Хочете зробити щось смачне, ситне, незвичайне і в той же час без великих витрат? Спробуйте рецепт приготування мантів. Таке блюдо неодмінно здивує ваших домашніх і прославить вас серед знайомих, як рачительную і вмілу господиню куховарку.
Ідеальне тісто на манти: рецепти
Тісто на манти можна приготувати кількома способами з різними інгредієнтами. Воно може бути як простий, так і на молоці або кефірі.
Універсальне тісто для мантів
Необхідні продукти:
- половина маленької ложки солі;
- 0,8 кг борошна;
- велика ложка оливкової або рослинного масла;
- одне яйце;
- трохи більше половини маленької ложки цукру;
- 0,1 літра води.
Процес приготування:
- У вказану кількість борошна потрібно вбити вміст яйця, налити олії, посолити і перемішати.
- Потім засипати цукор, влити воду і ще раз ретельно змішати. Робити це потрібно не менше 10 хвилин, щоб тісто вийшло гарної консистенції.
- Обертаємо його харчовою плівкою, прибираємо на 15 хвилин в холод, після закінчення яких заготовку можна використовувати.
Рецепт для мантів по-узбецьки
Необхідні продукти:
- 100 мілілітрів води;
- одне яйце;
- трохи солі за смаком;
- 0,3 кг борошна.
Процес приготування:
- У воду кімнатної температури розбиваємо яйце і трохи збиваємо виделкою, так щоб вийшла однорідна суміш.
- Додаємо сіль по своєму смаку і борошно. Починаємо місити і доводити до гладкості, щоб нічого не прилипало до шкіри.
Ніжний варіант на молоці
Необхідні продукти:
- 0,25 літра молока;
- 700 грам борошна;
- половина маленької ложки солі.
Процес приготування:
- Молоко поставте на плиту і дочекайтеся, коли воно почне кипіти.
- Всипте трохи солі і третина зазначеного кількість борошна, помішуючи вміст. Маса повинна вийти густа і злегка липка.
- Акуратно почніть додавати муку і доведіть суміш до потрібного стану. Дайте відпочити 30 хвилин і можна переходити до ліплення.
Класичний рецепт на воді без яєць
Необхідні продукти:
- 0,5 літра води:
- 0,7 кг борошна;
- сіль-щіпка.
Процес приготування:
- Борошно поміщаємо в глибоку ємність так, щоб в середині була гірка. В ній проробляємо виїмку, засипаємо туди сіль і трохи води.
- Починаємо перемішувати і доводити до потрібного стану, при цьому потроху вливаючи воду.
- Коли утворюється не липнущий куля, прибираємо його на 30 хвилин, прикривши. По закінченню цього часу тісто можна використовувати.
Заварне тісто на манти
Необхідні продукти:
- склянку закипілої води;
- рослинне масло – 20 мілілітрів;
- 0,6 кг борошна;
- сіль за смаком.
Процес приготування:
- Беремо трохи більше половини вказаної кількості борошна, змішуємо з сіллю і водою.
- Обережно перемішуємо вміст і вводимо борошно, масло і руками доводимо до потрібної консистенції.
- Після того як куля з тіста постоїть 10 хвилин в холодильнику, його можна використовувати.
Проста основа на кефірі
Необхідні продукти:
- 3 склянки борошна;
- 3 ложки масла рослинного;
- 0,5 літра кефіру;
- половина маленької ложки солі і стільки ж соди.
Процес приготування:
- У кефір кімнатної температури кладемо сіль з содою і масло, перемішуємо.
- Всипаємо борошно і починаємо заважати не менше 10 хвилин. Якщо треба, додаємо ще борошна — дивимося по консистенції. Тісто має бути гладким, пружним.
- Залишаємо його на 20 хвилин, під харчовою плівкою. Потім його можна розкочувати і готувати на його основі манти.
На мінеральній воді
Необхідні продукти:
- 0,25 літра мінералки;
- сіль на свій смак;
- 1 яйце;
- 4 склянки борошна;
- 200 грам сметани.
Процес приготування:
- У глибокій ємності з’єднуємо вміст яйця, сіль і сметану. Трохи збиваємо все за допомогою віночка, так щоб сіль розчинилася.
- Вливаємо в цю масу мінералку, додаємо борошно і руками доводимо до еластичності. Прибираємо на 30 хвилин, після чого тісто готове до подальшої готуванні.
Як приготувати смачні і соковиті манти?
Для ліплення мант можна використовувати будь-тісто, яке вам більше подобається. А начинку можна вибрати з безлічі представлених рецептів.
Традиційні манти по-узбецьки
Манти по-узбецьки, звичайно, схожі на пельмені, але все ж це інше блюдо.
І в класичному варіанті використовується баранина.
