Риба макрурус – це морський мешканець, родич тріски. М’ясо цієї риби ніжне, але водянисте, тому багато господинь обходять такий морепродукт стороною. Але вони навіть не здогадуються, що при правильному поводженні з нього можна приготувати безліч смачних і корисних страв. А от як правильно готувати макруруса, ми вам зараз розповімо.
Макрурус – що за риба, опис
Якщо хоч раз побачити живого макруруса, то запам’ятаєш його на все життя. Страшний зовнішній вигляд риби нагадує доісторичного морського монстра. Видовжене тіло з довгим хвостом і рідкими шипами, велика голова з виряченими очима та три ряди зубів. У довжину макрурус може досягати більше метра, а вагою доходити до 30 кг. У такої риби добре розвинене зір і нюх, що дозволяє їй виживати навіть в найекстремальніших умовах.
Незважаючи на свій страхітливий вигляд, така риба вважається справжнім делікатесом Тихого і Атлантичного океану. У ній міститься велика кількість амінокислот, мікроелементів і корисних речовин. При цьому в ній мало жирів, але багато білка, який легко засвоюється нашим організмом.
Тому таку рибу рекомендується включати в раціон тим, хто дотримується дієтичного харчування, а також дітям, так як вживання м’яса макруруса сприяє правильному формуванню кісткової тканини. І якщо є його хоча б два рази в тиждень, то можна відновити роботу органів травлення, отримати потрібні для нашого організму поживні речовини, а також поліпшити стан шкіри, волосся і нігтів.
Якщо говорити про макрурусе в кулінарії, то таку рибу краще не гасити, так як її м’ясо просто перетвориться на желе. Вірний спосіб – це приготувати її в духовці, посмажити на сковороді або використовувати як начинку для пирогів.
Як посмажити на сковороді макрурус
Така риба дуже смачна, корисна, але дуже ніжна. І тим не менш, приготувати макрурус на сковороді досить просто.
Щоб під час смаження м’ясо не перетворилася на кашу, потрібно підготувати щільну паніровку, а для аромату додати сухарі будь-які спеції для риби.
Інгредієнти:
- тушка макруруса;
- яйце;
- три ложки борошна;
- панірувальні сухарі;
- приправи для риби, масло.
Спосіб приготування:
- Підготовлену тушку риби нарізаємо шматочками товщиною не більше 2 див.
- Кожен шматочок обсипаємо будь-якими приправами, але обов’язково потрібно використовувати сіль, так як у такій рибі багато рідини, а сіль допомагає її витягати. Залишаємо стейки на 20 хвилин.
- Зливаємо зайву воду, обсушуємо рибні заготовки і ще раз натираємо їх спеціями.
- Яйце збиваємо виделкою, в окрему тарілку насипаємо борошно і сухарі. Рибу опускаємо спочатку в яйце, потім в борошно і сухарі. Для того щоб паніровка була товстіша, можна повторити процедуру ще раз.
- На сильно розпеченій сковороді з маслом обсмажуємо стейки з двох сторін до скоринки. Потім зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і смажимо ще 5 хвилин. Вимикаємо нагрівання і не відкриваємо кришку ще стільки ж.
Запікаємо в духовці з грибами
На відміну від інших видів риб макрурус має особливу структуру, тому найменший промах в приготуванні призведе до того, що замість апетитного страви вийде потворна біла маса.
Таку рибу варто готувати тільки при високих температурах, а значить, її можна запікати в духовці.
Інгредієнти:
- 400 г філе макруруса;
- 200 г печериць (свіжих);
- 100 мл томатного соусу;
- спеції, олія.
Спосіб приготування:
- Філе риби натираємо сіллю, спеціями і залишаємо на 30 хвилин маринуватися.
- Гриби треба обсушити серветкою і нарізати тонкими пластинами.
- У змащену маслом форму викладаємо рибу, зверху розкладаємо гриби і заливаємо все соусом.
- Готуємо в духовці 30 хвилин, температура – 200 градусів.
Рецепт приготування в клярі
Приготувати на вечерю макруруса легко, просто посмажте рибу в клярі. Смачна скоринка з тіста дозволить рибі зберегти всю її соковитість, тому страва вийде дуже смачним і ніжним. Таку рибу можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Інгредієнти:
- філе макруруса;
- яйце;
- дві ложки борошна;
- дві ложки сметани;
- ложка лимонного соку;
- сіль, приправи, олія.
Спосіб приготування:
- Філе риби нарізаємо порційними шматочками шириною 2 см і збризкуємо їх соком цитруса.
- У сметану додаємо яйце, додаємо сіль, приправи і все перемішуємо до густої консистенції.
- У сковороду наливаємо масло і добре розігріваємо.
