сіль – щіпка.
Дана кількість соусу розраховане на 1 кг м’яса.
- Всі інгредієнти потрібно змішати за допомогою міксера до отримання однорідної маси.
- Шматочки свинини помістити в ємність з соусом і витримати в холодильнику протягом години.
- Потім перевантажити свинину разом з соусом у форму з бортиками і запекти.
- Запікати краще спочатку під кришкою, а потім кришку за 10 хвилин до закінчення приготування зняти.
Відмінним гарніром до такої страви буде відварну картоплю.
Пікантне м’ясо з чорносливом
Для любителів яскравих смаків і незвичайних поєднань рецепт м’яса з чорносливом буде як не можна до речі.
- яловичина – 800 г;
- майонез – 3 ст. л.;
- чорнослив – 100 г;
- кедрові горіхи – 50 г;
- сіль, перець.
Така страва найкраще готувати з яловичої вирізки, хоча будь-який інший бескостный шматок теж підійде.
- М’якоть яловичини відбити тріммером.
- Чорнослив і кедрові горіхи пропустити через м’ясорубку.
- Майонез змішати з масою. Додати сіль і перець.
- М’якоть викласти на підготовлену харчову плівку і зверху розподілити підготовлений соус.
- М’ясо згорнути рулетом і запакувати у фольгу. Перед запіканням відправити на півгодини в холодильник.
- Готувати приблизно 1 годину при температурі 190ºС.
М’ясо у фользі буде соковитим і просоченим соусом.
Яловичина з картоплею в рукаві
Чудовий винахід цей рукав для запікання! Саме в нього можна на швидку руку закидати все, що є в холодильнику, і отримати відмінне блюдо. М’ясо, запечене в рукаві, вбирає в себе всі аромати і смаки сусідніх продуктів.
Кілька варіацій запікання яловичини з картоплею:
- яловичина, картопля, маслини, сир твердий, прованські трави, помідори, салямі;
- яловичина, картопля, морква, цибуля, перець, зелений горошок;
- яловичина, картопля, цибуля-шалот, кабачки, квасоля стручкова, гірчиця;
- яловичина, картопля, шпинат, вершки.
Для всіх варіантів потрібно взяти 500 г яловичини, а картоплі — 800 р. Все інше додається за смаком і залежно від розміру сім’ї.
- Яловичину нарізати дрібними шматочками, картопля — гуртками.
- Подрібнити інші інгредієнти.
- Все помістити в рукав і запекти.
М’ясо з ананасами в духовці
Китайські кулінари часто додають до свинини ананаси, тому і наші домогосподарки можуть сміливо експериментувати та дивувати своїх гостей. Причому щоб блюдо вийшло з насиченим смаком, можна знову ж скористатися рукавом для запікання.
Тільки на цей раз туди варто покласти:
- свинину;
- дрібно подрібнені ананаси;
- консервовану кукурудзу;
- білу консервовану квасолю.
В окремій каструльці слід відварити тонку рисову локшину. Таке блюдо можна подавати на тематичних вечірках. М’ясо, запечене з овочами, особливо з такими екзотичними, завжди буде «родзинкою» серед інших страв.
Баранина в вершково-грибному соусі
Баранина — примхлива м’ясо, тому якщо немає можливості купити свіжого барана прямо з ферми, то краще всього до баранячим ребрышкам подавати соус.
Таке м’ясо можна приготувати за вищенаведеним рецептом, а ось для соусу знадобляться наступні інгредієнти:
- печериці – 400 г;
- вершки 33% — 200 мл;
- сіль і білий перець.
Такі жирні вершки додадуть заправці насичений смак, хоча при бажанні можна взяти і продукт меншої жирності.
- Печериці нарізати пластинками.
- На сковороду вилити чайну ложку вершків, трохи води і викласти туди гриби.
- Постійно помішуючи, довести гриби до м’якості.
- Вилити до них вершки, проварити дві – три хвилини і відразу зняти з вогню.
- Додати сіль і перець.
