Манник – класичний рецепт і 10 варіантів приготування
Цей найпростіший варіант випічки стане відмінним доповненням до ароматного гарячого чаю. Особливо популярний класичний рецепт лепешняку. Але крім нього можна відшукати й інші цікаві варіанти.
Класичний рецепт лепешняку на кефірі
Інгредієнти: повний стакан манки, по склянці цукру-піску і жирного кефіру, 0,5 ч. ложки кухонної солі і соди, 2 яйця, дрібку ваніліну, трохи вершкового масла і сухарній крихти. Далі опублікований докладний класичний рецепт лепешняку на кефірі.
Спочатку змішується два перших сипучих інгредієнта з рецепту. Далі вони заливаються холодною кисломолочних продуктом і залишають на 15-17 хвилин.
У масу забиваються яйця, додається сіль, ванілін і сода. Після перемішування тісто виливається у форму, яку попередньо потрібно промаслить і присипати сухарями.
Випікають пиріг 35-45 хвилин в добре розігрітій духовій шафі.
Як приготувати на молоці?
Інгредієнти: повний склянку жирного коров’ячого молока, така ж кількість манної крупи і цукрового піску, 2 курячих яйця, 1 ч. ложка харчової соди, жменя сухарній крихти і будь-який жир для змащування форми.
Яйця просто перемішуються віночком до однорідності. Збивати їх не потрібно.
У миску до решти продуктів вливається молоко. Необхідно заздалегідь злегка підігріти.
Далі в ємність поступово додаються й інші продукти. Останній всипається харчова сода.
Міксером замішується жидковатая суміш, яка залишається на півгодинки до розбухання манки.
Далі тісто виливається в промазану жиром і засипану підготовленими сухарями форму.
Випікається маннік на молоці в духовці 40-45 хвилин при середній температурі.
Манник на сметані
Інгредієнти: 3 великих курячих яйця, повного склянки манної крупи, сметани середньої жирності і високосортного борошна, 170 г цукру-піску, 1 ч. ложка пекарського порошку.
Спочатку в глибоку миску висипається манка. Зверху крупа не заливається холодною сметаною. Після ретельного перемішування маса залишається на 15-17 хвилин. Це необхідно для того, щоб крупа встигла добряче розбухнути. Якщо господиня готує манник вперше, то для вірності варто збільшити час настоювання суміш до півгодини.
В окремому посуді яйця з цукром збиваються до пишноти. В масі не повинні відчуватися солодкі крупинки.
Продукти з першого і другого кроку з’єднуються і добре перемішуються.
Залишилося просіяти в суміш пшеничне борошно з пекарським порошком. Робити це потрібно з високого відстані, щоб максимально збагатити сипучі інгредієнти киснем.
Тісто ще раз добре вимішується, після чого виливають у змащену будь-яким жиром форму.
Випікається маннік на сметані в добре розігрітій духовці 45-55 хвилин.
Випікаємо в мультиварці
Інгредієнти: за граненому склянці високосортного борошна, жирного коров’ячого молока, цукрового піску і манної крупи, 2 курячі яєчка, велика пучку пекарського порошку, 1/3 склянки рафінованої олії.
Першим ділом молочний продукт підігрівається до теплого стану.
Окремо курячі яйця добре збиваються з піском. У суміш вливається масло. Рослинний компонент можна замінити розтопленим вершковим маслом. Останнього потрібно взяти половину стандартної пачки. Сюди ж висипається крупа.
Інгредієнти першого і другого кроку з’єднуються. Після ретельного перемішування вони залишаються «відпочивати». На цей процес потрібно мінімум півгодини. В ідеалі потрібно залишити манку до повного набухання на пару годин.
Коли пройде заявлений час, в суміш потрібно всипати пекарський порошок, а також попередньо просіяне пару раз пшеничне борошно. Всі складові ще раз добре перемішуються.
Тісто виливається в промаслений чашу приладу.
Манник в мультиварці готується в програмі, призначеної для випічки 50-55 хвилин. Якщо температура нагрівання виявилася вище 150 градусів, то зазначений час потрібно скоротити.
Сирний манник
Інгредієнти: 330 г розсипчастого сиру, 3 курячих яйця, повного стакана цукрового піску і манної крупи, 120 г жирної сметани, 1 ч. ложка пекарського порошку, дрібку ваніліну.