Необхідні продукти:
- 0,5 кг баранини;
- необхідну кількість тіста для мантів;
- приправи;
- дві великі цибулини.
Процес приготування:
- Баранину ділимо на м’ясо і жир. І те й інше подрібнюємо на невеликі квадратики, змішуємо з цибулею, який заздалегідь приправляємо спеціями.
- Тісто нарізаємо на тонкі квадрати, в них кладемо трохи начинки і добре скріплюємо.
- Підготовлені конвертики готуємо мантоварке або в мультиварці на пару протягом 45 хвилин.
З картоплею
Манти з картоплею – азійський аналог звичних вареників, але в процесі приготування є деякі відмінності.
Необхідні продукти:
- приправи і зелень;
- картопля – п’ять штук;
- цибуля – 0,3 кг;
- близько 0,6 кг тіста для мант.
Процес приготування:
- Картоплю очищаємо, перетворюємо на кубики за допомогою ножа, з’єднуємо з порізаним на шматочки цибулею, зеленню та спеціями.
- З тіста робимо тонкий пласт, вирізаємо овальні форми, кладемо туди начинку, склеюємо руками краю і відправляємо в мантоварку.
- Готуємо близько 40 хвилин під кришкою, після того як вода почне кипіти.
Ледачі манти в духовці
Існують і ледачі манти, які можна приготувати в духовці і особливо не морочитися.
Необхідні продукти:
- 0,4 кг картоплі;
- цибулина;
- спеції;
- півкілограма будь-якого м’яса;
- тісто – 0,6 кг.
Процес приготування:
- М’ясо дуже дрібно нарізаємо або пропускаємо через м’ясорубку. Змішуємо з подрібненою цибулею та картоплею, яку потрібно нарізати тонкими смужками. Все це приправляємо спеціями за смаком.
- З тіста робимо цілий пласт (не занадто товстий) і покриваємо його начинкою так, щоб по краях залишилося небагато місця.
- Звертаємо тісто з начинкою в рулет, защепляем краю і прибираємо в духовку на 30 хвилин з температурою 180 градусів.
Готову страву ріжеться на шматочки. За смаком можна полити соусом.
Пісні манти з гарбузом
Манти з гарбузом готуються з самого простого тесту без яєць. А виходить ситна і корисна страва.
Для приготування знадобиться:
- цибулина і солодкий перець;
- приправи;
- 0,7 кг тіста без яєць, на воді;
- 0,3 кг гарбуза;
- зелень.
Процес приготування:
- Гарбуз промиваємо, видаляємо шкірку і трьом на тертці. Змішуємо з нарізаним перцем і цибулею, заправляємо будь-якими спеціями і зеленню.
- З тіста слід зробити пласт і порізати його на однакові квадрати. Кожен наповнити гарбузовою начинкою, закріпити.
- Тримати на пару 25 хвилин — за цей час гарбуз повинна стати м’якою.
Манти з м’ясом в мультиварці
Для приготування цієї страви є спеціальне пристосування, але можна зробити манти в мультиварці, якщо у вашій моделі є відповідний для цього режим.
Необхідні продукти:
- 0,5 кг тіста для мант;
- дві цибулини;
- спеції;
- 600 грам будь-якого м’яса.
Процес приготування:
- М’ясо дуже дрібно ножем нарізаємо, додаємо до нього порізану цибулю, кладемо приправи і вимішуємо.
- Тісто перетворюємо в ковбаску, ріжемо на шматочки і з кожного робимо круглі коржі. У них кладемо по ложці підготовленого фаршу і руками ретельно скріплюємо.
- Викладаємо заготовки на піднос пароварки, набираємо в чашу води, включаємо режим «На пару», встановивши час приблизно на 45 хвилин.
Варіант з яловичиною
Фарш для мантів зазвичай робиться з баранини, яка не перекручується, а нарізається.
Але це м’ясо не частий гість на наших столах, тому його цілком можна замінити яловичиною.
Необхідні продукти:
- цибулина;
- 0,3 кг яловичини;
- приправи;
- півкілограма тесту.
Процес приготування:
- М’ясо добре промиваємо, прибираємо зайві частини і ретельно подрібнюємо.
- Змішуємо з цибулею, порізаною на квадратики, і цю суміш приправляємо різними спеціями.
- З тіста вирізаємо квадрати, на них кладемо трохи приготовленої начинки і вылепляем манти.
- Доводимо їх до готовності протягом 40 хвилин будь-яким «паровим способом».
По-татарськи
Смачні і ситні манти, які трохи відрізняються від традиційного варіанту.
Необхідні продукти:
- три картоплини;
- дві цибулини;
- будь-яке підходяще тісто – 0,5 кг;
- зубчик часнику і спеції;
- 0,3 кг м’яса.
