Хіба знайдеться така людина, яка хоча б раз в житті не пробував макарони по-флотськи з тушонкою? Це максимально простий в плані приготування страву, але, тим не менш, дуже ситна. Його можна урізноманітнити і зробити практично шедевр кулінарії.
Класичні макарони по-флотськи з тушонкою
Якщо ви хочете приготувати макарони по флотськи з тушонкою, але не знаєте, як правильно, то скористайтеся наступним покроковим рецептом.
Що знадобиться:
- макарони будь – 100 г;
- тушонка яловича – 1 банка;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- слив. масло – 30 г;
- сіль;
- спеції.
В першу чергу набираємо в каструлю воду, щоб вона повністю покривала макарони і відправляємо її на плиту закипати. Нарізаємо дрібно цибулю, моркву натираємо на середній тертці. Після розтину банки з тушонкою, необхідно зняти верхній шар жиру. Саме м’ясо викладіть в глибоку тарілку, і розімніть вилкою на дрібні шматочки.
Коли вода закипить, покладіть сіль за смаком, увімкніть на плиті середній вогонь і висипте макарони. Час варіння займе приблизно 10 хвилин. Не забувайте постійно помішувати, щоб вироби не прилипали до дна каструлі. Після того, як макарони зваряться, відкиньте їх на друшляк і залиште на пару хвилин охолонути. Потім перекладіть їх в окрему тарілку з шматочком масла і перемішайте.
На плиту ставиться сковорода з рослинним маслом. Зачекайте, поки воно трохи нагріється і розподілиться по всьому дну. Покладіть туди спочатку цибулю, потім моркву і в самому кінці тушонку. Обсмажуйте суміш 3-5 хвилин, постійно помішуючи. Потім макарони змішуються з засмажкою і їх можна подавати до столу.
В мультиварці
Макарони по-флотськи з тушонкою в мультиварці приготувати ще простіше, ніж за класичним рецептом.
Що знадобиться:
- макарони – 200 г;
- тушонка будь – 250 г;
- цибуля – 1 шт.;
- лавровий лист – 1 шт.;
- сіль;
- перець.
Розкрийте баночку з тушонкою і верхній шар жиру викладіть в каструлю, а потім пасеруйте в ньому дрібно нарізану цибулю в режимі «Смаження» 10-15 хвилин. Слідом додаємо м’ясо, попередньо розім’яте виделкою в дрібні шматочки і продовжуємо обсмажувати ще 10 хвилин із закритою кришкою.
Викладаємо в каструлю до тушенке макарони, солимо і перчимо. Наливаємо окріп, щоб той повністю покривав суміш і виставляємо в мультиварці режим «Гасіння» на 10 хвилин. Не включайте підігрів і не готуйте з закритою кришкою, інакше макарони злипнуться, і страва буде зіпсовано.
Готуємо з додаванням сиру
Що знадобиться:
- макарони – 300 г;
- тушонка – 1 банка;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- сир – 150 г;
- сіль;
- перець.
Набираємо в каструлю воду і залишаємо її закипати на плиті. В цей же час відкрийте банку з тушонкою, зніміть верхній шар жиру і відкладіть його. Цибулю дрібно шинкуется і обсмажується на сковороді або з маслом, або з тим самим жиром з тушонки. М’ясо розминається за допомогою вилки в однорідну консистенцію, що нагадує пюре, але з невеликими грудочками і кладуть на сковороду з цибулею.
До того моменту, коли вода закипить, додайте в неї сіль і висипте макарони. Їх варіння займе 7-10 хвилин. Після цього змішайте макарони з обсмаженої тушонкою, додайте сіль і перець. Поки ще гаряче блюдо, посипте його зверху сиром, натертим на дрібній або середній тертці.
У томатному соусі
Що знадобиться:
- макарони -300 г;
- тушонка – 1 банка;
- тому. паста – 4 ст. ложки;
- цибуля – 1 шт.;
- зелень;
- сіль;
- спеції.
Ставимо кип’ятитися воду на плиту, розрахувавши її кількість таким чином, щоб вона повністю покривала макарони. Розкриваємо банку з тушонкою і знімаємо верхній шар жиру. Дрібно нарізаємо цибулю і відправляємо його пассироваться на сковороду на середньому вогні. Пізніше додаємо туди томатну пасту. Тушонку розминаємо виделкою до стану пюре, але при цьому не однорідного – повинні бути присутні грудочки. Також додаємо її на сковороду і обсмажуємо протягом 10-ти хвилин.
Заливаємо макарони у киплячу воду, зменшуємо вогонь до середнього і варимо їх 7-10 хвилин. До того часу як раз вже приготується м’ясна частина. Відкидаємо зварені макарони на друшляк, даємо їм трохи охолонути і з’єднуємо з тушонкою і томатним соусом. Не забудьте посолити і додати улюблені спеції.
Запечений варіант в духовці
Що знадобиться:
- макарони – 0,5 кг;
- тушонка – 0,5 кг;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- тому. паста – 4 ст. ложки;
- твердий сир – 150 г;
- сіль;
- спеції.
Макарони варяться в підсоленій воді до стану напівготовності. Це дуже важливий момент. Стежте, щоб вони не зварилися і не прилипли до дна каструлі. Після варіння відкиньте макарони на друшляк і перемішайте в каструлі з невеликою кількістю масла.
Лук ріжеться півкільцями, а часник подрібнюється в часникодавці. Відкриваємо банку з тушонкою і знімаємо верхній шар жиру. Він нам не знадобиться. Змішуємо м’ясо з овочами і обсмажуємо на сковороді, додавши трохи води, 3-5 хвилин. Томатна паста змішується зі спеціями, можна додати зелень і щіпку цукру.
Беремо форму для випічки і викладаємо шарами м’ясо й макарони, постійно чергуючи, поки обидва інгредієнта не закінчаться. Заливаємо все це зверху повністю отриманим томатним соусом і відправляємо в розігріту до 180 градусів духову піч на 10 хвилин. В цей час необхідно натерти на середній тертці сир. Виймаємо форму з духовки, посипаємо сиром і ставимо назад готуватися до кінця ще на 10 хвилин. Після цього страву потрібно злегка остудити і можна подавати до столу.
Як вибрати смачну тушонку?
На жаль, на сьогоднішній день виробники тушонки настільки недобросовісні, що вони готові вкласти в банку все що завгодно, при цьому додавши абсолютно мізерна кількість м’яса. Нерідко там можуть попастися жили, хрящики, соєві замінники м’яса і все це маскується під ароматизаторами і підсилювачами смаку.
При виборі хорошої тушонки в першу чергу потрібно звертати увагу на регіон, де вона виробляється. Там повинна бути розвинена інфраструктура тваринництва і хороші пасовища. Варто віддати перевагу сибірським і алтайським виробникам.
Другий момент – це назва. Привертають увагу «Тушеночка», «Супер тушонка», «Справжня армійська тушонка» не підходять. На упаковці повинно бути коротко і ясно написано або свинина тушкована, або яловичина.
Ну і третє – це стандарти. На всі продукти поширюється ГОСТ. Якщо ж ви бачите, що на банку замість омріяної абревіатури вказано ТУ, то можна сміливо ставити її назад на полицю. За державним стандартам справжня тушонка повинна містити в собі м’ясо, цибулю, жир, перець, сіль і лавровий лист.