Рецепти національних страв завжди привертають хороших господарок, хоча практично кожна сім’я з покоління в покоління передає свої способи приготування тих чи інших страв. Манти по узбецьки багато пробували в чайхані і відчули розрізняючи, яких чимало між автентичними рецептами і домашньої «ліпниною». Стаття допоможе урізноманітнити меню і відчути себе на цій азіатській кухні.
Манти по-узбецьки — справжній рецепт
Важко перерахувати всі відмінності, з якими ви зіштовхнетеся в процесі приготування. Розберемо все покроково.
Класичне тісто для мантів по-узбецьки
Слід підготувати наступні продукти:
- вода кімнатної температури – 250 мл;
- сіль – 1/3 ч. л.;
- соняшникова олія – 2 ст. л.;
- борошно – 500 р.
Як відразу помітили, тісто для мантів буде замішуватися без яєць, але якщо у вас є побоювання з цього приводу, то можна додати 2 жовтки.
- У воді розчинити повністю кухонну сіль і додати соняшникову олію.
- Далі починаємо підсипати борошно пшеничне (для більшої вірності можна змішати в рівних пропорціях традиційну пекарську та грубого помелу). Її заздалегідь краще задовольни киснем, використовуючи сито.
- Тісто має вийти дуже крутим, так як після відпочинку воно стане м’якше, що нам зовсім не потрібно. Можна, як в Узбекистані, в кінці замісу кілька разів вдарити ним по столу для еластичності. Залишаємо готову основу під серветкою на півгодини.
Секрети смачною і соковитою начинки
Азіатська кухня виключає використання свинини. Для «правильних» мантів краще купіть баранину. Але якщо є відторгнення до неї через запаху, то замініть її яловичиною.
Інгредієнти:
- 0,5 кг м’яса;
- 50 г жиру (краще курдюка);
- 4 цибулини;
- 0,5 ч. л. зіри;
- сіль;
- запашний перець.
Шматок баранини промиваємо водою, даємо стекти і збираємо зайву рідину паперовими рушниками. Зрізаємо сухожилля, плівку і дуже гострим ножем ріжемо разом з салом на дуже маленькі шматочки. Фарш готується без використання м’ясорубки.
Для зручності нарізки можна потримати м’ясо в морозилці деякий час.
Цибулю шаткуємо півкільцями і у окремої посуді, додавши сіль, трохи приминаем. Зсипаємо до баранині і вводимо в майже готовий фарш приправи і перець. Ретельно змішуємо всі інгредієнти і вуаля! — фарш готовий до використання.
Варіант з м’ясом і картоплею
Щоб урізноманітнити таке блюдо, досить доповнювати інгредієнтами його начинку. Так, дуже смачними виходять узбецькі манти, якщо у фарш просто нарізати дрібними кубиками почищену картоплю.
Щоб не було зайвої рідини, спочатку посоліть його в окремій тарілці, а потім злийте виділяється сік. Також в таку начинку часто додають посічену свіжу зелень. На кількість інгредієнтів, зазначених вище, достатньо 0,5 кг картоплі.
Узбецькі манти з гарбузом і цибулею
Часто в Узбекистані додають гарбуз до м’ясної начинки. Це не тільки додасть страві соковитості, але і додасть йому певний національний колорит.
Заздалегідь підготуйте для м’ясної начинки:
- гарбузову м’якоть – 300 г;
- баранину – 100 г;
- курдючний жир – 30 г;
- цибулину;
- вершкове масло – 20 р.
Початок приготування така ж, як і раніше. Подрібнюємо ножем м’ясо з курдюком і таким же способом нарубаем очищену гарбузову м’якоть.
Відмінність полягає в тому, що цибуля в таку начинку необхідно пасерувати на вершковому маслі. Після цього залишається все змішати, підсолити і через кілька хвилин можна починати куховарити.
Такі рецепти мантів з м’ясом сподобається людям, які стежать за своєю фігурою, так як овоч практично не містить калорій.
