Манник – класичний рецепт і 10 варіантів приготування

Цей найпростіший варіант випічки стане відмінним доповненням до ароматного гарячого чаю. Особливо популярний класичний рецепт лепешняку. Але крім нього можна відшукати й інші цікаві варіанти.

Класичний рецепт лепешняку на кефірі

Інгредієнти: повний стакан манки, по склянці цукру-піску і жирного кефіру, 0,5 ч. ложки кухонної солі і соди, 2 яйця, дрібку ваніліну, трохи вершкового масла і сухарній крихти. Далі опублікований докладний класичний рецепт лепешняку на кефірі.

  • Спочатку змішується два перших сипучих інгредієнта з рецепту. Далі вони заливаються холодною кисломолочних продуктом і залишають на 15-17 хвилин.
  • У масу забиваються яйця, додається сіль, ванілін і сода. Після перемішування тісто виливається у форму, яку попередньо потрібно промаслить і присипати сухарями.
  • Випікають пиріг 35-45 хвилин в добре розігрітій духовій шафі.

    Як приготувати на молоці?

    Інгредієнти: повний склянку жирного коров’ячого молока, така ж кількість манної крупи і цукрового піску, 2 курячих яйця, 1 ч. ложка харчової соди, жменя сухарній крихти і будь-який жир для змащування форми.

  • Яйця просто перемішуються віночком до однорідності. Збивати їх не потрібно.
  • У миску до решти продуктів вливається молоко. Необхідно заздалегідь злегка підігріти.
  • Далі в ємність поступово додаються й інші продукти. Останній всипається харчова сода.
  • Міксером замішується жидковатая суміш, яка залишається на півгодинки до розбухання манки.
  • Далі тісто виливається в промазану жиром і засипану підготовленими сухарями форму.
  • Випікається маннік на молоці в духовці 40-45 хвилин при середній температурі.

    Манник на сметані

    Інгредієнти: 3 великих курячих яйця, повного склянки манної крупи, сметани середньої жирності і високосортного борошна, 170 г цукру-піску, 1 ч. ложка пекарського порошку.

  • Спочатку в глибоку миску висипається манка. Зверху крупа не заливається холодною сметаною. Після ретельного перемішування маса залишається на 15-17 хвилин. Це необхідно для того, щоб крупа встигла добряче розбухнути. Якщо господиня готує манник вперше, то для вірності варто збільшити час настоювання суміш до півгодини.
  • В окремому посуді яйця з цукром збиваються до пишноти. В масі не повинні відчуватися солодкі крупинки.
  • Продукти з першого і другого кроку з’єднуються і добре перемішуються.
  • Залишилося просіяти в суміш пшеничне борошно з пекарським порошком. Робити це потрібно з високого відстані, щоб максимально збагатити сипучі інгредієнти киснем.
  • Тісто ще раз добре вимішується, після чого виливають у змащену будь-яким жиром форму.
  • Дивіться також:  Випічка з листкового тіста — 33 рецепта приготування з дріжджового тіста

    Випікається маннік на сметані в добре розігрітій духовці 45-55 хвилин.

    Випікаємо в мультиварці

    Інгредієнти: за граненому склянці високосортного борошна, жирного коров’ячого молока, цукрового піску і манної крупи, 2 курячі яєчка, велика пучку пекарського порошку, 1/3 склянки рафінованої олії.

  • Першим ділом молочний продукт підігрівається до теплого стану.
  • Окремо курячі яйця добре збиваються з піском. У суміш вливається масло. Рослинний компонент можна замінити розтопленим вершковим маслом. Останнього потрібно взяти половину стандартної пачки. Сюди ж висипається крупа.
  • Інгредієнти першого і другого кроку з’єднуються. Після ретельного перемішування вони залишаються «відпочивати». На цей процес потрібно мінімум півгодини. В ідеалі потрібно залишити манку до повного набухання на пару годин.
  • Коли пройде заявлений час, в суміш потрібно всипати пекарський порошок, а також попередньо просіяне пару раз пшеничне борошно. Всі складові ще раз добре перемішуються.
  • Тісто виливається в промаслений чашу приладу.
  • Манник в мультиварці готується в програмі, призначеної для випічки 50-55 хвилин. Якщо температура нагрівання виявилася вище 150 градусів, то зазначений час потрібно скоротити.

    Сирний манник

    Інгредієнти: 330 г розсипчастого сиру, 3 курячих яйця, повного стакана цукрового піску і манної крупи, 120 г жирної сметани, 1 ч. ложка пекарського порошку, дрібку ваніліну.

