Кому довелося скуштувати справжні манти, ніколи не забуде непередаваний аромат цієї страви і поживну цінність.
Щоб самостійно виготовити манти і смачно нагодувати своїх домашніх обідом, потрібно трохи вільного часу і старання. Манти з гарбузом і м’ясом по силам приготувати навіть починаючому кулінару, якщо він буде уважно дотримуватися пропорції і слідувати вказівкам рецепта.
Тісто для мантів
Готується заздалегідь, так як потребує расстойке в прохолодному місці. Цей пункт потрібен для того, щоб набухла клейковина, тоді воно стане пластичним і буде чудово ліпитися, а після варіння стане м’яким і ніжним.
Склад:
- борошно – п’ять склянок;
- яйця – дві штуки;
- вода – півтори склянки;
- сіль.
Приготування:
- Сіємо через борошняне сито п’ять склянок борошна в широку і зручну для замішування миску. Пару жмень просіяного борошна отчерпываем з миски і ставимо поруч, вона знадобиться на подпыл наприкінці замішування, щоб надати тесту необхідну структуру і щільність.
- Розмішуємо в підігрітій воді сіль і виливаємо в миску з борошном, розбиваємо в миску яйця.
- Ложкою разбалтываем яйця з водою, поступово змішуючи рідина з борошном, поки можливо провернути ложку.
- Домішують тісто руками, за необхідності підсипаючи борошно з склянки дрібними порціями, поки не сформуємо пружний клубок, практично не прилипає до рук.
- Після цього домішують тісто на столі, сильними натисканнями надаючи йому однорідну структуру.
- Загортаємо тісто в пластиковий пакет або вологу серветку і ставимо в прохолодне місце, можна в холодильник на 2-3 години для расстойки.
Таке тісто будемо використовувати у всіх рецептах. Його можна готувати про запас і заморожувати в морозилці, після розморожування вона збереже свої властивості і буде придатним для приготування.
Так само тісто можна замісити в хлібопічці, дотримуючись зазначену рецептуру.
На основі цього рецепту можна приготувати пісне тісто для тих, хто з якої-небудь причини не може вживати курячі яйця. В даному випадку їх замінюють трьома-чотирма ложками рослинного масла.
Класичні манти з гарбузом і м’ясом
Класичні манти з гарбузом і м’ясом готуються на основі жирної м’ясної компонента, можна використовувати свинину або зробити складну начинку з двох і навіть трьох сортів, припустимо індички, телятини і баранини.
Гарбуз в поєднанні з цибулею додасть виробам покладену соковитість і допоможе розкритися аромату м’яса, доповнюючи і підсилюючи його, чудово підкреслюючи ніжність і відтіняючи спеції. Крім того поповнить організм вітамінами і мінералами.
Склад фаршу:
- кілограм м’яса;
- гарбуза – 200 грамів;
- дві цибулини;
- п’ять зубчиків часнику;
- сіль, чорний перець та інші спеції додаємо, пробуючи начинку на смак.
Приготування:
- М’ясо дрібно нарізати ножем, або прокрутити через м’ясорубку, використовуючи велику решітку. Гарбуз і цибулю нарізати дрібним кубиком, часник порізати дуже дрібно.
- Все змішати в глибокій мисці, посолити і внести спеції за смаком, ретельно вимішати.
- Тісто дістати з холодильника і розкачати в тонкий сочень, нарізати кружечками діаметром десяток сантиметрів або трохи більше.
- Викласти на підготовлені кружальця начинку і сформувати манти гарної округлої форми з невеликими отворами у верхній частині.
- Змастити деко пароварки будь-яким маслом і помістити на них вироби.
- Варити приблизно 50 хвилин.
- Викласти в широку тарілку і подати гарячими.
В якості соусу підійде все, що ви любите – кетчуп, майонез, сметана або вершкове масло. Для краси і апетиту можна посипати дрібно порізаної зеленню.
З додаванням в начинку картоплі
Ці манти ми будемо готувати з яловичого фаршу і гарбуза з додаванням в начинку картоплі. Так як напівфабрикат не буває досить жирним і досить грубий по структурі, то картопля разом з цибулею і гарбузом додасть манта необхідну соковитість, крім того, що міститься в ній крохмаль допоможе зв’язати воєдино всі компоненти начинки.
Склад для начинки:
- фарш яловичий – кілограм;
- гарбуз – половина кілограма;
- цибуля ріпчаста – 4 штуки;
- картопля – 3 штуки середнього розміру;
- сіль і червоний мелений перець, коріандр додаємо в начинку, пробуючи на смак.
Приготування:
- Дрібно ріжемо гарбуз і цибулю, картоплю тремо на дрібній тертці і змішуємо в мисці з яловичим фаршем.
