Про походження мафін ходять різні легенди. Хтось каже, що рецепт прийшов до нас з Англії, хто відносить їх до французької кухні. Але сьогодні мафіни – це невеликі кекси, які можна спекти в будь-який момент. Існують різні варіанти їх приготування, але сьогодні ми вам розповімо, як спекти мафіни з сиром.
Мафіни з сиром в силіконових формочках
Мафіни – це дуже смачна, ніжна і повітряна випічка. Тісто замішується швидко, виходить повітряним, вам лише залишається розкласти його по силіконових формочках і відправити в духовку.
Інгредієнти:
- два сирих яйця;
- пачка сиру;
- пів пачки вершкового масла;
- ч. л. розпушувача;
- чашка борошна;
- пів чаші солодкого піску;
- щіпка солі;
- ст. л. ванільних гранул.
Спосіб приготування:
- У чашу міксера вбиваємо яйця, засипаємо сипучі компоненти, збиваємо дві хвилини.
- Беремо сир, чим воно буде жирніше, тим випічка буде повітряніше. Протираємо через сито і відправляємо до решти інгредієнтів, також вливаємо розтоплене, але вже остигле масло, ще раз все збиваємо.
- Залишилося лише ввести муку з розпушувачем і все змішати.
- Силіконові формочки наповнюємо тестом, приблизно 2/3 об’єму, ставимо в духовку на півгодини (температура 180°С).
- Готові маффіни присипаємо солодкої пудрою.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
У відомої телеведучої Юлії Висоцької також є простий рецепт мафінів.
Інгредієнти:
- дві пачки сиру;
- чотири яйця;
- півчашки солодкого піску;
- дві ст. л. масла (вершкового);
- ч. л. розпушувача;
- 285 г борошна;
- цедра половинки лимона і апельсина.
Спосіб приготування:
- Сирний продукт розтираємо разом з яйцями і підсолоджувачем до однорідності.
- Додаємо трохи ванілі, цедру фруктів, вливаємо розтоплене масло, перемішуємо.
- Засипаємо борошно, розпушувач, вимішуємо тісто.
- Розкладаємо борошняну масу по формах і відправляємо в піч на 20 хвилин (температура 180°С).
З додаванням бананів
Такий корисний і смачний фрукт, а банан ідеально підходить для випічки, завдяки своїм підсолоджувальних і сполучною якостями. Пропонуємо спекти мафіни з сиром і бананом.
Інгредієнти:
- пачка сиру;
- один банан;
- 65 г сухого молока;
- два білка;
- дві ст. л. кукурудзяного крохмалю;
- 65 г пластівців;
- дві ч. л. розпушувача;
- сіль, цукор за смаком.
Спосіб приготування:
- Сирний продукт протираємо через сито, а потім збиваємо міксером, щоб він став більш м’яким і ніжним, наче крем.
- Банан можна розім’яти виделкою або збити блендером. Якщо з фрукта ви зробите пюре, то підсолоджувач додавати не потрібно. Якщо просто поріжете на дрібні шматочки, то підсипте трохи цукру. З’єднуємо сирний крем з банановим пюре, крохмалем і перемеленими вівсяними пластівцями.
- Тепер білки. Їх потрібно збити до стійких піків, а потім разом з розпушувачем акуратно змішати з іншими інгредієнтами.
- Наповнюємо тістом формочки і ставимо їх у духовку на півгодини (температура 180°С).
Дієтичні мафіни з сиром
Багато вважають, що дієтична випічка зовсім несмачна, але це не так. І зараз ми спробуємо вам це довести, запропонувавши рецепт низькокалорійних мафінів з сиром.
Інгредієнти:
- 320 г знежиреного сиру;
- одне велике яйце;
- 65 вівсяних висівок;
- за смаком цукрозамінник;
- ст. л. розпушувача;
- ваніль, кориця (за бажанням).
Спосіб приготування:
- Знежирений сирний продукт збиваємо з яйцем, додаємо перемелені вівсяні висівки, розпушувач і перемішуємо.
- За смаком додаємо цукрозамінник, при бажанні можна покласти ложечку ванілі, кориці або кави.
- Отримане тісто розкладаємо по формах і випікаємо мафіни півгодини (температура 200°С).
Готуємо на кефірі
Мафіни на кефірі готуються швидко і легко. Їх можна спекти не тільки з сиром, але і доповнити будь-якими фруктами і ягодами.
