З цукром і курдючним салом
Цей рецепт може здатися незвичним так, як тут замість простого прісного тіста використовується дріжджовий варіант.
У тісто йде:
- 0,5 кг борошна;
- 30 г дріжджів;
- 300 мл води;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. солі.
Для фаршу візьмемо:
- 0,5 кг сала (курдючного);
- 100 г цукрового піску.
Для подачі:
- 300 мл бульйону;
- 300 мл кислого молочного продукту (можна кефіру).
Тісто готуємо за всіма правилами.
- Розводимо дріжджі у воді з цукром і сіллю. Додавши склянку борошна, чекаємо, коли опара підніметься. Після чого замішуємо колобок із залишками сухого компонента і даємо йому збільшитися в розмірі в 2 рази.
- Для начинки досить подрібнити ножем сало і змішати його з цукром.
- Готове тісто ділимо на потрібні шматочки. Кожен розкачуємо, викладаємо в середину фарш і скріплюємо нагорі. Викладаємо заготовки на решітку мантоварки і готуємо 40 хвилин.
Виклавши манти по тарілочках, поруч поставте соусниці, які налитий бульйон з кислим молоком.
На сковороді
Якщо на вашій кухні немає спеціальної каструлі з гратами, то можна скористатися простою сковорідкою з товстим дном.
Для цього налепленные вироби викладаємо в неї в один ряд, попередньо промаслив дно. Включаємо спочатку сильний вогонь і ставимо на нього посуд буквально на пару хвилин, тільки щоб розігріти.
Наливаємо один стакан гарячої води, а коли вона закипить, зменшуємо полум’я і закриваємо сковороду щільно кришкою. Час приготування залежить від начинки і розмірів шматочків м’яса. Наприклад, для гарбузових достатньо і 20 хвилин.
Традиційний соус до манта
Парові «великі пельмені» у всіх країнах подають по-різному. Але в Узбекистані прийнято готувати окремо соус для мантів. Один з них вже був описаний в рецепті з цукром і курдюком. Але можна приготувати і інший варіант, який популярний в цій країні.
Приготуйте:
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 6 ст. л. томатної пасти;
- 6 зубків часнику;
- свіжа зелень;
- 1 цибулина;
- 2 ч. л. оцту.
Почнемо з лука, який поріжемо тонкими півкільцями і замаринуем в глибокій чаші в половині склянки води з оцтом. Залишимо на 15 хвилин і зіллємо рідина.
На сковороді розігріємо масло і скидаємо в нього рубаний часник. Як тільки він зарум’яниться, додаємо томатну пасту і столову ложку води. Доводимо до кипіння і охолодити. У чашці змішуємо подрібнену зелень, масу зі сковороди і мариновану цибулю.