Вперше вивчаючи класичний рецепт мафінів, мініатюрні вироби легко сплутати з кексами або бебі-тортиками, складовими різні національні кухні.
Мафіни — класичний рецепт з какао
При всій простоті приготування улюбленого десерту, надзвичайно важливо дотримуватися послідовність розміщення використовуваних продуктів. Сухі і «вологі» компоненти тіста змішуємо окремо один від одного.
Інгредієнти:
- незбиране молоко — 20 мл;
- розпушувач тіста — 5 г з «гіркою»;
- борошно (пшенична або кукурудзяна) — 260 г;
- цукор — 150 г;
- масло вершкове — 100 г;
- яйця — 2 шт.;
- какао-порошок — 35 р.
Приготування:
- Розтоплюємо свіже вершкове масло. Для цього найзручніше скористатися мікрохвильовою піччю.
- Поміщаємо в глибоку чашу білий цукор і яйця, з’єднуємо продукти з допомогою міксера, отримуємо збільшення в два рази пишну масу.
- Додаємо незбиране молоко і масло, знову використовуємо електроприлад, потім приєднуємо розпушувач, какао-порошок, просіяне борошно. При бажанні підсипаємо до 4 г ароматного ваніліну. Ретельно збиваємо складу до рівного кольору і однорідної консистенції, схожою на сметану.
- Формочки для випічки вже підготовлені. Акуратно вливаємо напіврідку суміш в стаканчики, орієнтуючись на дві третини їх обсягу.
- Відправляємо здобу на 20 хвилин у духовку, нагріту до 200 °C. У жарких «обіймах» печі тісто немов оживе, підніметься, цілком заповнить маленькі ємності.
Подаємо смачний десерт в остившем вигляді разом з ароматним чаєм чи гарячим кава.
Американські мафіни з чорницею
Інгредієнти:
- мускатний горішок або інші мелені спеції — ½ ч. л.;
- звичайний цукор — 150 г;
- просеянная борошно — 250 г;
- сіль — ½ ч. л.;
- незбиране молоко — 170 мл;
- олія (оливкова або соняшникова) — 100 г;
- ванільний екстракт (інший ароматизатор);
- яйце;
- чорниця — 1 стакан.
Приготування:
- Просіюємо в миску борошно, додаємо розпушувач, тертий мускатний горішок, сіль. Ретельно з’єднуємо компоненти.
- Вбиваємо в сотейник яйце, вливаємо незбиране молоко, свіже масло, ванільний екстракт, заважаємо з тієї ж сумлінністю, але не збиваємо.
- Далі «вологу» суміш вводимо в сухий склад. Ні в якому разі не навпаки! Добре перемішуємо компоненти тесту, для чого робимо дерев’яною лопаткою до 15 кіл.
- Тепер викладаємо чорницю, легкими рухами розподіляємо ягоди по всій масі. Однорідності складу американський класичний рецепт мафінів не вимагає.
- Розкладаємо тісто по формах. Цього разу сповна заповнюємо силіконові, паперові або металеві ємності. Випікаємо до 15 хвилин (200 °C). Охолоджені вироби викладаємо на решітку.
Оскільки ми не пошкодували здоби, пишні булочки обзавелися апетитними «шапочками», з складок яких кокетливо визирають чорненькі з синюватим відтінком ягідки.
Пікантні гарбузове мафіни
Інгредієнти:
- борошно пшеничне — 100 г;
- імбир мелений, кориця, ванілін, мускатний горішок — по 10 г;
- розпушувач — 10 г;
- гвоздика, перець, сіль, сода — по щіпці;
- олія (оливкова або соняшникова) — 25 мл;
- цукор — 100 г;
- яйце;
- вершковий жир — 50 г;
- очищена гарбуз — 200 р.
Приготування:
- Викладаємо в чашу розм’якшене вершкове масло і цукор, ретельно збиваємо продукти міксером, включивши прилад на мінімальну швидкість.
- Дрібно натираємо гарбуз або подрібнюємо блендером. Поміщаємо шматочки овочів в вершкову суміш, добре перемішуємо компоненти до однорідної маси. Додаємо яйце, ретельно збиваємо складу віночком.
- В інший посуд просіваємо борошно, викладаємо сіль, соду, прянощі і спеції, все перемішуємо, потім вводимо у вершкову суміш, утворюючи однорідну масу без грудочок.
- Формочки змащуємо олією, викладаємо гарбузове тісто, відправляємо на 25 хвилин у піч (200 °C).
