Смачно приготовані макарони з куркою в вершковому соусі можна подати не тільки до повсякденного обіду, але і до святкового столу. Апетитна підлива просочить гарнір і м’ясо, зробивши їх особливо ніжними. Склад соусу можна змінювати на свій смак, додаючи в нього сир, часник, гриби, томатний соус і інші відповідні компоненти.
Класичні макарони з куркою у вершковому соусі
Інгредієнти:
- 250 г широкої пасту (макарони);
- 4 курячі гомілки;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 50 г вершкового масла;
- 50 мл жирних вершків;
- 2 – 3 гілочки свіжої петрушки;
- ½ Ст. тертого Пармезану;
- ½ Ч. л. борошна;
- мускатний горіх, сіль і перець.
Пасту варто вибирати широку і довгу. Особливо добре підходять до такої страви її яєчні сорту.
Приготування:
- Вимити гомілки курки, зняти з них шкіру. Гострим ножем зрізати все м’ясо і порубати його на скибочки.
- Зварити Пасту до стану аль денте.
- Розтопити на сковорідці вершкове масло і смажити на ньому курячі шматочки до рум’янцю.
- До м’яса відправити кубики цибулі, додати сіль і всі спеції.
- Смажити інгредієнти до повної готовності.
- Всипати в сковорідку борошно, добре все перемішати і смажити ще трохи.
- Влити вершки, досолити і томити масу на повільному вогні до бажаної консистенції соусу.
- Викласти у нього пасту і готувати страву ще пару хвилин.
- Петрушку перебити блендером з Пармезаном. Отриману масу розкласти поверх порцій пасти.
Рецепт приготування з сиром
Інгредієнти:
- 300 г філе курки;
- 250 г макаронних виробів;
- 1 повний стакан вершків середньої жирності;
- 100 – 150 г вже тертого сиру;
- вода;
- сіль;
- італійські трави;
- масло оливи;
- пара зубчиків свіжого часнику.
Приготування:
- Шматочки часнику обсмажити на олії оливи до рум’яності. Далі викинути їх або за бажанням залишити. Вони використовувалися для надання маслу специфічного аромату.
- Влити вершки. Після закипання засипати сир, перемішати продукти і томити до повного розплавлення останнього.
- Додати дрібні шматочки філе, посолити масу і присмачити спеціями. Залишити її на вогні до готовності курятини.
- Зварити макарони до готовності. Не промивати їх!
- Викласти макарони порціями на тарілки і щедро полити готовим соусом з сковороди.
З курячою грудкою
Інгредієнти:
- 350 – 450 г пасти;
- 300 г курячої грудинки;
- 400 мл нежирних вершків (10%);
- 50 г вже тертого напівтвердого/твердого сиру;
- 50 мл білого сухого вина;
- чорний мелений перець;
- сіль;
- рослинна олія;
- сушений базилік.
Приготування:
- Пасту зварити до повної готовності.
- Курятину зняти з кістки, порізати брусочками і обсмажити до легкої рум’яності на розігрітому маслі.
- Додати сіль, базилік, перець. Влити вино і тушкувати до випаровування рідини.
- Ввести вершки і тушкувати масу ще 6 – 8 хвилин. За цей час соус повинен загуснути.
- Викласти пасту на тарілку і полити порцією соусу з курячим м’ясом. Зверху присипати тертим сиром і одразу подати страву до обіду.
У вершково-часниковому соусі
Інгредієнти:
- 4 – 5 курячих грудок;
- 4 – 6 зубків часнику;
- 2 ст. жирного молока;
- 50 г в’ялених помідорів в маслі;
- 3 ст. л. просіяного борошна;
- 100 г среднежирной сметани;
- 400 г макаронних виробів;
- сіль і рослинне масло для обсмажування.
Приготування:
- Нарізати м’ясо з курячої грудки дрібними кубиками. Так само і часник порубати.
- Обсмажити курятину на розігрітій олії до освітлення. Всипати часникові кубики.
- Додати борошно, в’ялені помідори і пару великих ложок олії від них. Перемішати продукти.
- Влити вершки, додати сметану і сіль. Можна використовувати улюблені спеції.
- Максимально зменшити вогонь і тушкувати соус на самому повільному вогні до потрібної густоти.
- Зварити макарони і відправити в каструлю з куркою. Перемішати і залишити страву на вогні 1 хвилину.
