Тим, хто ще не знайомий з даним представником сімейства скумбрієвих, напевно цікаво, що за риба макрель і як її готувати. Особливістю цього продукту є його універсальність. Філе макрелі ідеально підходить для запікання, копчення, смаження та інших способів термічної обробки.
Макрель — що це за риба
Особини цього сімейства досягають розмірів до 4,5 метрів, в той час як самі дрібні – всього лише 60-70 сантиметрів. Макрель – це хижа риба, в раціон якої входить планктон, анчоуси, креветки, молюски, молодь оселедця і піщані вугри. Мешкає цей примірник у морських і океанічних водах на глибині до 200 метрів.
Назва її різновидів походить від місця проживання:
- іспанська (смугаста) макрель – Середземне море, Індійський і Тихий океан;
- японська макрель – води Китаю, Японії, Кореї;
- індійська (королівська) макрель – береги Азії.
Дана риба виловлюється у великих кількостях і вважається цінним промисловим продуктом. Через значне різноманіття особин цього виду у світових водах, Міжнародним союзом охорони природи йому було присвоєно статус «Викликає найменше занепокоєння».
Смакові якості, калорійність
Макрель – поживна риба з щільним білим м’ясом. Воно досить жирне, але в той же час, кілька жорсткувате, що варто враховувати в процесі приготування. Смак макрелі часто порівнюють зі смаком скумбрії. Незважаючи на близьке біологічна спорідненість, дані представники мають суттєву різницю. Макрель можна назвати дієтичної, адже вона більш суха, ніж скумбрія.
Як і будь-яка інша морська риба, макрель оцінюється як малокалорійна. Так сира тушка містить близько 105-139 ккал, приготована на пару – 134-158 ккал, Розбіжність у кількості калорій залежить від різновиду. Так, королівська макрель буде менш поживним, ніж іспанська.
Харчова цінність коливається в таких межах:
- білки: 20-22 г/ 100 г продукту;
- жири: 3-4 г/ 100 г продукту;
- зола: 1-2 г /100 г продукту;
- вода: 73-75 г/ 100 г продукту.
Що примітно, вуглеводів дана особина в себе практично не включає.
5 смачних рецептів приготування макрелі
Щоб приготувати рибу макрель не потрібно володіти великими кулінарними здібностями. Досить правильно вибрати при покупці і чітко слідувати рецептом. Показником якості цього морепродукта є рожеві жабри і прозорі ясні очі. Додатково можна спробувати залишити на тушці пальцем вм’ятину. Якщо м’ясо швидко повернулася в колишню форму – знак свіжості.
Копчена макрель в домашніх умовах
Смачний аналог покупної копченої риби можна приготувати і в домашніх умовах. При цьому для даного рецепту не потрібно великої кількості інгредієнтів, достатньо лише мати бажання і коптильню.
Співвідношення продуктів у такому разі така:
- двокілограмова макрель;
- харчова сіль – 200 г;
- цукровий пісок – 20 р.
В першу чергу рибу потрібно почистити і вимити. Для цього відрізається голова, розрізається черево і дістаються всі нутрощі. Промивати свіжу рибку потрібно в холодній проточній воді не менше двох разів.
Очищену тушку перев’язуємо товстою ниткою і рясно посипаємо цукром і сіллю. В такому стані риба залишається на 45 хвилин – годину. Після цього змиваємо сіль, підв’язуємо продукт на відкритому повітрі і залишаємо ще на 1 годину.
Тепер макрель готова до копчення. Для цього завантажуємо її у коптильню і ставимо на маленький вогонь. Після появи диму встановлюємо 80 º c на 1 годину. Як тільки тушка охолоне, її можна подавати на стіл, сервіруючи з зеленню і лимоном.
Запікаємо в фользі в духовці
Не менш цікавий спосіб приготування — це макрель в духовці. В таких умовах вона виходить м’якою, м’ясо з легкістю відстає від кістки.
Для досягнення максимальних смакових якостей знадобляться:
- дві макрелі;
- одна цибулина;
- некрепкая гірчиця – 1 ст. ложка;
- лимонний сік – 3 ч. ложки;
- одна щіпка солі;
- одна щіпка чорного перцю.
