Макарони – це самий універсальний продукт. Крім супів і других страв можна приготувати макарони в духовці. Запіканка виходить дуже ситним, ніжною і м’якою.
Макарони, запечені з фаршем в духовці
Всі інгредієнти рецепту можна знайти на будь-якій кухні. Страва готується швидко і смачно.
Список продуктів:
- фарш мясний – 1 кг;
- цукор – 8 гр;
- олія соняшникова 100 мл;
- томатний соус – 100 мл;
- макарони – 0,5 кг;
- вода – 200 мл;
- дві цибулини;
- сіль за смаком;
- три часникові часточки;
- чорний перець за смаком;
- соєвий соус – 40 мл
Як приготувати макарони з фаршем в духовці:
- Кидаємо в киплячу воду твердий сорт макаронів і варимо їх 5-10 хвилин. Вони повинні залишитися трохи твердуватими. Не забудьте посолити воду.
- Промиваємо недоваренный продукт в друшляку, потім завантажуємо назад в каструлю, ллємо 30 мл рослинного масла і перетряхиваем. Ложкою макарони ми не перемішуємо, вони можуть розвалитися.
- Очищені цибулини шаткуємо півкільцями, а часникові зубчики продавлюємо через прес.
- У готовий фарш викладаємо подрібнені інгредієнти і насипаємо мелений перець, сіль.
- Перемішану м’ясну масу викладаємо на сковороду, додаємо трохи олії і підсмажити 3 хвилини. Потім наливаємо воду і тушкуємо 10 хвилин.
- В окремому посуді з’єднуємо соєвий соус, цукор, чорний перець, воду і томатний соус. Заважаємо рідина, поки цукор не розчиниться в ній.
- У форму для запіканки виливаємо олію, викладаємо половину всієї кількості макаронів. Другим шаром йде фарш, третім – залишилися макарони. Заливаємо основу приготованим соусом.
- Духова шафа прогріваємо до 180 градусів і відправляємо в нього страву на 20 хвилин.
- Остуджуємо ароматну запіканку, ріжемо на шматочки і подаємо на обід. Приємного апетиту!
Рецепт приготування з сиром
Смачне, легке і ніжне страва чудово підійде для вечері.
Вам знадобиться:
- паприка – 4 гр;
- шматочок вершкового масла – 30 гр;
- макарони – 200 гр;
- сіль – 4 гр;
- розтоплене вершкове масло – 100 гр;
- сир – 220 гр;
- гірчиця порошок – 2 гр;
- молоко – 100 мл;
- панірувальні сухарі – 70 гр.
Як зробити макарони з сиром в духовці:
- Налийте в каструлю воду, дочекайтеся, поки вона закипить, посоліть і висипте в неї макарони.
- Готуйте 10 хвилин.
- Окремо нагрійте молоко, насипте в нього сіль і гірчицю.
- Макаронні вироби обробіть в друшляку і додайте до них 170 грамів тертого сиру і 30 грамів вершкового масла.
- Зверху вилийте тепле молоко.
- Форму для запікання обробіть вершковим маслом і викладіть на неї суміш макаронів і сиру.
- Засипте їх залишилися сиром.
- Окремо з’єднайте панірувальні сухарі і рідке масло.
- Отриману суміш викладіть поверх сирного шару. Посипте страва паприкою.
- Макаронну запіканку закриваємо в прогрітій до 180 градусів духовці півгодини.
- Якщо у вас є гриль, наприкінці готування увімкніть його на 2 хвилини. Запіканка покриється рум’яною апетитною скоринкою. Приємного апетиту!
Фаршировані макарони-черепашки в духовці
Якщо вам хочеться урізноманітнити меню, але готувати щось складне немає можливості, займіться перевіреним варіантом, запіканкою з макаронами.
Основні інгредієнти рецепту:
- макарони-черепашки – 0,25 кг;
Для начинки:
- одна цибулина;
- фарш – 0,2 кг;
- одна морква;
- сир молочний – 150 гр;
Для підливи:
- сіль – 10 гр;
- вода — 0, 5 л;
- паста томатна – 30 гр;
- одна морквина;
- прянощі одна цибулина.
Покрокове приготування:
- Черепашки варимо у воді, заздалегідь її посоливши, 4 хвилини.
- Приступаємо до начинки. Очищені моркву і цибулю подрібнити ножем або на тертці і відправити для обжарювання в сковороду. Готувати в олії зі спеціями 7 хвилин.
- Піджарку змішати з 70 грамами тертого молочного сиру.
- Підготувати м’ясний фарш. Насипати в нього сіль, прянощі. Якщо він вийшов сухим, то налити трохи води.
- З’єднуємо фарш і запашні овочі із сиром і начиняємо сумішшю макарони.
- Тепер робимо соус. Пасеруємо 4 хвилини подрібнену цибулю з морквою, додаємо пасту з помідорів, наливаємо 500 мл води і тушкуємо 3 хвилини.
- В оброблену соняшниковій маслом форму викладаємо наші черепашки і заливаємо їх загусла підливою.
- Посипаємо все тертим сиром.
- Блюдо ставимо в прогріту до стандартної температури духовку на півгодини.
