Прекрасний продукт – манна крупа. З неї можна і кашу зварити і смачний пиріг спекти. Тільки можна з упевненістю сказати, що любителів манної каші буде набагато менше, ніж шанувальників випічки. Добре себе зарекомендував маннік на кефірі, він виходить пишним і в міру вологим, а варіативність рецептів допомагає повною мірою розгулятися фантазії кулінара.
Манник на кефірі — класичний рецепт в духовці
Класичний рецепт лепешняку на кефірі, так само як і на молоці, ряжанці, кисляку, варення або чаї передбачає виключення з його складу борошна або використання її в мінімальній кількості. Наведений нижче рецепт на кефірі зручний тим, що всі основні продукти для нього можна відміряти гранованим склянкою об’ємом 200 мл Саме його обсягом відповідає кількість кефіру, цукру і крупи.
Що включено в склад тіста:
- 180 г цукру;
- 160 г манної крупи;
- 200 мл кефіру;
- 2 яйця;
- 3 г солі;
- 3 г соди;
- сухофрукти (родзинки, курага, в’ялена вишня та інше) за смаком.
Рецепт покроково:
Як приготувати розсипчастий десерт в мультиварці?
Немає нічого простіше, ніж спекти манник в мультиварці. Потрібно лише підготувати і змішати продукти, перекласти масу в мультипомощницу, натиснути кнопочку і чекати сигналу про готовність випічки.
Для випічки манного пирога в мультиварці об’ємом чаші 4,5 літра слід мати на кухні:
- 200 г манної крупи;
- 280 мл кефіру;
- 3 курячі яйця категорії С0 або С1;
- 240 г цукрового піску;
- 160 г просіяного пшеничного борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 14 г розпушувача;
- ваніль за смаком.
Спосіб випічки в мультиварці:
Пиріг маннік на кефірі без яєць
Цей пиріг за текстурою готової випічки нагадує бісквіт, при цьому він готується без традиційної для бісквітного тіста складової – яєць. Можна сказати, що під час приготування пирога жодне яйце не постраждало. Цей десерт можна включати в раціон малят і дорослих, у яких алергія на яйця.
Перелік необхідних продуктів у процесі роботи:
- 300 мл кефіру;
- 240 г манної крупи;
- 180 г білого кристалічного цукру;
- 160 г борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 4 г харчової соди;
- 3 г солі;
- ваніль, мускатний горіх або кориця за бажанням.
Готуємо наступним чином:
Без додавання борошна
Випічка на манній крупі при правильно підібраних пропорціях може вийти навіть без додавання і дрібки пшеничного борошна. Такий рецепт лепешняку на кефірі виручить багатьох господинь, коли захочеться спекти чогось смачного до чаю, а в будинку не виявиться основного інгредієнта будь-якого пирога – борошна.
Щоб спекти маннік на кефірі без борошна потрібно взяти:
- 250 г манки;
- 300 мл кефіру 2,5% жирності;
- 2 яйця;
- 100 г цукру або трохи більше за смаком;
- 2 г порошку ванілі;
- 10 г розпушувача;
- 25 г вершкового масла або 15 мл рослинного масла.
Послідовність роботи:
Рецепт з сиром
Поєднання в одному рецепті двох таких кисломолочних продуктів, як сир і кефір перетворює випічку в справжнє джерело кальцію, який необхідний людському організму в будь-якому віці. Щоб отримати повітряний манник, необхідно правильно вибрати сир. Цей продукт не повинен бути занадто вологим (при необхідності його можна віджати), але і не варто брати сухий.
Пропорції інгредієнтів у складі випічки:
- 350 г сиру;
- 150 мл кефіру;
- 160 г манної крупи;
- 3 курячі яйця;
- 180 г цукру;
- 8 г ванільного цукру;
- 5 г розпушувача для тіста;
- 10-15 г вершкового масла для змащування форми.
Послідовність процесу випічки:
Повітряний маннік на кефірі з борошном
Якщо цей повітряний пиріг спекти в круглій формі, а потім розпустити на кілька пластів, то його буде легко перетворити на смачний торт, просто перемазав коржі будь-яким кремом. Але можна просто полити випічку зверху глазур’ю або припорошити солодкої цукрової пудрою, все одно вийде дуже апетитно.
Продукти, які використовуються в приготуванні, будуть наступними:
- 200 мл кефіру;
- 3 яйця;
- 160 г крупи;
- 200 г цукру;
- 100 г борошна;
- 5 г соди;
- 5 г ваніліну.
Випічка:
Смачна випічка з вишнею
З кефірним тестом на манці чудово поєднуються багато ягоди і фрукти: вишня, смородина, полуниця, малина. Вишнева нотка подарує пирога приємну кислинку. У тісто можна покласти як свіжі, так і заморожені ягоди. Головне, щоб отримати розсипчастий манник, потрібно дати стекти зайвому соку з ягід. Зайва волога зробить пиріг важким і щільним.
Вишневий манник печуть з:
- 170 г манної крупи;
- 200 г цукру;
- 210 мл кефіру;
- 2 яєць;
- 120 г борошна;
- 7 г розпушувача;
- 5 г ванільного порошку;
- 200-250 г вишні.
Етапи замішування тіста і випічки:
Манник з яблуками — покроковий рецепт
Ті господині, які не дружать з бісквітним тістом, можуть спробувати спекти маннік на кефірі з яблуками, дуже схожий на традиційну шарлотку. Яблука для пирога краще брати кисло-солодкі або солодкі з щільною, не пухкої м’якоттю.
Необхідні для випічки продукти:
- 165 г манки;
- 200 мл кефіру;
- 3 курячі яйця середнього розміру;
- 190 г цукрового піску;
- 50 г м’якого вершкового масла;
- 12 г розпушувача;
- 250-300 г яблук;
- ваніль, кориця та інші спеції за бажанням.
Як спекти на домашній кухні:
Готуємо з додаванням шоколаду
Цей повітряний манник має бархатисту структуру, що нагадує своїм кольором нічне небо. Шоколад для пирога можна використовувати як екстрачорний з підвищеним вмістом какао, так і молочний залежно від особистих переваг.
Інгредіентний складу десерту:
- 130 г вершкового масла;
- 200 мл кефіру;
- 180 г цукрової пудри;
- 3 яйця;
- 160 г манної крупи;
- 160 г борошна;
- 100 г темного або молочного шоколаду.
Готуємо наступним чином:
Вирішивши приготувати манник навіть по самому простому рецептом, можна надати готовому виробу свою родзинку, використовуючи різні добавки цедру цитрусових (лимон, апельсин, лайм), ваніль, мускатний горіх, корицю і навіть кардамон.