- Кладемо сіль, спеції і перець, ретельно вимішуємо.
- Розкачуємо тісто тоненько і вирізаємо коржики розміром з долоньку.
- Розкладаємо начинку і защипуємо, формуючи манти правильної округлої форми.
- Змащуємо рослинним маслом листи пароварки, на які поміщаємо манти.
- Варимо близько години, так як яловичина вимагає більш тривалої теплової обробки.
Манти з гарбузом і фаршем з додаванням картоплі дуже смачне і ситне блюдо. Подати на стіл гарячими, а в якості соусу використовувати кисло-солодкий або гострий кетчуп, змішаний навпіл з майонезом. А можна просто змастити манти маслом топленим коров’ячим.
Манти з гарбузом і куркою
З гарбузом і куркою манти виходять дуже соковитими і смачними. Куряче м’ясо має ніжну консистенцію і меншим вмістом калорій. Парочку мантів цілком може спожити людина, що дотримується дієти. Курдюк цілком можна замінити шматочком вершкового масла.
Склад для начинки:
- куряче філе – кілограм;
- курдюк – 100 г;
- гарбуз і цибулю – по 500 г кожного;
- сіль і чорний мелений перець погодившись з власними смаковими пристрастями.
Приготування:
- Філе курки, курдюк, овочі дрібно ріжемо ножем на кубики, або рубаємо спеціальної січкою, можна все прокрутити в м’ясорубці з крупною решіткою.
- Змішуємо в мисці, додаємо сіль, перець і ретельно вимішуємо.
- Дістаємо з холодильника готове тісто і розгортаємо дуже тонкий сочень. Вирізаємо круглі коржики діаметром 10-12 сантиметрів.
- Начиняємо коржі готовою начинкою і защипуємо, надаючи форму мантів.
- Занурюємо денцем в рослинне масло і викладаємо в пароварку.
- Варимо сорок хвилин, для курки цього цілком достатньо.
Манти з курки смачні самі по собі, але якщо посипати їх молодим зеленим цибулею і подати з сирним соусом Цезар, то ваше блюдо перетвориться в справжню казку!
Готуємо по-узбецьки
В даному варіанті манти по-узбецьки готуємо з дотриманням національних вишукувань і традицій.
М’ясо беремо по можливості баранину, але можна використовувати нежирну свинину або телятину, але ось шматочок курдюка все-таки доведеться купити на ринку, так як це невід’ємна складова узбецького страви. Курдюк додасть страві національний колорит і наповнить правильним ароматом і смаком.
Склад для начинки:
- м’ясо – кілограм;
- курдюк – 200 грамів;
- гарбуз і цибулю – по пів кілограма;
- сіль, перець, коріандр і зіра – на ваш розсуд і смак.
Приготування:
- Дуже дрібним кубиком ріжемо м’ясо, курдюк, гарбуз і цибулю. Можна для швидкості прокрутити все на м’ясорубку з крупною решіткою, але справжні узбецькі манти повинні бути все-таки з рубаним м’ясом.
- Перемішуємо отриману масу, присмачуючи її сіллю, перцем, коріандром і зірою за смаком. Надто не стараємося, додаємо дрібними порціями і ретельно вимішуємо, пробуючи на сіль.
- Дістаємо з холодильника готове вылежавшееся тісто.
- Розкочуємо качалкою на стільниці тонкий сочень і вирізаємо з нього кружечки діаметром 10-12 сантиметрів. Досвідчені господині цілком можуть прискорити процес розгортаючи тісто ковбаскою і нарізаючи його на циліндрики однакового розміру, які потім розкочуються качалкою кожен окремо.
- Викладаємо на кружечки з тіста начинку і защипуємо краю, надаючи манта правильну форму.
- Викладаємо готові манти в пароварку, вмочаючи денце кожного в рослинне масло, готуємо на пару хвилин 40-50.
Подавати на порційних тарілках. В якості соусу підійде домашня сметана, змішана з нарубаної зеленню і трохи підсолена.
Приємного апетиту!
Як приготувати в мультиварці
Приготування мантів в мультиварці потребує зовсім небагато часу.
Все дуже просто:
- змастити форму для приготування на пару маслом і викласти на неї готові манти;
- налити в чашу мультиварки літр гарячої води, поставити форму з мантами і включити режим «пар», «суп» або «паста» на 40-50 хвилин.
Подавати з соусами за смаком.
Невеликі секрети приготування мантів
Секрети стосуються правильної варіння:
- Варять м’ясні манти в пароварці або мантоварке від 40 хвилин до години, залежно від щільності м’яса, що становить начинку.
- Можна варити заморожені вироби, відразу викладаючи їх в пароварку, тільки час приготування потрібно збільшити хвилин на двадцять.