Солодка випічка, яка готувалася ще в XIII столітті, в даний час виходить без зайвих витрат часу. Перед тим, як приготувати манник в мультиварці на кефірі, варто познайомитися з нюансами виконання різних рецептів і вибрати той, який припаде до душі і смаку.
Класичний рецепт лепешняку на кефірі в мультиварці
Щоб приготувати маннік на кефірі, яка знайома багатьом ще з дитинства, треба витратити мінімум часу і коштів:
- манна крупа – 200 г;
- кефір – 280 мл;
- яйця – 3 шт.;
- цукор – 240 г;
- борошно 160 г;
- масло вершкове – 100 г;
- розпушувач – 10 г;
- ванілін – за смаком.
Процес створення полягає в наступному:
- Крупа заливається кисломолочним продуктом і витримується ½ години до набухання.
- У глибокому посуді яйця збиваються з цукром до стійкої піни.
- Масло розтоплюється і вливається в яєчну масу, куди викладається і манка з кефіром.
- Після змішування в масу додаються просеянная борошно і розпушувач.
- Тісто перемішується до однорідної структури, після чого виливається у підготовлену за допомогою масла чашу.
- Техніка встановлюється на програму «Випічка» з часом випікання 1 годину 10 хвилин.
- Після звукового оповіщення кришка відкривається і залишається в такому вигляді на ¼ години.
З вишнею
Завдяки ягодам вишні повітряний пиріг на основі манки набуває неординарний смак з кислинкою і оригінально виглядає. Приготувати десерт можна з аналогічного продуктового набору, зазначеного в базовому рецепті, з доповненням з 250 г ягід вишень без кісточок. Кроки по приготуванню виконуються в тій же послідовності, крім невеликого доповнення: обвалені в борошні ягоди додаються в тісто на фінальному етапі – перед викладенням маси в чашу мультиварки.
Без додавання борошна в мультиварці
Манник без борошна готується практично з тих же продуктів, виключаючи борошно, масло і яйце, і за аналогічним алгоритмом, що і в базовому рецепті. Однак для кращого результату варто витримувати залиту кефіром манну крупу впродовж години.
Покроковий рецепт без яєць
Якщо у людини алергія на яєчний продукт, не варто зневірятися. Пишний і ніжний манник можна дуже просто приготувати без їх використання.
Для цього достатньо підготувати перелічені нижче складові:
- манна крупа – 300 г;
- кефір – 400 мл;
- цукор – 230 г;
- борошно 160 г;
- масло вершкове – 100 г;
- сода – 3 г;
- сіль – щіпка;
- ванілін, кориця – за смаком.
Готується кулінарний виріб наступним чином:
- Манка змішується з сіллю, цукром, розтопленим маслом і кефіром.
- Через 40 хвилин, за які манка повинна збільшитися щонайменше у два рази, в масу додаються сода, просеянная борошно приправа.
- Тісто перемішується до однорідності, щоб пиріг вийшов без грудочок, і викладається в чашу.
- Випікання здійснюється в режимі «Випічка» протягом ⅔ години.
- Після звукового сповіщення про готовність пирога дається небагато часу охолонути, а потім за допомогою ємності для приготування на пару виймається з чаші мультиварки.
Сирний маннік на кефірі
Ситна випічка, багата живильними елементами завдяки вмісту сиру, відмінно підійде дітям, які не відчувають любові до сирних продуктів в чистому вигляді.
Для створення пирога потрібно:
- манна крупа – 300 г;
- кефір – 100 мл;
- цукор – 230 г;
- масло вершкове – 70 г;
- яйця – 2 шт.;
- сир – 150 г;
- розпушувач – 10 р.
Для створення ніжною випічки:
- Жовтки і білки поділяються в різні ємності.
- У посуд з жовтками додається цукор, і вміст збивається до в’язкої консистенції за допомогою міксера або блендера.
