Чого тільки не приготуєш з гарбузом! Але робили ви хоч раз з гарбузом манти? Ні? Тоді обов’язково випробуйте один із запропонованих нижче рецептів.
Манти з гарбузом — самий простий рецепт
Варіант приготування з мінімумом інгредієнтів. Його можна назвати навіть вегетаріанським.
Інгредієнти для страви на півкіло гарбуза:
- приблизно стільки звичайного тесту;
- близько 40 грам вершкового жирного масла;
- будь-які приправи за смаком.
Процес приготування:
- Гарбуз очищаємо від шкірки і насіння, подрібнюємо на маленькі кубики і присипаємо будь-якими обраними приправами.
- Тісто ділимо на невеликі шматочки і розгортаємо їх в тонкі кухлі.
- В середину заготовок викладаємо начинку з гарбуза і по шматочку масла.
- Ретельно з’єднуємо краю, виліплені манти.
- Варимо заготовки в спеціальній ємності для мантів. Так як нудитися вони будуть на пару, то їм знадобиться близько 35 хвилин для досягнення повної готовності.
Готуємо з додаванням м’яса
Звичайні манти пробували все, а ось манти з гарбузом і м’ясом навряд чи часті гості на вашому столі. А даремно, адже це блюдо виходить дуже смачним.
Необхідні інгредієнти для приготування:
- 800 грам будь-якого м’яса;
- дві цибулина;
- близько 700 грам тіста;
- спеції на свій розсуд.
Процес приготування:
- Зазвичай в якості м’яса беруть баранину, але можна використати будь-яке інше. Нарізаємо вибраний продукт на невеликі шматочки.
- Ножем подрібнюємо цибулю і так само чинимо з очищеної гарбуза.
- Всі нарізані інгредієнти з’єднуємо, приправляємо спеціями і добре перемішуємо.
- Тісто спочатку ділимо на невеликі кульки, а потім перетворюємо їх в плоскі кружечки середнього розміру.
- Наповнюємо середину підготовленою начинкою, защипуємо краї тіста так, щоб вийшла традиційна форма мантів.
- Викладаємо заготовки на решітку мантоварки на деякій відстані один від одного і готуємо на пару близько 45 хвилин. Якщо посолити воду, то час скоротитися до 35 хвилин.
Пісні гарбузово-картопляні манти
Виявляється, є манти можна і під час посту. Головне, щоб тісто було без яєць і масла.
Необхідні продукти:
- 500 грам пісного тіста;
- приправи за бажанням;
- дві цибулини;
- 300 грам гарбуза;
- три картоплі.
Процес приготування:
- Цибулю нарізаємо на кубики картоплю і подрібнюємо. Зверніть увагу, що за обсягом цибулі повинно вийти більше ніж картоплі, щоб смак був, таким як треба.
- Гарбуз очищаємо, прибираємо насіння, перетворюємо її в кубики, з’єднуємо з іншими овочами, заправляємо спеціями і залишаємо на 15 хвилин, щоб маса просочилася.
- Тісто ділимо на шматочки, розкачуємо їх у круглі пласти, всередину покласти начинку і формуємо манти, добре заліпивши краю.
- Готуємо мантоварке або пароварці близько 35 хвилин.
По-узбецьки
Ще одна інтерпретація страви. Зазвичай манти по-узбецьки готуються з м’ясом, але можна спробувати зробити їх і з гарбузом.
Необхідні продукти:
- 300 грам цибулі;
- приправи на свій смак;
- півкіло тесту;
- 200 грам курдючного сала або масла вершкового;
- близько 600 грам гарбуза.
Процес приготування:
- Сало чи масло нарізаємо на маленькі шматочки, так само чинимо і з гарбуза, очищеної від шкірки. Подрібнюємо цибулю і все перемішуємо, добре заправивши спеціями.
- Тісто ділимо на шматочки, розкачуємо їх в тонкі круглі пласти, наповнюємо начинкою і формуємо манти так, щоб краї були добре з’єднані.
- Викладаємо на промазану маслом підставку мантоварки і готуємо близько 40 хвилин. Не забудьте залишити місце між заготівками, так як вони під час варіння збільшаться в розмірі.
З м’ясним фаршем
Манти з гарбузом з фаршем — дуже ситне блюдо, яке відмінно підійде для обіду або святкового застілля.
