Мафіни — 16 рецептів приготування в домашніх умовах

Порційні кексики — мафіни — готуються швидко і виходять навіть у недосвідчених кулінарів. Рецепти мафінів різноманітні, що дозволяє підібрати десерти та закуски на сніданок, до чаювання, для святкового столу по смаковим пристрастям.

Мафіни — класичний рецепт по-американськи

Традиційно мафіни випікаються без начинки. На основі базового рецепта готують безліч нових десертів, вводячи різні інгредієнти.

Список продуктів:

  • борошно вищого ґатунку — 200 г;
  • цукровий пісок — 90 г;
  • масло вершкове — 110 г;
  • молоко — 110 мл;
  • яйце — 1 шт.;
  • пекарський розпушувач — 5 м;
  • ваніль — 1 г;
  • сіль — 2 р.

Технологія покроково.

  • Масло виймають з холодильника і ріжуть шматочками.
  • Віночком збовтують яйце. Додають размякшее масло і ваніль.
  • Трохи підігрівають молоко, вливають його в яєчно-масляну суміш і доводять до однорідного стану.
  • Окремо з’єднують борошно (попередньо просіяне) і розпушувач. Додають сіль і цукор.
  • Сухий і молочно-яєчний склади з’єднують, перемішують ложкою.
  • Тісто розкладають по силіконовим або паперовим формах, заповнюючи їх лише на дві третини.
  • Заготовки поміщають в нагріту до 180°С духовку. Печуть приблизно 25 хвилин (ступінь готовності перевіряють бамбуковій шпажкою).
  • Маффинам дають трохи охолонути у відкритій духовці, потім їх розкладають по страві і прикрашають цукровою пудрою.

Порада: щоб випічка придбала свіжий смак, в тісто слід додати натерту цедру цитрусових.

Ще одне класичне виконання з чорницею

Популярним американським десертом є мафіни з лохиною. Цю ягоду можна успішно замінити більш поширеною в наших місцях чорницею.

Компоненти для тіста:

  • 380 г борошна вищого сорту;
  • 120 г солодко-вершкового масла;
  • 250 мл зігрітого молока;
  • 160 г «кавового» цукру;
  • 2 великих яйця;
  • 6 г розпушувача;
  • 170 г ягід чорниці;
  • 2 г солі.

Етапи готування.

  • Масло тримають при звичайній температурі, а коли воно підтане, збивають з яйцями, використовуючи віночок.
  • Не перестаючи розмішувати, вливають молоко.
  • Борошно просівають і з’єднують з іншими сухими компонентами.
  • Обидві суміші з’єднують, використовуючи ложку.
  • Ягідки миють, підсушують, вводять у тісто, розмішуючи, щоб вони рівномірно розподілилися.
  • Паперові форми заповнюють на 2/3 чорничної масою.
  • Кекс з чорницею печуть при 190°С до зарум’янювання (приблизно 25 хвилин).

Готуємо десерт з шоколадом

У цьому рецепті можна використовувати шоколад на свій смак. Випічка з темним гірким продуктом виходить з приємною гіркуватістю, а молочний компонент виявляється більш солодкуватим.

Потрібно:

  • 250 г білого борошна;
  • 120 г цукру;
  • 125 г кускового масла;
  • 150 мл підігрітого молока;
  • 2 яйця;
  • плитка шоколаду (100 г);
  • 8 г пекарського розпушувача;
  • щіпка солі.

Покроковий рецепт.

  • Масло топлять на водяній бані. В цю ж ємність додають 30 г шоколаду.
  • В теплу розм’якшену масу вливають молоко і засипають цукор, не прибираючи з плити. Помішуючи, склад доводять до кипіння, потім охолоджують.
  • Вбивають яйця по одному.
  • Борошно і розпушувач просіюють, додають сіль.
  • Обидва складу з’єднують, розмішують ложкою до однорідності.
  • Форми заповнюють масою трохи більше ніж наполовину.
  • Залишки шоколаду розламують на дрібні шматочки і встромляють їх у сирі вироби.
  • Шоколадні мафіни випікають при 200°С 20 хвилин.
  • Після охолодження виробу витягують з форм і подають на стіл.

Смачні бананові мафіни

За цим рецептом всього за 30 хвилин з доступних інгредієнтів можна приготувати ароматні солодкі кексики до чаю.

Склад:

  • 230 г пшеничного борошна;
  • 2 яйця;
  • 50 г маргарину для випічки;
  • 3 г пекарського порошку;
  • 70 г цукру;
  • 2 невеликих стиглих банана.
Дивіться також:  Бананові мафіни – 10 рецептів приготування

Етапи готування.