Компоненти:
- пачка сиру;
- два курячих яйця;
- 185 мл кефіру;
- 155 г солодкого піску;
- півчашки олії;
- 285 г борошна;
- 65 г манки;
- пакетик розпушувача;
- лимон;
- щіпка солі і ванілі.
Технологія приготування:
- Спочатку змішуємо всі сухі інгредієнти, тобто борошно, манку, розпушувач, ваніль, сіль і підсолоджувач.
- Тепер перемішуємо рідкі, тобто в кисломолочний продукт вбиваємо яйця і вливаємо олію.
- У рідку масу кладемо цедру одного лимона і вичавлюємо сік.
- Тепер змішуємо дві маси і відставляємо в сторону на десять хвилин, щоб манка набухла.
- В цей час розтираємо блендером сир і після відправляємо його в загальну масу.
- Отримане тісто розкладаємо по формах і випікаємо 20 хвилин (температура 200°С).
З кукурудзяним борошном
Багато господинь люблять випічку, приготовану з двома видами борошна: пшеничної та кукурудзяної. Кукурудзяна борошно надає готовим виробам незабутній смак, робить їх більш ніжними і розсипчастими.
Інгредієнти:
- по склянці кукурудзяної і пшеничної муки;
- 155 г сиру (краще домашнього);
- стакан вишні;
- одне велике яйце;
- півчашки солодкого піску;
- дві ч. л. розпушувача.
Спосіб приготування:
- У миску кладемо сир, засипаємо пісок, вбиваємо яйце і перемішуємо інгредієнти до однорідності.
- У сирну масу засипаємо два види борошна і розпушувач, кладемо вишні (без кісточок), акуратно розмішуємо.
- Тестом наповнюємо формочки і випікаємо півгодини (температура 180°С). Готові маффіни при бажанні можна присипати солодкої пудрою.
Шоколадні мафіни з сиром
Шоколадна випічка – це завжди смачно, сирні маффіни зі смаком шоколаду сподобається всім ласунам. Ви можете спекти вироби з сиром або додати вишню, припущену у солодкому сиропі.
Компоненти:
- 80 г солодкого піску;
- 155 мл кефіру;
- 135 г борошна;
- ст. л. какао;
- одне велике яйце;
- ч. л. розпушувача;
- півпачки сиру;
- ст. л. масла вершкового;
- 45 г чорного шоколаду;
- 55 мл олії соняшникової.
Технологія приготування:
- У миску вбиваємо яйця і збиваємо їх разом з підсолоджувачем. Потім вливаємо олію, кисломолочний продукт, засипаємо розпушувач і какао, ще раз збиваємо пару хвилин на низьких обертах.
- Тепер вводимо борошно і замішуємо в міру густе тісто.
- В піалі розминаємо сир, додамо до нього трохи ванілі і з маси робимо невеликі кульки.
- У кожну формочку кладемо дві ложечки тіста, центр покладемо сирний кулька, закриваємо його ще двома ложечками тесту.
- Ставимо мафіни в духовку і починаємо випікати, спочатку п’ять хвилин при температурі 100°С, потім 25 хвилин при 180°С.
- Поки наші кекси готуються, ми розтоплюємо на водяній бані шоколад і масло.
- Готові маффіни змащуємо шоколадною помадкою і присипаємо різнокольоровою присипкою.
З яблуками
Сирні маффіни з яблуками особливо будуть корисні дітям. Така випічка має одні плюси – менше борошна, а більше сиру і фруктів.
Інгредієнти:
- дві пачки сиру;
- три курячих яйця;
- чотири ст. л. піску;
- 55 г вершкового масла;
- три ст. л. борошна;
- підлогу ст. л. розпушувача;
- одне велике яблуко.
Спосіб приготування:
- Сир будь-якої жирності кладемо в миску, додаємо яйця. Якщо у вас сирний продукт жирний, то достатньо двох яєць, якщо більш сухий, то три. Далі засипаємо підсолоджувач і перемішуємо. Якщо ви готуєте мафіни для дітей, то кількість цукру можна зменшити.
- За допомогою блендера подрібнюємо інгредієнти до однорідності. Після кладемо кубики масла, засипаємо борошно з розпушувачем і ретельно все перемішуємо.
- Яблуко очищаємо від насіння і шкірки, трьом на крупній тертці і змішуємо з тестом.
- Тісто повинне вийти густіше, ніж густа сметана.
- Викладаємо у форми і випікаємо 40 хвилин (температура 180°С).
І все, тепер ви знаєте, як можна швидко і смачно порадувати сім’ю смачною і ароматною випічкою, приготувавши мафіни з сиру в духовці.