Макарони по-флотськи, мабуть, самий радянський рецепт з тих, що дісталися нам від періоду розвиненого соціалізму. Ситне, смачне блюдо було доступно за ціною, і тому його любили готувати в радянських сім’ях, а також вводили в меню всіх громадських точок харчування, дитячих садів, у робітничих та студентських їдалень. Не кажучи вже про армію і флот, де класичний рецепт макаронів по-флотськи використовувався теж часто. Та й сьогодні багато господинь згадують про цю страву, коли треба швидко, ситно і недорого нагодувати сім’ю вечерею. Раніше в ходу макарони з тушонкою — універсальне блюдо для студентів, туристів і холостяків.
До речі, рецептів приготування макаронів по-флотськи з часом розвелося багато і з різними інгредієнтами.
Макарони по-флотськи — радянський рецепт
Для початку — приготування за старими радянськими канонами. Ви не повірите, але справжні ГОСТ-івські макарони по-флотськи готувалися зовсім не так, як їх подавали до столу наші мами і бабусі. Ось як представлені макарони по-флотськи в знаменитій книзі рецептів смачної і здорової їжі «Кулінарія» за 1955 рік.
Даємо в короткому викладі:
- м’ясо (свинину, яловичину або баранину) пропустити крізь середню решітку м’ясорубки;
- витопити сало на сковороді і обсмажити на ньому фарш;
- скласти обсмажене м’ясо з салом в каструлю, туди ж додати раніше пасеровану на вершковому маслі дрібно нарізаний лук, долити трохи бульйону і дотушить фарш до повної готовності;
- макарони великого розміру відварити до готовності у великому обсязі підсоленої води і відвар злити;
- перемішати макарони з м’ясом, прогріти ще раз.
Важливо! Для макаронів по-флотськи макаронні вироби при варінні не промивають, а просто зливають.
Так виглядає справжній рецепт. Але ми звикли радянські макарони бачити інакше. На домашніх кухнях зазвичай вони готувалися з використанням відвареного м’яса, пропущеного через м’ясорубку. Таким чином, вирішувалися відразу два завдання — був готовий бульйон на повноцінне перше блюдо і м’ясо для ситного другого.
Варену яловичину (отваривался шматок в 400 г) прокручували через м’ясорубку, для посилення смаку на вершковому маслі обжаривался нарізану цибулю (1 головка) і далі в нього додавалося м’ясо. Всі поджаривалось, перчилось, подсаливалось за необхідності і перемішувалося з відвареними макаронами або ріжками. При цьому в хід йшло будь-яке м’ясо, навіть найстаріше і жилаве. Що стосується виду м’яса, то готували і з свинини, але переважно була яловичина.
Класичні макарони по-флотськи з фаршем
Ще один рецепт з колекції страв швидкої кухні — це макарони по-флотськи з фаршем. В даному випадку готування стає практично блискавичною, так як сирий фарш засмажується дуже швидко і основний час витрачається тільки на відварювання макаронів.
Приготуйте:
- пачку макаронів будь-якого типу — 400 г;
- фарш змішаний або яловичий — 400 г;
- масло рослинне — 3 ложки;
- масло вершкове — 50-60 г;
- зубчик часнику і лавровий листочок;
- перцю, солі за смаком.
Хід роботи:
- У великій каструлі ставимо воду, варити макарони.
- На рослинному маслі обсмажимо дрібно нарізану цибулину.
- Тим часом займемося фаршем. Прокрутимо м’ясо через м’ясорубку або скористаємося готовим фаршем.
- Фарш додаємо до цибулі і на невеликому вогні обсмажимо до випарювання з м’яса рідини. Як м’ясо побіліє, а потім стане трохи рум’яним, посолити, поперчити, покладемо в нього лаврушки і дрібно нарізаний часник.
- Додамо вершкового масла, накриємо кришкою і дамо дійти хвилини три.
Зіллємо воду з макаронів і акуратно перемішаємо з фаршем.
З курячим фаршем
Готується так само, як і в попередніх рецептах.