Цікаво, що такий простий соус відмінно гармонує як з бараниною, так і з іншими видами м’яса.
Свинячий шашлик в духовці
При слові «шашлик» більшість людей уявляє собі вилазку на природу, але, коли погода не сприяє прогулянкам, таке блюдо можна легко приготувати в духовці. Для шашлику найкраще взяти свинячу шию, яку перед запіканням потрібно обов’язково маринувати.
Кілька варіантів маринаду.
- лимонний сік + лимонний перець + сіль + газована вода;
- кефір + білий перець;
- майонез + сіль.
Перед тим як маринувати м’ясо, його необхідно промити і нарізати на порційні шматки. В маринаді воно витримується близько однієї години, можна і 1,5 години. Потім надлишки маринаду варто видалити, м’ясо насадити на шпажки і запікати в духовці над деко з високими бортами приблизно 1 годину.
Відбивні зі свинини під сметанною заливкою
Господині звикли смажити відбивні на сковороді, хоча набагато корисніше запікати їх у духовій шафі. Для цього необхідно взяти кілька відбивних, посолити їх і поперчити, загорнути у фольгу і відправити в розігріту до 190ºС духовку на годину, а тим часом зайнятися соусом.
Для його приготування знадобиться тільки сметана (по 1 ст. л на кожну відбивну), всього 1 ч. л тертого часнику, сіль і перець. Всі інгредієнти потрібно ретельно розмішати і перед подачею гарнірувати відбивні такою підливою.
Яловичина з помідорами і сиром
Якщо медальйони з яловичої вирізки запекти в духовці, то вони будуть сухими і жорсткими. Але якщо додати до них гарнір у вигляді помідора і сиру, то страва буде чудовий смак.
- медальйони з вирізки – 10 шт.;
- помідори – пару штук;
- сир напівтвердий – 150 г;
- сир твердий – 100 г;
- сіль і перець.
І хоча можна просто запекти яловичину з перерахованими інгредієнтами, краще все-таки зробити страву більш цікавим.
- Медальйони посолити і поперчити.
- Помідори розбити в блендері.
- Сир напівтвердий натерти на тертці.
- Твердий сир розкришити і змішати з помідорами.
- Медальйони викласти в лоток і зверху залити томатною заливкою.
- Поставити запікати при 180 º с на 1 годину.
- За 15 хвилин до готовності посипати страву напівтверді сиром.
М’ясо виходить ніжним і вбирає в себе всі нотки додаткових інгредієнтів.
Свинина в соусі з ківі
Соус з ківі зазвичай використовують для додання свинині пікантного смаку і розм’якшення м’яса, якщо воно запікається цілком. Його можна приготувати за технологією, наведеною в одному з рецептів вище (де розповідається про запіканні цілим шматком). Тільки потрібно приготувати маринад з ківі.
Для такого маринаду потрібно взяти на 1 кг м’яса кілька стиглих плодів. Фрукти очищаються від шкірки, потім доводяться до пастоподібного стану в блендері і до них додаються сіль і перець. Цією масою натирається свинина і далі витримується на холоді.
Мармурова яловичина в спеціях в духовці
Мармурова яловичина – це особливе м’ясо, яке потрібно готувати обережно, щоб не зіпсувати такий цінний продукт. Його важливо не перетримати, тому відмінним оберігає «панциром» буде скоринка з спецій.
- Стейки потрібно обсушити рушником, натерти олією і залишити на обробній дошці.
- Далі в ступці подрібнюється суміш перців, яка продається в магазині, а також туди додається трохи меленого лимонного перцю і сіль. На кожен стейк потрібно 2 ст. ложки спецій.
- Далі, кожен шматок стейка ретельно натирається приправами і укладається на деко.
- Запікати заготовки слід при температурі 170º с протягом 80 – 90 хвилин.
Готувати будь-яке м’ясо в духовці зовсім нескладно. Навіть з найпростіших інгредієнтів вийде дивно смачне і соковите блюдо. Використовуйте наведені вище рецепти, придумуйте власні і радуйте своїх рідних.