Манник класичний на молоці – 8 рецептів приготування

З манної крупи можна приготувати не тільки апетитну поживну кашу, але і смачний ніжний десерт. Все необхідне для нього напевно знайдеться в холодильнику у кожної господині. Самими простими і доступними можна назвати класичний рецепт лепешняку на молоці, а також декілька його варіацій.

Класичний маннік на молоці в духовці

Склад продуктів: 2 великих яйця, по склянці з гіркою манки, цукрового піску і домашнього молока, 1 ч. ложка розпушувача або соди, жменя подрібнених сухарів.

  • Вміст яєць перемішується до однорідності, але не збивається.
  • До них виливаються не холодне молоко. Після перемішування засипають цукор. Кількість солодкого компонента можна зменшити, якщо потрібно скоротити калорійність готового страви.
  • Вводяться залишилися сипучі інгредієнти, крім сухарної крихти.
  • Маса має «відпочити» близько півгодини.
  • Ємність змащується жиром і присипається подрібненими сухарями. В неї вливається тісто.

Випікається класичний маннік на молоці при температурі трохи вище середнього 35-45 хвилин.

Рецепт без додавання борошна

Склад компонентів: стакан (повний) жирного молока, 3 великих яйця, по склянці з гіркою манної крупи і цукру-піску, половину пачки масла вершкового, 1 мал. ложка гашеної соди.

  • Всі заявлені складові поєднуються у великій мисці. Зручно збивати їх спеціальною насадкою міксера. У результаті повинно вийти щільне тісто. Воно викладається для «перепочинку» на півгодини.
  • Суміш продуктів виливається в приготовану форму.
  • Печеться ласощі 16-18 хвилин у попередньо розігрітій духовій шафі.

Готовий манник смачно полити згущеним молоком або розтопленим шоколадом.

Шоколадний молочний манник

Склад компонентів: по стандартному склянці жирного молока і манної крупи, половина склянки олії, 3 великі ложки какао, 2/3 склянки борошна високої сортності, пакетик розпушувача.

  • Крупа поливається не холодним молоком. Сюди ж відправляється пісок та олію.
  • Після вимішування маса отставляется в бік приблизно на годину. Прибирати її в холодильник при цьому не треба. Зазначений час потрібна для набухання крупи.
  • По закінченні зазначеного часу в тісто висипаються залишилися сухі компоненти. Борошно бажано попередньо просіяти. Маса вийде рідкуватий.
  • Після чергового вимішування тісто можна виливати у форму, змащену маслом і присипану борошном.
Дивіться також:  Яблучна начинка для пиріжків – 7 рецептів, як приготувати смачну начинку

Пишний ніжний десерт випікається близько 50 хвилин в добре розігрітій духовці. Досить 180-190 градусів. При бажанні ще гарячим можна полити його глазур’ю.

Розсипчастий десерт на кислому молоці

Склад продуктів: гранований стакан кислого молока і стільки ж цукру-піску, 180-190 г манної крупи, 260 г високосортного борошна, 2 великих яйця, повна чайна ложка харчової соди.

  • Всі зазначені в рецепті продукти, крім яєць і піску потрібно з’єднати, збити до суцільної маси і залишити на 15-17 хвилин для підйому.
  • Окремо збиваються залишилися компоненти. Вони з’єднуються з основою для тіста.
  • Маса настоюється ще хвилин 20.
  • Далі тісто виливається в підготовлену форму.

Випікається ласощі 35-45 хвилин на середньому рівні духовки при температурі 180-190 градусів.

Смачна випічка з родзинками

Склад продуктів: половина склянки темного або світлого родзинок, 80-90 цукрової пудри, гранований стакан високосортного борошна, 3 великих яйця, 15-17 г розпушувача, повну склянку жирного молока.

  • Щоб тісто вийшло в підсумку максимально пишним і повітряним, яйця збиваються з пудрою, а не звичайним цукром. На цьому етапі в суміш можна додати ванілін, корицю і будь-які інші ароматні спеції.
  • З інших складових готується основа для тіста. Для цієї мети вони просто добре перемішуються і залишаються хвилин на 20 у джерела тепла.
  • Далі в масу додається попередньо промитий і розмочений в окропі родзинки. Продукти знову перемішуються.

Випікається 60-70 хвилин в духовій шафі при середній температурі.

На молоці

Склад продуктів: по склянці з гіркою високосортного борошна, манної крупи і цукрового піску, ½ малий. ложки харчової соди, 3 великих яйця, ¼ стандартної пачки вершкового маргарину.

  • Потрібно використовувати відразу дві ємності. В одній з’єднуються яйця і цукровий пісок. Коли солодкі крупинки в процесі збивання повністю розчиняться в рідині, сюди ж можна буде додавати заздалегідь розтоплений і злегка остиглий вершковий маргарин.
  • В іншій мисці змішуються залишилися компоненти.
  • Хвилин через 20 настоювання обох мас їх можна поєднати.
Дивіться також:  Рецепт бісквіта, який завжди виходить

Запікається частування в добре розігрітій духовці до повної готовності.

В мультиварці з ягодами

Склад продуктів: по граненому склянці домашнього молока (краще домашнього), манки, борошна високої сортності і цукру-піску, 80 мл рафінованої олії і 25 г вершкового, 2 великих яйця, 15-17 г розпушувача, дві жмені чорної смородини.

  • У теплому молоці розчиняється вершкове масло. Сюди ж висипається манка. Після перемішування інгредієнти залишаються щонайменше на 2,5 години.
  • В окремій мисці збиваються сирі яйця з піском. До них вливається рафінована олія і збивання триває.
  • Суміші з перших двох пунктів з’єднуються. В основу для тіста всипати інші інгредієнти. Ягоди попередньо обвалюються в борошні.

За таким рецептом маннік на молоці в мультиварці випікається у відповідному режимі 65-75 хвилин. Одержаний десерт прикрашається цукровою пудрою.

Апетитне і смачне частування з яблуками

Склад продуктів: 3 великих яйця, 90 мл жирного молока, 120-140 г цукру-піску, 3 великі ложки манки, 2 яблука, 130 г високосортного борошна, 25 г масла вершкового, жменя сухарів для панірування, 10-12 г розпушувача.

  • Сирі яйця збиваються з крупою і піском.
  • У суміш заливається не холодне молоко.
  • Додається просеянная високосортна борошно з розпушувачем.
  • Тісто перемішується, щоб в ньому не залишилося навіть дрібних грудочок.
  • Яблука миють, чистяться і ріжуться тонкими шматочками.
  • Масло розтоплюється, їм рясно форма змащується. Зверху висипаються сухарі, а потім – підготовлені яблука.
  • На фрукти виливається тісто.

Запікається десерт близько 35 хвилин при 190-200 градусах.

Прокрутка до верху