Жовтки яєць перетираються з сиром, ваніліном, цукром і сметаною.
Коли маса стане однорідною, у неї всипати всі заявлені сухі компоненти. Після чергового перемішування тісто залишають на 10-12 хвилин. Якщо упустити цей важливий етап, то в процесі запікання манник погано підніметься.
Паралельно збиваються білки яєць до щільної білосніжною гущі. Після цього продукт обережно втручається в тісто.
Запікати сирний манник можна в будь-якій зручній формі. Головне, попередньо змастити її жиром. Готується десерт 45-55 хвилин при середній температурі.
Інгредієнти: 3 курячих яйця, повного склянки манної крупи, високосортної пшеничного борошна, жирного кефіру і цукру-піску, 1 ч. ложка пекарського порошку, 4 ст. ложки какао, 3 дрібку дрібної солі, 60 мл рафінованої олії.
Манка заливається жирним кисломолочним продуктом. Суміш залишається мінімум на годину. А краще збільшити час її настоювання в 2 рази.
В окремій ємності з піском та сіллю збиваються яйця. Робити це потрібно міксером або блендером.
Продукти з першого і другого кроку з’єднуються.
У масу всипається какао, розпушувач. Компоненти розмішують, поки не зникнуть дрібні грудочки.
Останніми в тісто додається просеянная борошно і олію. Воно знову залишають для відпочинку, але вже на 10-12 хвилин.
Шоколадна маса виливається в змащену жиром форму, яка поміщається в розігріту духовку на 45-55 хвилин. Готовий пиріг витягується з духової шафи тільки після охолодження.
Манник швидкого приготування
Інгредієнти: за повного граненому склянки манки, цукру-піску, жирного кефіру і високосортного борошна, 0,5 ч. ложки харчової соди, 3 курячих яйця, пакетик ваніліну, жменю свіжої або замороженої чорниці.
Крупа заливається трохи підігрітим кефіром. Для набухання маса залишається на 12-15 хвилин.
На першій швидкості міксера збиваються курячі яйця з цукровим піском і ваніліном. Сюди ж додається суміш з крупи і кефіру. Все знову добре перемішується.
У тісто додаються залишилися, згідно з рецептом, компоненти.
Маса виливається в промаслений силіконову форму. Зверху майбутнього лепешняку викладаються ягідки. Якщо чорниця заморожена, то попередньо розморожувати її не потрібно.
Випікається частування в духовці при 200-210 градусах до появи рум’яної скоринки.
На кефірі з бананом і згущеним молоком
Інгредієнти: за повного граненому склянки манки, високосортного борошна, цукрового піску, жирного кефіру, банку згущеного молока, половина пачки якісного вершкового масла, 3 стиглих банана, ½ ч. ложки харчової соди.
Спочатку в глибокій посуді з’єднується пісок і манна крупа. Зверху продукти заливаються не холодним кефіром. Після перемішування вони залишають при кімнатній температурі на пару годин.
У тісто вливається розтоплене масло, просіюється високосортна борошно з содою. Продукти знову перемішуються.
Тісто викладається в промазану жиром і присипану сухий манкою форму. Пиріг випікається при 180 градусах до сухої сірники.
Одержаний «корж» розрізається на 2 частини, промащується згущеним молоком. Між двома частинами пирога викладаються також тонкі кружечки бананів.
Пиріг без яєць
Інгредієнти: по склянці манки і кефіру, по половині склянки цукру і родзинок, ½ ч. ложки розпушувача, 2 ст. ложки жирної сметани.
Манка заливається кефіром і залишають на годину.
Потім в набряклу масу по черзі додаються всі інші заявлені компоненти.
Останнім у тісто всипається заздалегідь промитий і запарені окропом ізюм.
Випікається частування в добре розігрітій духовці 25-30 хвилин.
Без додавання борошна
Інгредієнти: по цілому склянці манки, піску (цукрової) і кефіру, 2 курячих яйця, 120 г вершкового масла, 1 ч. ложка розпушувача.
Крупа заливається не холодним кефіром і залишається для розмокання.
Масло розтоплюється, в ньому розчиняється цукор.
Продукти з першого і другого кроку з’єднуються.
Окремо збиваються яйця і обережно вводять у тісто. Останнім у нього всипається розпушувач.
Однорідне тісто виливається в змащену жиром форму. Готується в духовці при 180 градусах до сухої сірники.