- Шматочки риби обсушуємо від зайвої вологи, трохи паніруємо спочатку в борошні, а потім ретельно мачає в клярі.
- Філе обсмажуємо з двох боків до апетитної рум’яної скоринки.
Заливне з риби макрурус
Таку рибу можна запікати, смажити на сковороді, а також варто спробувати приготувати смачне холодець з макрурус. Трохи зусиль і часу, і красиве блюдо готове до столу.
Інгредієнти:
- макрурус (1 кг);
- морква;
- половинка ріпчастої цибулі;
- дві ложки оцту (3%);
- корінь петрушки;
- вісім ч. л. желатину;
- зелень петрушки;
- лавровий лист, запашний перець, сіль;
- два варених яйця або лимон.
Спосіб приготування:
- Беремо рибу, відокремлюємо м’ясо від кісток. Хвіст, голову (без зябер) і плавники складаємо в каструлю, наливаємо холодну воду і варимо 30 хвилин.
- Потім додаємо в бульйон нарізану моркву, цибулю, корінь петрушки і продовжуємо варити ще 15 хвилин.
- Після закінчення цього часу кладемо решта шматочки риби і доводимо до готовності протягом 20 хвилин. За 5 хвилин до готовності бульйон потрібно посолити.
- Готову рибу виймаємо, бульйон проціджуємо і знову ставимо на вогонь разом з желатином, варимо до повного його розчинення.
- В глибоке блюдо викладаємо шматочки риби без кісток, зверху покладемо кругляш моркви, гілочку петрушки, часточку лимона або шматочок вареного яйця. Заливаємо все бульйоном і даємо час застигнути.
Філе з овочами в мультиварці
Досвідчені кулінари знають, як правильно приготувати таку рибу, як макрурус. Але не потрібно бути видатним кухарем, якщо в будинку є мультиварка, з допомогою якої можна приготувати смачне і корисне блюдо. Наприклад, філе з овочами або плов з риби макрурус.
Інгредієнти:
- 200 г філе макруруса;
- 100 г печериць;
- два томата;
- 50 г молочного сиру (Ольтермани);
- петрушка, кріп, сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- Філе риби нарізаємо на порційні шматочки, присмачую їх лимонним соком, сіллю і спеціями, залишаємо на 15 хвилин, щоб вийшла зайва волога.
- Помідори ріжемо кружальцями, гриби – пластинами, сир шаткуємо на тертці, а зелень дрібно рубаємо.
- У чашу мультиварки викладаємо шматочки риби, зверху розподіляємо помідори, гриби, зелень і сир. Закриваємо і встановлюємо режим «Випічка» на 30 хвилин.
Під картопляної «шапкою»
Макрурус ідеально підходить для приготування страв у духовці.
Але перш, ніж запікати таку рибу, її потрібно замаринувати в лимонному соці і спеціях на 1 годину.
Інгредієнти:
- філе макруруса (1кг);
- ½ Кг відвареної картоплі;
- два яйця;
- ріпчаста цибуля;
- 100 мл молока;
- дві ложки борошна.
Спосіб приготування:
- Замариноване філе риби нарізаємо шматочками. Кожен паніруємо в борошні й обсмажуємо на розпеченій сковороді з додаванням масла.
- Цибулю подрібнюємо і злегка пасеруємо. Яйця збовтуємо разом з молоком.
- У форму для запікання викладаємо шматочки обсмаженої риби, зверху розкладаємо кружечки вареного картоплі разом з цибулею і заливаємо сумішшю з молока і яєць.
- Запікаємо в духовці 30 хвилин, температура – 200 градусів.
Макрурус, запечений у фользі
Запечений макрурус у фользі стане хорошим вибором для легкої вечері. М’ясо виходить дуже ніжним і смачним. Обов’язково спробуйте цей рецепт і переконайтеся в цьому самі.
Інгредієнти:
- дві тушки макруруса, вагою 600 г;
- два лимона;
- гілочки кропу і петрушки;
- олія, сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- Підготовлені тушки риби всередині і зовні солимо і поливаємо лимонним соком. Залишаємо маринуватися на 30 хвилин.
- Лист фольги добре промасливаем. Викладаємо рибу, черевце кладемо зелень кропу і петрушки, зверху ще раз поливаємо олією.
- Закриваємо фольгою і починаємо запікати при температурі 180 градусів 30 хвилин. Потім заготовку потрібно відкрити і готувати ще 15 хвилин.
- У процесі запікання риба дасть багато соку. Його можна вилити, а краще приготувати смачний соус, додавши трохи крохмалю або борошна для густоти.
Рибка макрурус містить мало кісток і не має різкого запаху. Так як у неї гостра луска, на прилавки магазинів вона надходить у вигляді філе або вже очищеної тушки. Тому готувати таку рибу тільки одне задоволення!