Це корисне блюдо, але не у всіх вона виходить без грудочок. Зараз ми розповімо, як готується смачна манна каша, рецепт на молоці. Розповімо про особливості приготування в різних кухонних приладах.
Рецепт на молоці та воді
Це найпопулярніший рецепт приготування манної крупи. Але навіть якщо ви не любите молоко або з якоїсь причини не вживаєте його, то хоч трохи влийте в блюдо. Мінімальна кількість молока — це в три рази менше, ніж води.
Інгредієнти:
манна крупа – 40 грам;
цукор – 15-20 грам;
вода – 0,17 л;
сіль – 1 щіпка;
молоко – 0,22 л.
Приготування:
У каструлі змішайте молоко і воду. Доведіть суміш до кипіння.
Просійте манну крупу через сито.
Тепер дуже маленькими порціями закидайте манку у киплячу рідину. Постійно заважайте кашу, щоб уникнути появи грудочок.
Додайте трохи солі і варіть кашу близько 2-3 хвилин.
Всипте цукор, все змішайте і залиште манку настоюватися близько 10-15 хвилин. Лише після цього можна розсипати манну крупу по тарілках.
Класична манна каша на молоці
Інгредієнти:
манна крупа – 3 ст. ложки;
свіжі фрукти для прикраси готового страви;
молоко – 0,5 л;
сіль – 1 щіпка;
цукор – 1 ст. ложка.
Пропорції манки і молока
Молока повинно бути набагато більше, ніж крупи. Адже манка вбирає в себе багато рідини.
Тому оптимальними пропорціями вважаються:
рідка манка – 1:10;
полувязкая основа – 1:8;
в’язка – 1:6.
Приготування:
Щоб молоко не пригоріло, потрібно обдати каструлю дуже холодною водою. В ідеалі – з льодом.
Тепер налийте молоко в каструлю холодну і дочекайтеся його закипання.
Всипте в молоко сіль і цукор.
При безперервному помішуванні продукту, повільно всипайте манну крупу.
Заважайте ложкою, поки вона трохи загусне.
Поставте вогонь на мінімум і варіть таким способом ще 10 хвилин.
Тепер накрийте каструлю рушником і дайте їй постояти близько 10 хвилин.
Наша манка готова! Розкладайте її по тарілках, зверху прикрасьте свіжими фруктами або ягодами. Приємного вам апетиту.
Скільки часу варити?
Чим більше у вас молока, і крупи, тим довше вона буде варитися. Також час готування залежить від сили вогню на вашій конфорці. Приблизний час варіння манної крупи, після закипання молока становить: 5-10 хвилин.
Час готування манки в різних приладах буде відрізнятися. Наприклад, в мультиварці крупа вариться близько 25 хвилин. А для мікрохвильовки досить і п’яти хвилин. Про це ми вам зараз розповімо докладніше.
Манна каша на молоці в мультиварці
Інгредієнти:
молоко – 0,35 л;
добавки (шоколад, ванільний цукор, родзинки або варення) – за смаком;
цукровий пісок – 2 ст. ложки;
вода – 0,1 л;
сіль (екстра) – 1 щіпка;
манка – 4 ст. ложки;
вершкове або топлене масло – 1 ч. ложка.
Приготування:
Просійте манку.
Пересипте її в каструлю або сковорідку і обсмажте її. Виставте середній вогонь і безперервно перемішуючи крупу, щоб вона не підгоріла. Прожарюйте її близько однієї – двох хвилин. Цей крок необхідний для того, щоб готова каша не була такою слизової. Якщо вам це не принципово, то можете пропустити цей крок.
Залийте манку водою і доведіть її до кипіння. Тепер у нас є пропарена манна крупа, з якою можна працювати далі.
Змастіть мультиварку маслом і влийте в неї манку.
Залийте все молоком, посоліть манку і додайте цукор.
Виберіть програму «молочна каша» на 25 хвилин. За цей час, кілька разів перемішайте манку.
У готове блюдо додайте ванільний цукор або родзинки. Залиште всі настоятися 10-15 хвилин.
Манна каша на молоці в мультиварці готова. Розкладайте крупу по тарілках, зверху притрусіть її шоколадними крихтами.
Манка в мікрохвильовці
Це найшвидший варіант приготування манної крупи. Тому якщо у вас немає зайвого часу, то мікрохвильовка вас виручить.
Інгредієнти:
цукор – 2 ч. ложки;
манна крупа – 2 ст. ложки;
сіль – на кінчику ножа;
вершкове масло – 1 ст. ложка;
сушені або смажені горіхи для прикраси манки;
молоко – 1 стакан.
