Порційні кексики — мафіни — готуються швидко і виходять навіть у недосвідчених кулінарів. Рецепти мафінів різноманітні, що дозволяє підібрати десерти та закуски на сніданок, до чаювання, для святкового столу по смаковим пристрастям.
Мафіни — класичний рецепт по-американськи
Традиційно мафіни випікаються без начинки. На основі базового рецепта готують безліч нових десертів, вводячи різні інгредієнти.
Список продуктів:
- борошно вищого ґатунку — 200 г;
- цукровий пісок — 90 г;
- масло вершкове — 110 г;
- молоко — 110 мл;
- яйце — 1 шт.;
- пекарський розпушувач — 5 м;
- ваніль — 1 г;
- сіль — 2 р.
Технологія покроково.
- Масло виймають з холодильника і ріжуть шматочками.
- Віночком збовтують яйце. Додають размякшее масло і ваніль.
- Трохи підігрівають молоко, вливають його в яєчно-масляну суміш і доводять до однорідного стану.
- Окремо з’єднують борошно (попередньо просіяне) і розпушувач. Додають сіль і цукор.
- Сухий і молочно-яєчний склади з’єднують, перемішують ложкою.
- Тісто розкладають по силіконовим або паперовим формах, заповнюючи їх лише на дві третини.
- Заготовки поміщають в нагріту до 180°С духовку. Печуть приблизно 25 хвилин (ступінь готовності перевіряють бамбуковій шпажкою).
- Маффинам дають трохи охолонути у відкритій духовці, потім їх розкладають по страві і прикрашають цукровою пудрою.
Порада: щоб випічка придбала свіжий смак, в тісто слід додати натерту цедру цитрусових.
Ще одне класичне виконання з чорницею
Популярним американським десертом є мафіни з лохиною. Цю ягоду можна успішно замінити більш поширеною в наших місцях чорницею.
Компоненти для тіста:
- 380 г борошна вищого сорту;
- 120 г солодко-вершкового масла;
- 250 мл зігрітого молока;
- 160 г «кавового» цукру;
- 2 великих яйця;
- 6 г розпушувача;
- 170 г ягід чорниці;
- 2 г солі.
Етапи готування.
- Масло тримають при звичайній температурі, а коли воно підтане, збивають з яйцями, використовуючи віночок.
- Не перестаючи розмішувати, вливають молоко.
- Борошно просівають і з’єднують з іншими сухими компонентами.
- Обидві суміші з’єднують, використовуючи ложку.
- Ягідки миють, підсушують, вводять у тісто, розмішуючи, щоб вони рівномірно розподілилися.
- Паперові форми заповнюють на 2/3 чорничної масою.
- Кекс з чорницею печуть при 190°С до зарум’янювання (приблизно 25 хвилин).
Готуємо десерт з шоколадом
У цьому рецепті можна використовувати шоколад на свій смак. Випічка з темним гірким продуктом виходить з приємною гіркуватістю, а молочний компонент виявляється більш солодкуватим.
Потрібно:
- 250 г білого борошна;
- 120 г цукру;
- 125 г кускового масла;
- 150 мл підігрітого молока;
- 2 яйця;
- плитка шоколаду (100 г);
- 8 г пекарського розпушувача;
- щіпка солі.
Покроковий рецепт.
- Масло топлять на водяній бані. В цю ж ємність додають 30 г шоколаду.
- В теплу розм’якшену масу вливають молоко і засипають цукор, не прибираючи з плити. Помішуючи, склад доводять до кипіння, потім охолоджують.
- Вбивають яйця по одному.
- Борошно і розпушувач просіюють, додають сіль.
- Обидва складу з’єднують, розмішують ложкою до однорідності.
- Форми заповнюють масою трохи більше ніж наполовину.
- Залишки шоколаду розламують на дрібні шматочки і встромляють їх у сирі вироби.
- Шоколадні мафіни випікають при 200°С 20 хвилин.
- Після охолодження виробу витягують з форм і подають на стіл.
Смачні бананові мафіни
За цим рецептом всього за 30 хвилин з доступних інгредієнтів можна приготувати ароматні солодкі кексики до чаю.
Склад:
- 230 г пшеничного борошна;
- 2 яйця;
- 50 г маргарину для випічки;
- 3 г пекарського порошку;
- 70 г цукру;
- 2 невеликих стиглих банана.
