Макарони по-флотськи — радянський рецепт
Для початку — приготування за старими радянськими канонами. Ви не повірите, але справжні ГОСТ-івські макарони по-флотськи готувалися зовсім не так, як їх подавали до столу наші мами і бабусі. Ось як представлені макарони по-флотськи в знаменитій книзі рецептів смачної і здорової їжі «Кулінарія» за 1955 рік.
Даємо в короткому викладі:
- м’ясо (свинину, яловичину або баранину) пропустити крізь середню решітку м’ясорубки;
- витопити сало на сковороді і обсмажити на ньому фарш;
- скласти обсмажене м’ясо з салом в каструлю, туди ж додати раніше пасеровану на вершковому маслі дрібно нарізаний лук, долити трохи бульйону і дотушить фарш до повної готовності;
- макарони великого розміру відварити до готовності у великому обсязі підсоленої води і відвар злити;
- перемішати макарони з м’ясом, прогріти ще раз.
Важливо! Для макаронів по-флотськи макаронні вироби при варінні не промивають, а просто зливають.
Так виглядає справжній рецепт. Але ми звикли радянські макарони бачити інакше. На домашніх кухнях зазвичай вони готувалися з використанням відвареного м’яса, пропущеного через м’ясорубку. Таким чином, вирішувалися відразу два завдання — був готовий бульйон на повноцінне перше блюдо і м’ясо для ситного другого.
Варену яловичину (отваривался шматок в 400 г) прокручували через м’ясорубку, для посилення смаку на вершковому маслі обжаривался нарізану цибулю (1 головка) і далі в нього додавалося м’ясо. Всі поджаривалось, перчилось, подсаливалось за необхідності і перемішувалося з відвареними макаронами або ріжками. При цьому в хід йшло будь-яке м’ясо, навіть найстаріше і жилаве. Що стосується виду м’яса, то готували і з свинини, але переважно була яловичина.