Приготування:
У спеціальній скляній мисці змішайте сіль, манку і цукор.
Залийте манну крупу молоком і переставте миску в мікрохвильовку.
Якщо її потужність становить 750 ватт, то час приготування – 90 секунд.
Додайте вершкове масло і все змішайте – назад поставте готуватися крупу ще на півтори хвилини.
Все змішайте і розкладайте манку по тарілках. Прикрасьте крупу горішками. Приємного вам апетиту.
Молоко завжди може втекти з каструлі. Щоб цього не сталося, пропонуємо вам приготувати манну крупу в мультиварці. Такою кашею можна годувати дітей від одного року.
Інгредієнти:
вода – 1,5 склянки;
манна крупа – ½ склянки;
цукровий пісок – 2 ст. ложки;
молоко – 2 склянки;
варення – для прикраси;
вершкове масло – 1 ст. ложка.
Наші дії:
Просійте манку і змішайте її в окремому посуді з цукром. Це дія допоможе уникнути грудочок.
Залийте все водою і молоком.
Додайте пів ложки олії. Все змішайте.
Тепер вручну встановіть такі параметри: час – 20 хвилин, температура – 90 градусів. Якщо на вашому приладі немає «мульти кухаря», то виберіть програму «молочна каша» на 20 хвилин.
У готову манку додайте масло, що залишилося. Перекладіть крупу в іншу ємність і перебити всі міксером. Тоді у вашій крупі точно не буде грудочок, а консистенція буде дуже ніжною.
Викладайте манку в тарілки. Тепер у вас буде творче завдання – потрібно варенням розмалювати готову страву. Робіть будь-які фігурки, головне, щоб це сподобалося вашим дітям, і вони з задоволенням наминали манну кашу.
Як приготувати без грудочок?
Це головна проблема, з якою стикалися багато господинь. Зараз ми розкриємо секрет, після якого у вас завжди буде виходити однорідна манна крупа. Адже приготувати манку без грудочок дуже просто.
Інгредієнти:
вода – ¼ склянки;
манна крупа – 3 ст. ложки;
сіль – на кінчику ножа;
мед – 1 ст. ложка;
молоко – ¾ склянки;
цукор – 1 щіпка;
вершкове масло – 1 ст. ложка.
Наші дії:
Заздалегідь сховайте молоко і очищену воду в холодильник, щоб до моменту варіння вони встигли охолонути.
Приготуйте товстостінну каструлю і кілька разів промийте її в крижаній воді.
Налийте в каструлю холодне молоко і воду.
Зверху насипте манну крупу. Залиште всі при кімнатній температурі на 10 хвилин. За цей час, крупа розбухне і в ній точно не буде грудочок.
Через відведений час, змішайте манну кашу і поставте її на мінімальний вогонь. Додайте трохи солі і цукру. Періодично перемішуйте крупу, щоб нічого не пригоріло.
Коли манка закипить, намагайтеся заважати її якомога частіше. Після закипання варіть крупу ще три хвилини. Тепер додайте масло і мед, все змішайте і накрийте рушником на 10-15 хвилин.
Манка без грудочок готова. Розкладайте її по тарілках і прикрашайте по своєму смаку. Приємного вам апетиту!
Цей варіант трохи відрізняється від інших, адже молоко може згорнутися. Але складнощів немає ніяких, пояснимо чому. Головне, постійно помішуйте кашу, і результат вас приємно здивує.
Інгредієнти:
манна крупа – 2 ст. ложки;
мармелад – для прикраси;
вода – 0,3 л;
вершкове масло – 1 ч. ложка;
сіль – на кінчику ножа;
сухе молоко – 3 ст. ложки;
цукор – 3 ч. ложки.
Наші дії:
Насипте в глибоку миску сухе молоко.
Додайте туди манну крупу. Все ретельно перемішайте.
Додайте в цю суміш ще цукор і сіль. Багато радять додавати ці компоненти у вже готову кашу. Але особливих змін не відчувається. Спробуйте інший варіант, можливо, вам сподобається.
Залийте сухі компоненти водою. Тепер міксером збийте манну крупу та інші компоненти.
Перелийте однорідну суміш у каструлю і поставте її на повільний вогонь.
При постійному помішуванні, доведіть манну крупу до кипіння.
Після закипання, варити ще 5 хвилин.
Тепер додайте масло і дайте манної каші настоятися близько 10 хвилин. На цей час каструлю краще загорнути в рушник або в інші утеплені речі.
Ось ми і розповіли вам кілька різних рецептів приготування манки на молоці. Сподіваємося, підібрані варіанти оціните не тільки ви, але і вся сім’я, а діти будуть просити добавки. Готуйте з любов’ю!