У раціоні сучасної людини обов’язково присутні макаронні вироби. Вони використовуються в перших стравах, в якості гарніру в поєднанні з м’ясом і овочами, застосовуються навіть для приготування десертів.
Макаронна запіканка — це результат подібних новаторських експериментів.
Класична макаронна запіканка з фаршем
Додати різноманітності буденного раціону можна за допомогою нестандартного приготування макаронів з фаршем.
Для цього знадобляться наступні продукти:
- макаронні вироби – 400 г;
- фарш зі свинини або яловичини – 500 г;
- морква середніх розмірів — 1 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 головка;
- сир твердий – 100 г;
- яйця курячі – 1 шт.;
- олія соняшникова 50 мл;
- часник – 2 зубчики;
- зелень (петрушка, кріп) – пів пучка;
- сіль, спеції – за смаком.
Спосіб приготування дуже простий:
- Після очищення морква треться за допомогою великої терки, цибулю і зелень подрібнюються, а часник розминається за допомогою чеснокодавкі.
- У розігріту сковороду з ⅔ соняшникової олії викладається морквяно-цибульна суміш, де смажиться протягом 6 хвилин.
- За хвилину до завершення смаження в сковороду поміщаються часник і зелень.
- Обсмажені продукти, сіль і спеції додаються у посуд з фаршем, де все ретельно перемішується.
- В окремій ємності збивається яйце, після чого вливається в фарш з овочами.
- Суміш ще раз вимішується.
- У киплячу підсолену воду поміщаються макарони, де варяться до напівготового стану. Після відкидають на друшляк.
- В прямокутну форму продукти викладаються шарами, що складаються з прошарків: перший шар – ⅓ макаронів, половина фаршу, ⅓ сиру; другий шар – прошарку повторюються, третій шар – останні макарони присипаються рештою сиру.
- Форма поміщається в розігріту духовку на півгодини при температурі 190°. При подачі блюдо посипати пряним кропом.
З додаванням грибів
Для отримання більш пікантного смаку можна приготувати страву з фаршем і грибами, взявши за основу класичний рецепт. Замінивши морква 250 г печериць, можливо, отримати ще одну ситне блюдо з макаронів з новим смаком.
Рецепт приготування з сиром
Традиційний рецепт сирної запіканки з макаронів настільки простий, що навіть недосвідченій господині він під силу.
Для цього потрібні набір продуктів:
- макарони відварні – 300 г;
- сир твердий – 200 г;
- яйця курячі – 3 шт.;
- масло вершкове – 15 г;
- сіль, спеції – за смаком.
Процес приготування полягає в наступному:
- Яйця разом з розтопленим маслом збиваються, солятся і приправляється.
- Половина натертого сиру додається до яєчної маси.
- Макарони поміщаються у високу форму, після чого заливаються сирно-яєчної сумішшю.
- Ємність відправляється в розігріту духовку при температурі 180° на 15 хвилин.
- За 2 хвилини до закінчення приготування запіканка притрушивается залишилися сиром.
Результат кулінарної роботи готовий до вживання в якості самостійного другої страви.
Запіканка з макаронів з яйцем
Ситний сніданок для любителів страв з макаронів, який можна приготувати з мінімального набору продуктів:
- макарони вироби – 380 г;
- яйця курячі – 7 шт.;
- масло вершкове – 50 г;
- панірувальні сухарі – 2 ст. ложки;
- сіль, спеції – за смаком.
Перед початком основного процесу приготування готуються продукти: яйця збиваються з сіллю, а відварені до готовності макарони заправляються ⅓ вершкового масла.
Потім:
- Макарони ретельно змішуються з яйцями.
- На змащений половиною залишився масла і посипаний ⅔ сухарів деко викладається яєчно-макаронна суміш, по поверхні якої розподіляється останнім масло і сухарі.
- Випікається страву при температурі 200° протягом чверті години.
Перед подаванням страву можна розрізати на частини.
З ковбасою і помідорами в духовці
Макаронна запіканка у духовці з додаванням ковбаси і смаком помідор стане чудовим рішенням для щільного сніданку справжнього чоловіка.
Щоб створити ситне блюдо необхідні:
- макаронні вироби – 400 г;
- ковбаса – 400 г;
- помідори — 2 шт.;
- сир твердий – 200 г;
- яйця курячі – 3 шт.;
- масло вершкове – 100 г;
- молоко – 200 мл;
- зелень (петрушка, кріп) – пів пучка;
- сіль, спеції – за смаком.
