З манної крупи можна приготувати не тільки апетитну поживну кашу, але і смачний ніжний десерт. Все необхідне для нього напевно знайдеться в холодильнику у кожної господині. Самими простими і доступними можна назвати класичний рецепт лепешняку на молоці, а також декілька його варіацій.
Класичний маннік на молоці в духовці
Склад продуктів: 2 великих яйця, по склянці з гіркою манки, цукрового піску і домашнього молока, 1 ч. ложка розпушувача або соди, жменя подрібнених сухарів.
- Вміст яєць перемішується до однорідності, але не збивається.
- До них виливаються не холодне молоко. Після перемішування засипають цукор. Кількість солодкого компонента можна зменшити, якщо потрібно скоротити калорійність готового страви.
- Вводяться залишилися сипучі інгредієнти, крім сухарної крихти.
- Маса має «відпочити» близько півгодини.
- Ємність змащується жиром і присипається подрібненими сухарями. В неї вливається тісто.
Випікається класичний маннік на молоці при температурі трохи вище середнього 35-45 хвилин.
Рецепт без додавання борошна
Склад компонентів: стакан (повний) жирного молока, 3 великих яйця, по склянці з гіркою манної крупи і цукру-піску, половину пачки масла вершкового, 1 мал. ложка гашеної соди.
- Всі заявлені складові поєднуються у великій мисці. Зручно збивати їх спеціальною насадкою міксера. У результаті повинно вийти щільне тісто. Воно викладається для «перепочинку» на півгодини.
- Суміш продуктів виливається в приготовану форму.
- Печеться ласощі 16-18 хвилин у попередньо розігрітій духовій шафі.
Готовий манник смачно полити згущеним молоком або розтопленим шоколадом.
Шоколадний молочний манник
Склад компонентів: по стандартному склянці жирного молока і манної крупи, половина склянки олії, 3 великі ложки какао, 2/3 склянки борошна високої сортності, пакетик розпушувача.
- Крупа поливається не холодним молоком. Сюди ж відправляється пісок та олію.
- Після вимішування маса отставляется в бік приблизно на годину. Прибирати її в холодильник при цьому не треба. Зазначений час потрібна для набухання крупи.
- По закінченні зазначеного часу в тісто висипаються залишилися сухі компоненти. Борошно бажано попередньо просіяти. Маса вийде рідкуватий.
- Після чергового вимішування тісто можна виливати у форму, змащену маслом і присипану борошном.
Пишний ніжний десерт випікається близько 50 хвилин в добре розігрітій духовці. Досить 180-190 градусів. При бажанні ще гарячим можна полити його глазур’ю.
Розсипчастий десерт на кислому молоці
Склад продуктів: гранований стакан кислого молока і стільки ж цукру-піску, 180-190 г манної крупи, 260 г високосортного борошна, 2 великих яйця, повна чайна ложка харчової соди.
- Всі зазначені в рецепті продукти, крім яєць і піску потрібно з’єднати, збити до суцільної маси і залишити на 15-17 хвилин для підйому.
- Окремо збиваються залишилися компоненти. Вони з’єднуються з основою для тіста.
- Маса настоюється ще хвилин 20.
- Далі тісто виливається в підготовлену форму.
Випікається ласощі 35-45 хвилин на середньому рівні духовки при температурі 180-190 градусів.
Смачна випічка з родзинками
Склад продуктів: половина склянки темного або світлого родзинок, 80-90 цукрової пудри, гранований стакан високосортного борошна, 3 великих яйця, 15-17 г розпушувача, повну склянку жирного молока.
- Щоб тісто вийшло в підсумку максимально пишним і повітряним, яйця збиваються з пудрою, а не звичайним цукром. На цьому етапі в суміш можна додати ванілін, корицю і будь-які інші ароматні спеції.
- З інших складових готується основа для тіста. Для цієї мети вони просто добре перемішуються і залишаються хвилин на 20 у джерела тепла.
- Далі в масу додається попередньо промитий і розмочений в окропі родзинки. Продукти знову перемішуються.
Випікається 60-70 хвилин в духовій шафі при середній температурі.
На молоці
Склад продуктів: по склянці з гіркою високосортного борошна, манної крупи і цукрового піску, ½ малий. ложки харчової соди, 3 великих яйця, ¼ стандартної пачки вершкового маргарину.
- Потрібно використовувати відразу дві ємності. В одній з’єднуються яйця і цукровий пісок. Коли солодкі крупинки в процесі збивання повністю розчиняться в рідині, сюди ж можна буде додавати заздалегідь розтоплений і злегка остиглий вершковий маргарин.
- В іншій мисці змішуються залишилися компоненти.
- Хвилин через 20 настоювання обох мас їх можна поєднати.
Запікається частування в добре розігрітій духовці до повної готовності.
В мультиварці з ягодами
Склад продуктів: по граненому склянці домашнього молока (краще домашнього), манки, борошна високої сортності і цукру-піску, 80 мл рафінованої олії і 25 г вершкового, 2 великих яйця, 15-17 г розпушувача, дві жмені чорної смородини.
- У теплому молоці розчиняється вершкове масло. Сюди ж висипається манка. Після перемішування інгредієнти залишаються щонайменше на 2,5 години.
- В окремій мисці збиваються сирі яйця з піском. До них вливається рафінована олія і збивання триває.
- Суміші з перших двох пунктів з’єднуються. В основу для тіста всипати інші інгредієнти. Ягоди попередньо обвалюються в борошні.
За таким рецептом маннік на молоці в мультиварці випікається у відповідному режимі 65-75 хвилин. Одержаний десерт прикрашається цукровою пудрою.
Апетитне і смачне частування з яблуками
Склад продуктів: 3 великих яйця, 90 мл жирного молока, 120-140 г цукру-піску, 3 великі ложки манки, 2 яблука, 130 г високосортного борошна, 25 г масла вершкового, жменя сухарів для панірування, 10-12 г розпушувача.
- Сирі яйця збиваються з крупою і піском.
- У суміш заливається не холодне молоко.
- Додається просеянная високосортна борошно з розпушувачем.
- Тісто перемішується, щоб в ньому не залишилося навіть дрібних грудочок.
- Яблука миють, чистяться і ріжуться тонкими шматочками.
- Масло розтоплюється, їм рясно форма змащується. Зверху висипаються сухарі, а потім – підготовлені яблука.
- На фрукти виливається тісто.
Запікається десерт близько 35 хвилин при 190-200 градусах.