Етапи готування.
- Банани чистять, нарізають кружечками, мнуть виделкою до кашоподібного стану.
- Маргарин заздалегідь дістають з холодильника, щоб він підтанув. Збивають з цукром за допомогою блендера.
- Не вимикаючи прилад, вбивають яйця.
- Додають банани, перемішують ложкою.
- Частинами всипають борошно і пекарський порошок. Замішують густе тісто.
- Бананову масу викладають у формочки, з урахуванням того що вона сильно підніметься.
- Десерт готують в духовці, розігрітій до 180°С близько півгодини.
З сиром
Тісто по даному рецепту замішується всього за 5 хвилин. Сирні маффіни виходять ніжними, пухкими, повітряними і дивно смачними.
Знадобиться:
- 160 г борошна;
- 50 г густої сметани;
- 2 курячих яйця;
- 200 г сиру жирністю від 5%;
- 200 г цукру;
- 70 р масла;
- 5 г розпушувача;
- по 3 г соди і солі;
- 10 г ванільного цукру.
Покрокова інструкція.
- Яйця збовтують віночком, засипають цукор і продовжують збивати, поки всі кристали не розійдуться.
- Додають перетертий крізь сито сир і ванільний цукор.
- Масло розтоплюють на водяній бані, з’єднують зі сметаною і вводять у тісто.
- Частинами додають решту сухі інгредієнти.
- Замішують однорідне тісто.
- Сирною масою наповнюють силіконові формочки на дві третини.
- Десерт випікають при 180°С 30-35 хвилин.
Порада: щоб сирні маффіни довше зберегли м’якість, їх зберігають при кімнатній температурі, прикривши рушником.
Прості мафіни на кефірі
На залишках кефіру можна замішати тісто для найніжнішої випічки. Найсмачніші мафіни виходять з триденного кисломолочного напою.
Список інгредієнтів:
- 250 г борошна;
- 250 мл кефіру кімнатної температури;
- 125 г солодко-вершкового масла;
- 3 яйця;
- 150 г цукру;
- 10 г порошку для розпушення тіста;
- по 2 г солі і соди.
Хід приготування.
- Яйця збивають з цукром віночком.
- Масло розм’якшують на паровій бані і змішують з солодкими яйцями.
- Додають кефір.
- Вводять сухі компоненти, попередньо просіяне борошно.
- Борошняну суміш додають в кефірну. Використовуючи тільки ложку, замішують тісто, за консистенцією нагадує сметану.
- Масу розливають по паперових формочках.
- Кекси на кефірі готують при 180°С приблизно 30 хвилин.
Пісні морквяні
За цим рецептом виходять в міру солодкі, соковиті, ароматні і дуже яскраві кексики. Це ідеально підходить для чаювання в пост десерт.
Необхідні компоненти:
- 80 г вівсяних пластівців;
- 2 моркви;
- 50 мл свіжовичавленого апельсинового соку;
- 230 г борошна;
- 10 г апельсинової цедри;
- 150 г цукру;
- 50 мл теплої води;
- 70 мл кукурудзяної олії;
- 20 г насіння льону;
- 12 г пекарського розпушувача;
- 2 г солі.
Кроки приготування.
- Очищені моркву подрібнюють на середній тертці.
- Пластівці перемелюють на борошно за допомогою кухонного комбайна.
- З’єднують моркву, сіль, цукор, розпушувач, борошно з вівсянки, льон.
- Додають сік, цедру, олію і воду.
- Поступово всипають пшеничне борошно.
- Замішане тісто розкладають по силіконових форм.
- Морквяні мафіни підрум’янюють її при 180°С протягом 40 хвилин.
Оригінальні лимонні кексики
Мафіни з додаванням лимона виходять дуже легкими, ніжними, з ледь помітною кислинкою.
Знадобиться:
- 3 домашніх яйця;
- 300 г цукру;
- 400 г пшеничного борошна;
- 1 великий лимон;
- 100 мл неароматного масла;
- 200 г сметани 10% жирності;
- 5 г ванільного цукру;
- 5 г соди, погашеної оцтом.
Робимо покроково.
- Спеціальною теркою подрібнюють лимонну шкірку. Знадобиться 10 г цедри.
- Заглибним блендером збивають яйця з звичайним цукровим піском.