Необхідні продукти:
- 350 грам фаршу;
- 300 грам гарбуза;
- різні приправи за смаком;
- дві цибулини;
- 700 грам тіста.
Процес приготування страви:
- Фарш з’єднайте з дрібно нарізаною цибулею, але користуватися комбайном не рекомендується.
- Гарбуз нарізаємо на кубики і з’єднуємо з підготовленим фаршем. Заправляємо масу будь-якими спеціями і травами по своєму смаку.
- З тіста робимо багато тонких кружечків середнього розміру, наповнюємо їх начинкою і ретельно скріплюємо.
- Готувати манти потрібно на пару протягом 35-40 хвилин, після чого пора подавати їх з маслом і січеною зеленню.
Манти з гарбузом і салом — ситно і смачно
Рецепт по достоїнству оцінять ті, хто любить сало. Хоч на перший погляд поєднання виглядає не дуже апетитно, це зовсім не означає, що страва буде несмачним.
Для приготування знадобиться:
- 100 грам сала;
- різні приправи;
- 400 грам гарбуза;
- 150 грамів цибулі;
- близько 600 грам тіста.
Процес приготування страви:
- Цибулю і гарбуз очищаємо, промиваємо і подрібнюємо за допомогою терки.
- Сало потрібно пропустити через м’ясорубку або ж скористатися блендером. Додати до овочів, приправити спеціями і перемішати до однорідності.
- Тісто ділимо на частини, вирізаємо гуртки або квадратики, викладаємо в них підготовлену начинку і ретельно з’єднуємо краю, формую манти.
- Готувати їх потрібно на пару будь-яким зручним способом протягом 40 хвилин, розмістивши заготовки на деякій відстані один від одного.
В мультиварці
Оскільки правильно приготувати манти на плиті досить важко, а спеціальні прилади є далеко не у всіх, то цілком можна скористатися мультиварка.
Необхідні продукти:
- одна цибулина;
- гарбуза близько 250 грамів;
- різні спеції;
- приблизно 500 грам тіста.
Процес приготування:
- Готуємо начинку. Спочатку чистимо гарбуз, прибираємо все зайве, ріжемо її на кубики і з’єднуємо з подрібненою цибулею. Додаємо приправи за смаком і перемішуємо.
- Розкачуємо тісто в тонкий пласт, ділимо на квадрати і наповнюємо їх невеликою кількістю начинки. Міцно з’єднуємо краї, щоб вони не відкрилися під час приготування.
- Викладаємо заготовки на спеціальну сітку для готування на пару, включаємо прилад в режим «Варка на пару» і ставимо час на 40 хвилин. Подаємо готову страву зі сметаною і маслом.
Варіанти тесту для мантів з гарбузом
Є багато варіантів тесту, яке підійде для цієї страви. Розглянемо найкращі рецепти.
Класичний
Необхідні продукти:
- близько 400 грам борошна;
- склянку теплої води;
- яйце і ложечка солі.
Процес приготування:
- У глибоку миску всипаємо борошно і в саму середину спочатку вбиваємо яйце, а потім вливаємо воду. Тісто приправляємо сіллю і починаємо ретельно вимішувати.
- Робимо це не менше п’яти хвилин так, щоб воно вийшло однорідним і «крутим».
Пісне
Простий рецепт, який вважається універсальним і підійде до будь-якої начинки, навіть якщо ви вирішите з’єднати гарбуз з чимось ще.
Необхідні продукти:
- дві ложки масла рослинного;
- сіль за смаком;
- близько 130 мілілітрів води;
- приблизно 400 грам борошна.
Процес приготування:
- У глибоку миску спочатку викладаємо борошно, бажано попередньо просіяти або добре перешкодити виделкою. Це робиться для кращого результату.
- Вливаємо до попередніх інгредієнтів злегка теплу воду, але тільки не холодну.
- Додаємо вказану кількість рослинної олії і сіль на свій смак.
- Все ретельно перемішуємо і мнемо масу, поки вона не стане однорідною, пружною, але в той же час м’якою і перестане липнути до шкіри.
- Залишаємо приблизно на 40 хвилин, щоб вона настоялася. Бажано ємність трохи промазати рослинним маслом.
Після цього тісто цілком готове до використання.