Готовий десерт можна заморозити, зберігши вироби до трьох місяців. Кілька хвилин перебування в духовці або мікрохвильовій печі поверне здобі її смак і чудовий вигляд.
Готуємо кекси зі збитими вершками
Інгредієнти:
- масло вершкове — 200 г;
- яйце;
- звичайний цукор — 200 г;
- просеянная борошно — 500 г;
- йогурт (рідкий) або кефір — 500 мл;
- сода — 4 г;
- яблуко;
- розпушувач — 10 г;
- пудра цукрова — 2 склянки;
- барвник харчовий (рожевий або іншого кольору);
- сіль — 2 р.
Приготування:
- Очищені яблука (без серцевини) ріжемо тонкими часточками.
- У чашу поміщаємо яйце, цукровий пісок, йогурт. Вливаємо розтоплений вершковий жир (трохи охолоджений), з’єднуємо компоненти, залишаючи суміш в неоднорідному стані. Додаємо фрукти, перемішуємо масу.
- Наповнюємо формочки тестом (¾ об’єму стаканчика), випікаємо 25 хвилин до «засмаглого» види кексів.
Охолоджені вироби прикрашаємо цукровою пудрою, з’єднаної з барвником. Розкішний десерт готовий!
Мафіни з кавовим смаком
Інгредієнти:
- бальзам — 1 ч. л.;
- кави (еспрессо) — 60 мл;
- звичайний цукор — 50 г;
- яйце;
- борошно — 120 г;
- какао-порошок — 5 м;
- розпушувач — 3 г;
- олія оливок — 25 мл;
- ванілін, сіль (на кінчику ножа).
Приготування:
- Просіваємо борошно разом з розпушувачем і порошком какао, додаємо білий цукор і ванілін, перемішуємо продукти.
- Швидко збиваємо яйце, вводимо алкоголь (можна ароматизатор зі смаком коньяку або рому), охолоджений еспресо, масло оливок.
- З’єднуємо приготовані склади, силіконової лопаткою добре розмішуємо компоненти, відсаджуємо тісто в підготовлені формочки.
- Випікаємо здобу не більше чверті години (180 °C).
Рецепт мафінів з сирною начинкою
Представлений спосіб приготування кексів дозволить швидко подати відмінний сніданок, пригостити родину ситним і дуже апетитним десертом.
Інгредієнти:
- масло вершкове — 200 г;
- шинка — 200 г;
- яйця — 2 шт.;
- незбиране молоко — 300 мл;
- сир (вибираємо твердий сорт) — 200 г;
- розпушувач — 5 м;
- просеянная борошно — 600 г;
- перець, сіль — по щіпці.
Приготування:
- Свіжі яйця збиваємо, додаємо незбиране молоко, сіль і перець.
- Нарізаємо сир і шинку кубиками, покласти разом з розм’якшеним жиром в рідку суміш.
- З’єднуємо просіяне борошно, розпушувач, сіль і перець, ретельно змішуємо сипучі продукти з яєчним складом.
- Розкладаємо тісто по формах, відправляємо на 25 хвилин у духовку (200 °С).
При бажанні за 5 хвилин до закінчення випічки кожен виріб посипаємо дрібно тертим сиром. Скоринка виходить просто дивовижна!
Шоколадні мафіни — кексики на сніданок
Інгредієнти:
- розпушувач — 5 м;
- незбиране молоко — 40 г;
- яйця — 2 шт.;
- білий цукор — 60 г;
- какао-порошок — 35 г;
- гіркий шоколад — 30 г;
- олія оливок — 10 г;
- борошно — 110 г;
- ванілін.
Приготування:
- Змішуємо розпушувач з борошном, двічі просіваємо, дрібно натираємо шоколадну плитку.
- Кладемо в чашу блендера цукор і яйця, перемішуємо вінчиком, потім збиваємо. Додаємо свіже молоко, ванілін, масло оливок, продовжуємо роботу міксером.
- Приєднуємо до яєчного складом борошно з розпушувачем, знову включаємо кухонний прилад, щоб розбити всі грудочки.
- Далі висипаємо порошок какао, розмішуємо масу силіконової лопаткою.
- Приготоване тісто розливаємо по формах, відступаючи від їх верху на 3 див. Відправляємо виробу на 15 хвилин у духовку, нагріту до 200 °C.
Шоколадні кексики на сніданок прикрашаємо кондитерської пилом або пудрою.
