Малинове варення — 7 рецептів корисного варення

Варення з ягід малини завжди вважалося не простим делікатесом або доповненням до пирогів і солодких страв. Це так само відомий народний засіб для лікування простудних захворювань. Існує багато різних способів приготувати смачне і корисне малинове варення, але всі вони прості і не зажадають багато інгредієнтів, головні з яких – ягоди і цукор.

Малинове варення — класичний рецепт

Щоб ваше варення вийшло дійсно смачним і ароматним, доведеться витратити на неї час — це справа не дуже швидке, але результат вас точно порадує.

Для будь-якого малинового варення вам знадобиться свіжа сировина, в ідеалі, свежесобранное. Малина — ягода дуже ніжна і, полежавши, швидко дає сік і втрачає свої властивості.

Для самого простого класичного рецепту вам знадобиться тільки цукор і малина в рівних пропорціях, тобто, на кілограм ягід вам потрібен і кілограм цукру.

  • Ягоду потрібно добре очистити від листя, бруду, промити і тільки тоді приступати до приготування. Засипте плоди в каструлю, всипте в неї половину заходи цукру і відставте посуд в сторону на 2 або 3 години. За цей час ягода дасть сік.
  • Далі каструлю потрібно поставити на плиту і включити нагрівання. Як тільки варення закипить, зніміть його з вогню і залиште настоятися. Краще дати йому відпочити всю ніч.
  • Ранок каструлю з варенням потрібно знову поставити на вогонь, дати йому закипіти і знову прибрати з плити. Потім слід відразу ж всипати другу половину цукру, добре все перемішати до розчинення крупинок і розлити варення по банках.

Конфітюр, приготований за цим рецептом, не тільки смачний, але і корисний. Завдяки такому способу теплової обробки зберігається максимальна користь малинового варення, так як воно не підлягає тривалому впливу високих температур. Недовгий кипіння потрібно лише для розчинення цукру і кращого збереження варення взимку.

Швидкий рецепт «П’ятихвилинка»

«П’ятихвилинкою» називають варення… яке вариться всього 5 хвилин! Цей рецепт підійде для приготування десерту в розпал літнього сезону, коли в дачних умовах не хочеться витрачати багато часу біля плити. Крім того, цей рецепт дозволить зберегти максимум користі в ягоді.

Для його виконання візьміть:

  • кілограм малини;
  • 0,5 кілограма цукру.

Якщо малини у вас більше або менше, пропорційно вважайте потрібну кількість цукрового піску.

Варити варення найкраще в емальованому посуді – каструлі або тазу.

  • Чистий ягоду насипайте в каструлю невеликими шарами, пересипаючи цукром. Дайте плодам постояти пару годин, щоб вони дали сік.
  • Увімкніть на плиті невеликий нагрів і поставте на каструлю. Ягода має прогріватися повільно, щоб з неї витекло якомога більше соку.
  • Помішуючи, дайте варенню закипіти і варіть 5 хвилин. Змішуйте все обережно, щоб не розчавити ягоди. У процесі варіння буде утворюватися піна, її потрібно знімати, але не варто викидати – спробуйте, це окремий делікатес.
Дивіться також:  Варення з фейхоа – 9 рецептів на зиму

Гаряче варення розлийте по стерилізованим банкам, загорніть кришки і поставте ємності перевернутими, кришками вниз. Укутайте ваше солодке скарб пледом або ковдрою – воно має поступово остигати. Коли банки повністю охолонуть, приберіть їх на зберігання в холодне місце.

Перетерта малина без варіння

Ще більш простий рецепт заготівлі малини на зиму – просто перетерти її з цукром. Такий варіант — це не зовсім варення, так як ягоди не піддаються тепловій обробці, однак, він самий корисний, оскільки плоди зберігають всі вітаміни.

