Макарони по-флотськи — класичний рецепт і ще 7 вариантів

Макарони по-флотськи, мабуть, самий радянський рецепт з тих, що дісталися нам від періоду розвиненого соціалізму. Ситне, смачне блюдо було доступно за ціною, і тому його любили готувати в радянських сім’ях, а також вводили в меню всіх громадських точок харчування, дитячих садів, у робітничих та студентських їдалень. Не кажучи вже про армію і флот, де класичний рецепт макаронів по-флотськи використовувався теж часто. Та й сьогодні багато господинь згадують про цю страву, коли треба швидко, ситно і недорого нагодувати сім’ю вечерею. Раніше в ходу макарони з тушонкою — універсальне блюдо для студентів, туристів і холостяків.

До речі, рецептів приготування макаронів по-флотськи з часом розвелося багато і з різними інгредієнтами.

Макарони по-флотськи — радянський рецепт

Для початку — приготування за старими радянськими канонами. Ви не повірите, але справжні ГОСТ-івські макарони по-флотськи готувалися зовсім не так, як їх подавали до столу наші мами і бабусі. Ось як представлені макарони по-флотськи в знаменитій книзі рецептів смачної і здорової їжі «Кулінарія» за 1955 рік.

Даємо в короткому викладі:

  • м’ясо (свинину, яловичину або баранину) пропустити крізь середню решітку м’ясорубки;
  • витопити сало на сковороді і обсмажити на ньому фарш;
  • скласти обсмажене м’ясо з салом в каструлю, туди ж додати раніше пасеровану на вершковому маслі дрібно нарізаний лук, долити трохи бульйону і дотушить фарш до повної готовності;
  • макарони великого розміру відварити до готовності у великому обсязі підсоленої води і відвар злити;
  • перемішати макарони з м’ясом, прогріти ще раз.

Важливо! Для макаронів по-флотськи макаронні вироби при варінні не промивають, а просто зливають.

Так виглядає справжній рецепт. Але ми звикли радянські макарони бачити інакше. На домашніх кухнях зазвичай вони готувалися з використанням відвареного м’яса, пропущеного через м’ясорубку. Таким чином, вирішувалися відразу два завдання — був готовий бульйон на повноцінне перше блюдо і м’ясо для ситного другого.

Дивіться також:  Ікра з буряка – 7 смачних рецептів на зиму, пальчики оближеш!

Варену яловичину (отваривался шматок в 400 г) прокручували через м’ясорубку, для посилення смаку на вершковому маслі обжаривался нарізану цибулю (1 головка) і далі в нього додавалося м’ясо. Всі поджаривалось, перчилось, подсаливалось за необхідності і перемішувалося з відвареними макаронами або ріжками. При цьому в хід йшло будь-яке м’ясо, навіть найстаріше і жилаве. Що стосується виду м’яса, то готували і з свинини, але переважно була яловичина.

Класичні макарони по-флотськи з фаршем

Ще один рецепт з колекції страв швидкої кухні — це макарони по-флотськи з фаршем. В даному випадку готування стає практично блискавичною, так як сирий фарш засмажується дуже швидко і основний час витрачається тільки на відварювання макаронів.

Приготуйте:

  • пачку макаронів будь-якого типу — 400 г;
  • фарш змішаний або яловичий — 400 г;
  • масло рослинне — 3 ложки;
  • масло вершкове — 50-60 г;
  • зубчик часнику і лавровий листочок;
  • перцю, солі за смаком.

Хід роботи:

  • У великій каструлі ставимо воду, варити макарони.
  • На рослинному маслі обсмажимо дрібно нарізану цибулину.
  • Тим часом займемося фаршем. Прокрутимо м’ясо через м’ясорубку або скористаємося готовим фаршем.
  • Фарш додаємо до цибулі і на невеликому вогні обсмажимо до випарювання з м’яса рідини. Як м’ясо побіліє, а потім стане трохи рум’яним, посолити, поперчити, покладемо в нього лаврушки і дрібно нарізаний часник.
  • Додамо вершкового масла, накриємо кришкою і дамо дійти хвилини три.

Зіллємо воду з макаронів і акуратно перемішаємо з фаршем.

З курячим фаршем

Готується так само, як і в попередніх рецептах.