Сирні маффіни
Інгредієнти:
- пачка розпушувача;
- борошно — 300 г;
- масло вершкове — 160 г;
- звичайний цукор — 100 г;
- свіжий сир — 300 г;
- цедра лимона і ванілін;
- яйце;
- есенція апельсинова — 3 краплі.
Приготування:
- Збиваємо білий цукор і яйце до пишної піни, додаємо розтоплене масло, приєднуємо сир, перемішуємо складу до однорідного стану.
- Викладаємо в чашу просіяне борошно, розпушувач, ванілін і цедру, вводимо сипку масу в «рідку» основу, збиваємо здобу з допомогою міксера.
- Наповнюємо формочки приготованим тістом на 2/3 об’єму ємностей, випікаємо до 30 хвилин (200 °C).
Рецепт сирного ласощі можна доповнити свіжими ягодами і збитими вершками. Кулінарна фантазія завжди доречна!
Смачні бананові мафіни
Багато вважають, що Адам спокусив Єву саме яблуком з Райського саду. Забороненим плодом, як запевняє один британський вчений, виявляється, був банан! З ароматної ягоди (так, це не фрукт) ми приготуємо смачну випічку!
Інгредієнти:
- яйце;
- просеянная борошно — 100 г;
- незбиране молоко — 50 г;
- стиглий банан;
- масло пісне — 20 г;
- ваніль.
Приготування:
- Очищені банани ділимо на шматочки, ретельно розминаємо виделкою. Додаємо до фруктової масі білий цукор, яйце, щіпку солі, вливаємо свіже масло.
- В окремій чашці змішуємо борошно з ваніліном і розпушувачем, з’єднуємо обидва складу (сипкий і «рідкий»), добре все перемішуємо.
- Залишилося розкласти приготоване тісто по формочках, відправити на 30 хвилин у піч (190 °C).
Прості кекси на кефірі
Інгредієнти:
- звичайний цукор — 200 г;
- яйця — 2 шт.;
- сода харчова — 24 м;
- пісне масло — 10 г;
- свіжий кефір — 400 мл;
- щіпка солі;
- просеянная борошно — 400 р.
Приготування:
- Перемішуємо в чаші яйця, кефір, рослинний жир.
- В інший посуд просіваємо борошно, покласти сіль, соду.
- З’єднуємо «рідку» суміш і сипучий склад, ретельно перемішуємо компоненти, потім збиваємо міксером, усуваючи всі грудочки.
- Підготовлені формочки доверху заповнюємо тістом, випікаємо 20 хвилин при 190 °C до появи на пышках золотистого кольору.
Готуємо мафіни з лимонним смаком
Чудові міні-кекси з пікантним відтінком цитрусових плодів, оригінальним зовнішнім виглядом. У готовому вигляді здобні вироби немов наповнені сонячними промінчиками.
Інгредієнти:
- свіжа сметана (15%) — 200 г;
- масло рослинне — 100 мл;
- яйця — 4 шт.;
- просеянная борошно — 300 г;
- ванілін;
- розпушувач — 10 г;
- звичайний цукор — 300 г;
- лимони — 2 шт.
Приготування:
- Зчищають з шкірки лимонів цедру, з плодів вичавлюємо сік.
- У зручній посуді змішуємо просіяне борошно, розпушувач і ванілін.
- Міксером збиваємо білий цукор і яйця, після чого додаємо масло, цедру, сік лимонів. Перемішуємо вінчиком продукти, потім приєднуємо борошняний склад, вводимо сметану, отримуємо гладку однорідну масу.
- Випікаємо 25 хвилин при 200 °C.
Пісні морквяні мафіни
Ці дивовижні вироби не потребують яєчних і молочних компонентах. Випічка виходить трохи волога, але дуже розсипчаста і приємно солодка.
Інгредієнти:
- сік апельсина — 230 г;
- звичайний цукор — 200 г;
- цедра лимона — 1 ч. л.;
- курага та горіхи (волоські або фундук) — по 100 г;
- морква — 250 г;
- пісне масло — 100 г;
- імбир і лаванда — по ½ ч. л.;
- борошно — 200 г;
- сік лимона — 3 ст. л.
Приготування:
- Курагу залишаємо на годину в очищеній воді.
- Збиваємо міксером цукор (150 г), дрібно терту моркву, мелений імбир, цедру лимона, апельсиновий (яблучний) сік, рослинний жир. Отримуємо кремоподібну масу.