Щоб таке варення без варіння добре зберігалося, йому потрібно консервант, тобто цукор. Тому в даному рецепті його повинно бути в 2 рази більше, ніж ягід. Тобто, на 1 кілограм малини беріть 2 кг цукрового піску.

Спочатку підготуйте ягоди. Деякі вважають, що малину мити не варто, а інші, навпаки, ретельно її обробляють перед приготуванням.

Якщо ви хочете, щоб переконатися в чистоті ягоди, то слідуйте таким алгоритмом:

  • Зніміть з неї листя, приберіть зіпсовані, а потім розчиніть у воді столову ложку солі.
  • В цей розчин помістіть ягоди і дайте їм постояти 10 хвилин.
  • Якщо у малині були комахи, вони спливуть.
  • Після цього в кількох водах промийте ягоди, щоб змити сіль, і приступайте до приготування варення.

А процес цей дуже простий:

  • Засипте ягоду з цукром в емальований посуд і поставте в холодильник на 3 години.
  • Далі потрібно перетерти малину і цукор. Можна робити це блендером, але при зіткненні ягід з металом він може окислитися. Тому робимо так, як робили наші бабусі і мами, – перетираємо ягоди з цукром дерев’яною ложкою.
  • Банки потрібно підготувати – добре помити і прогоріти в духовці або обдати окропом. Залишилося просто розкласти в них протерту ягоду і зверху засипати по ложці цукру рівним шаром. Ця цукрова «кришка» охоронити варення від цвілі.

Таку ягоду не влаштовують, банки закривають капроновими кришками і зберігають у холоді. Цю малину можна не тільки їсти як самостійний десерт, але і заварювати з нею чай, і використовувати її, як начинку для пирогів. Також вживайте таке малинове варення при вагітності і в сезон застуд для профілактики ГРВІ та ГРЗ.

Желе ягоди на зиму

Крім великої кількості вітаміну С, в малині ще й багато пектину. Саме за рахунок нього і вийде перетворити варення в желе.

Дивіться також:  Варення з мандаринів – 11 рецептів

Для приготування візьміть:

  • 1 кілограм ягід малини;
  • 1 склянка цукру;
  • 200 мл води;
  • 2 грами лимонної кислоти.

Звичайно, без додавання інших желирующих агентів десерт не вийде таким стабільним, як традиційне желе, але все одно буде дуже смачним і незвичайним.

  • Промиті і очищені ягоди покладіть в каструлю і придушите качалкою або спеціальним товкачем. Використовуйте тільки дерев’яну або пластикову начиння і емальований посуд!
  • Далі перетерта малина розбавляється водою і поставити на плиту. Доведіть масу до кипіння і варіть 10 хвилин на мінімальному нагріві. Через 10 хвилин вимкніть вогонь і дайте ароматного складу охолонути.
  • Потім майбутнє желе потрібно звільнити від кісточок, для цього його слід протерти через сито.
  • Після, протерту масу потрібно повернути в каструлю, додати цукор і, помішуючи, довести до кипіння.
  • Уварювати желе потрібно 40 хвилин на середньому вогні, постійно помішуючи його і знімаючи піну. Наприкінці слід додати лимонну кислоту, ще раз все перемішати і зняти з вогню.

Желе потрібно розлити по підготовленим банкам, закрити їх кришками і прибрати на зберігання.

Варення з малини з агар-агаром

Агар-агар — це спеціальний продукт, схожий за властивостями з желатином, який роблять з морських водоростей і широко застосовують в кондитерській справі.

Для такого варення знадобиться:

  • 1 кілограм малини;
  • 750 грам цукру;
  • 1 лимон;
  • половина чайної ложки порошку агар-агару.

Для варення агар-агар корисний тим, що дозволяє приготувати стабільне, густе желе. З ним простіше домогтися потрібної консистенції, ніж без желирующих агентів, тільки на природному малиновому пектині.

