Ситні ароматні макарони Болоньєзе – популярне італійське частування, яке обов’язково подається у всіх тематичних ресторанах. Але таке смачне блюдо можна легко приготувати вдома самому. Ніяких особливих дорогих продуктів для цього не потрібно.
Макарони Болоньєзе — класичний рецепт
Інгредієнти:
- 150 г яловичого фаршу;
- 50 г бекону;
- 1 цибулинка;
- половинка моркви;
- спагеті;
- свіжий часник;
- сіль;
- 2 десертні ложки пасти з помідорів;
- половина чашки червоного сухого вина;
- 3 десертні ложки олії оливи;
- 1,5 склянки яловичого бульйону.
Приготування:
- Овочі очистити і нарізати дуже дрібними кубиками. Також порубати і бекон.
- Спочатку обсмажують овочеву масу на олії оливи до розм’якшення. Потім додати в неї бекон і готувати продукти, поки з останнього не витопиться весь жир.
- В окремому посуді зварити спагетті.
- До засмажки викласти фарш. Обсмажувати основу соусу, розбиваючи великі шматочки м’яса лопаткою.
- Влити вино. Почекати, поки воно повністю випарується. Додати бульйон, пасту з помідорів, сіль і розім’ятим часник.
- Закрити сковороду кришкою і томити її вміст 40 – 50 хвилин на повільному вогні.
За класичним рецептом страву потрібно подавати наступним чином: спагеті викладати на тарілку гніздом, а середину заповнювати м’ясною підливою, оформивши зеленню.
З фаршем і томатною пастою
Інгредієнти:
- половина кілограми фаршу;
- 1 помідор, 1 цибулина;
- паста;
- свіжий часник;
- пісне масло;
- сіль і спеції;
- 2 ст. л. кетчупу.
Приготування:
- Полуколечки цибулі обсмажити до прозорості на розігрітому пісному маслі.
- Покласти до овочу фарш. Поставити масу на повільному вогні до готовності м’яса. Посолити, всипати трави і спеції.
- Додати кетчуп.
- Через 3 хвилини всипати кубики помідора разом зі шкіркою.
- Гасити масу ще 8 – 9 хвилин.
- Зварити пасту відповідно до інструкції на упаковці.
Подати готові макаронні вироби з приготованим соусом.
З додаванням в соус грибів
Інгредієнти:
- 350 г м’якоті яловичини;
- 1 цибулина;
- 5 – 6 великих печериць;
- 1 ст. яловичого бульйону;
- 1 коренеплід моркви;
- спагеті;
- половина склянки томатного соку;
- сіль;
- рослинне масло.
Приготування:
- Щоб приготувати смачні макарони з соусом Болоньєзе і додаванням грибів, насамперед потрібно перетворити у фарш шматочки яловичини.
- Після м’яса подрібнити таким же чином всі очищені овочі і гриби.
- Спочатку обсмажити на розігрітій олії овочеву масу, потім додати до неї м’ясо.
- Влити бульйон і томатний сік. Гасити масу при невеликому нагріванні плити, поки всі компоненти соусу не будуть готові. Посолити його.
Окремо зварити спагетті в солоній воді. Подати їх з м’ясним соусом.
Макарони Болоньєзе в мультиварці
Інгредієнти:
- 300 — 350 г яловичого фаршу;
- 2 помідори;
- 1 головка цибулі;
- сіль, італійські трави;
- масло оливи;
- спагеті;
- свіжий часник;
- 100 г пасти з помідорів.
Приготування:
- У чаші приладу злегка обсмажити подрібнені цибулю з часником на олії оливи. Додати до них шматочки томатів. Готувати продукт 5 – 6 хвилин у відповідному режимі.
- Зверху викласти пасту з томатів.
- Через 2 – 3 хвилини додати в мультиварку фарш. Продовжувати обсмажування м’яса, розбиваючи його шматочки, до готовності.
- Влити 2/3 ст. кип’яченої води. Додати сіль, розім’ятий часник, італійські ароматні трави.
- Готувати страву у програмі «Гасіння» 30 – 35 хвилин. По завершенню програми можна пюрировать його блендером.
Окремо зварити макаронні вироби в солоній воді. Подати з соусом з мультиварки, шматочками помідорів і огірків.