Приготування риби починається з її очищення: відрізаємо голову, виймаємо кишки і ретельно промиваємо.
- Далі готуємо маринад. Для цього змішуємо нарізану цибулю, гірчицю, лимонний сік, сіль і перець.
- Змащуємо отриманою сумішшю рибку (залишками можна нафарширувати тушку) і залишаємо маринуватися в холодильник. Час маринування може становити від півгодини до півдоби.
- Просочену макрель загортаємо у фольгу і викладаємо на деко. Процес запікання займає близько 40-50 хвилин при -180 º c, але не варто забувати, що будь-яку рибу або м’ясо треба ставити тільки в розігріту духовку.
Риба, смажена з рум’яною скоринкою
З ряду більше поживних страв варто виділити смажену макрель. Таке ласощі не залишить байдужим нікого. Ще в процесі приготування рідні неодноразово навідаються на кухню дізнатися, що ж таке ароматне готується на вечерю.
Список необхідних продуктів такий:
- полукилограммовое філе макрелі;
- одне яйце;
- панірувальні сухарі – 1 ч. ложка;
- майонез – 1 ст. ложка;
- маргарин – 1 ст. ложка;
- пів-лимона;
- зелень за смаком;
- одна щіпка солі.
Очищену і підготовлену рибу можна розділити на порції або ж смажити цілком.
Приготування складається з двох етапів.
- Спочатку тушку опускаємо у збите яйце, потім в панірувальні сухарі і смажимо на маргарині. Вогонь краще зробити середній, щоб страва не згоріло і не залишилося сирим всередині.
- Тим часом приступаємо до соусу. Для цього в окремому посуді змішуємо майонез, сік лимона, зелень і сіль. Ще кілька часточок лимона можна використовувати в якості прикраси.
Фрікасе з макрелі
Фрікасе – це вишукане французьке блюдо, яке можна тлумачити як рагу. Це блюдо буде складатися з двох компонентів: ніжного тушкованого м’яса риби і соусу.
Повний перелік інгредієнтів:
- макрель – 250-300 г;
- зелений горошок – 50 г;
- одна цибулина;
- одна морква;
- корінь селери – 20-30 г;
- по 50 мл рибного і овочевого бульйону;
- одна ч. ложка борошна;
- масло вершкове — 20 г;
- пучок петрушки;
- одна щіпка солі;
- одна щіпка чорного меленого перцю.
Як і належить, видаляємо у макрелі нутрощі, голови та вимиваємо її дочиста.
- Порізавши рибку на шматочки розміром 4х4 см, відварюємо її в підсоленій воді 5-7 хвилин після закипання.
- Паралельно з цим і варимо овочі: цибулю, моркву, селеру і горох.
- Бульйони зливати не потрібно, їх змішуємо з борошном і розтопленим вершковим маслом і отримуємо вишуканий соус.
- Готові відварені м’ясо та овочі заливаємо отриманої рідкої підливою, солимо, перчимо і прикрашаємо зеленню.
Стейки по-королівськи
Рибні стейки готуються на грилі, що дозволяє зберегти калорійність страви і максимально наблизити його до ресторанного варіанту.
Щоб приготувати цей кулінарний шедевр знадобиться:
- одна велика (королівська) макрель;
- оливкова олія – 180-200 мл;
- часник – пара зубчиків;
- пара лимонів;
- одна щіпка чорного меленого перцю;
- одна щіпка солі;
- зелень для прикраси.
Очищену і промиту макрель поділяємо на наскільки стейків (з однієї тушки виходить приблизно 6-7 порцій).
- Отримані шматочки рясно змащуємо подрібненим часником, олією, сіллю і спеціями.
- Після цього на фольгу викладаємо рибу, а поверх неї часточки лимона. Вся поверхня стейків повинна бути покрита.
- Готуємо гриль і запікаємо на ньому макрель до готовності. В залежності від інтенсивності вогню та розмірів порцій час приготування коливається в межах 20-35 хвилин.
- Готове блюдо подається в поєднанні з білим сухим вином.
Як показує практика, макрель – гідна унікальна риба, яка стане корисним вечерею і ситним обідом. Приємного апетиту!