  • Перекладіть ягоду з цукром в посуд для варіння варення і товкачем подавіть ягоди.
  • Поставте каструлю на плиту, доведіть масу до кипіння, зменшіть вогонь і варіть варення кілька хвилин.
  • Після цього додайте в каструлю лимонний сік, агар-агар і потримайте масу на вогні хвилину, щоб желюючий агент розійшовся в варення.

Гарячий складу розлийте по банках і закатайте. Якщо будете зберігати варення в холодильнику, то дайте йому спочатку охолонути, а у льох його можна відправляти і гарячим.

Малинове варення в мультиварці

За рахунок того, що мультиварка чудово підтримує будь-яку температуру і в ній продукти пригорають не так швидко, як на плиті, варити в ній варення – одне задоволення. Також до малині можна додати інші інгредієнти, наприклад, трохи полуниці або ревінь.

Для малинового варення з ревенем візьміть:

  • 300 грам малини;
  • 1 кілограм очищеного ревеню;
  • 750 грам цукру.

Як варити малинове варення в мультиварці:

  • Для початку ревінь потрібно порізати на шматочки, засипати цукром і залишити так на ніч, щоб вона дала сік.
  • Ранок сік слід злити в чашу мультиварки, вибрати режим «Варка» або «Гасіння» і дати соку прокипіти близько 7 хвилин.
  • Далі в чашу потрібно перекласти ревінь і промиту малину, перемішати їх з сиропом і довести до кипіння. Кип’ятити 5 хвилин, постійно помішуючи.
Дивіться також:  Хрін на зиму – 7 дуже смачних рецептів зимових заготовок

Через це час, варення повинно стати густим — це означає, що воно готове. Розлийте його по банкам і закрутіть кришками.

Домашній рецепт з лісової ягоди

Якщо вам вдасться зібрати або купити лісову малину, обов’язково зваріть з неї варення! Воно буде мати зовсім іншим запахом і смаком, ніж приготоване з садових ягід. Лісові ягоди набагато більш ароматні, солодкі та більш міцні, а отже, не розварюються при термічній обробці і зберігають свою пружну форму.

Щоб приготувати таке варення, вам знадобиться ягода і цукор в пропорції 1 до 1, а також 200 мл води на кожен кілограм малини.

  • Налийте холодну воду в каструлю, закип’ятити і засипте в неї цукор.
  • Перемішайте дерев’яною лопаткою сироп, щоб солодкі кристали повністю розчинилися.
  • Знову дайте сиропу закипіти і засипте в нього ягоди.
  • Перемішайте і знову дочекайтеся закипання, а потім варіть конфітюр 15 – 20 хвилин.

Щоб перевірити, чи готове варення, капніть краплю на тарілку. Готове загусне буквально через кілька секунд.

Ласощі перелийте в стерилізовані банки і загорніть кришками.

Користь малинового варення для організму

Всі ми знаємо про користь малинового варення при застуді. Наші мами і бабусі не дарма відкривали баночку, як тільки помічали перші ознаки цього захворювання.

  • Завдяки великій концентрації вітаміну С і наявності фітонцидів малина прекрасно бореться з мікробами і прискорює обмін речовин в організмі.
  • До речі, фітонциди називають ще природним антибіотиком і саме вони дають ягодам їх аромат.
  • Також в боротьбі з температурою допомагають речовини, які за своєю природою близькі до ацетилсаліцилової кислоти. Вони розріджують кров і допомагають протистояти інсультів.
  • Крім того, малинове варення багато елагової кислоти, яка запобігає ділення ракових льоток і нейтралізує канцерогени.
  • А крім цього у складі варення з малини є вітаміни А, РР, групи В і бета-каротин.

Однак, всі ці речовини зберігаються лише у правильно приготованому варення, а краще в те, що піддається мінімальній тепловій обробці. Також варто пам’ятати, що це справжня цукрова бомба — калорійність малинового варення становить 273 кілокалорії на кожну сотню грам. А значить, вживати його потрібно в помірних кількостях.

Прокрутка до верху