  • Банани чистять, нарізають кружечками, мнуть виделкою до кашоподібного стану.
  • Маргарин заздалегідь дістають з холодильника, щоб він підтанув. Збивають з цукром за допомогою блендера.
  • Не вимикаючи прилад, вбивають яйця.
  • Додають банани, перемішують ложкою.
  • Частинами всипають борошно і пекарський порошок. Замішують густе тісто.
  • Бананову масу викладають у формочки, з урахуванням того що вона сильно підніметься.
  • Десерт готують в духовці, розігрітій до 180°С близько півгодини.

З сиром

Тісто по даному рецепту замішується всього за 5 хвилин. Сирні маффіни виходять ніжними, пухкими, повітряними і дивно смачними.

Знадобиться:

  • 160 г борошна;
  • 50 г густої сметани;
  • 2 курячих яйця;
  • 200 г сиру жирністю від 5%;
  • 200 г цукру;
  • 70 р масла;
  • 5 г розпушувача;
  • по 3 г соди і солі;
  • 10 г ванільного цукру.

Покрокова інструкція.

  • Яйця збовтують віночком, засипають цукор і продовжують збивати, поки всі кристали не розійдуться.
  • Додають перетертий крізь сито сир і ванільний цукор.
  • Масло розтоплюють на водяній бані, з’єднують зі сметаною і вводять у тісто.
  • Частинами додають решту сухі інгредієнти.
  • Замішують однорідне тісто.
  • Сирною масою наповнюють силіконові формочки на дві третини.
  • Десерт випікають при 180°С 30-35 хвилин.

Порада: щоб сирні маффіни довше зберегли м’якість, їх зберігають при кімнатній температурі, прикривши рушником.

Прості мафіни на кефірі

На залишках кефіру можна замішати тісто для найніжнішої випічки. Найсмачніші мафіни виходять з триденного кисломолочного напою.

Список інгредієнтів:

  • 250 г борошна;
  • 250 мл кефіру кімнатної температури;
  • 125 г солодко-вершкового масла;
  • 3 яйця;
  • 150 г цукру;
  • 10 г порошку для розпушення тіста;
  • по 2 г солі і соди.

Хід приготування.

  • Яйця збивають з цукром віночком.
  • Масло розм’якшують на паровій бані і змішують з солодкими яйцями.
  • Додають кефір.
  • Вводять сухі компоненти, попередньо просіяне борошно.
  • Борошняну суміш додають в кефірну. Використовуючи тільки ложку, замішують тісто, за консистенцією нагадує сметану.
  • Масу розливають по паперових формочках.
  • Кекси на кефірі готують при 180°С приблизно 30 хвилин.

Пісні морквяні

За цим рецептом виходять в міру солодкі, соковиті, ароматні і дуже яскраві кексики. Це ідеально підходить для чаювання в пост десерт.

Необхідні компоненти:

  • 80 г вівсяних пластівців;
  • 2 моркви;
  • 50 мл свіжовичавленого апельсинового соку;
  • 230 г борошна;
  • 10 г апельсинової цедри;
  • 150 г цукру;
  • 50 мл теплої води;
  • 70 мл кукурудзяної олії;
  • 20 г насіння льону;
  • 12 г пекарського розпушувача;
  • 2 г солі.

Кроки приготування.

  • Очищені моркву подрібнюють на середній тертці.
  • Пластівці перемелюють на борошно за допомогою кухонного комбайна.
  • З’єднують моркву, сіль, цукор, розпушувач, борошно з вівсянки, льон.
  • Додають сік, цедру, олію і воду.
  • Поступово всипають пшеничне борошно.
  • Замішане тісто розкладають по силіконових форм.
  • Морквяні мафіни підрум’янюють її при 180°С протягом 40 хвилин.

Оригінальні лимонні кексики

Мафіни з додаванням лимона виходять дуже легкими, ніжними, з ледь помітною кислинкою.

Знадобиться:

  • 3 домашніх яйця;
  • 300 г цукру;
  • 400 г пшеничного борошна;
  • 1 великий лимон;
  • 100 мл неароматного масла;
  • 200 г сметани 10% жирності;
  • 5 г ванільного цукру;
  • 5 г соди, погашеної оцтом.

Робимо покроково.

