Рецепт манної каші на молоці досить простий. Він не займе багато часу, до того ж приготувати її можна не тільки стандартним способом на плиті, але і, наприклад в мультиварці.
Манна каша на молоці – класичний рецепт в каструлі
Швидкий традиційний рецепт, який можна поєднувати з іншими інгредієнтами за смаком.
Необхідні продукти:
- шматочок масла вершкового;
- сіль і цукор на свій смак;
- шість ложок манної крупи;
- стакан молока.
Процес приготування:
- В каструлю, заливаємо молоко і ставимо його грітися на плиту.
- Коли вміст почне кипіти, акуратно додаємо вказану кількість каші при цьому необхідно постійно помішувати, щоб маса вийшла однорідною.
- Додаємо за смаком сіль з цукром, тримаємо на вогні ще приблизно три хвилини, знімаємо і подаємо через 10 хвилин, приправивши маслом. Якщо каша вийшла рідкуватий, то просто ще трохи потримайте її на плиті.
Скільки часу варити манну кашу
Якщо ви хочете отримати дійсно смачна страва, а не переварену масу, то потрібно знати, скільки варити манну кашу.
У класичному варіанті приготування кілька хвилин йдуть на закипання рідини – тобто молока або води. Це час у всіх різний і залежить від кількості продукту і рівня нагріву плити.
Після того як пішов процес кипіння і була засипана крупа, її треба варити не більше п’яти хвилин. І обов’язкова умова – не варто відразу подавати на стіл. Краще викласти шматочок масла, прикрити кришкою і дати постояти 5-10 хвилин, тоді страва стане ще смачніше і насиченішим.
Зразкові пропорції молока і манки
Правильні пропорції молока і манки при варінні дуже важливі для кінцевого результату. Якщо покласти невірне співвідношення, то каша вийде занадто густою, або ж рідкою.
Стандартним вважається використання шести ложок сухого продукту на літр молока. Але в цьому випадку маса буде рідкуватий, тому краще викладати це кількість крупи на 300 мілілітрів молока, помішувати деякий час, а потім дивитися на консистенцію і вже по своєму смаку вирішувати, чи варто додавати ще рідини чи ні.
В мультиварці
Каша в мультиварці завжди виходить дуже смачною і зберігає всі свої корисні властивості.
Необхідні продукти:
- цукор і сіль за смаком;
- шматочок вершкового масла;
- 40 грам сухої крупи;
- близько 450 мілілітрів молока.
Процес приготування:
- Всі зазначені інгредієнти покласти в чашу, додаємо будь-які спеції і приправи за бажанням і невеликий шматочок олії, перемішуємо.
- Встановлюємо прилад в режим «Молочна каша» або «Рис» на 10 хвилин.
- Перед подачею на стіл викладаємо в блюдо ще трохи олії і знову розмішуємо.
Як приготувати на молоці та воді?
Така каша виходить менш калорійною, більш легкої, але при цьому з вираженим молочним смаком.
Необхідні продукти:
- 8 ложок крупи;
- за 400 мілілітрів води і молока;
- трохи вершкового масла;
- цукор і сіль за бажанням.
Процес приготування:
- Зазначене кількість рідини вливаємо в каструлю, бажано щоб вона добре тримала тепло, і чекаємо, поки закипить.
- Всипаємо вибрані спеції, а потім і суху крупу. Постійно заважаємо масу, щоб вона вийшла однорідна.
- Тримаємо 2-3 хвилини на повільному вогні, вимикаємо і наполягаємо 10-15 хвилин перед подачею.
Рідка каша на молоці
Рідка манна каша на молоці готується так само швидко, як і звичайна. Єдина різниця в цих стравах – більшу кількість молока.
Для приготування знадобиться:
- пів-літри молока;
- сіль, цукор і ванілін за бажанням;
- вершкове масло виходячи зі своїх переваг;
- 50 грамів манної крупи.
Процес приготування:
- Молоко влийте в каструлю, відразу ж додайте половину зазначеного масла і вибрані приправи.
- Після цього поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння, постійно заважаючи масу.
- Акуратно засипте суху крупу, не забуваючи добре перемішувати. Знову доведіть до кипіння і потримайте близько трьох хвилин на вогні повільно і зніміть з плити.
- Перед тим як їсти, бажано дати каші постояти не менше 10 хвилин і заправити її маслом. Якщо все ж блюдо вийшло не таким рідким, як хотілося, додайте теплого молока.
В мікрохвильовій печі
Каша, приготована в мікрохвильовій печі, за смаком мало відрізняється від варіанту на плиті. Такий спосіб ідеально підходить, коли потрібно зробити всього одну порцію, а не цілу каструлю.
Необхідні продукти:
- дві ложки манки;
- 10 грам цукру;
- сіль за смаком;
- близько 250 мілілітрів молока;
- трохи вершкового масла.
Процес приготування:
- Перед готуванням зверніть увагу на потужність печі, вона повинна бути 750-800 Вт.
- Візьміть глибоку миску, яку можна використовувати в мікрохвильовці, викладіть туди крупу, всипте цукор, сіль, залийте молоком і поставте на півтори хвилини.
- Після цього додайте в ємність шматочок масла, перемішайте і відправте готуватися ще на хвилину. Після чого страву можна подавати.
Секрети приготування каші без грудочок
Виявляється, каша без грудочок виходить далеко не у всіх. А адже саме вони псують не лише смак страви, але і вид. Багато хто, напевно, пам’ятають цей неприємний смак, коли попадається грудку не провареної каші.
Щоб цього не сталося, потрібно дотримувати деякі нюанси:
- Всипати крупу тільки у кипляче молоко або воду. Причому обов’язково заважайте вміст, в той час як тонка цівка компонента буде сипатися в каструлю. Найкраще це робити віночком.
- Продовжуйте заважати навіть після того як засипали кашу, грудки адже можуть з’явитися і за ті три хвилини поки ви доводите страву до готовності.
- Ще один спосіб позбутися від грудок – потрібно злегка змочити холодною водою крупу і тільки потім відправляти її в кипляче молоко.
Манна каша: калорійність, користь і шкода
Манка, як і всі каші, містить багато вуглеводів, але все ж їх набагато менше, ніж в гречці або вівсянці.
Звичайно, більш смачною виходить каша на молоці, але вона і більш насичена – близько 100 калорій на 100 грам продукту. А якщо ще додати масло, та взяти жирне молоко, то це число значно збільшиться.
Калорійність каші на воді – всього 80 калорій на 100 грам і таке блюдо зовсім не містить жирів, а значить відмінно підійде для дієтичного харчування. Але і смак буде далекий від ідеалу.
Манка дуже корисна не тільки для дитячого зростаючого організму, але і для дорослих, особливо тим, у кого є проблеми з шлунком.
Користь манної каші:
- Підтримує роботу печінки і серця за рахунок входить до складу калію.
- Кальцій зміцнює кістки.
- Стимулює роботу нервової системи і мозку, містить антиоксиданти.
- Допомагає контролювати вагу, і зменшує рівень шкідливого холестерину.
- Захищає від виникнення ракових клітин.
Що стосується шкоди, то в деяких випадках її вживання не рекомендується за рахунок глютену. Особливо не варто давати цей продукт зовсім маленьким дітям з незміцнілим травленням – така їжа ще важка для них.
У людей, які страждають непереносимістю глютену, може виникнути алергія, набряки або навіть втрата свідомості.
Ідеальний варіант для здоров’я – це ранковий сніданок, кашею звареної на молоці з водою і без різних добавок. Якщо ж поєднувати її з цукром, підливою і варенням, то можна швидко набрати зайві кілограми.