Як приготувати в мультиварці
Коли у вас мало часу, а хочеться здивувати рідних вечерею, то спробуйте приготувати великий «ледачий мант» ханум, який надалі нарізати на порційні шматочки.
Використовуємо для тіста і фаршу продукти, зазначені для традиційного блюда. Єдиним бонусом буде додавання свіжої капусти. Її достатньо взяти близько 300 грам.
- Білокачанну разом з ріпчастою цибулею (кількість якого зменшимо до 1 штуки) перед відправкою в начинку необхідно загасити на плиті і остудити.
- Ділимо тісто на 4 частини і розкачуємо з допомогою качалки дуже тонкими коржами.
- На першу викладаємо рівним шаром фарш, покриваємо його другий заготівлею, знову змащуємо її начинкою і все це пишність скручуємо рулетиком. Ретельно скріплюємо краю. Повторюємо з іншими частинами тесту.
- У чашу мультиварки наливаємо 2 літри води і в режимі «Варка» доводимо її до кипіння. Ґрати, яка йде в наборі з гаджетом, змащуємо маслом і викладаємо ханум. Якщо входить, то можна варити відразу два. Міняємо режим на «Пароварка». На це піде приблизно стільки ж часу, скільки і для традиційних мантів.
З цукром і курдючним салом
Цей рецепт може здатися незвичним так, як тут замість простого прісного тіста використовується дріжджовий варіант.
У тісто йде:
- 0,5 кг борошна;
- 30 г дріжджів;
- 300 мл води;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. солі.
Для фаршу візьмемо:
- 0,5 кг сала (курдючного);
- 100 г цукрового піску.
Для подачі:
- 300 мл бульйону;
- 300 мл кислого молочного продукту (можна кефіру).
Тісто готуємо за всіма правилами.
- Розводимо дріжджі у воді з цукром і сіллю. Додавши склянку борошна, чекаємо, коли опара підніметься. Після чого замішуємо колобок із залишками сухого компонента і даємо йому збільшитися в розмірі в 2 рази.
- Для начинки досить подрібнити ножем сало і змішати його з цукром.
- Готове тісто ділимо на потрібні шматочки. Кожен розкачуємо, викладаємо в середину фарш і скріплюємо нагорі. Викладаємо заготовки на решітку мантоварки і готуємо 40 хвилин.
Виклавши манти по тарілочках, поруч поставте соусниці, які налитий бульйон з кислим молоком.
На сковороді
Якщо на вашій кухні немає спеціальної каструлі з гратами, то можна скористатися простою сковорідкою з товстим дном.
Для цього налепленные вироби викладаємо в неї в один ряд, попередньо промаслив дно. Включаємо спочатку сильний вогонь і ставимо на нього посуд буквально на пару хвилин, тільки щоб розігріти.
Наливаємо один стакан гарячої води, а коли вона закипить, зменшуємо полум’я і закриваємо сковороду щільно кришкою. Час приготування залежить від начинки і розмірів шматочків м’яса. Наприклад, для гарбузових достатньо і 20 хвилин.
Традиційний соус до манта
Парові «великі пельмені» у всіх країнах подають по-різному. Але в Узбекистані прийнято готувати окремо соус для мантів. Один з них вже був описаний в рецепті з цукром і курдюком. Але можна приготувати і інший варіант, який популярний в цій країні.
Приготуйте:
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 6 ст. л. томатної пасти;
- 6 зубків часнику;
- свіжа зелень;
- 1 цибулина;
- 2 ч. л. оцту.
Почнемо з лука, який поріжемо тонкими півкільцями і замаринуем в глибокій чаші в половині склянки води з оцтом. Залишимо на 15 хвилин і зіллємо рідина.
На сковороді розігріємо масло і скидаємо в нього рубаний часник. Як тільки він зарум’яниться, додаємо томатну пасту і столову ложку води. Доводимо до кипіння і охолодити. У чашці змішуємо подрібнену зелень, масу зі сковороди і мариновану цибулю.