  • Спеціальною теркою подрібнюють лимонну шкірку. Знадобиться 10 г цедри.
  • Заглибним блендером збивають яйця з звичайним цукровим піском.
  • Додають рослинне масло, цедру, вичавлений з лимона сік. Продовжують розмішувати на середній швидкості.
  • Борошно і ванільний цукор просівають в лимонний складу.
  • Додають соду і сметану.
  • Тісто розкладають по кондитерським формочках.
  • Кексики поміщають в розігріту до 200°С духовку на 25 хвилин.
Дивіться також:  Гарбузові мафіни – 5 простих і смачних рецептів

З вишнею

Для приготування допустимо взяти свіжі, законсервовані або заморожені ягоди. Склад тіста призначений для випікання у формочках з металу: з них ці маффіни можна вийняти без деформації скоринки.

Список інгредієнтів:

  • 150 г борошна;
  • 125 г вершкового маргарину;
  • 100 г цукрового піску;
  • 40 мл молока;
  • 3 середніх яйця;
  • 170 г вишні без кісточок;
  • 2 краплі ванільної есенції;
  • 3 г розпушувача.

Процес приготування.

  • Масло розм’якшують при природній температурі, потім збивають віночком з цукром і есенцією.
  • Збиваючи, додають молоко і яйця.
  • Засипають борошно і пекарський розпушувач, продовжують розмішувати.
  • Акуратно ягоди вмішують.
  • У кожну формочку викладають по ложці тесту, стежачи за тим, щоб ягоди виявилися в кожній порції.
  • Мафіни з вишнею готують протягом 30 хвилин при 180°С.

Кексики з родзинками

Апельсинові маффіни з додаванням родзинок завжди виходять повітряними і дуже смачними. Вони залучають своїм освіжаючим ароматом вже в процесі готування.

Необхідні компоненти:

  • 200 р борошна вищого гатунку;
  • 80 г рослинно-вершкового масла;
  • 40 мл неароматного масла;
  • 2 курячих яйця;
  • 100 мл свіжовичавленого соку апельсина;
  • 5 г гашеного соди;
  • 100 г цукру;
  • 70 г родзинок.

Процес готування.

  • Вершкове масло протягом 30 секунд розтоплюють в мікрохвильовій печі.
  • Родзинки заливають гарячою водою.
  • До однорідності перемішують виду масла, яйця, сік.
  • Сухі компоненти просіюють, додають в тісто разом з содою.
  • Викладають родзинки (його можна порізати, якщо він великий).
  • Тісто розкладають по силіконових форм.
  • Мафіни з родзинками готують при 180°С 25 хвилин.

Порада: щоб кекси залишилися м’якими без скоринки зверху, їх охолоджують і кладуть у поліетиленовий пакет на 2 години.

Пікантні гарбузове мафіни

Незвичайні, але неймовірно смачні кексики обов’язково запам’ятаються своїй легкій перчинкою і солодкувато-солоним смаком.

Склад:

  • 2 яйця;
  • 250 г гарбузової м’якоті;
  • 40 г очищених гарбузового насіння;
  • 150 г столового маргарину;
  • 60 г йогурту без добавок;
  • 100 г коричневого цукру;
  • 250 г пшеничного борошна вищого сорту;
  • по 2 г чорного перцю, солі, перцю чилі;
  • 8 г розпушувача.

Покроковий рецепт.

  • Гарбуз перетворити в пюре, застосувавши блендер.
  • Заздалегідь розтоплене масло збити з яйцями.
  • З’єднують всі сипучі компоненти.
  • Гарбузове пюре збивають віночком з йогуртом.
  • Всі інгредієнти з’єднують, ретельно перемішують.
  • Тісто розкладають по силіконових формочках, прикрашають гарбузовим насінням.
  • Мафіни випікають при 190°С до рум’яного кольору (близько 22 хвилин).

З корицею

Кориця надає класичним маффинам пряний аромат і допомагає смак десерту краще розкритися.

Потрібно:

  • 2 яйця;
  • 200 г вершкового масла;
  • 200 г цукру;
  • 250 г борошна;
  • 10 г розпушувача;
  • 100 г нежирної сметани;
  • 3 р коричного порошку;
  • 2 г солі.

Готуємо поетапно:

  • Розтоплене на водяній бані масло змішують з частиною цукру (150 г) і яйцями.
  • Окремо перемішують борошно, сіль, розпушувач.
  • Обидва складу з’єднують, додають сметану.
  • Залишки цукру змішують з порошком кориці.
  • Формочки для випічки наповнюють тестом, зверху насипають суміш кориці і цукру.
  • Заготовки поміщають в розігріту до 200°С духовку на 25 хвилин.

Як приготувати мафіни на молоці?