На півкілограма курячого фаршу береться:

  • 400-грамова пачка макаронів;
  • три-чотири ложки рослинного масла;
  • одна цибулина середнього розміру;
  • і спеції.

В обсмажену цибулю додається фарш, спеції, а потім відварені макарони. Деякі господарки, щоб урізноманітнити смак і вигляд страви, обсмажують разом із цибулею і терту на крупній тертці моркву, а в готову страву всипають щедру жменю нарізаного свіжого кропу.

Дивіться також:  Смажені пиріжки з картоплею на сковороді: 7 рецептів

З додаванням томатної пасти

Трохи гостріше і виражено смак виходить при додаванні в фарш томатної пасти або помідорів.

Робиться це так:

  • Цибулину дрібно нарізати і обсмажити хвилин п’ять на розігрітому рослинному маслі (2 ст. л.). Додати пару зубчиків розчавленого часнику.
  • У сковороду з цибулею перекласти фарш (600 г) і, перемішуючи лопаткою, готувати 10 хвилин. Всі грудочки повинні зникнути, а фарш — трохи обсмажитися до рум’яності.
  • У фарш покласти дві ст. ложки томатної пасти і розмішати. Прогрів пару хвилин м’ясо з пастою, влити півсклянки води, всипати сіль з перцем за смаком і дати покипіти на слабкому вогні хвилин п’ять.
  • Все змішати з відвареними макаронами.

Подаючи, посипати страву тертим сиром і прикрасити рубаною петрушкою.

З фаршем та сиром

Класичний рецепт макаронів по-флотськи можна змінити, додавши йому відтінок французької кухні. Для цього буде потрібно трохи тертого сиру. У готовий фарш, підсмажену з цибулею і спеціями, покласти макарони, перемішати і відразу в гарячу масу внести стакан тертого твердого сиру. Сир має трохи подплавиться, тому потримайте каструлю трохи на найменшому вогні.

З рибним фаршем

Оригінальне блюдо вийде, якщо приготувати макарони по-флотськи з рибним фаршем.

Для нього підійде філе будь-якої риби, а можна поєднати в рівних пропорціях кальмара і кету.

Можна готувати і з будь-якої іншої морської риби, наприклад, підійде макрорус.

На 400 г риби береться стільки ж макаронів.

  • Рибу провернути через м’ясорубку або дрібно нарізати кубиками.
  • Покласти в обсмажену півкільцями цибулю і випарувати всю рідину.
  • Приправте спеціями для риби, поперчити, посолити і в цю ароматну рибну масу покласти відварені ріжки або черепашки.
  • Перемішати і подавати на стіл.
Дивіться також:  Рубані котлети з курячої грудки – 7 рецептів

З грибами

Макарони з грибами можна зробити на основі готового страви з фаршем. В цьому разі залишається тільки підсмажити 300 г печериць і покласти в готові макарони з м’ясом. Смак буде більш багатим, а аромат просто чарівним. Але якщо ви вирішите приготувати макарони пісні, то можна обійтися і зовсім без фаршу. У цьому випадку в відварені макарони додаються гриби, нарізані скибочками і обсмажені на олії. А також окремо смажиться цибуля, який теж вводиться в макарони. Трохи солі, перцю — і страва готова!

На 400 г макаронів взяти стільки ж грибів, олія для смаження і одну велику цибулину.

В мультиварці

На 300 р макаронів беремо 350 г м’ясного фаршу.

  • Одну цибулину дрібно подрібнюємо, змішуємо з фаршем і, вливши три ложки масла в чашу мультиварки, виставляємо режим випічки.
  • Через 10 хвилин, коду фарш побіліє і з нього випарується вода, кладемо сухі макарони, солимо, перчимо і додаємо інші приправи, які подобаються.
  • Залишається тільки долити гарячої води — її треба небагато, щоб навіть не зовсім прикривала макарони.

Бажано поглядати в процесі приготування і при необхідності додати води. Це буде краще, ніж перелити води і з макаронів зробити кашу. Аналогічно в цієї розумної каструлі можна зробити і макарони з тушонкою. Готуються макарони в режимі плову. Коли дзвіночок продзвенить, розкладаємо по тарілках і посипаємо все свіжою зеленню.

Прокрутка до верху