Ніжний, м’який манний пудинг – це чудове ласощі для дітей і дорослих. Приготувавши його, можна порадувати домашніх спогадами з дитинства. Адже таке частування часто подається на сніданок у дитячому садку вже протягом декількох десятиліть.
Класичний манний пудинг в духовці
Інгредієнти: 160 г манної крупи, половина склянки цукрового піску, півлітра молока середньої жирності, дрібку ванільного цукру, ціле куряче яйце і жовток, вершкове масло.
Почати приготування пудингу в духовці потрібно зі змішування сухих компонентів. З’єднуються два види цукрового піску. Сипучі інгредієнти повинні рівномірно змішатися.
В окремому посуді молоко доводять до кипіння. Якщо під рукою виявився тільки дуже жирний продукт, його треба злегка розбавити водою.
Як тільки рідина почне закипати, у неї засипається суха суміш з першого кроку.
При мінімальному нагріві плити крупа вариться 5-6 хвилин при частому помішуванні.
Коли густа каша злегка охолоне, в неї вбивається ціле яйце. Далі маса перекладається у форму, змащену вершковим маслом.
Поверхню змащують збитим жовтком.
Пудинг готується близько півгодини в розігрітій духовці.
Рецепт, як у дитячому садку
Інгредієнти: літр молока, 160-180 г манної крупи, 2 курячих яйця, 2 ст. ложки пшеничного борошна, 4 ст. ложки цукрового піску, трохи солі.
Вариться густа манка з крупи і молока. До неї додається ¾ частини від вказаного в рецепті кількості цукру і дрібку солі.
З рештою піском яйця збиваються в густу пінку. В цю ж суміш всипається борошно. Інгредієнти обережно вимішуються лопаткою.
Маси з першого і другого кулі з’єднуються. Далі можна викладати майбутній пудинг у форму. Бажано попередньо присипати ємність сухарній крихтою.
Апетитний манний пудинг як у дитячому садку запікається трохи більше години в добре розігрітій духовці.
Інгредієнти: повний стакан манної крупи, літр коров’ячого молока, 2 курячих яйця, 3-4 ст. ложки цукрового піску, шматочок якісного вершкового масла, трохи дрібної солі, ягоди та горіхи для оформлення.
Для початку готується основа майбутнього ласощі. Їй стане густа манна каша. Вона вариться на плиті з молока і крупи. Також можна готувати основу в програмі «Молочна каша» пристрою.
Коли молоко закипить, в нього додаються сухі компоненти. Крупа всипається дуже тонкою цівкою, при цьому постійно помішуючи складові. Це попередить утворення грудок.
Готова каша остуджується, але при цьому вона повинна залишатися теплою. У масу забиваються яйця, додається масло. Можна відразу додати дрібно порізані улюблені фрукти або ягоди.
Далі отримана суміш виливається в чашу «розумної каструлі», тонко змащену маслом.
У програмі, призначеної для випічки, манний пудинг готується в мультиварці близько півгодини.
Перед подачею до столу частування остуджується прямо в чаші. Після цього вона розрізається, присипається будь рубаними горішками і подається до столу.
Сирно-манний пудинг
Інгредієнти: 240 г розсипчастого сиру, 1 ст. ложка (з гіркою) манної крупи, 25-35 г вершкового масла, 2 ст. ложки цукрового піску, велике яйце, жменя світлого родзинок, дрібної кухонної солі.
Першим ділом крупа засипається в чашку і залити крутим окропом. Рідини буде достатньо 2/3 склянки. Дуже важливо, щоб манка не вийшла занадто рідкою. Інакше доведеться доводити масу до потрібної консистенції пшеничного борошном, що позбавить пудинг легкості і ніжності.
Після перемішування манка в окропі повинна постояти до набухання.
В окремій ємності промитий ізюм також заливається окропом.
Жовток збивається з цукровим піском. Замість звичного цукру можна взяти його замінник і таким чином отримати по-справжньому дієтичне ласощі.
До солодкого жовтка додається сир, туди ж вливається розтоплене масло. Інгредієнти добре вимішуються.
На основі викладається злегка обсушенный на рушник родзинки і набрякла крупа.
Залишився яєчний білок збивається з невеликою кількістю солі (до появи м’яких піків). Широкої лопаткою білок втручається в «тісто».
Залишається викласти масу у форму і запікати близько півгодини в добре розігрітій духовці.
Оригінальний триколірний десерт
Інгредієнти: склянку молока, 4 ст. ложки якісного вершкового масла, 3 ст. ложки цукрового піску, половину склянки манної крупи, 3 столові яйця, 1 ст. ложка какао-порошку і така ж кількість вишневого варення.
Молоко доводять до кипіння, після чого у нього повільно і обережно всипати сухі компоненти, крім какао. Вариться дуже густа каша. Вона заправляється розтопленим маслом і охолоджується.
Далі маса з’єднується з сирими жовтками і збитими до щільної піни білками.
Суміш, що вийшла, ділиться на три частини. В першу додається какао, у другу – вишневе варення. Третя залишається незмінною.
У підготовлену форму всі три частини викладаються по черзі.
На водяній бані пудинг готується близько години.
Перед подачею до столу частування нарізається на порції і поливається згущеним молоком.
Шоколадне ласощі
Інгредієнти: півлітра молока, 90 г манної крупи, 20-25 г вершкового масла, цукор-пісок за смаком, дрібку ванільного цукру, 80 г гіркого шоколаду, 1 ст. ложка коньяку.
Молоко добре підігрівається, у нього висипаються всі підготовлені сухі компоненти, крім манки. Відразу ж додається велика частина шоколаду, поламаного на дрібні шматочки, а також олію. Невелика кількість солодкого продукту залишається для оформлення вже готового ласощі.
При постійному перемішуванні суміш доводиться до кипіння. На цьому етапі всипається манна крупа. Заважати масу треба досить інтенсивно, щоб не з’являлися грудочки.
Вариться шоколадна каша 3-4 хвилини. Помішування при цьому не припиняється. У самому кінці варіння вливається коньяк. Він стане своєрідним підсилювачем смаку.
Охолоджена маса перекладається злегка змочену водою силіконову форму.
Пудинг прикрашається тертим шоколадом і відправляється для застигання на холод приблизно на годину.