- В окремий посуд поміщаємо подрібнені горішки, шматочки кураги, погашену оцтом соду, морквяний складу. Перемішуємо компоненти тіста, потім поступово приєднуємо борошно. Бажано використовувати суміш з цілісно зернового і пшеничного продукту в рівній кількості.
- Висипаємо в сотейник 50 г білого цукру, додаємо сушену лаванду і сік лимона, нагріваємо продукти до загустів стану, охолоджуємо глазур.
- Приготоване тісто розміщуємо по формах, заповнюючи до 2/3 об’єму, випікаємо кекси 25 хвилин (75 °C).
Остиглі морквяні вироби покриваємо глазур’ю. Для любителів солодкого випічку можна прикрасити розтопленим шоколадом.
Незвичайні краффины з корицею
Щасливий «союз», укладений між мафінами та круасанами, явив світу розкішні кондитерські вироби — краффины. Вийшло гармонійне єднання витонченої форми і чарівного смаку!
Інгредієнти:
- білий цукор — 40 г;
- незбиране молоко — 100 г;
- яйце;
- масло вершкове — 60 г;
- швидкі (сухі дріжджі — 4 г;
- борошно — 170 г;
- пакетик ваніліну;
- кориця, пудра цукру, щіпка солі.
Приготування:
- У просіяне борошно додаємо сіль, ванілін, білий цукор. У центрі гірки робимо невелике поглиблення, куди поміщаємо яйце, 30 г нарізаного шматочками вершкового жиру, швидкі дріжджі.
- Вливаємо незбиране молоко, перемішуємо продукти. Заміс тіста робимо руками як того вимагають принципи класичного виготовлення як мафінів, так і краффинов. Міксер з насадкою у вигляді лопатей використовуємо у виняткових випадках.
- Накриваємо плівкою продукт, залишаємо в теплі для «дозрівання».
- Посипаємо стіл борошном, піднялося в два рази тісто ділимо його на невеликі однакові колобки. Беремо одну частину, розкачуємо тонку (1,5 мм) овальну корж довжиною до 40 см, шириною до 25 див.
- Змащуємо лист свіжим маслом, посипаємо білим цукром і корицею, звертаємо тісто рулетом, витягаючи його в різні боки, збільшуючи довжину до 20 см. Поділяємо трубочку по довжині. Скручуємо заготовки розрізом назовні, направляючи один кінець всередину по колу. Таким способом використовуємо все тісто.
- Булочки-трояндочки викладаємо у форми. Випікаємо здобу 25 хвилин при 200 °C.
Остиглі краффины посипаємо пудрою.
Як приготувати мафіни на молоці?
Інгредієнти:
- яйце;
- звичайний цукор — 100 г;
- просеянная борошно — 270 г;
- розпушувач — 20 г;
- сіль — 5 г;
- пісне масло — 80 г;
- свіжа (заморожена полуниця) — 130 р.
Приготування:
- Борошно просіваємо, змішуємо з білим цукром, сіллю, розпушувачем.
- Окремо збиваємо яйце, молоко, рослинний жир.
- Поміщаємо в «рідкий» склад суху суміш, добре перемішуємо компоненти, додаємо нарізану шматочками полуниці.
- Отримане тісто відсаджуємо у формочки, випікаємо здобу 20 хвилин (200 °C).
Готові кекси залишаємо на хвилину в стаканчиках, потім викладаємо на блюдо.
Мафіни з родзинками
Інгредієнти:
- вершки (8%) — 40 г;
- масло вершкове — 100 г;
- просеянная борошно — 400 г;
- родзинки — ½ граненого склянки;
- ванілін — 15 г;
- яйце;
- розпушувач.
Приготування:
- Перш за все, на півгодини заливаємо родзинки гарячою водою, після чого просушуємо на серветці.
- Збиваємо звичайний цукор, ванілін і яйце до пишної піни.
- Продовжуємо роботу міксером, додаючи розтоплене масло і вершки. Приєднуємо просіяне борошно з розпушувачем, висипаємо родзинки, кількома рухами розподіляємо ягідки по всьому приготовленого складу.
- Розміщуємо тісто у формочки, відправляємо в духовку на 25 хвилин (180 °C).
Остиглу випічку при бажанні поливаємо шоколадною помадкою, яку можна вибрати в кондитерських магазинах. Такі булочки особливо гарні!
Класичний рецепт мафінів популярний не тільки у любителів цього чудового ласощі, але у всіх, хто прагне створити свій, авторський кулінарний шедевр.