- Додають рослинне масло, цедру, вичавлений з лимона сік. Продовжують розмішувати на середній швидкості.
- Борошно і ванільний цукор просівають в лимонний складу.
- Додають соду і сметану.
- Тісто розкладають по кондитерським формочках.
- Кексики поміщають в розігріту до 200°С духовку на 25 хвилин.
З вишнею
Для приготування допустимо взяти свіжі, законсервовані або заморожені ягоди. Склад тіста призначений для випікання у формочках з металу: з них ці маффіни можна вийняти без деформації скоринки.
Список інгредієнтів:
- 150 г борошна;
- 125 г вершкового маргарину;
- 100 г цукрового піску;
- 40 мл молока;
- 3 середніх яйця;
- 170 г вишні без кісточок;
- 2 краплі ванільної есенції;
- 3 г розпушувача.
Процес приготування.
- Масло розм’якшують при природній температурі, потім збивають віночком з цукром і есенцією.
- Збиваючи, додають молоко і яйця.
- Засипають борошно і пекарський розпушувач, продовжують розмішувати.
- Акуратно ягоди вмішують.
- У кожну формочку викладають по ложці тесту, стежачи за тим, щоб ягоди виявилися в кожній порції.
- Мафіни з вишнею готують протягом 30 хвилин при 180°С.
Кексики з родзинками
Апельсинові маффіни з додаванням родзинок завжди виходять повітряними і дуже смачними. Вони залучають своїм освіжаючим ароматом вже в процесі готування.
Необхідні компоненти:
- 200 р борошна вищого гатунку;
- 80 г рослинно-вершкового масла;
- 40 мл неароматного масла;
- 2 курячих яйця;
- 100 мл свіжовичавленого соку апельсина;
- 5 г гашеного соди;
- 100 г цукру;
- 70 г родзинок.
Процес готування.
- Вершкове масло протягом 30 секунд розтоплюють в мікрохвильовій печі.
- Родзинки заливають гарячою водою.
- До однорідності перемішують виду масла, яйця, сік.
- Сухі компоненти просіюють, додають в тісто разом з содою.
- Викладають родзинки (його можна порізати, якщо він великий).
- Тісто розкладають по силіконових форм.
- Мафіни з родзинками готують при 180°С 25 хвилин.
Порада: щоб кекси залишилися м’якими без скоринки зверху, їх охолоджують і кладуть у поліетиленовий пакет на 2 години.
Пікантні гарбузове мафіни
Незвичайні, але неймовірно смачні кексики обов’язково запам’ятаються своїй легкій перчинкою і солодкувато-солоним смаком.
Склад:
- 2 яйця;
- 250 г гарбузової м’якоті;
- 40 г очищених гарбузового насіння;
- 150 г столового маргарину;
- 60 г йогурту без добавок;
- 100 г коричневого цукру;
- 250 г пшеничного борошна вищого сорту;
- по 2 г чорного перцю, солі, перцю чилі;
- 8 г розпушувача.
Покроковий рецепт.
- Гарбуз перетворити в пюре, застосувавши блендер.
- Заздалегідь розтоплене масло збити з яйцями.
- З’єднують всі сипучі компоненти.
- Гарбузове пюре збивають віночком з йогуртом.
- Всі інгредієнти з’єднують, ретельно перемішують.
- Тісто розкладають по силіконових формочках, прикрашають гарбузовим насінням.
- Мафіни випікають при 190°С до рум’яного кольору (близько 22 хвилин).
З корицею
Кориця надає класичним маффинам пряний аромат і допомагає смак десерту краще розкритися.
Потрібно:
- 2 яйця;
- 200 г вершкового масла;
- 200 г цукру;
- 250 г борошна;
- 10 г розпушувача;
- 100 г нежирної сметани;
- 3 р коричного порошку;
- 2 г солі.
Готуємо поетапно:
- Розтоплене на водяній бані масло змішують з частиною цукру (150 г) і яйцями.
- Окремо перемішують борошно, сіль, розпушувач.
- Обидва складу з’єднують, додають сметану.
- Залишки цукру змішують з порошком кориці.
- Формочки для випічки наповнюють тестом, зверху насипають суміш кориці і цукру.
- Заготовки поміщають в розігріту до 200°С духовку на 25 хвилин.
Як приготувати мафіни на молоці?