Для отримання неординарного страви:
- Макарони відварюють, томати і ковбаса нарізаються кубиками, а сир натирається.
- Яйця з молоком збиваються в окремому посуді.
- У змащену глибоку форму шарами поміщаються: ½ макаронів, помідори, ковбаса, ½ макаронів.
- На вміст дека виливається яєчно-молочну суміш і розкладається масло, що залишилося.
- Через чверть години випікання при температурі 180° запіканка посипається сиром і продовжує випікатися ще 10 хвилин.
З сирих сухих макаронів з фаршем
Більшість рецептів запіканок передбачає використання відварених макаронів.
Однак є й ті, для втілення яких можна скористатися сирими виробами.
Для реалізації цієї ідеї потрібні:
- великі макаронні трубочки – 400 г;
- фарш зі свинини або яловичини – 500 г;
- цибуля ріпчаста – 1 головка;
- сир твердий – 100 г;
- масло вершкове – 50 г;
- молоко – 400 мл;
- борошно – 2-3 ст. ложки;
- сіль, спеції – за смаком.
Спосіб приготування:
- Цибулина подрібнюється і змішується з фаршем, після чого суміш приправляється і солиться.
- Фаршем начинюються трубочки, які потім переміщаються в форму.
- З молока, масла і борошна готується соус Бешамель, яким заливаються макарони.
- Перед відправкою деко в духовку з температурою 160° на 40 хвилин страва посипається сирної стружкою.
З курячим філе
Запіканка з курячим філе готується швидко.
Для цього необхідно мати під рукою наступні продукти:
- макаронні вироби– 200 г;
- сир твердий – 50 г;
- яйця курячі – 2 шт.;
- філе курки – 200 г;
- молоко – 100 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Велику частину часу приготування займає підготовка продуктів:
- Відварюється філе, що подрібнюється після охолодження.
- Окремо варяться макарони в підсоленій воді, після чого добре промиваються і змащуються маслом.
- Яйця з молоком збиваються за допомогою міксера, а сир треться.Після підготовки продуктів можна приступати до основної частини:
- На змащений маслом або вистелений папером для випікання деко шарами викладаються продукти: ½ макаронів, філе, друга частина макаронів.
- Зверху вміст заливається яєчної сумішшю з молоком і посипається сирної крихтою.
- Через 40 хвилин випікання страви в духовці при температурі 180° запіканка готова до дегустації.
Важливо! Блюдо до столу подається гарячим.
Під соусом Бешамель
Запіканка з куркою набуває вишукані нотки при подачі у вершковому соусі, який готується з 200 мл молока, 20 г топленого вершкового масла, 3 ст. ложок борошна, ½ ч. ложки мускатного горіха, солі і спецій. З перерахованих вище інгредієнтів за допомогою блендера готується суміш, яка потім кип’ятиться протягом 8 хвилин при постійному помішуванні.
З рисом і куркою для дитячого меню
Для зростаючого дитячого організму, якому потрібно безліч поживних елементів, використовується поєднання макаронів з рисом. Для приготування за основу береться рецепт макаронної запіканки з курячим філе, де 200 г макаронних виробів замінюються на 100 г макаронів і 100 г рису. Рис вариться до готовності і змішується з макаронами. Всі інші кроки повторюються з базового рецепта.
Солодкий рецепт з макаронами і сиром
– Блюдо для дітей, які в свіжому вигляді сир є відмовляються.
Нехитра макаронна запіканка у мультиварці, для якої необхідні:
- макаронні вироби– 200 г;
- сир – 200 г;
- яйця курячі – 3 шт.;
- масло вершкове – 40 г;
- цукор – 80 р.
Для отримання такого ласощі:
- Відварюють макарони в підсоленій воді, після чого промиваються і змазуються олією, щоб уникнути склеювання.
- Сир перетирається з яйцями і цукровим піском.
- З відвареними макаронами змішується підготовлена сирна маса.
- У чашу, попередньо змащену вершковим маслом, кладуть суміш з макаронів з сиром.
- На мультиварці виставляється 40 хвилин в режимі «Випічка».
Увага! Якщо макарони замінити вермішеллю, то можна відчути смак дитинства –потрапезувати вермишелевой запіканкою, як у дитячому садку.
Таким чином, рецепти макаронної запіканки дуже різноманітні: солодкі, гострі, ситні, солоні, дитячі. З таким достатком кожен любитель макаронних страв зможе знайти собі страву до смаку.