За цим рецептом виходять чарівні міні-кексики з шапочкою штрейзеля — кондитерської крихти.

Дивіться також:  Апельсинові мафіни – 7 смачних рецептів приготування

Знадобиться:

  • 180 г борошна;
  • 120 мл молока;
  • 80 г цукру;
  • 1 сирий жовток;
  • 65 г солодко-вершкового масла;
  • 7 г розпушувача;
  • 2 г солі.

Технологія приготування.

  • З’єднують 15 г масла, 20 г цукру і 30 г борошна. Перетирають в крихту.
  • В окремому посуді змішують залишилися сухі компоненти.
  • В іншій мисці віночком розмішують жовток, розтануло масло, підігріте молоко.
  • Суху молочну суміші з’єднують.
  • Тісто розливають по формах, наповнюючи їх на 2/3.
  • На кексики викладають штрейзель.
  • Готують десерт при 190°С близько 30 хвилин.

Порада: якщо мафіни ще не пропеклися, а їх верх вже зарум’яниться, необхідно прикрити випічку фольгою.

Кекси з кавовим смаком

Какао, кава і арахісове масло, які входять до складу, надають десерту неймовірний аромат і оригінальні смакові нотки. Кавові кексики ідеальні для святкового чаювання.

Необхідні компоненти:

  • 110 г борошна;
  • 80 г цукру;
  • 30 г порошку какао;
  • 110 мл молока;
  • 10 г натуральної меленої кави;
  • 30 г арахісового масла;
  • 1 яйце;
  • 20 мл рослинного масла;
  • 1 г ваніліну;
  • 5 г розпушувача.

Кроки приготування.

  • Молоко наливають у сотейник, засипають кави і доводять до кипіння.
  • Напій знімають з вогню і проціджують через сито.
  • В теплу каву додають арахісове масло, ретельно розмішуючи.
  • Вливають олію.
  • У повністю остиглу суміш вбивають яйце.
  • З’єднують какао-порошок, цукор, борошно, ванілін, розпушувач.
  • Суху і рідку складові тіста змішують (необов’язково розбивати всі грудочки).
  • Кавову масу розкладають по залізним або силіконових форм.
  • Випікають десерт при 210°С 15-17 хвилин.

Зі збитими вершками

Мафіни, прикрашене збитими вершками — це справжні міні-тортики, які будуть ефектно виглядати на будь-якому святковому столі.

Склад:

  • 460 г борошна;
  • 220 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 200 мл молока;
  • 200 мл питної води;
  • 10 г соди;
  • 3 г солі;
  • 5 мл ванільного екстракту;
  • 200 мл кукурудзяної олії;
  • 200 мл вершків для збивання;
  • 80 г цукрової пудри.

Хід приготування.

  • По містку чашку насипають борошно, цукор, сіль.
  • Окремо збивають яйця з ванільним екстрактом, молоком, водою і маслом.
  • В центрі сухої суміші роблять поглиблення і вилити туди рідкий склад. Перемішують до консистенції без грудочок.
  • Тісто розливають по формах, заповнюючи їх наполовину.
  • Мафіни випікають при 180°С третину години.
  • Вершки збивають міксером, частинами засинаючи пудру.
  • За допомогою кондитерського мішка збитими вершками прикрашають остиглі мафіни.

З сирною начинкою

Несолодкі сирні маффіни — ідеальна закуска на кожен день і для урочистих застіль.

Список продуктів:

  • 210 г борошна;
  • 10 г розпушувача;
  • 250 мл кефіру;
  • 1 яйце;
  • 60 мл соняшникової олії;
  • 20 г кропу;
  • 150 г голландського сиру;
  • 1 часниковий зубчик;
  • по 1 г орегано, червоного меленого перцю, солі.

Рецепт покроково.

  • Перемішують теплий кефір, масло і яйце.
  • Сир подрібнюють на крупній тертці.
  • Часник і кріп стирають ножем.
  • В окремій тарілці з’єднують сир (трохи залишають для прикраси), приправи, часник, кріп.
  • Обидва складу перемішують, додають борошно, просіяне з розпушувачем.
  • Тісто розкладають на паперових формочках, зверху насипають залишки сиру.
  • Мафіни готують 30 хвилин при 180°С.

Свіжоприготовані мафіни швидко черствіють при кімнатних умовах, однак вони чудово зберігаються в холодильнику протягом 3 місяців. Залишки кексиків можна тримати в морозильній камері, попередньо загорнувши кожен виріб в харчову плівку.

Прокрутка до верху