Манник з гарбузом – досить незвичайне блюдо, яке рідко хто готує. А адже така випічка виходить смачною і може стати відмінним сніданком для всієї родини.
Манник з гарбузом – простий і швидкий рецепт
Це базовий рецепт пирога, де основним інгредієнтом виступає гарбуз. Особливо залишаться задоволені результатом такого кулінарного експерименту цінителі східних солодощів.
Необхідні продукти:
- близько 400 грам гарбуза;
- 250 мл молока;
- 5 грам розпушувача;
- 150 грам цукру;
- стакан манки.
Процес приготування:
- Подрібніть гарбуз з допомогою терки. В результаті у вас повинно вийти дві склянки солодкої м’якоті.
- У глибокий посуд викладаємо всі інгредієнти: гарбуз, молоко, цукор, розпушувач і манку.
- Бажано заздалегідь включити духовку розігріти до 200 градусів і підготувати форму для випікання. Важливо дуже швидко перекласти тісто, щоб манка не встигла набрякнути, інакше пиріг вийде твердоватым.
- Доводимо випічку до готовності протягом 50 хвилин.
На кефірі
Приготувати манник з гарбузом на кефірі – відмінний спосіб використовувати молочну продукцію вже з минулим терміном придатності. Така випічка, до речі, виходить м’яка і повітряна.
Необхідні продукти:
- 200 мл кефіру;
- два яйця;
- маленька ложка соди;
- 300 грам манки;
- стакан цукрового піску;
- близько 200 грам гарбуза.
Процес приготування:
- У миску вбиваємо яйця, добре перемішуємо їх, а потім з’єднуємо з кефіром.
- В іншій ємності потрібно змішати манку з цукровим піском. Отриману масу слід додати до яєць і всипати соду.
- Туди ж кладемо подрібнену на терці гарбуз і залишаємо «тісто» на 40 хвилин.
- За цей час включаємо розігріватися духовку, поставивши температуру на 190 градусів, і тримаємо в ній випічку близько 40 хвилин.
Манник з гарбузом і лимоном
Кажуть, що поєднання гарбуза і лимона дає чудовий смак. А це означає, що обов’язково варто скористатися цим простим, але вишуканим рецептом.
Необхідні продукти:
- 250 мл свіжого кефіру;
- дві ложки розпушувача;
- один лимон;
- пара яєць;
- 400 г манки;
- 250 г гарбуза;
- чотири ложки борошна;
- 150 г цукру.
Процес приготування:
- З’єднуємо манку з кефіром і туди ж додаємо подрібнену будь-яким способом гарбуз.
- В іншу ємність вбиваємо охолоджені яйця, розтираємо їх з цукровим піском і тертим лимоном.
- Те, що вийшло, відправляємо в миску з манкою. Додаємо вказану кількість розпушувача і борошна, ретельно вимішуємо до отримання маси однорідної консистенції.
- Готуємо смакоту в гарячій духовці близько 40 хвилин при температурі 180 градусів.
В мультиварці
Манник в мультиварці виходить пишним, ароматним, а головне, не потрібно постійно спостерігати за процесом приготування.
Необхідні інгредієнти:
- сода на кінчику чайної ложки;
- 300 грам гарбуза;
- три ложки борошна;
- 150 мл кефіру;
- пара яєць;
- 300 грам манки;
- кориця за смаком;
- 100 грам цукру.
Процес приготування:
- Для початку готуємо гарбузове пюре. Для цього включимо мультиварку на режим «Випічка» і продержим в ній гарбуз близько 20 хвилин, після чого скористаємося блендером.
- В окремому посуді змішуємо задану кількість манки зі свіжим кефіром і овочевим пюре.
- В іншій ємності перебиваємо яйця з цукром і з’єднуємо обидві маси.
- Кладемо в «тісто» корицю і даємо йому настоятися близько 30 хвилин.
- Через це час, потрібно додати соду і борошно.
- Отриману суміш виливаємо в чашу мультиварки і доводимо до готовності в режимі «Випічка», встановивши час роботи 65 хвилин.
Манник з гарбузом та яблуками
Випічка по цьому рецепту сподобається навіть тим, хто зовсім не любить гарбуз. Яблука зроблять пиріг більш контрастним і трохи схожим на шарлотку.
Необхідні продукти:
- чотири яблука;
- стакан манки;
- приблизно 130 грам цукру;
- 700 грам гарбуза;
- чотири яйця;
- третину склянки молока.
Процес приготування:
- Гарбуз очищаємо від шкірки, нарізаємо на середні шматки і варимо близько 10 хвилин до м’якості. Потім переминаем в пюре.
- Манку залити молоком, змішати з яйцями, злегка розмішати, викласти гарбузове пюре з цукром і замісити.
- Підготуйте форму для запікання. На неї покладіть очищені і порізані на кубики яблука, а зверху залийте приготованим тестом.
- Тримайте в розігрітій до 170 градусів духовій шафі 40 хвилин до повної готовності.
На сметані
Зробити цю випічку можна на будь-якому «молочку», але маннік на сметані виходить дуже розсипчастим.
Необхідні продукти:
- 200 грам сметани;
- стакан манки;
- 1 ч. л. розпушувача;
- три яйця;
- 150 грам цукру і стільки ж борошна.
Процес приготування:
- Манку заливаємо сметаною і залишаємо на деякий час, щоб крупа набухла.
- Поки триває цей процес, яйця перебиваємо з цукром, змішуємо з борошном і содою. А коли манка настоїться, і викладаємо її.
- Отриману масу добре вимішуємо (за бажанням можна додати корицю або сухофрукти) і прибираємо в духовку. Тримаємо пиріг приблизно 25 хвилин при температурі 200 градусів.
Дієтичний рецепт без яєць і борошна
Якщо дуже хочеться чогось солодкого, але дієта не дозволяє, то такий манник стане справжньою знахідкою.
Необхідні продукти:
- 400 грам гарбуза;
- 70 грам цукру;
- щіпка соди;
- склянка кефіру;
- 350 грам манки.
Процес приготування:
- Гарбуз подрібнюємо за допомогою терки і прибираємо в миску. Додаємо до овочевого пюре всі інші продукти.
- Кефір заливаємо в останню чергу, щоб крупа не встигла розбухнути.
- Добре все перемішуємо і доводимо до готовності в духовці. На це зазвичай іде 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Ніжна випічка з родзинками
Хороший рецепт випічки з родзинками, який можна замінити іншими сухофруктами.
Необхідні продукти:
- 150 грам цукру;
- 300 грам гарбуза і стільки ж борошна;
- склянка кефіру;
- 100 грам родзинок;
- склянка манної крупи;
- ложка соди;
- півпачки масла.
Процес приготування:
- Крупу заливаємо кефіром і даємо їй постояти 30 хвилин.
- В цей час гарбуз очищаємо і перетворюємо її в невеликі квадратики (не більше сантиметра).
- Трохи пізніше в манку додаємо соду, цукор і попередньо розтоплене масло.
- До того, що вийшло, додаємо борошно, гарбуз і родзинки, добре все перемішуємо.
- Повинна вийти густа суміш, яку слід перекласти в обрану форму для готування і витримати в розігрітій духовці не менше 60 хвилин при температурі 170 градусів.
Готовий пиріг дістаємо і даємо йому постояти ще хвилин п’ять. Випічку можна подавати до столу!