Можна нескінченно сперечатися про користь і шкоду манки, але від цього каша з цієї крупи не стане менш улюбленої дітьми і дорослими. Її вдалі рецепти передаються з покоління в покоління і постійно удосконалюються. Та й молодої господині не складе праці смачно приготувати манну кашу. Рецепти цієї страви, які користуються особливою популярністю серед кулінарів, публікуються далі.
Як варити манну кашу на молоці?
Як правило, в якості основи для обговорюваної кашки вибирається жирне коров’яче молоко.
Його береться 1 повний стакан. Інші інгредієнти: 7 чайних ложок манки, 1 ложка білого цукру, дрібку солі.
Вже в тарілці каша заправляється розтопленим маслом.
Скільки часу готувати?
Дуже важливо використовувати для приготування такої страви антипригарну або емальований посуд. Як тільки рідина вже після додавання крупи закипить, вона витримується на плиті від 2 до 6 хвилин.
Все залежить від інтенсивності нагріву і від того, частування який консистенції планується отримати в результаті. Бажано дати готовому страві настоятися ще 10-12 хвилин під кришкою і тільки потім пробувати.
Зразкові пропорції молока і манки
При приготуванні такої каші пропорції молока і манки можуть бути різними. Вони залежать від того, який густоти хочеться отримати блюдо. Загальноприйнятим вважається співвідношення 7 чайних ложок крупи на склянку рідини.
Якщо страва готується для малюків, то воно повинно вийти рідкуватим. У цьому випадку дотримуються пропорції рідини і крупи 10 до 1.
На воді без грудочок
Навіть на основі звичайної фільтрованої води можна приготувати смачне частування без грудочок. Інгредієнти: 370 мл рідини, 35 г манної крупи, щіпка дрібної солі, 45 г цукру, 30 г жирного масла.
Після додавання олії готова кашка буде настоювати в закритому посуді 10-12 хвилин.
Манна каша в мультиварці
Цікаво, що саме «розумна каструля» дозволяє приготувати ідеальну манку. В ній частування виходить без грудочок – не згортається і не злипається. В якості основи можна використовувати і коров’яче молоко, і звичайну воду.
Рецепт на молоці
Інгредієнти: півсклянки (мірного мультиварочного) манної крупи, 3 таких же склянки молока, 1 склянка води, 3 десертні ложки білого цукру, 70 г жирного масла, дрібку солі.
Коли манка стане потрібної консистенції, можна розкладати її і подавати зі свіжими ягодами.
Як зварити на воді?
Інгредієнти: 240 г манної крупи, 6 склянок фільтрованої води, 2 чайні ложки сухих вершків, їдальня ложка цукрового піску, шматочок вершкового масла, будь-які фруктові або ягідні добавки.
Залишилося розкласти кашу порційно і гарячої подати до столу.
Як приготувати на молоці та воді?
Щоб перетворити таку кашку в самий справжній десерт, до неї варто додати свіжу або заморожену полуницю. Її береться півкіло. Інші інгредієнти: півлітра жирного молока і фільтрованої води, 180 г цукрового піску (можна брати коричневий).
Подається ласощі теплим.
Рецепт для мікрохвильової печі
Це спрощений рецепт, який відмінно підійде тим, хто не має доступу до газової плити або хоче приготувати нешкідливий сніданок за лічені хвилини. Ніякого спеціального режиму пристрою використовувати не потрібно. Досить буде включати звичний підігрів при максимальній потужності приладу. Інгредієнти: 1 склянку жирного коров’ячого молока, 40 мл кип’яченої води, 3 столові ложки манки, дрібку ваніліну, 3-4 чайні ложки цукру, 30 г вершкового масла, добавки у вигляді шоколаду або горішків.
Залишається присмачити улюбленими горішками і розтопленим шоколадом.
Манна каша: користь і шкода
Якщо ще пару десятиліть тому рідка манна кашка використовувалася навіть для годування немовлят з самого народження замість грудного молока. Про те, що вона може бути шкідливою, ніхто навіть не замислювався.
Насправді вживати обговорюване блюдо корисно при проблемах з ШЛУНКОВО-кишкового тракту. В’язка субстанція обволікає кишечник і загоює в ньому тріщини. Правда, для такого ефекту її треба готувати прісної і на воді. Також манка здатна надовго насичувати людини енергією, захищати його від депресії і стресів.
Що стосується шкоди, то манна крупа, як будь крахмалистый продукт шкідлива людям, що страждають від захворювань дихальної системи. Вона сприяє підвищенню кількості слизу в легенях.
Крім того, таке блюдо не дає повноцінно засвоюватися кальцію. Саме тому її не рекомендують давати дітям молодше 2 років.