Запіканка з макаронів і курки
Поживне, легке і ніжне страва внесе у ваш звичний раціон харчування свіжу нотку. Обов’язково спробуйте приготувати!
Склад рецепта:
- болгарський перець – 150 гр;
- філе курки – 250 гр;
- молоко – 0,3 л;
- сіль і свіжа зелень за смаком;
- три яйця;
- сир молочний – 100 гр;
- щіпка чорного перцю;
- макарони – 0,3 кг;
- одна морквина;
- три часточки часнику;
- цибуля – 2 шт.
Як запекти макарони з куркою:
- Варимо ріжки в підсоленій воді 3 хвилини. Після цього промиваємо під краном в друшляку.
- Почистіть овочі. Цибулини і моркву натріть на тертці, а солодкі перці наріжте у вигляді соломки.
- Пасеруємо спочатку цибулю до м’якості, потім до нього додаємо шматочки перцю і моркви.
- Насипте до них сіль і мелений перець. Через 5 хвилин покришіть подрібнений часник.
- Філе птиці поріжте шматочками.
- Вилийте в окремий посуд курячі яйця, збовтайте віночком, додати молоко. Висипте туди ж рубану петрушку і тертий сир.
- Форму для запіканки змастіть соняшниковою олією.
- Починаємо викладати шарами продукти. Спочатку йдуть макарони, овочі і курка.
- Заливаємо все сумішшю молока і яєць. Страва закриваємо в духовій шафі на 35 хвилин. Температура 180 градусів.
З ковбасою
Якщо на кухні не виявилося м’яса, але хочеться чого-небудь ситного і смачного, зробіть запіканку з ковбасою.
Що потрібно взяти:
- два яйця;
- варена ковбаса – 300 гр;
- молоко – 400 гр;
- помідори – 200 гр;
- борошно – 75 г;
- дві цибулини;
- сіль з перцем за смаком;
- макарони – 200 гр;
- сир – 120 гр;
- шматочок вершкового масла – 50 гр.
Як приготувати запіканку з макаронів:
- Подрібнюємо ножем почищені цибулини і висипаємо їх на дно форми для запікання.
- Відварені протягом 5 хвилин макарони промиваємо в друшляку, відокремлюємо половину всієї кількості і викладаємо її на цибулю.
- Викладаємо зверху маленькі шматочки вершкового масла.
- Варену ковбасу шаткуємо кубиками, відокремлюємо половину і викладаємо у форму.
- Далі йде шар дрібно нарізаних томатів.
- Залишилося завантажити залишилися макарони і ковбасу.
- Окремо збиваємо сирі яйця, додаємо до них молоко.
- Насипаємо в блюдо сіль з перцем і заливаємо молоком яйцями.
- Прогріваємо духовку до температури 200 градусів.
- Страва має запікатися в ньому півгодини.
Запіканка з сосисками
Сосиски – прекрасна і недорога альтернатива м’яса або ковбаси. З ними можна приготувати будь-які страви.
Нам знадобляться:
- майонез – 50 гр;
- шість сосисок;
- сім яєць;
- 200 грамів макаронів;
- 500 мл молока;
- 190 грамів сиру;
- сіль за смаком.
Як приготувати макарони запечені:
- Зваримо макарони в підсоленій воді до стану напівготовності. Вони не повинні бути дуже м’якими.
- Деко з високими бортиками змащуємо маслом і викладаємо на дно макарони.
- Сосиски нашаткувати кружечками і розташувати другим шаром на деку.
- Збовтати віночком сирі яйця, додати до них майонез, молоко, перемішати.
- Молочною сумішшю залити вміст форми для запікання.
- Випікаємо страву протягом 40 хвилин. Температура духовки – 150 градусів.
Макарони, запечені з м’ясом
Список продуктів:
- макарони спагетті – 0,5 кг;
- часточка часнику;
- мелений перець за смаком;
- одна цибулина;
- томатний сік – 470 мл;
- баранина – 1 кг;
- сіль за смаком;
- паста з томатів – 15 гр;
- сир твердий – 40 г;
- олія соняшникова – 45 мл
Спосіб приготування:
- Накаляем у фритюрі масло.
- М’ясо ріжемо на великі шматки і смажимо в нагрітій посуді.
- Подрібнюємо ножем в крихту цибулю з часником. Додаємо їх до баранині.
- Через 10 хвилин туди ж наливаємо сік, викладаємо пасту, солимо, перчимо за смаком.
- Додаємо гарячу воду. Нам потрібно, щоб її покривав шар м’ясної компонент.
- Тушкуємо вміст сковороди до розм’якшення м’яса і загустіння рідини.
- У каструлю з киплячою водою запускаємо спагетті, насипаємо сіль.
- Викладаємо у форму для запіканки половину макаронів спагетті.
- Трохи охолоджену баранину в соусі розподіляємо по шару спагетті.
- Вивалюємо частину макаронів.
- З сковороди на форму виливаємо соус і кришимо тертий сир.
- Блюдо кладемо на поличку в духовці і готуємо 15 хвилин.
- Подаємо пахучу смачну запіканку на порції зі свіжими овочами. Приємного апетиту!