За цим рецептом виходять чарівні міні-кексики з шапочкою штрейзеля — кондитерської крихти.
Знадобиться:
- 180 г борошна;
- 120 мл молока;
- 80 г цукру;
- 1 сирий жовток;
- 65 г солодко-вершкового масла;
- 7 г розпушувача;
- 2 г солі.
Технологія приготування.
- З’єднують 15 г масла, 20 г цукру і 30 г борошна. Перетирають в крихту.
- В окремому посуді змішують залишилися сухі компоненти.
- В іншій мисці віночком розмішують жовток, розтануло масло, підігріте молоко.
- Суху молочну суміші з’єднують.
- Тісто розливають по формах, наповнюючи їх на 2/3.
- На кексики викладають штрейзель.
- Готують десерт при 190°С близько 30 хвилин.
Порада: якщо мафіни ще не пропеклися, а їх верх вже зарум’яниться, необхідно прикрити випічку фольгою.
Кекси з кавовим смаком
Какао, кава і арахісове масло, які входять до складу, надають десерту неймовірний аромат і оригінальні смакові нотки. Кавові кексики ідеальні для святкового чаювання.
Необхідні компоненти:
- 110 г борошна;
- 80 г цукру;
- 30 г порошку какао;
- 110 мл молока;
- 10 г натуральної меленої кави;
- 30 г арахісового масла;
- 1 яйце;
- 20 мл рослинного масла;
- 1 г ваніліну;
- 5 г розпушувача.
Кроки приготування.
- Молоко наливають у сотейник, засипають кави і доводять до кипіння.
- Напій знімають з вогню і проціджують через сито.
- В теплу каву додають арахісове масло, ретельно розмішуючи.
- Вливають олію.
- У повністю остиглу суміш вбивають яйце.
- З’єднують какао-порошок, цукор, борошно, ванілін, розпушувач.
- Суху і рідку складові тіста змішують (необов’язково розбивати всі грудочки).
- Кавову масу розкладають по залізним або силіконових форм.
- Випікають десерт при 210°С 15-17 хвилин.
Зі збитими вершками
Мафіни, прикрашене збитими вершками — це справжні міні-тортики, які будуть ефектно виглядати на будь-якому святковому столі.
Склад:
- 460 г борошна;
- 220 г цукру;
- 2 яйця;
- 200 мл молока;
- 200 мл питної води;
- 10 г соди;
- 3 г солі;
- 5 мл ванільного екстракту;
- 200 мл кукурудзяної олії;
- 200 мл вершків для збивання;
- 80 г цукрової пудри.
Хід приготування.
- По містку чашку насипають борошно, цукор, сіль.
- Окремо збивають яйця з ванільним екстрактом, молоком, водою і маслом.
- В центрі сухої суміші роблять поглиблення і вилити туди рідкий склад. Перемішують до консистенції без грудочок.
- Тісто розливають по формах, заповнюючи їх наполовину.
- Мафіни випікають при 180°С третину години.
- Вершки збивають міксером, частинами засинаючи пудру.
- За допомогою кондитерського мішка збитими вершками прикрашають остиглі мафіни.
З сирною начинкою
Несолодкі сирні маффіни — ідеальна закуска на кожен день і для урочистих застіль.
Список продуктів:
- 210 г борошна;
- 10 г розпушувача;
- 250 мл кефіру;
- 1 яйце;
- 60 мл соняшникової олії;
- 20 г кропу;
- 150 г голландського сиру;
- 1 часниковий зубчик;
- по 1 г орегано, червоного меленого перцю, солі.
Рецепт покроково.
- Перемішують теплий кефір, масло і яйце.
- Сир подрібнюють на крупній тертці.
- Часник і кріп стирають ножем.
- В окремій тарілці з’єднують сир (трохи залишають для прикраси), приправи, часник, кріп.
- Обидва складу перемішують, додають борошно, просіяне з розпушувачем.
- Тісто розкладають на паперових формочках, зверху насипають залишки сиру.
- Мафіни готують 30 хвилин при 180°С.
Свіжоприготовані мафіни швидко черствіють при кімнатних умовах, однак вони чудово зберігаються в холодильнику протягом 3 місяців. Залишки кексиків можна тримати в морозильній камері, попередньо загорнувши кожен виріб в харчову плівку.