Як приготувати з курячим фаршем
Інгредієнти:
- 300 – 350 г фаршу з курки;
- 1 цибулинка-шалот;
- 1 великий зубок часнику;
- 1/3 скл. олії оливи;
- ½ Ст. білого вина;
- 1 ст. консервованих помідорів без шкірки;
- сіль, сухий базилік;
- макаронні вироби – пір’я.
Приготування:
- Цибулю з часником нарізаємо максимально дрібно. Обсмажити їх на олії оливи у великій сковороді.
- Коли інгредієнти обсмажиться, додати до них фарш з курки.
- Дочекатися, поки м’ясо побіліє, постійно його помішуючи. Додати спеції, сіль, вино.
- Після випаровування алкоголю перекласти на сковорідку консервовані помідори.
- Тушкувати соус близько години.
- Зварити пір’я до готовності. Доповнити готовим соусом.
Подавати макарони Болоньєзе з фаршем з птиці до обіду гарячими.
Готуємо з вершками
Інгредієнти:
- по 200 – 250 г свинячого і яловичого фаршу;
- свіжий часник;
- 2/3 ст. среднежирных вершків;
- поварена сіль, перець, сушений базилік;
- 1 головка цибулі;
- 2 шт. томатів;
- 2/3 ст. кип’яченої води;
- 3 десертні ложки олії оливи;
- спагетті.
Приготування:
- М’ясний напівфабрикат викласти на сковороду з маслом. Відразу почати розминати його лопаткою, щоб не формувалися грудочки.
- Додати дрібно терту курку і подрібнений часник.
- Перекласти в сковороду терті помідори, сіль і спеції.
- Через 15 хвилин гасіння маси під кришкою на повільному вогні влити вершки.
- Томити соус 50 хвилин.
- Окремо зварити спагетті.
Розкласти готові макаронні вироби порційно. Полити кожну порцію м’ясного соусу з вершками.
Пісні макарони з соусом Болоньєзе
Інгредієнти:
- 100 -150 г сухого соєвого фаршу;
- 700 – 750 мл фільтрованої води;
- 1 велика морква;
- 1 бульйонний кубик «Овочевий»;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 4 десертні ложки олії оливи;
- кухонна сіль, мелений чорний перчик;
- 350 г томатів у власному соку (консерви) без шкірочки на овочах;
- 2 десертні ложки кетчупу;
- будь-які спагетті з твердих сортів.
Приготування:
- У миску покласти соєвий фарш. Залити його тільки що скипіла водою. Розчинити в суміші бульйонний кубик.
- Подрібнити всі заявлені в рецепті овочі. Обсмажити їх на якісному оливковій олії. Цибуля довести до сильної рум’яності.
- Поки готується обсмажування, зварити спагетті в солоній воді. Викласти їх на друшляк, остудити. Не промити макаронні вироби.
- Через друшляк, злити надлишки рідини з соєвого фаршу. Але не чекати, поки з продукту стече весь «сік», і він стане сухуватим.
- М’ясний напівфабрикат відправити в глибоку сковороду до обсмаженою овочам. Туди ж додати сіль, перець, кетчуп та порізані консервовані помідори. Томити 8 – 9 хвилин.
Викласти ще гарячі спагетті порційно на тарілки. Зверху густо полити їх пісним соусом.
З кабачком і селерою
Інгредієнти:
- 400 — 450 г яловичини;
- 200 — 250 г кабачка;
- 1 велика морква;
- 1 цибулина головка;
- 300 р помідорів;
- 2 стебла селери;
- паста;
- масло;
- сіль і приправи;
- тертий пармезан.
Приготування:
- Щоб приготувати пасту Болоньєзе з селерою і кабачком, насамперед потрібно вимити, почистити і дрібно нарізати всі заявлені в рецепті овочі.
- Першими обсмажити на обраному олії цибульні кубики. Додати до них кубики кабачка. Смажити до випаровування рідини з сковорідки.
- Яловичину перекрутити через м’ясорубку. Відправити в сковороду до овочів.
- Додати помідори без шкірки, перебиті блендером, сіль, приправи, шматочки очищеного стебла селери, терту моркву.
- Поставити масу на повільному вогні під кришкою 60 – 70 хвилин.
- Зварити пасту до готовності в солоній воді.
Подати макарони з м’ясним соусом. Кожну порцію засипати тертим пармезаном.