  • Жовтки яєць перетираються з сиром, ваніліном, цукром і сметаною.
  • Коли маса стане однорідною, у неї всипати всі заявлені сухі компоненти. Після чергового перемішування тісто залишають на 10-12 хвилин. Якщо упустити цей важливий етап, то в процесі запікання манник погано підніметься.
  • Паралельно збиваються білки яєць до щільної білосніжною гущі. Після цього продукт обережно втручається в тісто.
  • Запікати сирний манник можна в будь-якій зручній формі. Головне, попередньо змастити її жиром. Готується десерт 45-55 хвилин при середній температурі.

    Дивіться також:  Шарлотка на сковороді – 7 простих рецептів, як приготувати смачний домашній пиріг шарлотку без духовки

    Рецепт шоколадного десерту

    Інгредієнти: 3 курячих яйця, повного склянки манної крупи, високосортної пшеничного борошна, жирного кефіру і цукру-піску, 1 ч. ложка пекарського порошку, 4 ст. ложки какао, 3 дрібку дрібної солі, 60 мл рафінованої олії.

  • Манка заливається жирним кисломолочним продуктом. Суміш залишається мінімум на годину. А краще збільшити час її настоювання в 2 рази.
  • В окремій ємності з піском та сіллю збиваються яйця. Робити це потрібно міксером або блендером.
  • Продукти з першого і другого кроку з’єднуються.
  • У масу всипається какао, розпушувач. Компоненти розмішують, поки не зникнуть дрібні грудочки.
  • Останніми в тісто додається просеянная борошно і олію. Воно знову залишають для відпочинку, але вже на 10-12 хвилин.
  • Шоколадна маса виливається в змащену жиром форму, яка поміщається в розігріту духовку на 45-55 хвилин. Готовий пиріг витягується з духової шафи тільки після охолодження.

    Манник швидкого приготування

    Інгредієнти: за повного граненому склянки манки, цукру-піску, жирного кефіру і високосортного борошна, 0,5 ч. ложки харчової соди, 3 курячих яйця, пакетик ваніліну, жменю свіжої або замороженої чорниці.

  • Крупа заливається трохи підігрітим кефіром. Для набухання маса залишається на 12-15 хвилин.
  • На першій швидкості міксера збиваються курячі яйця з цукровим піском і ваніліном. Сюди ж додається суміш з крупи і кефіру. Все знову добре перемішується.
  • У тісто додаються залишилися, згідно з рецептом, компоненти.
  • Маса виливається в промаслений силіконову форму. Зверху майбутнього лепешняку викладаються ягідки. Якщо чорниця заморожена, то попередньо розморожувати її не потрібно.
  • Випікається частування в духовці при 200-210 градусах до появи рум’яної скоринки.

    На кефірі з бананом і згущеним молоком

    Інгредієнти: за повного граненому склянки манки, високосортного борошна, цукрового піску, жирного кефіру, банку згущеного молока, половина пачки якісного вершкового масла, 3 стиглих банана, ½ ч. ложки харчової соди.

    Дивіться також:  Бородінський хліб – 5 рецептів приготування вдома

  • Спочатку в глибокій посуді з’єднується пісок і манна крупа. Зверху продукти заливаються не холодним кефіром. Після перемішування вони залишають при кімнатній температурі на пару годин.
  • У тісто вливається розтоплене масло, просіюється високосортна борошно з содою. Продукти знову перемішуються.
  • Тісто викладається в промазану жиром і присипану сухий манкою форму. Пиріг випікається при 180 градусах до сухої сірники.
  • Одержаний «корж» розрізається на 2 частини, промащується згущеним молоком. Між двома частинами пирога викладаються також тонкі кружечки бананів.

    Пиріг без яєць

    Інгредієнти: по склянці манки і кефіру, по половині склянки цукру і родзинок, ½ ч. ложки розпушувача, 2 ст. ложки жирної сметани.

  • Манка заливається кефіром і залишають на годину.
  • Потім в набряклу масу по черзі додаються всі інші заявлені компоненти.
  • Останнім у тісто всипається заздалегідь промитий і запарені окропом ізюм.
  • Випікається частування в добре розігрітій духовці 25-30 хвилин.

    Без додавання борошна

    Інгредієнти: по цілому склянці манки, піску (цукрової) і кефіру, 2 курячих яйця, 120 г вершкового масла, 1 ч. ложка розпушувача.

  • Крупа заливається не холодним кефіром і залишається для розмокання.
  • Масло розтоплюється, в ньому розчиняється цукор.
  • Продукти з першого і другого кроку з’єднуються.
  • Окремо збиваються яйця і обережно вводять у тісто. Останнім у нього всипається розпушувач.
  • Однорідне тісто виливається в змащену жиром форму. Готується в духовці при 180 градусах до сухої сірники.

    Прокрутка до верху