Процес приготування:
- Вибране м’ясо промиваємо, подрібнюємо, змішуємо з нарізаною картоплею і цибулею, присипаємо приправами.
- Від тесту відокремлюємо шматочки, робимо з них коржики і начиняємо підготовленим наповнювачем. Заліплюємо краю, щоб заготовки були у вигляді мант.
- Викладаємо їх у мантоварку і чекаємо близько 40 хвилин, поки блюдо не стане готовим.
Смачні і соковиті манти з бараниною
Щоб блюдо вийшло дійсно соковитим, знадобиться жирна баранина і цибулю, якого повинно бути більше, ніж м’яса.
Для приготування знадобиться:
- сало – 50 грам;
- 0,3 кг баранини;
- цибуля – 0,4 кг;
- спеції;
- 0,6 кг тіста.
Процес приготування:
- Цибулю дрібно нарізаємо, змішуємо зі спеціями, а потім з подрібненої бараниною і салом. Цю масу залишити на деякий час для настоювання.
- Потім розкачати тісто і порізати на квадрати. У них викласти невелику кількість приготовленого наповнювача, добре закріпити між собою краю і довести до готовності паровим способом. На це піде приблизно 40 хвилин.
Оригінальний рецепт з рибою
Звичайно, манти завжди робляться з м’ясом, але можна трохи поекспериментувати і приготувати їх з рибою.
Необхідні продукти:
- приправи;
- 0,5 кг тіста;
- 100 грам цибулі;
- яйце;
- одна горбуша.
Процес приготування:
- Рибу очищаємо, нарізаємо на шматки і перекручуємо на м’ясорубці разом з очищеним цибулею. Додаємо в цю суміш яйце і приправи.
- З тіста вирізати невеликі гуртки, наповнити їх начинкою і скріпити.
- Помістити заготовки в мантоварку, яка заздалегідь змащений маслом, і тримати 40 хвилин на пару.
Готуємо в пароварці
Довести до готовності манти можна в мантоварке, мультиварці або скористатися самої звичайної пароваркою, в якій цей процес проходить швидше, оскільки в приладі багато місця.
Необхідні продукти:
- 0,5 кг цибулі;
- 350 грам м’яса;
- спеції;
- 0,6 кг тіста.
Процес приготування:
- Вибране м’ясо наріжемо або пропустимо через м’ясорубку. З цибулею вчинимо так само. Змішаємо інгредієнти і додаємо спеції.
- Розкотимо не занадто тонко тісто, наріжемо на квадрати, в середину яких викладемо по ложці начинки, і закріпимо краю, як потрібно для мант.
- У змащену маслом пароварку поміщаємо заготовлені манти так, щоб вони не стикалися один з одним і не склеювалися. Тримаємо близько 60 хвилин.
Як правильно і швидко ліпити манти?
Щоб максимально прискорити процес приготування обговорюваного страви, потрібно знати, як ліпити манти.
- З тіста зробити ковбаску і її порізати на невеликі шматочки.
- Кожен з них треба розкачати, наповнити начинкою і скріпити краї паралельно, спочатку з одного боку, а потім з іншого.
- Потім з’єднуються між собою бічні частини і дуже добре притискаються руками.
Скільки варити манти на пару?
Час приготування мант на пару становить у середньому 40-50 хвилин, але воно залежить від того, в чому саме відбувається процес і яка начинка.
- У мантоварке з м’ясною начинкою страва буде готове через 45 хвилин. А якщо всередині заготовок картоплю або гарбуз, то буде достатньо 30 хвилин.
- При готуванні в мультиварці може знадобитися близько 50 хвилин для м’яса і 30 хвилин для овочів.
- У пароварці м’ясні манти будуть готові через годину, а овочеві трохи швидше – через 40 хвилин.
Соуси
Страва може подаватися з маслом або сметаною, а можна приготувати і спеціальний соус для мантів, який зробить їх ще більш смачними.
Томатний соус
Необхідні продукти:
- зелень свіжа;
- два помідора;
- солодкий перець;
- суміш мелених перців;
- два зубчики часнику.
Процес приготування:
- Помідори нарізаємо на дрібні шматочки, з’єднуємо з подрібненою зеленню і перцем.
- Додаємо шматочки часнику, присипаємо меленим перцем і перемішуємо. За смаком можна додати трохи томатної пасти.
Узбецький соус
Необхідні продукти:
- склянку кефіру або інший кисломолочний продукт;
- трохи солі і чорного перцю;
- два зубчики часнику, свіжа зелень.
Процес приготування:
- Часник дрібно нарізаємо або тиснемо, змішуємо з будь-яким кисломолочним продуктом (кефіром, кислим молоком або навіть йогуртом).
- Приправляємо сіллю і перцем за смаком, кладемо трохи нарізаної зелені і перемішуємо. Добре буде додати сюди дрібно посіченою кінзи.