На півкілограма курячого фаршу береться:
- 400-грамова пачка макаронів;
- три-чотири ложки рослинного масла;
- одна цибулина середнього розміру;
- і спеції.
В обсмажену цибулю додається фарш, спеції, а потім відварені макарони. Деякі господарки, щоб урізноманітнити смак і вигляд страви, обсмажують разом із цибулею і терту на крупній тертці моркву, а в готову страву всипають щедру жменю нарізаного свіжого кропу.
З додаванням томатної пасти
Трохи гостріше і виражено смак виходить при додаванні в фарш томатної пасти або помідорів.
Робиться це так:
- Цибулину дрібно нарізати і обсмажити хвилин п’ять на розігрітому рослинному маслі (2 ст. л.). Додати пару зубчиків розчавленого часнику.
- У сковороду з цибулею перекласти фарш (600 г) і, перемішуючи лопаткою, готувати 10 хвилин. Всі грудочки повинні зникнути, а фарш — трохи обсмажитися до рум’яності.
- У фарш покласти дві ст. ложки томатної пасти і розмішати. Прогрів пару хвилин м’ясо з пастою, влити півсклянки води, всипати сіль з перцем за смаком і дати покипіти на слабкому вогні хвилин п’ять.
- Все змішати з відвареними макаронами.
Подаючи, посипати страву тертим сиром і прикрасити рубаною петрушкою.
З фаршем та сиром
Класичний рецепт макаронів по-флотськи можна змінити, додавши йому відтінок французької кухні. Для цього буде потрібно трохи тертого сиру. У готовий фарш, підсмажену з цибулею і спеціями, покласти макарони, перемішати і відразу в гарячу масу внести стакан тертого твердого сиру. Сир має трохи подплавиться, тому потримайте каструлю трохи на найменшому вогні.
З рибним фаршем
Оригінальне блюдо вийде, якщо приготувати макарони по-флотськи з рибним фаршем.
Для нього підійде філе будь-якої риби, а можна поєднати в рівних пропорціях кальмара і кету.
Можна готувати і з будь-якої іншої морської риби, наприклад, підійде макрорус.
На 400 г риби береться стільки ж макаронів.
- Рибу провернути через м’ясорубку або дрібно нарізати кубиками.
- Покласти в обсмажену півкільцями цибулю і випарувати всю рідину.
- Приправте спеціями для риби, поперчити, посолити і в цю ароматну рибну масу покласти відварені ріжки або черепашки.
- Перемішати і подавати на стіл.
З грибами
Макарони з грибами можна зробити на основі готового страви з фаршем. В цьому разі залишається тільки підсмажити 300 г печериць і покласти в готові макарони з м’ясом. Смак буде більш багатим, а аромат просто чарівним. Але якщо ви вирішите приготувати макарони пісні, то можна обійтися і зовсім без фаршу. У цьому випадку в відварені макарони додаються гриби, нарізані скибочками і обсмажені на олії. А також окремо смажиться цибуля, який теж вводиться в макарони. Трохи солі, перцю — і страва готова!
На 400 г макаронів взяти стільки ж грибів, олія для смаження і одну велику цибулину.
В мультиварці
На 300 р макаронів беремо 350 г м’ясного фаршу.
- Одну цибулину дрібно подрібнюємо, змішуємо з фаршем і, вливши три ложки масла в чашу мультиварки, виставляємо режим випічки.
- Через 10 хвилин, коду фарш побіліє і з нього випарується вода, кладемо сухі макарони, солимо, перчимо і додаємо інші приправи, які подобаються.
- Залишається тільки долити гарячої води — її треба небагато, щоб навіть не зовсім прикривала макарони.
Бажано поглядати в процесі приготування і при необхідності додати води. Це буде краще, ніж перелити води і з макаронів зробити кашу. Аналогічно в цієї розумної каструлі можна зробити і макарони з тушонкою. Готуються макарони в режимі плову. Коли дзвіночок продзвенить, розкладаємо по тарілках і посипаємо все свіжою зеленню.