Манти – 10 рецептів приготування смачних мантів в домашніх умовах

Як приготувати смачні і соковиті манти?

Для ліплення мант можна використовувати будь-тісто, яке вам більше подобається. А начинку можна вибрати з безлічі представлених рецептів.

Традиційні манти по-узбецьки

Манти по-узбецьки, звичайно, схожі на пельмені, але все ж це інше блюдо.

І в класичному варіанті використовується баранина.

Необхідні продукти:

  • 0,5 кг баранини;
  • необхідну кількість тіста для мантів;
  • приправи;
  • дві великі цибулини.

Процес приготування:

  • Баранину ділимо на м’ясо і жир. І те й інше подрібнюємо на невеликі квадратики, змішуємо з цибулею, який заздалегідь приправляємо спеціями.
  • Тісто нарізаємо на тонкі квадрати, в них кладемо трохи начинки і добре скріплюємо.
  • Підготовлені конвертики готуємо мантоварке або в мультиварці на пару протягом 45 хвилин.

З картоплею

Манти з картоплею – азійський аналог звичних вареників, але в процесі приготування є деякі відмінності.

Необхідні продукти:

  • приправи і зелень;
  • картопля – п’ять штук;
  • цибуля – 0,3 кг;
  • близько 0,6 кг тіста для мант.

Процес приготування:

  • Картоплю очищаємо, перетворюємо на кубики за допомогою ножа, з’єднуємо з порізаним на шматочки цибулею, зеленню та спеціями.
  • З тіста робимо тонкий пласт, вирізаємо овальні форми, кладемо туди начинку, склеюємо руками краю і відправляємо в мантоварку.
  • Готуємо близько 40 хвилин під кришкою, після того як вода почне кипіти.

Ледачі манти в духовці

Існують і ледачі манти, які можна приготувати в духовці і особливо не морочитися.

Необхідні продукти:

  • 0,4 кг картоплі;
  • цибулина;
  • спеції;
  • півкілограма будь-якого м’яса;
  • тісто – 0,6 кг.

Процес приготування:

  • М’ясо дуже дрібно нарізаємо або пропускаємо через м’ясорубку. Змішуємо з подрібненою цибулею та картоплею, яку потрібно нарізати тонкими смужками. Все це приправляємо спеціями за смаком.
  • З тіста робимо цілий пласт (не занадто товстий) і покриваємо його начинкою так, щоб по краях залишилося небагато місця.
  • Звертаємо тісто з начинкою в рулет, защепляем краю і прибираємо в духовку на 30 хвилин з температурою 180 градусів.
Дивіться також:  Геркулесова каша – 8 рецептів приготування

Готову страву ріжеться на шматочки. За смаком можна полити соусом.

Пісні манти з гарбузом

Манти з гарбузом готуються з самого простого тесту без яєць. А виходить ситна і корисна страва.

Для приготування знадобиться:

  • цибулина і солодкий перець;
  • приправи;
  • 0,7 кг тіста без яєць, на воді;
  • 0,3 кг гарбуза;
  • зелень.

Процес приготування:

  • Гарбуз промиваємо, видаляємо шкірку і трьом на тертці. Змішуємо з нарізаним перцем і цибулею, заправляємо будь-якими спеціями і зеленню.
  • З тіста слід зробити пласт і порізати його на однакові квадрати. Кожен наповнити гарбузовою начинкою, закріпити.
  • Тримати на пару 25 хвилин — за цей час гарбуз повинна стати м’якою.

Манти з м’ясом в мультиварці

Для приготування цієї страви є спеціальне пристосування, але можна зробити манти в мультиварці, якщо у вашій моделі є відповідний для цього режим.

Необхідні продукти:

  • 0,5 кг тіста для мант;
  • дві цибулини;
  • спеції;
  • 600 грам будь-якого м’яса.

Процес приготування:

  • М’ясо дуже дрібно ножем нарізаємо, додаємо до нього порізану цибулю, кладемо приправи і вимішуємо.
  • Тісто перетворюємо в ковбаску, ріжемо на шматочки і з кожного робимо круглі коржі. У них кладемо по ложці підготовленого фаршу і руками ретельно скріплюємо.
  • Викладаємо заготовки на піднос пароварки, набираємо в чашу води, включаємо режим «На пару», встановивши час приблизно на 45 хвилин.