- Потім в жовткову масу додаються перетертий через велике сито сир, кефір, розпушувач, розм’якшене масло і манка.
- Коли маса добре перемішається, вона залишається на нетривалий час у спокої.
- Білки в іншій ємності збиваються до стійкої піни і поступово втручаються в тісто.
- Готове тісто переміщається в чашу мультиварки, яка заздалегідь змащують вершковим маслом.
- Десерт випікається на програмі «Випічка» протягом 1 години.
- Після готовності пиріг залишається в мультиварці до повного охолодження.
З яблуками
Манник на кефірі з яблуками являє собою апетитне блюдо, яке не тільки економічне, просте виконання, але ще і дуже поживне.
Щоб створити повітряний і ароматний пиріг знадобляться:
- манна крупа – 210 г;
- кефір – 400 мл;
- цукор – 150 г;
- масло вершкове – 10 г;
- яйця – 4 шт.;
- яблука – 400 г;
- розпушувач – 10 р.
Щоб пригостити домочадців або нежданих гостей:
- У глибокий посуд засипається манна крупа з цукром і залити кефіром.
- Після змішування маса настоюється ½ години.
- Поки тісто підходить, готуються яблука: з очищених від шкірки плодів видаляються серцевини, після чого вони натираються на крупній тертці.
- У збільшення манну масу забиваються яйця, викладається яблучна стружка і додається розпушувач.
- Коли все змішано, готове тісто викласти у змащену маслом чашу і розрівнюється дерев’яною лопаткою.
- Випікання проводиться в режимі «Випічка» на протязі 1 години до звукового сигналу.
З гарбузом
Коли в зимовий час велика гарбуз розрізається для використання тільки однієї частини, піднімається питання про те, що робити з залишився овочем. Манник з гарбузом – хороше рішення, яке сподобається як дорослим, так і маленьким членам сім’ї.
Для втілення в життя такого рецепта необхідно підготувати наступні інгредієнти:
- манна крупа – 220 г;
- гарбуз – 300 г;
- кефір – 140 мл;
- цукор – 100 г;
- масло вершкове – 10 г;
- борошно – 50 р;
- яйця – 2 шт.;
- сода – 3 г;
- оцет для гасіння;
- олія соняшникова 50 мл
Щоб побалувати членів сім’ї вітамінним десертом:
- У глибокій мисці змішуються манна крупа з кефіром і соняшниковою олією.
- Гарбуз відварюється і перемелюється за допомогою блендера до консистенції пюре, після чого відправляється до набряклої манки.
- В окремому посуді збиваються яйця з цукром.
- Яєчна суміш відправляється до тесту з манки.
- Наприкінці в тісто втручається борошно і додається сода, гашене оцтом.
- Готова маса викладається в чашу і випікається на режимі «Випічка» 65 хвилин.
Повітряний і розсипчастий маннік на кефірі з какао
Шоколадний манник з дивними смаковими якостями прикрасить будь-який стіл.
Щоб вразити гостей красивою і смачною випічкою будуть потрібні:
- манна крупа – 160 г;
- кефір – 200 мл;
- яйця – 2 шт.;
- цукор – 130 г;
- какао – 60 г;
- розпушувач – 10 г;
- ванільний цукор – 10 р.
При виконанні рецепта шоколадного пирога на основі манки:
- Манка заливається кефіром і настоюється.
- В окремому посуді збиваються жовтки, цукровий пісок і ванільний цукор.
- Потім набрякла манка змішується з какао, розпушувачем жовтковою масою, в яку поступово вводяться білки.
- Якщо тісто занадто рідке, в нього додається просеянная борошно до консистенції густої сметани.
- Випікається маннік на режимі «Випічка» протягом 60-70 хвилин.
Таким чином, на основі манної крупи можна створити ніжний, повітряний пиріг, який сподобається всім мешканцям і гостям. А за допомогою мультиварки процес створення солодкої випічки стає практично не помітний.