- Розкласти частування по тарілках. За смаком можна прикрасити його рубаною зеленню.
Паста з копченою куркою
Інгредієнти:
- 200 г копченої курячої грудки;
- 1/3 ст. нежирних вершків;
- 100 г плавленого сиру;
- ½ Головки ріпчастої цибулі;
- 200 г пасти;
- 2 зубки часнику;
- масло оливи;
- сіль;
- 1 щіпка прованських трав.
Приготування:
- Зварити пасту, але не до повної готовності.
- Цибулю і часник дрібно порубати, обсмажити на добре розігрітій олії.
- Додати засмажку невеликі шматочки копченої курячої грудки.
- Через 2 – 3 хвилини готування перемістити в сковорідку плавлений сир і вилити вершки. Відразу масу посолити і додати спеції.
- Дочекатися, коли сир розплавиться, і відправити в соус макаронні вироби.
- Готувати пасту з копченою куркою на повільному вогні ще пару хвилин. Подати до столу гарячою.
З додаванням грибів
Інгредієнти:
- 300 г свіжих печериць;
- 2 філе курки;
- 1 головка цибулі;
- 1 ст. вершків (20%);
- 150 г вже тертого сиру;
- сіль, сушений базилік;
- рослинна олія;
- 1 стандартна пачка спагетті.
Приготування:
- Відразу зварити спагетті до готовності по інструкції на упаковці.
- Дрібні шматочки цибулі обсмажити з пластинками очищених печериць. Готувати інгредієнти потрібно до тих пір, поки з сковороди не випарується вся рідина, що виділилася з грибів.
- Додати до засмажки невеликі шматочки м’ясного філе. Посолити масу і присипати базиліком. Смажити 5 – 6 хвилин.
- Залити все вершками, накрити кришкою і томити на невеликому вогні 17 – 20 хвилин.
- Додати сир, дочекатися його повного розплавлення і перекласти в сковороду спагетті. Готувати масу ще 3 – 4 хвилини.
- Розкласти блюдо порційно. Подати зі свіжими овочами.
Макарони з куркою під вершково-томатним соусом
Інгредієнти:
- 6 курячих стегон;
- 400 г феттучині;
- 1 ст. среднежирных вершків;
- 400 г помідорів у власному соку;
- 1 середня цибулина;
- 2 солодких перцю;
- сіль;
- жир для обсмажування.
Приготування:
- Зварити феттучині до готовності.
- Вирізати з курячих стегон всі кістки. Решту частини обсмажити до рум’яного кольору і готовності на будь-якому жирі. Перекласти на тарілку.
- У що залишився після курятини жирі обсмажити дрібні цибульні кубики.
- Додати шматочки перцю і готувати продукти разом 7 – 8 хвилин.
- Томати разом з рідиною з банки перемолоти в блендері і відправити на сковороду.
- Туди ж викласти обсмажені стегна і посолити інгредієнти.
- Томити масу під кришкою на середньому вогні 20 – 25 хвилин.
- Готову курку розкласти по тарілках.
- У соус вилити вершки, довести до кипіння і вимкнути.
- На тарілки до курки відправити макарони. Зверху залити все соусом.
Як смачно приготувати в мультиварці
Інгредієнти:
- 400 г спагеті;
- 200 г філе курки;
- 1 головка часнику;
- 1 пучок свіжого зеленого лука;
- 2 ст. л. борошна;
- 100 г жирної сметани;
- 100 мл курячого бульйону;
- сіль;
- масло;
- кріп.
Приготування:
- В окремих каструлях зварити спагетті і куряче філе. Від м’яса бульйон залишити.
- У чаші приладу розігріти масло і обсмажити на ньому шматочки вареної курки. Посолити.
- Змішати борошно із сметаною і бульйоном. Додати сіль.
- Всипати в соус подрібнений кріп за смаком і вилити його на курку.
- Активувати режим гасіння на 20 хвилин.
- Викласти на тарілки готові макарони і зверху розкласти шматочки курки в сметанному соусі.
- Подати обід гарячим овочевим салатом.
Для приготування такої страви можна використовувати будь-які частини курки – стегна, філе, крила. Філе зробить частування більш дієтичним. За бажанням, можна змінити рецепт і готувати соус, наприклад, на основі м’яса індички.