Варіант з яловичиною

Фарш для мантів зазвичай робиться з баранини, яка не перекручується, а нарізається.

Але це м’ясо не частий гість на наших столах, тому його цілком можна замінити яловичиною.

Необхідні продукти:

  • цибулина;
  • 0,3 кг яловичини;
  • приправи;
  • півкілограма тесту.

Процес приготування:

  • М’ясо добре промиваємо, прибираємо зайві частини і ретельно подрібнюємо.
  • Змішуємо з цибулею, порізаною на квадратики, і цю суміш приправляємо різними спеціями.
  • З тіста вирізаємо квадрати, на них кладемо трохи приготовленої начинки і вылепляем манти.
  • Доводимо їх до готовності протягом 40 хвилин будь-яким «паровим способом».
Дивіться також:  Білорибиця що це за риба, і як її готувати – 6 рецептів приготування царської риби

По-татарськи

Смачні і ситні манти, які трохи відрізняються від традиційного варіанту.

Необхідні продукти:

  • три картоплини;
  • дві цибулини;
  • будь-яке підходяще тісто – 0,5 кг;
  • зубчик часнику і спеції;
  • 0,3 кг м’яса.

Процес приготування:

  • Вибране м’ясо промиваємо, подрібнюємо, змішуємо з нарізаною картоплею і цибулею, присипаємо приправами.
  • Від тесту відокремлюємо шматочки, робимо з них коржики і начиняємо підготовленим наповнювачем. Заліплюємо краю, щоб заготовки були у вигляді мант.
  • Викладаємо їх у мантоварку і чекаємо близько 40 хвилин, поки блюдо не стане готовим.

Смачні і соковиті манти з бараниною

Щоб блюдо вийшло дійсно соковитим, знадобиться жирна баранина і цибулю, якого повинно бути більше, ніж м’яса.

Для приготування знадобиться:

  • сало – 50 грам;
  • 0,3 кг баранини;
  • цибуля – 0,4 кг;
  • спеції;
  • 0,6 кг тіста.

Процес приготування:

  • Цибулю дрібно нарізаємо, змішуємо зі спеціями, а потім з подрібненої бараниною і салом. Цю масу залишити на деякий час для настоювання.
  • Потім розкачати тісто і порізати на квадрати. У них викласти невелику кількість приготовленого наповнювача, добре закріпити між собою краю і довести до готовності паровим способом. На це піде приблизно 40 хвилин.

Оригінальний рецепт з рибою

Звичайно, манти завжди робляться з м’ясом, але можна трохи поекспериментувати і приготувати їх з рибою.

Необхідні продукти:

  • приправи;
  • 0,5 кг тіста;
  • 100 грам цибулі;
  • яйце;
  • одна горбуша.

Процес приготування:

  • Рибу очищаємо, нарізаємо на шматки і перекручуємо на м’ясорубці разом з очищеним цибулею. Додаємо в цю суміш яйце і приправи.
  • З тіста вирізати невеликі гуртки, наповнити їх начинкою і скріпити.
  • Помістити заготовки в мантоварку, яка заздалегідь змащений маслом, і тримати 40 хвилин на пару.

Готуємо в пароварці

Довести до готовності манти можна в мантоварке, мультиварці або скористатися самої звичайної пароваркою, в якій цей процес проходить швидше, оскільки в приладі багато місця.

Дивіться також:  Нагетси – 10 рецептів в домашніх умовах

Необхідні продукти:

  • 0,5 кг цибулі;
  • 350 грам м’яса;
  • спеції;
  • 0,6 кг тіста.

Процес приготування:

  • Вибране м’ясо наріжемо або пропустимо через м’ясорубку. З цибулею вчинимо так само. Змішаємо інгредієнти і додаємо спеції.
  • Розкотимо не занадто тонко тісто, наріжемо на квадрати, в середину яких викладемо по ложці начинки, і закріпимо краю, як потрібно для мант.
  • У змащену маслом пароварку поміщаємо заготовлені манти так, щоб вони не стикалися один з одним і не склеювалися. Тримаємо близько 60 хвилин.
Прокрутка до верху